Ухвала
від 10.07.2022 по справі 478/471/22
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/471/22 пров. №2-о/478/13/2022

У х в а л а

про залишення заяви без руху

11 липня 2022 року Суддя Казанківського районного суду Миколаївської області Сябренко І.П. ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , заінтересована особа: Казанківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про оголошення фізичної особи померлою,

В с т а н о в и в:

07 липня 2022 року ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , звернулася до суду з заявою про оголошення фізичної особи померлою.

В обґрунтування заяви представник заявника вказав, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється сином заявника ОСОБА_1 , який проживав разом із заявником за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 останнім часом психічно хворів, постійної роботи не мав. У 2016 році ОСОБА_3 вийшов з будинку прогулятися та до місця свого проживання не повернувся. Заявник ОСОБА_1 відразу звернулася до поліції із заявою про розшук сина, але його розшук результатів не дав. З того часу і по цей день відомості про місце перебування ОСОБА_3 та інші будь-які відомості про його стан здоров`я та життя відсутні. Вважає, що відсутність будь-яких відомостей про сина заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 на протязі майже 6 років свідчить про його смерть. З метою створення умов щодо оформлення заявником ОСОБА_1 спадщини після смерті сина - ОСОБА_3 , просив оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, померлим.

Вивчивши матеріали заяви, приходжу такого висновку.

За правилами цивільного процесуального законодавства, заяви у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення мають відповідати загальним правилам щодо змісту і форми, встановленим статтями 175, 177 ЦПК України, а також вимогам, що ставляться до її змісту, передбаченими ст.306 ЦПК України.

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , подано без додержання вимог встановлених п.2 ч.3 ст.175, ч.4 ст.177, ст.306 ЦПК України, виходячи з наступного.

Згідно п.2 ч.3 ст.175 ЦПК України заява повинна містити повне найменування сторін та інших учасників справи.

Частиною 3 ст. 42 ЦПК України визначено, що у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до вимог ч.4 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Представником заявника ОСОБА_1 ОСОБА_2 у заяві про оголошення фізичної особи померлою, в якості заінтересованої особи зазначено - Казанківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

До заінтересованих осіб належать особи, які беруть участь у справі та мають у ній юридичну заінтересованість. Коло заінтересованих осіб визначається взаємовідносинами із заявником у зв`язку з обставинами, які підлягають встановленню і які можуть вплинути на їх права та обов`язки. Участь у справі цих осіб зумовлюється тим, що із установленням окремих обставин заявник може реалізувати свої права у правовідносинах, у яких беруть участь і заінтересовані особи. Для цих осіб характерним є те, що їхні суб`єктивні права та обов`язки мають юридичний зв`язок із суб`єктивними правами і обов`язками заявників.

До заінтересованих осіб не можуть бути віднесені органи державної влади та місцевого самоврядування та інші організації, яким закон надає право засвідчити певний юридичний факт, але своєчасно цього не було здійснено, хоча така можливість не втрачена.

Такі організації не є заінтересованими особами тому, що вони не визначають правових наслідків цього юридичного факту, а лише засвідчують, реєструють його.

Представником заявника в заяві зазначено мету оголошення ОСОБА_3 померлим - створення умов щодо оформлення заявником ОСОБА_1 спадкових прав. При цьому в заяві зазначено, що інших спадкоємців, окрім заявника ОСОБА_1 немає.

У зв`язку із наведеним заявнику ОСОБА_1 слід зазначити заінтересованою особою - орган місцевого самоврядування за місцем проживання цієї особи.

Статтею 306 ЦПК України визначено, що у заяві про оголошення фізичної особи померлою повинно бути зазначено обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

Підставою оголошення фізичної особи померлою є презумпція її смерті.

Визнання особи померлою є крайньою мірою та потребує встановлення усіх об`єктивних обставин, що стали передумовою для такого звернення, з метою уникнення в подальшому негативних наслідків щодо переходу майнових прав особи, оголошеної померлою, у разі її появи.

Підставамидля визнанняфізичної особипомерлою єсукупність юридичнихфактів,до якихвключаються: 1)відсутність відомостейпро перебуванняфізичної особиу місціїї постійногопроживання.При цьомуслід матина увазі,що уфізичної особиможе бутидекілька місцьпроживання,тому відповіднідані повинніперевірятись завсіма відомимимісцями проживанняцієї особи;2) відсутністьвідомостей продійсне перебуванняособи інеможливість отриматитакі відомості.Встановлення цихобставин відбуваєтьсяшляхом надісланнязапитів дожитлово-експлуатаційнихорганізацій,органів внутрішніхсправ,органів місцевогосамоврядування,за місцемроботи,за останніммісцем проживаннявідсутнього;3) спливтрирічного строкуз дняодержання останніхвідомостей промісце перебуванняфізичної особи;4) наявність у заявника правової зацікавленості у вирішенні питання про визнання особи померлої.

Проте, всупереч вищезазначеному, при зверненні до суду представником заявника не зазначено обставини, що вказують безпосередньо на наявність підстав вважати фізичну особу померлою, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку. У заяві не вказано конкретних фактів, що дали б підстави вважати особу померлою.

Обов`язок щодо доказування обставин, що підтверджують відсутність відомостей про місце перебування особи, яку заявник просить оголосити померлою, у місці її постійного проживання протягом трьох років, покладається чинним законодавством України саме на заявника.

Саме така правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 19.03.2018 року у справі №638/18251/16-ц.

З роз`яснень, які містяться в п.5 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суддя при проведенні підготовчих дій зобов`язаний з`ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні даної справи та підлягають виклику в судове засідання, у необхідних випадках запропонувати заявникові подати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог.

Таким чином, заявнику ОСОБА_1 слід надати: відомості щодо зареєстрованого місця проживання ОСОБА_3 ; акт про не проживання ОСОБА_3 , складений старостою села с. Новофедорівка; відомості про користування ОСОБА_3 банківськими рахунками; довідку про видачу та отримання ОСОБА_3 паспорта громадянина України та паспорта для виїзду за кордон.

Згідно ч.4 ст.177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Проте, заявником ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , до заяви не додано документ, що підтверджує сплату судового збору.

Відповідно до п.п.4 п.1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», зі змінами та доповненнями, розмір ставки судового збору за подачу заяви у справах окремого провадження фізичною особою становить 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 496 грн 20 коп.

Тому, заявнику ОСОБА_1 за подачу заяви у справах окремого провадження необхідно сплатити судовий збір у розмірі 496 грн 20 коп.на р/рUA528999980000031210206014194, Банк одержувача: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, ЄДРПОУ 33982186, Кодкласифікації доходів бюджету22030101, Отримувач коштів: Казан.УК/Казанківський р-н/ 22030101.

За таких обставин згідно до вимог ч.1 ст.185 ЦПК України заява ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , підлягає залишенню без руху з встановленням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.185 ЦПК України, суддя

П о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої дії ОСОБА_2 , заінтересована особа: Казанківського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про оголошення фізичної особи померлою, - залишити без руху.

Надати заявнику строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, для усунення зазначених в цій ухвалі недоліків, а саме:

1. подати заяву у новій редакції, яка повинна відповідати вимогам ЦПК України, в якій зазначити: учасників справи (заінтересовану особу),яка повиннаприймати участьу данійсправі; обставини, що вказують безпосередньо на наявність підстав вважати фізичну особу померлою, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

2. надати додаткові докази на підтвердження заявлених вимог.

3. сплатити судовий збір, в розмірі 496 грн 20 коп. - на р/р UA568999980313131206000014412, Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), МФО 899998, ЄДРПОУ 37992030, Код класифікації доходів 22030101, Отримувач коштів: Миколаїв.ГУК/тг смт. Казанка/22030101.

Оригінал квитанції про сплату судового збору надати до Казанківського районного суду Миколаївської області.

У випадку невиконання вимог ухвали у зазначений строк заява вважатиметься неподаною і буде повернена позивачу.

На ухвалу в частині, що стосується зобов`язання зі сплати судового збору може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Дата складення ухвали 11.07.2022 року.

Суддя І.П. Сябренко

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено13.07.2022
Номер документу105181811
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —478/471/22

Рішення від 17.10.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Рішення від 17.10.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні