Ухвала
від 10.07.2022 по справі 173/874/22
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/874/22

Провадження №2/173/539/2022

У Х В А Л А

про відкриття провадження по справі

11 липня 2022 р. м. Верхньодніпровськ

Суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області Новіченко Н.В., розглянувши

позовну заяву ОСОБА_1 (

АДРЕСА_1 )

до Фермерського господарства «Агрофірма Чумак» (Дніпропетровська область, Кам`янський район, м. Верхівцеве, вул. Красна, буд. 10)

про стягнення орендної плати та розірвання договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі Позивач) звернулася до Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Фермерського господарства «Агрофірма Чумак» (далі Відповідач) про стягнення на її користь з Фермерського господарства «Агрофірма Чумак» заборгованості зі сплати орендної плати за 2018, 2019, 2020, 2021 роки в загальному розмірі 24 017, 44 грн. за договором оренди землі № 9 від 21.01.2014 року, розірвання достроково договору оренди землі № 9 від 21.01.2014 року укладеного між нею (орендодавцем) та Фермерським господарством «Агрофірма Чумак» (орендарем), та скасування державної реєстрації права оренди належної Позичачу на праві власності земельної ділянки площею 6,4661 га. за кадастровим номером 1221086600:01:031:0337 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, зареєстрованого за Фермерським господарством «Агрофірма Чумак», державним реєстратором Верхньодніпровського районного управління юстиції Дніпропетровської області, Василенко Оксаною Володимирівною, 23.01.2014 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, номер запису про інше речове право: 4433687, з одночасним припиненням права оренди Фермерського господарства «Агрофірма Чумак», на земельну ділянку площею 6,4661 га, за кадастровим номером 1221086600:01:031:0337 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Вказана позовна заява відповідає вимогам, викладеним у статтях 175, 177 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), підстави для відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

За таких обставин, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Вирішуючи питання про те, за якими правилами позовного провадження буде розглядатися ця справа, виходячи з положень статей 19, 274 ЦПК України, враховуючи обраний Позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, суд дійшов висновку про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Позивачем разомз позовноюзаявою поданоклопотання провитребування доказівпорядку статті 84 ЦПК України, в якому він просить витребувати у Відповідача оригінал та належним чином завірену копію договору оренди землі № 9 від 21.01.2014 року, укладеного між Позивачем та Відповідачем.

Відповідно до частини 1 статті 263ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

При цьому, обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні (частина 5 статті 263 ЦПК України).

Частиною 3 статті 2ЦПК України визначено, що однією з основних засад цивільного судочинства є змагальність сторін.

Положення частини 1 статті 81ЦПК України визначають, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи (частина 5 статті 81 ЦПК України).

Обов`язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб`єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з`ясувати обставини, які мають значення для справи.

Частинами 1, 2 статті 83ЦПК України передбачено, що сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Водночас, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (частини 1-3 статті 84 ЦПК України).

Слід звернути увагу на те, що приписи статті 84ЦПК України не обмежують суд в праві витребувати необхідні для розгляду справи докази колом учасників даного судового процесу, тобто суд наділений правом витребувати такі докази також від інших підприємств, установ та організацій, державних та інших органів чи посадових осіб, незалежно від їх участі у справі.

Необхідно враховувати, що за змістом системного аналізу приписів статей 89, 263, 376 ЦПК України, з метою забезпечення законності та обґрунтованості судового рішення, на суд покладено обов`язок всебічно та повно з`ясувати і дослідити обставини справи, що мають значення для її вирішення по суті.

Відповідно до частини 1 статті 89ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

При цьому, згідно з пунктами 1 та 2 частини 1 ЦПК України неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, а також недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими, є підставами для скасування або зміни судового рішення.

Таким чином,суд,розглядаючи справу,має вживатизаходів довсебічного й повного встановлення обставин спору, що не суперечить принципу змагальності, оскільки останній відображається в змісті процесуальних прав та обов`язків осіб, що беруть участь у справі та реалізується в сукупності з принципами рівності, диспозитивності та безпосередності, проте суд наділяється в тому числі організаційно-розпорядчими повноваженнями, необхідними для здійснення ним функцій органу правосуддя та прийняття законних і обґрунтованих судових актів.

Слід зазначити, що вказані висновки в тому числі відповідають рекомендаціям Ради Європи, членом якої є Україна.

Так, в Рекомендаціях R (84) 5 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам стосовно принципів цивільного судочинства, що направлені на удосконалення судової системи, наголошується на тому, що суд повинен, принаймні в ході попереднього засідання, а якщо можливо, і протягом всього розгляду, відігравати активну роль у забезпеченні швидкого судового розгляду, поважаючи при цьому права сторін, в тому числі і їх право на неупередженість. Зокрема, він повинен володіти повноваженнями proprio motu, щоб вимагати від сторін пред`явлення таких роз`яснень, які можуть бути необхідними; вимагати від сторін особистої явки, піднімати питання права; вимагати показань свідків, принаймні в тих випадках, коли мова йде не тільки про інтереси сторін, що беруть участь у справі, тощо. Такі повноваження повинні здійснюватися в межах предмета розгляду.

Крім того, відповідно до пункту 62 Додатку до Рекомендації CM/Rec (2010) 12 Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов`язки, ухваленої Комітетом Міністрів Ради Європи 17 листопада 2010 р. на 1098 засіданні заступників міністрів, - судді повинні розглядати кожну справу з належною ретельністю та впродовж розумного строку.

За таких обставин, заявлене позивачем клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 19, 84, 187, 260, 261 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 173/874/22.

2. Здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 08.08.2022 р. об 11 год. 00 хв., яке відбудеться у приміщенні Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області (Дніпропетровська область, місто Верхньодніпровськ, вул. Яблунева, буд. 47, зал. № 2).

4. Викликати у підготовче засідання сторін, явку яких визнати обов`язковою.

5. В порядку статті 84 ЦПК України витребувати уФермерського господарства«Агрофірма Чумак» оригінал та належним чином завірену копію договору оренди землі № 9 від 21.01.2014 року, укладений між ОСОБА_1 та Фермерським господарством «Агрофірма Чумак».

6. Попередити Фермерське господарство «Агрофірма Чумак», що відповідно до частини 7 статті 84ЦПК України особи,які немають можливостіподати доказ,який витребовуєсуд,або немають можливостіподати такийдоказ увстановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

7. Встановити Відповідачустрок - п`ятнадцять днів з дня отримання (вручення)копії даної ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позовну заяву, оформленого відповідно до вимог статті 178 ЦПК України; забезпечити надіслання (надання) Позивачу копії відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

8. Роз`яснити Відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 191 ЦПК України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, Відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 83 ЦПК України).

9. Звернути увагусторін на положення статей 81, 83, 84 ЦПК України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

10. Попередити сторін, що відповідно до частини 2 статті 126 ЦПК України документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

11. Роз`яснити сторонам, що копії письмових та електронних доказів, які подаються, повинні бути оформлені у відповідності до вимог статей 95, 100 ЦПК України.

12. Копію даної ухвали надіслати сторонам у справі. Відповідачу одночасно з копією даної ухвали надіслати копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

14. Сторони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі «Судова влада України» за веб-адресою: https://vd.dp.court.gov.ua/sud0406///.

Суддя Н.В. Новіченко

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено12.07.2022
Номер документу105167117
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —173/874/22

Рішення від 29.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 25.11.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Новіченко Н. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Новіченко Н. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Новіченко Н. В.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Новіченко Н. В.

Ухвала від 04.11.2022

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Новіченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні