Вирок
від 01.07.2022 по справі 761/6680/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/6680/22

Провадження №1-кп/761/2314/2022

В И Р О К

іменем України

01 липня 2022 року місто Київ

Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , в приміщенні суду в ході проведення підготовчого судового засідання в рамках кримінального провадження №62022100010000210 від 17.02.2022 за обвинуваченням

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Надвірна Івано- Франківської області, громадянина України, з вищою освітою, офіційно не працевлаштованого, одруженого, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України,

У С Т А Н О В И В:

Обвинувачений ОСОБА_4 , за відповідних обставин вчинив пособництво в одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, та пособництво в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди, для себе, за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України.

Так, за результатами виборів 25 жовтня 2015 року особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, обраний на посаду Гостомельського селищного голови об`єднаної територіальної громади Бучанського району Київської області.

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування» особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, як селищний голова забезпечує: здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території; додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету; підписує рішення ради та її виконавчого комітету; вносить на розгляд ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря ради; вносить на розгляд ради пропозиції про кількісний і персональний склад виконавчого комітету відповідної ради; вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету, їх штатів, встановлених відповідно до типових штатів, затверджених Кабінетом Міністрів України; здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету; скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради; забезпечує підготовку на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань самоврядування, місцевого бюджету та звіту про його виконання, рішень ради з інших питань, що належать до її відання; оприлюднює затверджені радою програми, бюджет та звіти про їх виконання; призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, що належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім випадків, передбачених частиною другою статті 21 Закону України "Про культуру"; забезпечує виконання рішень місцевого референдуму, відповідної ради, її виконавчого комітету; є розпорядником бюджетних коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою; укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради; здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів; видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Таким чином, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, був обраний на посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, і відповідно до примітки 1 до ст. 364 КК України був службовою особою.

23 квітня 2021 року, приблизно о 10 годині, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, перебуваючи у своєму службовому кабінеті у приміщенні Гостомельської селищної ради, за адресою: Київська обл. смт. Гостомель, вул. Свято-Покровська, буд. 220, зустрівся з іншою особою та директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів». Під час зустрічі згадана особа повідомила, що директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» бажає придбати земельну ділянку на території смт. Гостомель для здійснення житлової забудови.

Також інша особа повідомила, що вже запропонувала і показала директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» декілька земельних ділянок сільськогосподарського призначення, якими володіють приватні особи.

Одночасно з цим, директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» поставив питання особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, щодо можливості зміни цільового призначення вказаних земельних ділянок у разі їх придбання.

У вказаний час у особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, виник злочинний умисел, направлений на незаконне збагачення шляхом одержання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», на виконання якого повідомила йому, що зміна цільового призначення земельних ділянок з сільськогосподарського на землі житлової забудови можлива шляхом прийняття відповідного рішення на сесії Гостомельської селищної ради, однак для розгляду вказаного питання та ухвалення відповідного рішення необхідно передати йому 20 тисяч доларів США.

Провівши у подальшому геодезичні дослідження раніше запропонованих іншою особою земельних ділянок, директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» повідомив особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, що дані земельні ділянки не придатні для житлового будівництва.

Розуміючи, що реалізувати свій злочинний умисел, спрямований на отримання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», зазначеним шляхом не можливо, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, не залишаючи умисел на отримання для себе будь-якої неправомірної вигоди, залучив до його реалізації особу, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, начальника Центрального територіального управління капітального будівництва, та повідомив останньому про свої злочинні наміри та схему отримання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» за надання останньому земельних ділянок на території військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_2 під будівництво, одна з яких орендується Міністерством оборони України.

11 червня 2021 року, приблизно о 13 годині 30 хвилин, у приміщенні власного службового кабінету у адміністративному будинку Гостомельської сільської ради особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, (Гостомельський селищний голова) представила директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» довірену особу обвинуваченого ОСОБА_4 та повідомила, що останній допоможе йому обрати земельну ділянку для будівництва та допоможе з організаційними питаннями.

Того ж дня, ОСОБА_4 показав директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» доступні для придбання земельні ділянки на території смт. Гостомель.

Після закінчення оглядів ОСОБА_4 та директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» повернулись до службового кабінету особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), де остання знову запевнила директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» у тому, що буде сприяти у видачі містобудівної документації.

У той же час, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), запропонувала директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» земельну ділянку, яку орендувало Міністерство оборони України у Гостомельської селищної ради, за адресою: АДРЕСА_2 .

Розуміючи, що реалізувати свій злочинний умисел, спрямований на отримання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», зазначеним шляхом неможливо, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), не залишаючи спільний злочинний умисел на отримання будь-якої неправомірної вигоди, залучив до його реалізації обвинуваченого ОСОБА_4 , який відповідно до розробленого особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою), плану повинен був сприяти вчиненню кримінального правопорушення шляхом спілкування з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» та вирішення з останнім організаційних питань, а також схиляти його до надання неправомірної вигоди за можливість здійснення будівництва та отримання відповідних дозволів та документів, які забезпечить особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, як Гостомельський сільський голова.

11 червня 2021 року, після від`їзду директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» та згоди обвинуваченого ОСОБА_4 на участь у розробленій схемі, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова) у телефонній розмові повідомив особу, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальника Центрального ТУ КБ) про роль ОСОБА_4 та попередив щодо подальших контактів з останнім.

06 серпня 2021 року, приблизно о 15 годині, директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», перебуваючи у Гостомельській селищній раді, зустрів ОСОБА_4 , який на виконання спільного злочинного умислу, нагадав йому про земельну ділянку, що перебуває у користуванні Міністерства оборони, та ще одну площею 0,4 га, розташовану поряд, зазначивши, що вказані земельні ділянки можуть бути доступними для забудови через тиждень.

Після цього, ОСОБА_4 відвіз директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» до військового містечка № НОМЕР_1 у АДРЕСА_2 , де показав зазначені земельні ділянки та повідомив, що службові особи Міністерства оборони України готові передати їх на користь директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» в обмін на квартири площею до 10% від загальної площі введених в експлуатацію квартир, а також про неправомірну вигоду особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові) за необхідні рішення Гостомельської селищної ради.

Отримавши від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» відповідь, що вказані земельні ділянки підходять йому для здійснення забудови, у невстановлений час обвинувачений ОСОБА_4 повідомив про це особу, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельського селищного голову), який у свою чергу вказав організувати зустріч між директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» та особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальником Центрального ТУ КБ) для узгодження деталей угоди. Крім того, рішенням сесії Гостомельської селищної ради ці земельні ділянки будуть передані ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», за що особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові) необхідно буде передати неправомірну вигоду у розмірі 10 000 тисяч доларів США.

Про вказані умови 07 серпня 2021 року, об 11 годині, обвинувачений ОСОБА_4 у телефонній розмові повідомив директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів».

У подальшому, перебуваючи в кафе за адресою: м. Київ, вул. Герцена, 31, обвинувачений ОСОБА_4 зустрівся з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження, який перебуваючи на посаді начальника Центрального ТУ КБ, будучи відповідальним за будівництво об`єктів житла, об`єктів військового призначення для потреб Збройних Сил України, виконання функції замовника Міністерства оборони України на будівництво об`єктів житлово-комунального, соціального, загальновійськового призначення, вирішення питань придбання та обміну житла, підтвердив свою роль у вчиненні кримінального правопорушення та у свою чергу запропонував отримати неправомірну вигоду за попередньою змовою групою осіб від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» у розмірі 20 000 доларів США за підписання договорів між Центральним ТУ КБ МОУ та ТОВ «ФК «Фонд гарантування вкладів» на будівництво житлового комплексу, за адресою: АДРЕСА_2 , на земельній ділянці площею 0,6 га, що перебувала в оренді Центрального ТУ КБ МОУ.

Разом з тим, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальник Центрального ТУ КБ) повідомив, що договір оренди земельної ділянки між Гостомельською селищною радою та Центральним ТУ КБ, яка зацікавила директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», дійсний лише до 18.05.2022, а суміжна земельна ділянка площею 0,4 га не перебуває в оренді Центрального ТУ КБ, на що обвинувачений ОСОБА_4 повідомив, що передасть це особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові).

На виконання спільного злочинного умислу, 12 серпня 2021 року, ОСОБА_4 організував зустріч директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» та особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальника Центрального ТУ КБ), з метою обговорення питання щодо передачі двох земельних ділянок, що знаходяться у військовому містечку, під будівництво житлового комплексу.

Під час зустрічі, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальник Центрального ТУ КБ), будучи службовою собою, яка займає відповідальне становище, діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою) та обвинуваченим ОСОБА_4 , реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на отримання неправомірної вигоди від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», перебуваючи у приміщенні кафе, за адресою: м. Київ, вул. Герцена, 31, період часу з 11 години 00 хвилин по 11 годину 30 хвилин, повідомив ОСОБА_7 останньому, що буде сприяти в передачі йому земельних ділянок.

Крім того, перебуваючи у вказаному місці, ОСОБА_4 , діючи на виконання спільного злочинного умислу, повторно повідомив директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», що за укладання вищевказаних договорів особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальнику Центрального ТУ КБ) необхідно передати неправомірну вигоду у розмірі 20 000 доларів США, а також у розмірі 10 000 доларів США особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові) за рішення Гостомельської селищної ради щодо передачі суміжної земельної ділянки.

13 серпня 2021 року ОСОБА_4 організував зустріч директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою) у службовому кабінеті останнього.

Обвинувачений ОСОБА_4 повідомив особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові), що всі умови угоди з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальником Центрального ТУ КБ), обговорені та погоджені. Особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), у свою чергу знову повідомив директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» про свою підтримку.

Після виходу з кабінету ОСОБА_4 попередив директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», що передати неправомірну вигоду особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові), необхідно до дня голосування у селищній раді, тобто до 19 серпня 2022 року.

Пізніше цього ж дня, ОСОБА_4 на виконання спільного злочинного умислу зустрівся з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», та знову запевнив його в успішності передачі земельних ділянок, оскільки всі зацікавлені в отриманні неправомірної вигоди.

16 серпня 2021 року, приблизно о 17 годині 30 хвилин, біля будівлі Гостомельської селищної ради особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова) та ОСОБА_4 знову запевнили директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» в дійсності своїх намірів щодо передачі земельних ділянок та відсутності будь-яких перешкод, пов`язаних з юридичним оформленням цих дій. На підтвердження своїх слів, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельский селищний голова), при директорі ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» підписав договір на продовження строку оренди Центральним ТУ КБ земельної ділянки площею 0,6 га, яку планувалось передати для забудови. Крім того, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), запевнив директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», що користуючись своїм впливом у разі необхідності зможе забезпечити розірвання договорів оренди з Міністерством оборони України.

Наступного дня, 18 серпня 2021 року, приблизно о 19 годині 30 хвилин, ОСОБА_4 на виконання спільного особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою), злочинного умислу, направленого на одержання від ОСОБА_7 неправомірної вигоди у розмірі 10 000 доларів США за вплив особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою), на прийняття рішення депутатами Гостомельської селищної ради про передачу земельної ділянки Центральному ТУ КБ, зустрівся з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», та отримав від останнього грошові кошти в сумі 10 000 доларів США для передачі їх особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові), знову запевнивши його в успішному вирішенні питання по голосуванню.

Після зустрічі ОСОБА_4 зателефонував особі, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельському селищному голові), та повідомив про отримання грошових коштів від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів».

На виконання спільного злочинного умислу та домовленості з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельський селищний голова), користуючись власним авторитетом забезпечив прийняття Гостомельською селищною радою 19.08.2021 рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,5 га суміжної з земельною ділянкою за адресою: АДРЕСА_2 , у користування Центральному територіальному управлінню капітального будівництва.

Приблизно о 15 годині 30 хвилин, 19 серпня 2021 року, ОСОБА_4 зустрівся з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою) на паркувальному майданчику, що за адресою: Київська обл., смт. Гостомель, вул. Святопокровська, 3, де передав йому грошові кошти, отримані від директора ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів», поклавши їх на переднє пасажирське сидіння автомобіля Mersedes-Benz V 300 D, державний номерний знак НОМЕР_2 .

У подальшому, 09 вересня 2021 року, приблизно о 09 годині 20 хвилин, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальник Центрального ТУ КБ), діючи за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (Гостомельським селищним головою), та ОСОБА_4 , під час зустрічі з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» в приміщенні Центрального ТУ КБ МОУ, за адресою: м. Київ, вул. Герцена, 35, підтвердив останньому свій намір 14 вересня 2021 року укласти договори на будівництво житлового комплексу за адресою: АДРЕСА_2 , на земельній ділянці з кадастровим номером 3210945900:01:078:0169, площею 0,6000 га, та на будівництво житлового комплексу за адресою: АДРЕСА_2 , на земельній ділянці площею 0,4000 га, та обізнаність щодо необхідності передачі неправомірної вигоди у розмірі 20 000 доларів США.

У подальшому, 14 вересня 2021 року, приблизно о 15 годині 20 хвилин, директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» зустрівся з ОСОБА_4 біля Центрального ТУ КБ МОУ, де останній повідомив про необхідність передачі йому 20 000 доларів США до підписання особою, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальником Центрального ТУ КБ), договорів на будівництво між Центральним ТУ КБ та ТОВ «ФК «Фонд гарантування вкладів».

У свою чергу, директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» відмовив ОСОБА_4 та, продемонструвавши наявність при собі грошових коштів, залишив їх у власному автомобілі, та направився до службового кабінету особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальника Центрального ТУ КБ).

У ході зустрічі, приблизно о 15 годині 25 хвилин, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальник Центрального ТУ КБ) відмовив директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» у підписанні договорів на будівництво житлового комплексу, зазначивши, що останній не виконав домовленість щодо передачі грошових коштів ОСОБА_4 .

У зв`язку з цим, на виконання вказівки особи, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальника Центрального ТУ КБ), директор ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» повернувся до свого автомобіля та, взявши грошові кошти в сумі 20 000 доларів США, передав їх обвинуваченому ОСОБА_4 , поклавши на вимогу останнього грошові кошти в нижню шухляду передньої панелі його автомобіля.

Після цього, ОСОБА_4 вказав директору ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» повернутись до приміщення Центрального ТУ КБ МОУ, та одночасно повідомив особу, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальника Центрального ТУ КБ) про одержання неправомірної вигоди.

На виконання спільного злочинного умислу, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме кримінальне провадження (начальник Центрального ТУ КБ) у період часу, приблизно з 15 години 30 хвилин до 15 години 48 хвилин, отримавши від обвинуваченого ОСОБА_4 відомості про одержання неправомірної вигоди в розмірі 20 000 доларів США (що станом на 14.09.2021 рік становить 533 840 грн), підписала з директором ТОВ «Фінансова компанія «Фонд гарантування вкладів» два договори без номеру від 14.09.2021 на будівництво житлового комплексу за адресою: АДРЕСА_2 , та за адресою: АДРЕСА_2 .

Таким чином, дії обвинуваченого ОСОБА_4 , які виразились у пособництві в одержанні неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій місцевого самоврядування, суд кваліфікує за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України.

Крім того, дії обвинуваченого ОСОБА_4 , які виразились у пособництві в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди, для себе, за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища, вчинене за попередньою змовою групою осіб, суд кваліфікує за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України.

21 лютого 2022 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 укладено угоду про визнання винуватості. Відповідно до умов згаданої угоди у кримінальному провадженні №62022100010000210 від 17.02.2022 прокурор та обвинувачений ОСОБА_4 виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального провадження, а також узгодили призначення покарання ОСОБА_4 , за наявності обставини, що пом`якшує покарання - щирого каяття у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень, активного сприяння у розкритті кримінального правопорушення. Так, сторони узгодили призначення покарання ОСОБА_4 за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України у виді 2 років позбавлення волі, а за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, узгодили, що в порядку ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим слід визначити остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна, і на підставі ч. 2 ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк із покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

У судовому засіданні обвинувачений, його захисник та прокурор підтвердили, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Дослідивши угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 , які просили затвердити вказану угоду, суд вважає, що укладена між прокурором та обвинуваченим угода відповідає вимогам КПК України, дії обвинуваченого ОСОБА_4 (за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України) кваліфіковано правильно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, не існують обґрунтованих підстав вважати, що укладення угоди не було добровільним, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що укладена між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 угода про визнання винуватості підлягає затвердженню.

Визначаючи тривалість іспитового строку обвинуваченому ОСОБА_4 , суд бере до уваги, що він є раніше не судимою особою, тобто не має кримінального досвіду, разом з цим враховується і тяжкість вчинених ним злочинів, їх суспільна небезпечність, а тому, на переконання суду, ОСОБА_4 слід визначити іспитовий строк у максимальному розмірі, поклавши на останнього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

При цьому, вирішуючи питання щодо обґрунтованості в даному конкретному випадку застосування правил, визначених ч. 2 ст. 75 КК України, суд бере до уваги правову позицію, викладену в постановах ВерховногоСуду від27.02.2018в справі№203/378/17та 29.11.2018в справі№761/6774/16-к,постанові ПленумуВищого спеціалізованогосуду Україниз розглядуцивільних ікримінальних справвід 11.12.2015№13«Про практикуздійснення судамикримінального провадженняна підставіугод», згідно якої звільнення особи від відбування покарання із встановленням іспитового строку на підставі частини 2 статті 75 КК України (за умови затвердження угоди про визнання вини), у разі її засудження за корупційне кримінальне правопорушення, - є спеціальним випадком щодо загального, передбаченого частиною 1 статті 75 КК України.

Також, оскільки обвинувачений ОСОБА_4 підлягає звільненню від відбування покарання з випробуванням, відповідно до положень ст. 77 КК України, додаткове покарання у виді конфіскації майна до останнього не застосовується.

Процесуальні витрати по справі відсутні.

Питання про долю речових доказів необхідно вирішити у відповідності з вимогами ст. 100 КПК України.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12 січня 2022 року в рамках кримінального провадження №42021100000000313 від 06.05.2021 (з якого в окреме виділено кримінальне провадження №62022100010000210 від 17.02.2022) на майно, належне на праві власності підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , а саме:

-земельну ділянку площею 1,3488 га, кадастровий номер: 3222784400:02:001:0019, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2271870532227;

-земельну ділянку площею 0,0289 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0326, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2195011226101;

-земельну ділянку площею 0,0023 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0325, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194976626101;

-земельну ділянку площею 0,0023 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0324, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194879226101;

-земельну ділянку площею 0,0022 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0327, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194831226101;

-житловий будинок, загальною площею 32,4 кв.м., за адресою АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2172816980000;

-земельну ділянку площею 0,0598 га, кадастровий номер: 3210945600:01:065:0075, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1865639132109;

-земельну ділянку площею 0,0759 га, кадастровий номер: 8000000000:72:415:0034, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 923807980000;

- 50/100 нежилого приміщення площею 1134, 70 кв. м., за адресою : АДРЕСА_4 ( АДРЕСА_5 ), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 544029380000;

- двокімнатна квартира, з коморою в підвалі 55 кв. м., за адресою : АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 439149226101;

- автомобіль Alfa Romeo 156 2400, 2003 року випуску, коричневого кольору, д.н.з. НОМЕР_4 , - підлягає скасуванню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 314, 374-376, 475 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Затвердити угоду про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у пред`явленому обвинуваченні, а саме у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України, за які призначити йому покарання у виді:

-за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 369-2 КК України у виді 2 років позбавлення волі;

-за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України у виді 5 років позбавлення волі.

Відповідно до ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді 5 років позбавлення волі.

На підставі ст. 75, 76 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання у виді позбавлення волі, якщо він протягом іспитового строку 3 (трьох) років не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього обов`язки:

1.Періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

2.Повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Після набрання вироком законної сили, речові докази зберігати у матеріалах кримінального провадження.

Запобіжний захід,застосований до ОСОБА_4 , у вигляді застави в розмірі 533450 (п`ятсот тридцять три тисячі чотириста п`ятдесят) грн., - скасувати, повернувши заставу заставодавцям ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , у розмірі 299000 (двісті дев`яносто дев`ять тисяч) та 234450 (двісті тридцять чотири тисячі чотириста п`ятдесят), відповідно.

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12 січня 2022 року в рамках кримінального провадження №42021100000000313 від 06.05.2021 (з якого в окреме виділено кримінальне провадження №62022100010000210 від 17.02.2022) на майно, належне на праві власності ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , а саме на:

- земельну ділянку площею 1,3488 га, кадастровий номер: 3222784400:02:001:0019, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2271870532227;

- земельну ділянку площею 0,0289 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0326, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2195011226101;

- земельну ділянку площею 0,0023 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0325, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194976626101;

- земельну ділянку площею 0,0023 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0324, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194879226101;

- земельну ділянку площею 0,0022 га, кадастровий номер: 2610100000:20:001:0327, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2194831226101;

- житловий будинок, загальною площею 32,4 кв.м., за адресою АДРЕСА_3 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 2172816980000;

- земельну ділянку площею 0,0598 га, кадастровий номер: 3210945600:01:065:0075, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 1865639132109;

- земельну ділянку площею 0,0759 га, кадастровий номер: 8000000000:72:415:0034, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 923807980000;

- 50/100 нежилого приміщення площею 1134, 70 кв. м., за адресою : АДРЕСА_4 ( АДРЕСА_5 ), реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 544029380000;

- двокімнатну квартиру, з коморою в підвалі 55 кв. м., за адресою : АДРЕСА_6 , реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна: 439149226101;

- автомобіль Alfa Romeo 156 2400, 2003 року випуску, коричневого кольору, д.н.з. НОМЕР_4 .

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку, з урахуванням обмежень, передбачених ст. 394 КПК України, до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.07.2022
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу105333216
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/6680/22

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ковальська Віра Володимирівна

Ухвала від 29.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ковальська Віра Володимирівна

Ухвала від 17.08.2022

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Ковальська Віра Володимирівна

Вирок від 01.07.2022

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Слободянюк П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні