Ухвала
від 12.07.2022 по справі 181/140/21
МЕЖІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 181/140/21

Провадження № 2/181/3/22

У Х В А Л А

"13" липня 2022 р. смт Межова

Межівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Літвінової Л.Ф.,

з участю секретаря судового засідання Макогон І.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства "Еліта" про визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки недійсною та скасування державної реєстрації права оренди,

за участю сторін по справі:

представника позивача адвоката Рябенка В.В.,

представників відповідача адвоката Руденка О.В.

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Межівського районного суду Дніпропетровської області знаходиться вищезазначена цивільна справа.

Представником позивача адвокатом Рябенко В.В. у судовому засіданні було заявлено письмове клопотання про призначення почеркознавчої експертизи, яке обґрунтовано тим, що оскільки предметом позову є визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки недійсною та скасування державної реєстрації права оренди, а доводи позивача ґрунтуються на тому, що зазначену додаткову угоду вона особисто не підписувала, кошти за додатковою угодою не отримувала, підпис зроблено іншою особою, тому для з`ясування даної обставини необхідні спеціальні знання у сфері ідентифікації виконання підпису позивача.

Представник відповідача адвокат Руденко О.В. проти задоволення зазначеного клопотання не заперечував.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Згідно п.1 ч.1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Предметом позову є визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки недійсною та скасування державної реєстрації права оренди.

Перевірка достовірності підпису у документах в даному випадку можлива лише шляхом вирішення питань, які потребують спеціальних знань в області почеркознавства та технічної експертизи документів, тому суд вважає за необхідне проведення у справі почеркознавчої експертизи.

Згідно п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 цього ж Кодексу в такому випадку провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

На підставі вищевикладеного, беручи до уваги, що в процесі розгляду даної цивільної справи виникла необхідність в застосуванні спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини по даній справі неможливо, тому виникла потреба в призначенні почеркознавчої експертизи.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 81, 84, 103, 107, п.5 ч.1 ст.252, п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача, адвоката Рябенка Віктора Васильовича про призначення почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до приватного сільськогосподарського підприємства "Еліта" про визнання додаткової угоди до договору оренди земельної ділянки недійсною та скасування державної реєстрації права оренди задовольнити.

Призначити в зазначеній цивільній справі судово-почеркознавчу експертизу поставивши на вирішення експерта(ів) наступне питання:

1. Чи виконано підпис від імені ОСОБА_1 , від імені якої зазначено підпис у Додатковій угоді від 07.11.2018 року до Договору оренди землі № без/н від 07 жовтня 2015 року у Розділі «Адреси, реквізити й підписи Сторін», розташований на лицевій частині додаткової угоди від 07.11.2018 р. у графі «Орендодавець», а саме: після слова Орендодавець, ОСОБА_1 чи іншою особою з наслідуванням підпису ОСОБА_1 ?

Проведення експертизи доручити експертам Національного науковогоцентру «Інститутсудових експертизім.засл.проф.М.С.Бокаріуса» (телефон:+38(057)372-20-01;E-mail: hniise@hniise.gov.ua; Адреса: Україна, м. Харків, вул. Золочівська, 8а;)

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиві висновки та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384, 385 КК України.

Для ознайомлення експертам направити матеріали цивільної справи № 181/140/21 (провадження № 2/181/3/22), у тому числі для експертного дослідження оригінали відповідних документів, на яких містяться зразки рукописних підписів від імені ОСОБА_1 .

Оплату за проведення почеркознавчої експертизи покласти на ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ).

Роз`яснити учасникам справи вимоги ст.109 ЦПК України, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження в справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає та набирає чинності з моменту її підписання суддею.

Суддя Л. Ф. Літвінова

Дата ухвалення рішення12.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105216406
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —181/140/21

Рішення від 01.03.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 10.01.2023

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 02.06.2022

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 28.09.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Літвінова Л. Ф.

Ухвала від 06.09.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

Ухвала від 18.02.2021

Цивільне

Межівський районний суд Дніпропетровської області

Юр'єв О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні