Рішення
від 17.10.2022 по справі 478/471/22
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/471/22 пров. №2-о/478/13/2022

Р і ш е н н я

І м е н е м У к р а ї н и

17 жовтня 2022 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

присяжних: Долженко І.Ф., Новгородського В.В.

за участю: секретаря Поліщук С.П.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду смт. Казанка цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , заінтересована особа: Казанківська селищна рада про оголошення фізичної особи померлою,

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , звернулася до суду з заявою про оголошення фізичної особи померлою.

В обґрунтування заяви представник заявника вказав, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , являється сином заявника ОСОБА_1 , який проживав разом із заявником за адресою: АДРЕСА_1 . ОСОБА_3 останнім часом психічно хворів, постійної роботи не мав. У червні 2018 році ОСОБА_3 вийшов з будинку прогулятися та до місця свого проживання не повернувся. Заявник ОСОБА_1 відразу звернулася до поліції із заявою про розшук сина, але його розшук результатів не дав. З того часу і по цей день відомості про місце перебування ОСОБА_3 та інші будь-які відомості про його стан здоров`я та життя відсутні. Вважає, що відсутність будь-яких відомостей про сина заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 на протязі майже 4 років свідчить про його смерть. З метою створення умов щодо оформлення заявником ОСОБА_1 спадщини після смерті сина - ОСОБА_3 , просив оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кривий Ріг Дніпропетровської області, померлим.

Ухвалою Казанківського районного суду Миколаївської області від 25 липня 2022 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 заявлені вимоги підтримали, просили їх задовольнити.

Заінтересована особа Казанківська селищна рада явку свого представника у судове засідання не забезпечила, про час, дату і місце його проведення була повідомлена належним чином, про причини неявки суду не повідомила.

Вислухавши доводи заявника, її представника, показання свідків, дослідивши письмові докази, суд приходить такого висновку.

Відповідно до ч.1 ст.293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно п.3 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Матеріалами справи встановлено, що ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області, про що в книзі реєстрації актів про народження 11 жовтня 1990 року зроблено запис за №1158, його батьками є: батько ОСОБА_4 та мати ОСОБА_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Центрально-міським відділом ЗАГС м. Кривого Рогу від 11 жовтня 1990 року (копія) (а.с.5, 29).

Згідно довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (копія) серії 12ААА №270404 від 16 травня 2017 року ОСОБА_3 у, ІНФОРМАЦІЯ_1 , повторно встановлено третю групу інвалідності з дитинства. При цьому зазначено, що він може виконувати легку некваліфіковану роботу, обов`язково стаціонарне обстеження. Обстеження в проктолога, невропатолога (а.с.35).

З довідки виданої КНП «Казанківська багатопрофільна лікарня» Казанківської селищної ради, за вих.№01-13/921 від 08 серпня 2022 року, вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 23 січня 2008 року перебуває на обліку у лікаря психіатра КНП «Казанківська багатопрофільна лікарня» Казанківської селищної ради з діагнозом: Шизофренія, пароноідальна форма. Непереривний перебіг. Інвалід ІІІ-групи по психічному захворюванню. Останній перегляд комісії МСЕК в травні 2017 року (а.с.43).

Згідно довідки виданої Відділенням поліції №1 Баштанського РВП ГУНП України в Миколаївській області, за вих.№1151/65/1-2022 від 14 червня 2022 року, громадянин ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , станом на 14 червня 2022 року перебуває в державному розшуку як безвісно зниклий психічно хворий за ВП №1 Баштанського РВП ГУНП України в Миколаївській області, розшукова справа №1921004 від 27 червня 2018 року. За місцем мешкання ( АДРЕСА_1 ) не проживає (а.с.8, 34).

Відповідно до акту обстеження від 19 липня 2022 року, складеного старостою Новофедорівського старостинського округу Галко З.В., в складі комісії: діловода Новофедорівського старостинського округу Луньової Н.С., ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживав за адресою: АДРЕСА_1 , з 18 червня 2018 року не проживає на території Новофедорівського старостинського округу (а.с.37).

З довідки виданої АТ «Державний ощадний банк України» ТВБВ №10014/0101 філії - Миколаївське обласне управління, за вих.№568 від 21 липня 2022 року, вбачається, що станом на 21 липня 2022 року по рахунку № НОМЕР_2 відкритого в ТВБВ №10014/0101 філії - Миколаївське обласне управління АТ «Ощадбанк» на ім`я ОСОБА_3 становить 0,00 грн, рух коштів по даному рахунку за останні три роки відсутній (а.с.36).

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, за №57717369 від 19 квітня 2016 року, вбачається, що ОСОБА_3 на праві приватної власності належить земельна ділянка з кадастровим номером 4823684800:03:000:0062, площею 2 га, для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Новофедорівської с/ради Казанківського р. Миколаївської обл. (а.с.32-33).

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_5 пояснили, що вони мешкають в с. Новофедорівка Баштанського району Миколаївської області та являються сусідами заявника ОСОБА_1 . Підтвердили, що дійсно на при кінці червня 2018 року син заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мав проблеми зі здоров`ям, вийшов з будинку прогулятися та до місця свого проживання не повернувся. Заявник ОСОБА_1 дуже довго шукала сина, однак ці пошуки не дали ніякого результату, їм відомо, що до сих пір жодної інформації про його місцезнаходження не надходило.

Відповідно до ч.1 ст.46 ЦК України фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців.

Оголошення особи померлим має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку,- протягом шести місяців.

Особливості цієї категорії справ, є те що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

Як роз`яснено у п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», слід звернути увагу суду на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою - це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюється ЦПК України.

При цьому заявник має мати особисту цивільну-правову заінтересованість і зміні правового стану особи, яку він просить оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою існують особисті або майнові правовідносини-матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку - дані про те, що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Відповідно до ст.47 ЦК України правові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті. Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини. Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Статтею 48 ЦК України визначено, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилась, або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи, або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Згідно до ч.3 ст.46 ЦК України фізична особа оголошується померлою від дня набрання законної сили рішенням суду про це.

З матеріалів справи, пояснень заявниці та показань свідків вбачається, що дійсно вже минуло 4 роки, як місцезнаходження ОСОБА_3 не встановлено, тому ймовірно останній помер, але факт смерті юридично не оформлений.

Оголошення померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має для заявниці юридичне значення, оскільки від нього залежить створення умов щодо оформлення заявником спадщини після смерті сина, тому суд задовольняє її заяву.

Крім того, суд вважає за необхідне роз`яснити заявнику ОСОБА_1 , що у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи, суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про оголошення її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою (ч.1 ст.309 ЦПК України).

Відповідно до вимог ч.7 ст.294 ЦПК України судові витрати, понесені заявником у зв`язку з розглядом справи, належить віднести на її рахунок.

Керуючись ст.ст.13, 259, 263-265, 268, 305-309 ЦПК України, суд

У х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , в інтересах якої діє ОСОБА_2 , заінтересована особа: Казанківська селищна рада про оголошення фізичної особи померлою, - задовольнити повністю.

Оголосити померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Кривий Ріг Дніпропетровської області.

Датою оголошення померлим ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Кривий Ріг Дніпропетровської області, вважати день набрання рішенням суду законної сили.

Роз`яснити, що у випадку, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.

Судові витрати, понесені заявником у зв`язку з розглядом справи, віднести на її рахунок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Після набрання рішенням законної сили направити його копію Казанківському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), для реєстрації факту смерті ОСОБА_3 .

Повний текст рішення складено 17.10.2022 року.

Суддя І.П. Сябренко

Присяжні: І.Ф. Долженко

В.В. Новгородський

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.10.2022
Оприлюднено19.10.2022
Номер документу106790524
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —478/471/22

Рішення від 17.10.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Рішення від 17.10.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні