Ухвала
від 10.07.2022 по справі 191/9/22
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 191/9/22

Провадження № 2-п/191/9/22

У Х В А Л А

іменем України

11 липня 2022 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого - судді Костеленко Я.Ю., за участю секретаря - Омельченко К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Синельникове заяву ТОВ «Дніпроагроальянс» в особі директора Астіона Є.М. про перегляд заочного рішення,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник ТОВ «Дніпроагроальянс» в особі директора Є.М. Астіона звернувся до суду заявою про перегляд заочного рішення, мотивуючи її тим, що 22.03.2022 Синельниківським міськрайонним судом по цивільній справі № 191/9/22 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Дніпроагроальянс» про розірвання договору оренди земельної ділянки було винесено заочне рішення, яким позовні вимоги задоволені в повному обсязі. Заочне рішення у справі № 191/9/22 відповідачу не було вручено в день його проголошення. Відповідачем рішення було отримано поштовим зв`язком 12.04.2022, про свідчить відмітка на поштовому повідомленні про вручення листа 4910800552940, яке міститься у матеріалах справи. На дату винесення заочного рішення умова, передбачена п. 1 ст.280 ЦПК, не існувала - відповідач не був належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання. Належним повідомленням вважається, якщо судова повістка про виклик бути вручена з таким розрахунком, щоб особи, які викликаються, мали достатньо часу для явки в суд і підготовки до участі в судовому розгляді справи, але не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання, а судова повістка-повідомлення - завчасно. Судове засідання у справі було призначено на 22.03.2022 (вівторок), а повістку щодо цього засідання відповідач отримав 18.03.2022 (п`ятниця), про свідчить поштове повідомлення з відміткою відповідача про отримання листа 4909804849192, яке міститься у матеріалах справи. Отже, з дати отримання повістки до дати судового/засідання відповідач фактично мав один робочий день (понеділок) 21.03.2022. Просить поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення Синельниківського міськрайонного суду від 22.03.2022, яке ухвалене у цивільній справі № 191/9/22; переглянути та скасувати заочне рішення Синельниківського міськрайонного суду від 22.03.2022, яке ухвалене у цивільній справі № 191/9/22 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Дніпроагроальянс» про розірвання договору оренди земельної ділянки та призначити справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

До початку судового засідання представник позивача у цивільній справі ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. надала заперечення на заяву про перегляд заочного рішення, в якій посилається на те, що заявник пропустив строк звернення з заявою про перегляд заочного рішення, оскільки заочне рішення відповідачем по справі отримано особисто 07.04.2022, строк подання заяви про перегляд заочного рішення сплив 28.04.2022, заявник звернувся з відповідною заявою до суду 02.05.2022 не надавши доказів поважності пропуску строку звернення до суду. Просить відмовити у задоволенні заяви.

Представник заявника у судове засідання не з`явився, про причини неявки не повідомив.

Представник позивача у цивільній справі ОСОБА_1 - адвокат Костенко О.М. до початку судового засідання надала заяву про розгляд заяви без її участі та участі позивача. Проти задоволення заяви заперечує та просить відмовити у її задоволені.

Суд, дослідивши матеріали вищезазначеної цивільної справи, вважає, що заява про перегляд заочного рішення задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Згідно зі ст.284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У відповідності до п.2 ч.3 ст.287 ЦПК України у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Згідно зі ст.288 ЦПК України заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до договору оренди земельної ділянки від 25 березня 2015 року між ТОВ «Дніпроагроальянс» та ОСОБА_1 , юридичною адресою ТОВ «Дніпроагроальянс» є: 52532, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с.Роздори, вул. Робоча, б.10-б. Дана адреса також зазначена позивачем у позовній заяві. Також позивачем зазначена електронна адреса відповідача - ІНФОРМАЦІЯ_1

На підставі вищевказаний даних, процесуальні документи по справі, а саме: ухвала про відкриття провадження у справі та витребування доказів від 05 січня 2022 року та копія позовної заяви з додатками (вих. №191/9/22/341/2022 від 06 січня 2022 року), заочне рішення від 22 березня 2022 року (вих. №191/9/22/8361/2022 від 24 березня 2022 року) направлялись за юридичною адресою ТОВ «Дніпроагроальянс»: 52532, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с.Роздори, вул. Робоча, б.10-б .

Крім цього, відповідно до квитанції про направлення поштової кореспонденції та роздруківки відстежень відправлень, 15 березня 2022 року на адресу ТОВ «Дніпроагроальянс» направлено та 18 березня 2022 року ним отримано повістку про виклик у судове засідання. Також, судова повістка про виклик до суду направлялась ТОВ «Дніпроагроальянс» 17 січня 2022 року за допомогою електронного листа, який надіслано на електронну адресу ІНФОРМАЦІЯ_1 , та доставлено адресату до електронної скриньки ІНФОРМАЦІЯ_2 . Згідно рекомендованих повідомлень про вручення поштового відправлення, судову повістку про виклик до суду на 22 березня 2022 року, заочне рішення від 22 березня 2022 року, ТОВ «Дніпроагроальянс» отримано за адресою: 52532, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с.Роздори, вул. Робоча, б.10-б, а саме: повістку - 18 березня 2022 року, заочне рішення - 07 квітня 2022 року.

Також, відповідно до заяви ТОВ «Дніпроагроальянс» про перегляд заочного рішення, юридичною адресою для листування зазначено: 52532, Дніпропетровська область, Синельниківський район, с.Роздори, вул. Робоча, б.10-б. Дана адреса також зазначена на конверті при надсиланні даної заяви та документів на виконання ухвали суду про залишення заяви про перегляд заочного рішення без руху у зв`язку з несплатою судового збору.

Таким чином, оскільки ТОВ «Дніпроагроальянс» належним чином та завчасно повідомлявся про дати судових засідань та отримував процесуальні документи, тому доводи заявника про незавчасне повідомлення його належним чином про дату та час судового засідання не знайшли підтвердження. Крім того, заявником пропущено двадцятиденний строк подання заяви про перегляд заочного рішення з моменту отримання такого рішення, доказів поважності пропуску такого строку не надано.

Крім того, заявник на надав суду доказів, які мають істотне значення для правильного вирішення справи та можуть вплинути на ухвалене заочне рішення, оскільки зазначені у заяві доводи зводяться до переоцінки відповідачем доказів, які були досліджені судом при ухвалені рішення.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідач не вмотивував усі в сукупності підстави для скасування заочного рішення та не надав будь-яких доказів, які б впливали на висновки суду, а тому заяву слід залишити без задоволення.

Керуючись п.2 ч.3 ст.231 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви про поновлення строку на перегляд заочного рішення - відмовити.

Заяву ТОВ «Дніпроагроальянс» в особі директора Астіона Є.М. про перегляд заочного рішення залишити без задоволення.

Роз`яснити заявнику, що у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому ЦПК України. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в частині відмови у поновленні процесуального строку протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення до Дніпровського апеляційного суду , в іншій її частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Я. Ю. Костеленко

СудСинельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення10.07.2022
Оприлюднено15.07.2022
Номер документу105230611
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші процесуальні питання

Судовий реєстр по справі —191/9/22

Ухвала від 10.07.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 08.06.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 08.05.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Рішення від 21.03.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 05.01.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні