Ухвала
від 11.07.2022 по справі 917/683/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

12.07.2022 Справа № 917/683/22

Суддя Киричук О.А. , розглянувши матеріали

за позовною заявою Приватного підприємства «Виробничо-торгова компанія «Лукас», Юридична адреса: 39621, Україна, Полтавська область, м. Кременчук, вул. І. Приходька, 69, Поштова адреса: 39623, Україна, Полтавська область, м. Кременчук, вул. Чкалова, 186 ЄДРПОУ 23808087

до відповідача GSJS Imports LLC, Адреса: 101 Chestnut Street, Newark, New Jersey 07105, USA, Ідентифікаційний код (File Number): 0450287694

про стягнення 21948,48 доларів США (що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 06.07.2022р., еквівалентно 642100,59 грн.)

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Полтавської області 08.07.2022 року надійшла позовна заява Приватного підприємства «Виробничо-торгова компанія «Лукас» до відповідача GSJS Imports LLC про стягнення 21948,48 доларів США (що згідно з офіційним курсом Національного банку України станом на 06.07.2022р., еквівалентно 642100,59 грн.) заборгованості по Контракту №160419 від 16.04.2019 p.

Відповідно до ст. 366 ГПК України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Відповідно п. 1 ч.1 ст. 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадку якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно п. 8.1., 8.2., 8.3. Контракту, усі спори і розбіжності Сторін за цим Договором, за якими не було досягнуто згоди підлягають вирішенню за місцем знаходження Продавця відповідно до законодавства країни Продавця. У всьому іншому, що не передбачено цим Договором, сторони керуються чинним законодавством України.

Згідно умов Контракту №160419 від 16.04.2019 p. Продавцем є Приватне підприємство «Виробничо-торгова компанія «Лукас», місцем знаходження якого є: 39621, Україна, Полтавська область, м. Кременчук, вул. І. Приходька, 69.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164 ГПК України. Підстав для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

За приписами ч.1 ст.12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1)наказного провадження; 2)позовного провадження (загального або спрощеного).

У частині 3 зазначеної статті вказано, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч.3 ст.247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи предмет позову у даній справі, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу, суд дійшов висновку, що справа №917/683/22 підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що відповідач по справі є нерезидентом, який не має свого представництва на території України.

Місцезнаходженням відповідача (GSJS Imports LLC) є: Адреса: 101 Chestnut Street, Newark, New Jersey 07105, USA.

Відповідно до ст. 365 ГПК України іноземні суб`єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов`язки, що і суб`єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Статтею 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення в Сполучених Штатах Америки регулюється Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах.

Згідно зі статтею 1 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 року, яка ратифікована Україною 19.10.2000, та державою-учасницею якої є Сполучені Штати Америки, ця Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном. Ця Конвенція не застосовується, якщо адреса особи, якій необхідно вручити документ, невідома.

Статтями 2, 3 вказаної Конвенції передбачено, що кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей.

До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до ст. 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом:

a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або

b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави.

З урахуванням положень пункту (b) частини першої цієї статті документ може завжди бути вручений шляхом безпосередньої доставки одержувачу, який приймає його добровільно.

Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Враховуючи викладене, для належного повідомлення відповідача про відкриття провадження у справі, судові документи і матеріали по справі необхідно направляти українською мовою із засвідченим перекладом мовою запитуваної Договірної Сторони - англійською мовою через Міністерство юстиції України до центрального органу Сполучених Штатів Америки.

Керуючись ст. ст. 12, 120-121, 176-178, 181, 234, 365, 367 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 13.12.2022 року на 09 год. 00 хв. Підготовче засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, 1, зал судових засідань № 27.

4. Зобов`язати позивача до 13.08.2022 року надати до суду в трьох примірниках належним чином (нотаріально) засвідчені переклади на англійську мову копії: ухвали Господарського суду Полтавської області від 12.07.2022 року про відкриття провадження у справі №917/683/22 та позовної заяви з додатками до неї.

5. Повідомити, що нотаріально посвідчена копія ухвали Господарського суду Полтавської області від 12.07.2022 року про відкриття провадження у справі №917/683/22 та позовної заяви з доданими до неї документами на англійській мові буде вручена в порядку, передбаченому Конвенцією про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965 року через Міністерство юстиції України, що знаходиться за адресою: 01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, будинок 13.

6. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов з урахуванням вимог ст. 165 ГПК України 15 днів з дня отримання ухвали; після отримання від позивача відповіді на відзив подати до суду заперечення в строк 5 днів з дня отримання такої відповіді від позивача з урахуванням вимог ст.167, 184 ГПК України.

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив з урахуванням вимог ст. 166 ГПК України 15 днів з моменту отримання від відповідача відзиву на позов .

8. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.2 ст.178 ГПК України). При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (ч. ч.3,4 ст.80 Господарського процесуального кодексу України).

9. Звернути увагу учасників процесу на порядок оформлення заяв, клопотань, заперечень, встановлений ст. 170 ГПК України, також на порядок подачі доказів, передбачений ст. 80 ГПК України.

10. Ухвалу надіслати учасникам справи в порядку, встановленому статтею 242 ГПК України.

Ухвала підписана 12.07.2022 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає (ст.ст.235,255 ГПК України).

Суддя Киричук О.А.

Дата ухвалення рішення11.07.2022
Оприлюднено14.07.2022
Номер документу105208463
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —917/683/22

Рішення від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Рішення від 13.07.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 11.04.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні