Рішення
від 11.11.2010 по справі 2-1080/2010
НОВОПСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 11.11.2010

ЄУ № 2-1080/2010

Провадження №2-1080/2010

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 листопада 2010 року Новопсковський районний суд Луганської області

у складі: головуючого судді Тарасова Д.С.

при секретарі Півоваровій В.В.

за участю позивача ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2 1.1.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Новопсков цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, третя особа - Відділ у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Новопсковського РВ УМВС України в Луганській області

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням та про зняття з реєстрації місця проживання

Позові вимоги мотивовані тим, що їй на праві власності належить житловий будинок розташований за адресою: смт.Новопсков вул.Новорозсошанська, 60. В будинку зареєстрована відповідач - дружина її сина. Її син ОСОБА_4 помер 24.07.2008 року. Таким чином, відповідач перестала бути членом її сім'ї у розумінні ст.2 Сімейного Кодексу, а так як вона не уклала договір найму і фактично не проживає за вказаною адресою з 19 вересня 2009 року то вона втратила право користування її житловим будинком. Факт реєстрації сторонньої особи у власному будинку створює позивачеві перешкоди в користуванні своїм власним майном, оскільки вона не має можливості продати цей будинок, так як покупці відмовляються купувати будинок, в якому прописана інша особа. Позивач просить усунути перешкоди в користуванні своєю власністю шляхом визнання відповідача такою, що втратила право користування житловим будинком №60 по вул.Новорозсошанська смт.Новопсков, та шляхом зняття її з реєстрації місця у цьому будинку.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримала з підстав, викладених в позовній заяві, просила позов задовольнити.

Відповідач ОСОБА_3 у судове засідання не з'явилася, просила суд розглянути справу без її участі.

Представник третьої особи - ВГІРФО Новопсковського РВ УМВС України в Луганські області в судове засідання направив лист, просив розглянути справу у його відсутність.

Вислухавши пояснення сторін, надані в судовому засіданні, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд дійшов до висновку про необхідність задоволення позову, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися, розпоряджатися своєю власністю.

Відповідно до ст. 47 Конституції України ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Згідно ч. 2 ст. 386 Цивільного кодексу України власник, який має підстави передбачати можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутися до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про запобігання такому порушенню.

Судом встановлено, що будинок №60 с надвірними будівлями та спорудами по вулиці Новорозсошанській в смт. Новопсков належить позивачу - ОСОБА_1 на праві приватної власності відповідно до свідоцтва про право приватної власності №2 від 19.02.1964 року виданого Новопсковською селищної радою та свідоцтва про право власності на спадщину №349 від 21.06.1984 року виданого Новопсковською ДНК.

З паспорту ОСОБА_3 вбачається, що вона зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_1 з 7 червня 1978 року.

Як не заперечується відповідачем, в спірному будинку вона не проживає з 19 вересня 2009 року, особистих речей в будинку не має, мешкає в будинку №9 по вул.Октябрьскій смт.Новопсков. Вказане підтверджується актом не проживання від 09.06.2010 року.

Як вбачається з пояснень представника позивача, підтверджується показами допитаних в судовому засіданні свідків відповідач ОСОБА_3 не проживає в будинку з вересня 2009 року.

Згідно ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується і розпоряджається належним йому майном на власний розсуд.

Статтею 391 ЦК України передбачено, що власник має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України № 1382 Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні від 11.12.2003 року, зняття з реєстрації місця проживання здійснюється протягом семи днів на підставі заяви особи, запиту органу реєстрації за новим місцем проживання особи, остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, визнання особи безвісно відсутньою або померлою), свідоцтва про смерть.

Згідно ч. 1 ст. З Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" від 11.12.2003 р. місце проживання - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком понад шість місяців на рік.

У чинність ч,9 ст.6, ст. 7 ЗУ "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" відповідач повинен протягом 7 днів повідомити третю особу про зміну місця проживання та зареєструватися за новим місцем проживання, що не було нею виконано.

Статтею 72 ЖК України визначено, що визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться у судовому порядку.

Також, у відповідності до ч. 2 ст. 107 ЖК України, у разі вибуття наймача та членів його сім'ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті, договір найму жилого приміщення вважається розірваним з дня вибуття.

З огляду на викладене, суд дійшов до висновку про необхідність захисту прав власника та усунення перешкод в користуванні житловим приміщенням - будинком №60 по вул.Новорозсошанська смт.Новопсков шляхом визнання відповідача такою, що втратила право користування житловим приміщенням та шляхом зняття з реєстрації місця проживання.

Керуючись ст.ст. 316, 319, 321, 386, 391 ЦК України, ст.ст. 10, 60, 209, 210, 212-215, 218 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_3 такою що втратила право користування житловим приміщенням, яке знаходиться за адресою: Новопсковський район Луганська область, смт.Новопсков, вул Новорозсошанська, 60.

Зобов'язати ВГРФО Новопсковського РВ УМВС зняти з реєстраційного обліку ОСОБА_3 за адресою: Новопсковський район Луганська область, смт.Новопсков, вул Новорозсошанська, 60.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя

СудНовопсковський районний суд Луганської області
Дата ухвалення рішення11.11.2010
Оприлюднено10.11.2017
Номер документу70065325
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1080/2010

Рішення від 09.08.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Бондаренко Н. В.

Постанова від 31.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Постанова від 31.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 27.12.2022

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Чельник О. І.

Ухвала від 13.07.2022

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 23.09.2015

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Веремчук О. А.

Рішення від 11.11.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Рішення від 27.08.2010

Цивільне

Пологівський районний суд Запорізької області

Лінник Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні