Рішення
від 07.07.2022 по справі 450/48/22
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/48/22 Провадження № 2-др/450/23/22

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" липня 2022 р. Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді Добош Н.Б.

при секретарі Гев`як Ю.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити заяву представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про стягнення витрат на професійну правничу допомогу у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ПП «Валенс Груп» про стягнення безпідставно набутого та збереженого майна,-

встановив:

30.06.2022 року на адресу Пустомитівського районного суду Львівської області надійшла заява представника позивача про стягнення з відповідача на користь позивача понесені ним витрати на правничу допомогу у розмірі 10 000, 00 грн. по цивільній справі № 450/48/22.

Сторони в судове засідання не викликалися у відповідності до вимог ч. 4 ст. 270 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Проаналізувавши матеріали заяви про ухвалення додаткового рішення, матеріали цивільної справи, та докази в їх сукупності, суд вважає, що заяву про ухвалення додаткового рішення, слід частково задоволити, виходячи з наступних підстав :

рішенням Пустомитівського районного суду Львівської області від 20.06.2022 року, позовні вимоги ОСОБА_1 ,- задоволено частково. Ухвалено стягнути з відповідача, приватного підприємства «Валенс Груп» на користь позивача ОСОБА_1 безпідставно набуте та збережене майно в розмірі 1415502, 00 (один мільйон чотириста п`ятнадцять тисяч п`ятсот дві гривні) грн. 00 коп.; стягнути відповідача, приватного підприємства «Валенс Груп» на користь позивача ОСОБА_1 суму сплаченого судового збору за подання позову до суду в розмірі 6356, 00 грн. ( шість тисяч триста п`ятдесят шість гривень) грн. 00 коп. В іншій частині позовних вимог ОСОБА_1 ,- відмовлено.

Відповідно до ч. 1ст. 270 ЦПК Українисуд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо зокрема, судом не вирішено питання про судові витрати.

Згідно статті 134 ЦПК України , разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору. Попередній розрахунок розміру судових витрат не обмежує сторону у доведенні іншої фактичної суми судових витрат, які підлягають розподілу між сторонами за результатами розгляду справи.

Згідно положень ч. 1, 2статті 137 Цивільного процесуального кодексу України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги. (ч. 3ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України).

Відповідно до частин 4-6ст. 137 Цивільного процесуального кодексу України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Представником позивача надано договір про надання правової допомоги б/н від 01.02.2021 року; детальний опис виконуваних робіт (надаваних послуг) від 22.06.2022 року; акт виконаних робіт (наданих послуг) № 1 від 22.06.2022 року; платіжне доручення № 2995789 від 22.06.2022 року щодо здійснення оплати витрат на правову допомогу; копії рекомендацій щодо застосування мінімальних ставок адвокатського гонорару; докази надіслання клопотання іншим учасникам справи.

Таким чином, вартість фактично наданих та оплачених послуг у вигляді професійної правової (правничої) допомоги відповідно до копії платіжного доручення складає суму у розмірі 10000, 00 грн.

Відповідно до ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, інші судовівитрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином вищевказані судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст. 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути витрати позивача на професійну правничу (правову) допомогу пропорційно задоволених позовних вимог, а саме в сумі 5600, 00 гривень.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 259, 263, 265, 268 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

заяву представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 про ухвалення додатково рішення по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ПП «Валенс Груп» про стягнення безпідставно набутого та збереженого майна, - задоволити частково.

Ухвалити додаткове рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ПП «Валенс Груп» про стягнення безпідставно набутого та збереженого майна.

Стягнути з ПП «Валенс Груп», ЄДРПОУ 35327079, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , витрати на правничу допомогу у розмірі 5600, 00 (п`ять тисяч шістсот гривень 00 копійок) грн.

В іншій частині заяви,- відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області.

Повний текст рішення складено 08.07.2022 року.

СуддяН. Б. Добош

Дата ухвалення рішення07.07.2022
Оприлюднено18.07.2022
Номер документу105253957
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення безпідставно набутого та збереженого майна

Судовий реєстр по справі —450/48/22

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Рішення від 07.07.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Рішення від 19.06.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 01.03.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

Ухвала від 14.01.2022

Цивільне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Добош Н. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні