Ухвала
від 13.07.2022 по справі 2-1080/2010
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1080/2010

Провадження № 6/392/14/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 липня 2022 року Маловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" про видачу дубліката виконавчого листа, заміну сторони виконавчого провадження, поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання по справі за позовом Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди,

ВСТАНОВИВ:

28.06.2022 року Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" звернулося до суду із вказаною заявою, посилаючись на те, що рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 21.09.2010 року задоволено позов Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра", яким стягнуто з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" 97446, 45 гривень майнової шкоди.

31.07.2020 року між Публічним акціонерним товариством "Комерційний банк "Надра" та Товариством з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" укладено договір про відступлення прав вимоги № GL48N718070 Ur_2, згідно з умовами якого право вимоги за кредитним договором та всіма іншими похідними договорами перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп".

Крім того, за інформацією автоматизованої системи виконавчих проваджень, Єдиного реєстру боржників, з виконання рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області по справі № 2-1080/2010 про відшкодування шкоди на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" не перебуває та не перебувало. В кредитній справі № 2/1/2005/980-К/347, яку було передано від ПАТ "Комерційний банк "Надра" до ТОВ "ФК "Дніпрофінансгруп", виконавчий лист по справі № 2-1080/2010 про звернення стягнення на предмет застави відсутній. Тому, просять суд замінити стягувача Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" у справі № 2-2080/2010, видати дублікат виконавчого листа, поновити пропущений строк на пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Рішенням Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 21.09.2010 року позов Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди - задоволено. Стягнуто з ОСОБА_1 на користь Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" - 97446, 45 гривень заподіяної шкоди, 974, 46 гривень судового збору та 120, 00 гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи.

31.07.2020 року між Публічним акціонерним товариством "Комерційний банк "Надра" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" укладено договір про відступлення прав вимоги № GL48N718070 Ur_2, згідно з умовами якого право вимоги до позичальника за зобов`язаннями передбаченими кредитними договорами, перейшло до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп".

Згідно вказаного Договору про відступлення прав вимоги, Банк відступає новому кредитору належні банку, а новий кредитор набуває належні банку права вимоги банку до позичальників та/або заставодавців та/або поручителів, зазначених у Додатку до цього Договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Відповідно до ст. 512 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття кредитора в зобов`язанні він замінюється правонаступником.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою зміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку з чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно вимог до ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

За таких обставин звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу сторони виконавчого провадження відповідає змісту ст. ст. 512, 514 Цивільного кодексу України та ч. 5 ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження".

Згідно ст. 15 Закону України "Про виконавче провадження" сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Відповідно до ч. 1 ст. 433 ЦПК України у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Згідно ч. 6 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з п. 6 ст. 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" ліквідація банку - це процедура припинення діяльності банку відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 46 Закону з дня початку процедури ліквідації банку:

1) припиняються всі повноваження органів управління банку (загальних зборів, спостережної ради і правління (ради директорів)) та органів контролю (ревізійної комісії та внутрішнього аудиту). Керівники банку звільняються з роботи у зв`язку з ліквідацією банку;

2) банківська діяльність банку завершується закінченням технологічного циклу.

Продаж кредитних портфелів здійснюється банком великими обсягами тисячами кредитів, що передбачає підготовку та передачу дуже великої кількості документів.

Заявник посилається на те, що в кредитній справі № 2/1/2005/980-К/347, яку було передано від ПАТ "Комерційний банк "Надра" до ТОВ "ФК "Дніпрофінансгруп", виконавчий лист по справі № 2-1080/2010 про звернення стягнення на предмет застави відсутній.

Відповідно до п. 17.4 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви.

Таким чином, в зв`язку з втратою виконавчого документа, набранням чинності рішення суду та його фактичним невиконанням боржником, суд вважає, що наведених доводів та доказів достатньо для встановлення факту втрати виконавчого документа з незалежних від Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" підстав, а тому строк пред`явлення виконавчого документа про стягнення з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" заборгованості по відшкодуванню майнової шкоди, який станом на поточну дату закінчився, пропущено з поважних причин.

На теперішній час рішення суду не виконано, що суперечить нормам, встановленим законодавством та ставить під загрозу права та інтереси стягувача.

Отже, з урахуванням наведеного, є всі підстави для задоволення заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп" про заміну сторони виконавчого провадження, поновлення пропущеного строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа по цивільній справі.

Керуючись ст. ст. 260, 261, 353, 433, 442, ЦПК України, ст. ст. 202, 512, 514 ЦК України, ст. ст. 12, 15 Закону України "Про виконавче провадження", п.17.4 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп"-задовільнити.

Замінити стягувача Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра", місцезнаходження якого: 04053, м. Київ, вул. Артема, 15, код ЄДРПОУ 20025456 на його правонаступника Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Дніпрофінансгруп", місцезнаходження якого: 49089, м. Дніпро, вул. Автотранспортна, 2, оф. 205, код ЄДРПОУ 40696815 у справі № 2-1080/2010 за позовом Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди.

Поновити пропущений строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання та видати дублікат виконавчого листа, виданого на підставі рішення Маловисківського районного суду Кіровоградської області від 21.09.2010 року по цивільній справі № 2-1080/2010 за позовом Відкритого акціонерного товариства комерційного банку "Надра" до ОСОБА_1 про відшкодування майнової шкоди.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення13.07.2022
Оприлюднено18.07.2022
Номер документу105258194
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —2-1080/2010

Рішення від 09.08.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Бондаренко Н. В.

Постанова від 31.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 31.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 23.09.2015

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Веремчук О. А.

Рішення від 11.11.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Рішення від 27.08.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Лінник Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні