Ухвала
від 10.07.2022 по справі 922/758/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

11 липня 2022 року м. ХарківСправа № 922/758/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Чистякової І.О.

розглянувши матеріали справи

за позовом Керівника Салтівської окружної прокуратури м. Харкова (вул. Маршала Батицького, 23, м. Харків, 61038) в інтересах держави, в особі Харківської міської ради (майдан Конституції, 7, м. Харків, 61003, ідентифікаційний код 04059243) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Коріфєй" (вул. Юр`ївська, 17, м. Харків, 61001, ідентифікаційний код 42467405) про стягнення 37 802,66 грн.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Салтівської окружної прокуратури м.Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради звернувся до господарського суду Харківської області з позовом про стягнення з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Коріфєй" на користь позивача - Харківської міської ради (код класифікації доходів бюджету - 24062200, номер рахунку (IBAN) - UA698999980314090611000020649, код отримувача (ЄДРПОУ) 37874947, банк отримувача - Казначейство України (ЕАП), отримувач - ГУК Харків обл/МТГ Харків) безпідставно збережених коштів у розмірі орендної плати в сумі 37802,66 грн.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач з 27.12.2018 по теперішній час використовує земельну ділянку площею 121,32 кв.м. (частина земельної ділянки з кадастровим номером 6310137500:01:013:0003, загальною площею 0,1427 га) для експлуатації та обслуговування нежитлової будівлі літ. «Б-2, Б-1», що розташована за адресою: м.Харків, вул.Юр`ївська,17. Право користування земельною ділянкою за вищевказаною адресою до цього часу не оформлено та у період з 01.01.2019 по 30.06.2021 відповідачем не сплачено за користування земельною ділянкою плату за землю у встановленому законодавчими актами розмірі в сумі 37 802,66 грн, внаслідок чого останнє безпідставно зберегло у себе майно - грошові кошти.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 03.06.2022 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі №922/758/22, розгляд справи вирішено здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами.

Керівником Салтівської окружної прокуратури м. Харкова надано до господарського суду Харківської області клопотання (вх.№5920 від 28.06.2022) про розгляд справи № 922/758/22 за правилами загального позовного провадження, у зв`язку із необхідністю встановлення достатньої кількості обставин та фактів, що мають значення для справи та з метою дотримання основних засад господарського судочинства, справедливого, неупередженого та своєчасного вирішення спору, маючи на меті забезпечення дійсного вирішення правового спору між сторонами, а також враховуючи сам суспільний інтерес справи щодо земельної ділянки. Також прокурор зазначає, що недоотримання коштів у вигляді орендної плати суттєво ослаблює дохідну частину місцевого бюджету та може призвести до неможливості покриття щомісячних (постійних) видатків місцевого бюджету і як наслідок до необхідності державного забезпечення збалансування місцевого бюджету. Фактом неотримання коштів від орендної плати за спірну земельну ділянку місцевим бюджетом порушуються визначальні матеріальні потреби суспільства, територіальної громади міста Харкова як носія єдиного джерела влади в Україні, тобто порушуються інтереси держави в цілому, оскільки ослаблюються економічні основи місцевого самоврядування, що призводить до неможливості забезпечення виконання відповідних програм розвитку.

Розглянувши зазначене клопотання, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Одними із основних засад (принципів) господарського судочинства є: рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом; змагальність сторін; пропорційність; розумність строків розгляду справи судом; неприпустимість зловживання процесуальними правами (п.п.2, 4, 6, 10, 11 ч. 3 ст. 2 ГПК України).

Пунктами 4, 5 ч. 5 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість: сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом; запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч. 6 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Згідно з ст. 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи вищенаведене, оцінивши категорію цього спору, а також обставини, що вказані Керівником Салтівської окружної прокуратури м.Харкова у клопотанні про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, задля дотримання принципів господарського судочинства та з метою повного та всебічного розгляду справи, суд дійшов висновку про доцільність переходу від спрощеного позовного провадження до розгляду цієї справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання. За таких обставин, клопотання Керівника Салтівської окружної прокуратури м.Харкова про розгляд справи в порядку загального позовного провадження є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 2, 13, 181, 232-235, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити клопотання Керівника Салтівської окружної прокуратури м.Харкова (вх.№5920 від 28.06.2022) про розгляд справи № 922/758/22 за правилами загального позовного провадження.

2. Перейти до розгляду справи № 922/758/22 за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на "01" серпня 2022 р. об 11:00 год.

4. Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду за адресою: 61022, місто Харків, майдан Свободи 5, 8-й під`їзд, 3-й поверх, зал № 306.

5. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України документи, що підтверджують повноваження представників.

6. Повідомити, що учасники справи мають право надсилати документи, що стосуються розгляду справи, без особистого прибуття в приміщення суду:

через особистий кабінет в системі Електронний суд https://id.court.gov.ua/;

у разі неможливості надсилання через систему Електронний суд - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом);

у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Суд звертає увагу учасників справи, що документи, отримані судом електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв`язку, не належать до офіційних. Враховуючи зазначене, такі документи є неналежно оформленими, відтак не належить до офіційних і судом залишаються без розгляду.

7. Учасникам справи необхідно письмово повідомити суд про оптимальний для них спосіб отримання інформації щодо розгляду справи.

Суд звертає увагу учасників процесу, що для отримання процесуальних документів в електронному вигляді, доцільно зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: mail.gov.ua та подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України.

Суд зазначає, що учасники справи (їх представники) мають право доступу до матеріалів даної справи в електронному вигляді в системі Електронний суд після реєстрації своїх офіційних електронних адрес в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі.

Звертаємо увагу, що відправка судом судової кореспонденції та її отримання судом може відбуватися із затримкою.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду судових справ можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

8. Звернути увагу учасників справи на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 11.07.2022.

СуддяІ.О. Чистякова

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено13.07.2022
Номер документу105178819
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/758/22

Рішення від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Рішення від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 28.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 14.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

Ухвала від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Чистякова І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні