Ухвала
від 20.07.2022 по справі 688/1791/22
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/1791/22

№ 2/688/511/22

УХВАЛА

20 липня 2022 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області у складі: головуючого судді Цідик А.Ю., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ВІДКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕРЖАВНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» в особі філії «БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙАВТОДОР» ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» про зобов`язання вчинити дії,

встановив:

До Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ВАТ «ДЕРЖАВНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» в особі філії «БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙАВТОДОР» ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» про зобов`язання вчинити дії.

Суд, дослідивши матеріали позовної заяви, дійшов висновку, що означена позовна заява підлягає направленню на розгляд до іншого суду, з огляду на таке.

За загальним правилом підсудності відповідно до частини 2 статті 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Судом встановлено,що місцезнаходженнямвідповідача ФІЛІЇ «БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙАВТОДОР» ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» ВІДКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕРЖАВНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є с. Мокроволя Шепетівського (Білогірського) району Хмельницької області.

За таких обставин, звертаючись з даною позовною заявою до Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області, позивачем невірно визначено суд, уповноважений розглядати позовну заяву.

Враховуючи те, що місцезнаходженням відповідача є с. Мокроволя Шепетівського (Білогірського) району Хмельницької області, дана справа не належить до територіальної юрисдикції Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області.

Слід зазначити, що с. Мокроволя до прийняття постанови Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 року знаходилося на території Білогірського району Хмельницької області, на яку розповсюджувалася територіальна юрисдикція (підсудність) Білогірського районного суду Хмельницької області.

Відповідно до пункту 3-1 розділу XII «Прикінцеві та Перехідні положення» ЗаконуУкраїни «Про судоустрій та статус суддів»до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року№ 807-IX, але не пізніше 1 січня 2023 року.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Оскільки під час вирішення питання про відкриття провадження у справі судом встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд дійшов висновку передати справу іншому суду за місцем знаходження відповідача згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, тобто до Білогірського районного суду Хмельницької області.

Відповідно до положень статті 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються і справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 187, 260, 353, 354 ЦПК України, суд

постановив:

Цивільну справу № 688/1791/22 2/688/511/22 за позовом ОСОБА_1 до ВІДКРИТОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕРЖАВНА АКЦІОНЕРНА КОМПАНІЯ «АВТОМОБІЛЬНІ ДОРОГИ УКРАЇНИ» в особі філії «БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙАВТОДОР» ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОБЛАВТОДОР» про зобов`язання вчинити дії передати на розгляд за підсудністю до Білогірського районного суду Хмельницької області (30200, смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, Шепетівський район Хмельницька область).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Ухвалу може бути оскаржено безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Алла ЦІДИК

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено22.07.2022
Номер документу105341154
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —688/1791/22

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 28.09.2022

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Цідик А. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні