Ухвала
від 20.07.2022 по справі 314/911/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Дата документу 20.07.2022 Справа № 314/911/19

ЗАПОРІЗЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний № 314/911/19 Головуючий у 1-й інстанції: Мануйлова Н.Ю.

Провадження №22-ц/807/98/22 Суддя-доповідач: Подліянова Г.С.

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2022 року м. Запоріжжя

Запорізький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого, судді-доповідача суддів: за участю секретаря Подліянової Г.С., Гончар М.С., Дашковської А.В., Камалової В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 червня 2021 року, у справі за позовом ОСОБА_1 до Вільнянської міської ради Запорізької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , начальник ТЗОВ «Козацькі землі» Меркулова Анна Валеріївна про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії, скасування державної реєстрації права власності, стягнення моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2019 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом, який нею було уточнено у травні 2019 року до Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , начальник ТЗОВ Козацькі Землі Меркулова А.В., про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання витини певні дії, стягнення моральної шкоди.

В якій просила суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області від 13 грудня 2018 року про приведення права власності на земельну ділянку у відповідність до вимог чинного законодавства ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , за адресою АДРЕСА_1 , передачу у власність громадянину Турції - ОСОБА_3 земельної ділянки для особистого селянського господарства;

- визнати протиправним рішення про затвердження технічної документації громадянину Турції ОСОБА_3 земельної ділянки для особистого селянського господарства, площею 0,189 га;

- скасувати реєстрацію права власності №1023 ОСОБА_3 в реєстрі речових прав на нерухоме майно передачу у власність громадянину Турції - ОСОБА_3 земельної ділянки для особистого селянського господарства, площею 0.189 га;

- скасувати реєстрацію права власності ОСОБА_3 в реєстрі речових прав на нерухоме майно №1019 згідно свідоцтва про право на спадщину за законом від 19 червня 2010 року №1019 в графі господарчі будівлі та споруди №3 - колодязь зазначити Ѕ частина. Визнати за ОСОБА_1 право власності на Ѕ частину колодязя питної води;

- визнати протиправною бездіяльність ОСОБА_2 вчинити певну дію, а саме: направити до межі земельних ділянок, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , представника сільради інженера землевпорядника для контролю складання акту погодження меж. Зобов`язати відповідача направити до межі земельних ділянок, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , представника сільради інженера землевпорядника для контролю складання акту погодження меж;

- зобов`язати відповідача вчинити дії щодо подання регресного позову сільради до ОСОБА_6 про неналежне виконання своїх службових обов`язків, чим завдала сільраді матеріальних збитків по справі 22/207/07;

- стягнути з відповідача на користь позивача моральну шкоду в сумі 100000 грн.

Рішенням Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 червня 2021 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 відмовлено.

Не погоджуючисьз вказанимрішенням судупершої інстанції,21липня 2021року ОСОБА_1 подала апеляційну скаргу до Вільнянського районного суду Запорізької області, яка містить клопотання по поновлення строку на апеляційне оскарження, в якій посилаючись на неповне з`ясування обставин, що мають значення для справи, невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, обставинам справи, порушення норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права, просила скасувати рішення Вільнянського районногосуду Запорізькоїобласті від07червня 2021рокута ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

02 серпня 2021 року апеляційна скарга ОСОБА_1 разом з матеріалами справи надійшли до Запорізького апеляційного суду.

04 серпня 2021 року ухвалою Запорізького апеляційного суду ОСОБА_1 поновлено строк на апеляційне оскарження судового рішення та апеляційну скаргу залишено без руху та надано час для усунення недоліків, а саме надання до суду апеляційної інстанції уточненої апеляційної скарги в кількості примірників, що відповідають кількості учасників справи.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 23 вересня 2021 року ОСОБА_1 поновлено строк на апеляційне оскарження, відкрито апеляційне провадження у справі.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 24 вересня 2021 року справу призначено до розгляду в Запорізькому апеляційному суді на 24 листопада 2012 року.

Справа до апеляційного розгляду призначалась неодноразово.

Учасники справи повідомлені про дату, час та місце розгляду справи відповідно до вимог цивільно-процесуального законодавства, проте до апеляційного суду не з`явились.

16 лютого 2022 року на адресу апеляційного суду надійшло клопотання міського голови Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Мусієнко Н., в якій вона прохає закрити провадження у справі у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що свідчить доданий до клопотання лист начальника Вільнянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Волощук С. від 16 грудня 2021 року за вих. № 1658/21.3-26.

Відповідно до ч. 2 ст. 372 ЦПК України неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

При цьому,колегія суддівзауважує,що Європейський суд з прав людини у справі "Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії" ("Alimentaria Sanders S.A. v. Spain", рішення від 7 липня 1989 року, заява №11681/85, п. 35) зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Апеляційний суд виходить з того, що якщо сторони та/або їх представники не з`явилися в судове засідання, а суд вважає, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду справи та ухвалення законного і обґрунтованого рішення, не відкладаючи розгляду справи, він може вирішити спір по суті. Основною умовою відкладення розгляду справи є не відсутність у судовому засіданні сторін чи їх представників, а неможливість вирішення спору у відповідному судовому засіданні. Отже, неявка учасника судового процесу у судове засідання, за умови належного повідомлення сторони про час і місце розгляду справи, не є підставою для скасування судового рішення, ухваленого за відсутності представника сторони спору.

Зважаючи на вказане, колегія у відповідності до положень ч. 2 ст. 372 ЦПК України ухвалила здійснювати апеляційний розгляд у відсутності учасників справи.

В силу ч. 2 ст. 247ЦПК України у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

16 лютого 2022 року на адресу Запорізького апеляційного суду від міського голови Виконавчого комітету Вільнянської міської ради Запорізької області Мусієнко Н. надійшло клопотання від 10 лютого 2022 року за вих. № 02-02-12/247 про закриття провадження у справі у зв`язку зі смертю ОСОБА_1 , до якого було додано лист начальника Вільнянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Запорізькому районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) Волощук С. від 16 грудня 2021 року за вих. № 1658/21.3-26. З якого вбачається, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що Кам`янсько-Дніпровським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Василівському районі Запорізької області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро) складений актовий запис про смерть № 430 (т.3 а.с.37-39).

Колегія суддів, заслухавши суддю доповідача, розглянувши клопотання про закриття справи, оглянувши матеріали справи вважає, що зазначене клопотання до задоволення не підлягає з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, що спірні правовідносини, які виникли з приводу заявлених позовних вимог ОСОБА_1 , в тому числі містять вимоги майнового характеру, що допускають правонаступництво, оскільки права та обов`язки позивача і заявника апеляційної скарги ОСОБА_1 можуть вплинути на права та обов`язки її правонаступників.

Зважаючи на вищенаведене, підстави визначені законом для закриття апеляційного провадження відсутні, тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

Частиною 1 статті 55 ЦПК України передбачено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до частини 1 статті 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

З огляду на викладене, враховуючи, що спірні правовідносини допускають правонаступництво, колегія суддів вважає, що провадження у справі підлягає зупиненню до залучення до участі у справі правонаступників позивачки ОСОБА_1 .

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 251, п.1 ч. 1 ст. 253, 261, ч. 2, 3 ст. 381 ЦПК України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В:

Провадження у справі за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Вільнянського районного суду Запорізької області від 07 червня 2021 року, у справі за позовом ОСОБА_1 до Вільнянської міської ради Запорізької області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , начальник ТЗОВ «Козацькі землі» Меркулова Анна Валеріївна про визнання протиправним та скасування рішення, визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити певні дії, скасування державної реєстрації права власності, стягнення моральної шкоди - зупинити до залучення до участі у справі правонаступників позивачки ОСОБА_1 .

Повний текст ухвали складений 22 липня 2022 року.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена у касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня проголошення.

Головуючий, суддя Суддя Суддя

Подліянова Г.С. Гончар М.С. Дашковська А.В.

Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено25.07.2022
Номер документу105376509
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —314/911/19

Постанова від 30.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Постанова від 30.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 14.06.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 20.07.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Подліянова Г. С.

Ухвала від 03.12.2021

Запорізький апеляційний суд

Кочеткова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні