Ухвала
від 12.07.2022 по справі 695/1412/22
ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ЧЕРКАСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 11-сс/821/211/22 Справа № 695/1412/22 Категорія: ст. 303 КПК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 липня 2022 року м. Черкаси

Черкаський апеляційний суд в складі суддів:

головуючого ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

при секретарі ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу представника скаржника ПАТ «Черкасиобленерго» в особі Драбівської філії відокремленого структурного підрозділу «Золотоніські енергетичні мережі» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 28 червня 2022 року про відмову у задоволенні скарги ПАТ «Черкасиобленерго»в особіДрабівської філіївідокремленого структурногопідрозділу «Золотоніськіенергетичні мережі» на бездіяльність Золотоніського РВПГУНП вЧеркаській області,якаполягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення,

в с т а н о в и в :

15.06.2022 ПАТ «Черкасиобленерго» в особі Драбівської філії відокремленого структурного підрозділу «Золотоніські енергетичні системи» звернулося до суду зі скаргою на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його повідомленням від 21.01.2022 року про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ст.185 КК України.

Скарга мотивована тим, що 21.01.2022 скаржник звертався до Драбівського ВДП № 1 смт. Драбів Золотоніського РВП із заявою (повідомленням) про вчинення кримінального правопорушення за ст. 185 КК України.

27.05.2022 він отримав лист, згідно якого його було повідомлено про відсутність ознак кримінального правопорушення за фактами, вказаними в заяві.

Скаржник звертався до Драбівського районного суду зі скаргою на невнесення відомостей ВПД № 1 смт. Драбів до ЄРДР, однак ухвалою суду від 08.06.2022 у задоволенні скарги було відмовлено та роз`яснено щодо належного суб`єкта оскарження - Золотоніського РВП.

Ухвалою слідчого судді Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 28 червня 2022 року в задоволенні зазначеної скарги відмовлено.

Ухвала слідчого судді мотивована тим, що скаржник пропустив строк звернення і не порушує питання про поновлення строку звернення до суду. Також суд вказав, що заява була розглянута та скаржни отримава відповідь.

Не погоджуючисьз такоюухвалою слідчогосудді,скаржник,в особідиректора Драбівськоїфілії відокремленогоструктурного підрозділу«Золотоніські енергетичнімережі» ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить про її скасування та задоволення його скарги.

В обґрунтування доводів апеляційної скарги, апелянт вказує, що ухвалою суду від 08.06.2022 у справі № 692/464/22, скаржнику було поновлено строки оскарження дій посадових осіб ВПД № 1, але відмовлено в задоволенні скарги в частинах бездіяльності посадових осіб ВПД « 1 щодо невнесення відомостей до ЄРДР з підстав, що вказаний орган не наділений правом вносити відомості до ЄРДР. При цьому суд роз`яснив скаржнику ,який орган досудового розслідування наділений повноваженнями щодо внесення відповідний відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Зважаючи на той факт, що слідчим суддею була проголошена лише вступна та резолютивна частина ухвали, апелянт зазначив на відсутність більш детальної підготовки до апеляційної скарги.

Заслухавши доповідь судді, вивчивши матеріали провадження та надані скаржником докази, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Частиною 1ст. 303 КПК Українипередбачено можливість оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1ст. 214 КПК України, слідчий невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Пунктом 1.2 розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань встановлено, що відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела повинні відповідати вимогам п.4 ч.5ст.214 КПК України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення. До Реєстру підлягають внесенню відомості, які характеризують кримінальне правопорушення (п.2.2 розділу ІІ положення).

Відповідно до ч. 4ст. 214 КПК Українислідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначенихКПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно дост. 284 КПК.

З метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Відповідно до висновку, зробленого у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30.01.2019 у справі № 818/1526/18 у межах процедури оскарження бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви, слідчий суддя з`ясовує обставини та мотиви, з яких слідчий або прокурор дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, чим саме обґрунтоване невнесення відповідних відомостей до ЄРДР, та вирішує питання про наявність або відсутність правових підстав для зобов`язання слідчого або прокурора внести інформацію про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

КПКпередбачає внесення до ЄРДР інформації на підставі не будь-яких заяв, які надходять до органів досудового розслідування при здійсненні ними своїх повноважень, а на підставі заяв та повідомлень про кримінальне правопорушення, тобто тих заяв, які містять достатні відомості про кримінальне правопорушення та можуть об`єктивно свідчити про вчинення особою такого кримінального правопорушення. Якщо у заяві чи повідомленні таких даних немає, то вони не можуть вважатися такими, що повинні бути обов`язково внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як вбачається з матеріалів провадження, до відділення поліції Драбівського ВП Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області 21 січня 2022 року надійшла заява-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 185 КК України.

20 квітня 2022 директор Драбівської філії ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» Вадим Бзенко, направив листа до ВПД № 1 смт Драбів Золотоніського РВП ГУПН в Черкаській області, в якому просив повідомити про відомості внесені до ЄРДР за його заявою від 21.01.2022 про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України (а.с. 9).

Як видно, за вищезазначеною скаргою відомості до ЄРДР не внесені.

Як вбачається з ухвали слідчого судді Драбівського районного суду Черкаської області від 08.06.2022, скаржник звертався до відповідного суду зі скаргою по даному факту на бездіяльність посадових осіб відділу поліцейської діяльності № 1 Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви про вчинення злочину від 21.01.2022. Вказаною ухвалою слідчого судді, скаржникові було відмовлено в задоволенні скарги з тих підстав, що вказаний орган поліції не наділений повноваженнями вносити відомості до ЄРДР. При цьому скаржникові були поновлені строки оскарження дій посадових осіб відділу поліції № 1 Золотоніського РВП, а також роз`яснено, що питання внесення відомостей до ЄРДР на території Золотоніського району Черкаської області вирішують підрозділи органів дізнання та слідства Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області.

Отже, на думку колегії судді, слідчий суддя дійшов помилкового висновку, що скаржник пропустив строк звернення у відповідності до ч. 1 ст. 304 КПК України, та безпідставно відмовив у задоволенні скарги саме з цих підстав.

Розглядаючи скаргу на бездіяльність по невнесенню відомостей до ЄРДР, слідчий суддя має з`ясувати обставини та мотиви, з яких слідчий або прокурор дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, чим саме обґрунтоване невнесення відповідних відомостей до ЄРДР та вирішує питання про наявність або відсутність правових підстав для зобов`язання слідчого або прокурора внести інформацію про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

З матеріалів провадження видно, що 27.05.2022 Драбівською філією ВСП «Золотоніські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» отримано відповідь з ВПД № 1 Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області, в якому зазначалося, що вказане повідомлення зареєстровано до ЄО № 191 від 20.01.2022 та 21.01.2022, направлено до Золотоніського РВП для вирішення питання про внесення відомостей до ЄРДР. Відповідно до супровідного листа начальника сектору дізнання Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області, вказані матеріали були повернуті до відділу поліцейської діяльності № 1 Золотоніського РВП, у зв`язку з відсутністю ознак кримінального правопорушення в даному випадку (а.с. 10).

Фактично орган досудового розслідування, без внесення відомостей до ЄРДР та проведення досудового розслідування, зробив висновок про те, що ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 185 КК України не булоі не вказував, що підставою для невнесення відомостей до ЄРДР є невідповідність змісту заяви ОСОБА_7 вимогамст. 214 КПКта Положенню про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Органи досудового розслідування не мають посилатись на необхідність проведення перевірки як на причину невнесення відомостей до ЄРДР по суті заяви громадянина. Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише потім, у разі, якщо посадова особа дійде висновку, що у викладеній ситуації немає ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно дост. 284 КПК.

Слідчий суддя не дав належної оцінки факту бездіяльності уповноважених осіб Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення. Не проаналізував обставини та мотиви, з яких орган досудового розслідування дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей до ЄРДР. Натомість зосередився на пропущенні строку подання скарги у даній ситуації, не звернувши уваги, що скаржникові такий строк уже поновлювався і роз`яснювалося в ухвалі слідчого судді від 08.06.2022, що питання внесення відомостей до ЄРДР на території Золотоніського району Черкаської області вирішують підрозділи органів дізнання та слідства Золотоніського ВП ГУНП в Черкаській області, у зв`язку з чим, скаржник і звернувся до відповідного суду зі скаргою на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області.

Враховуючи вищевикладене, апеляційна скарга директора Драбівської філії відокремленого структурного підрозділу «Золотоніські енергетичні мережі» - ОСОБА_6 підлягає задоволенню, а ухвала слідчого судді підлягає скасуванню з постановленням в нової ухвали про задоволення скарги.

Керуючись ст.ст.405,407,409,422 КПК України, колегія суддів, -

у х в а л и л а :

Апеляційну скаргу директора Драбівської філії відокремленого структурного підрозділу «Золотоніські енергетичні мережі» - ОСОБА_6 , задовольнити.

Ухвалу Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 28 червня 2022 року скасувати.

Скаргу ПАТ«Черкасиобленерго» вособі директораДрабівської філіївідокремленого структурногопідрозділу «Золотоніськіенергетичні мережі» на бездіяльність Золотоніського РВП ГУНП в Черкаській області задовольнити.

Зобов`язати посадовихосіб ЗолотоніськогоРВП ГУНПв Черкаськійобласті невідкладно,але непізніше 24годин здати ухваленнясудового рішення,внести доЄРДР відомостіпро кримінальнеправопорушення,відповідно дозаяви (повідомлення)в.о.директора Драбівськоїфілії відокремленогоструктурного підрозділу«Золотоніські енергетичнімережі» ОСОБА_8 .

Ухвала оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий

Судді:

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105205818
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення

Судовий реєстр по справі —695/1412/22

Ухвала від 12.07.2022

Кримінальне

Черкаський апеляційний суд

Новіков О. М.

Ухвала від 28.06.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 28.06.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

Ухвала від 16.06.2022

Кримінальне

Золотоніський міськрайонний суд Черкаської області

Степченко М. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні