Постанова
від 29.06.2010 по справі 2а-1732/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ С УД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" червня 2010 р. Справа № 2 a-1732/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окру жний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Тимощук а О.Л.,

при секретарі Гергелюк Н.Т.,

за участю:

представника позивача: І ванишин Л.М.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в примі щенні суду адміністративну с праву за позовом Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Тисменицькому районі

до Закритого акціонерн ого товариства "Цегельний за вод "Єзупіль"

про стягнення з відпові дача заборгованості в сумі 2856 ,50 грн., -

встановив:

11.05.2010р. управління Пенсійн ого фонду України в Тисмениц ькому районі звернулось з ад міністративним позовом до За критого акціонерного товари ства "Цегельний завод "Єзупіл ь" про стягнення з відповідач а заборгованості в сумі 2856,50 гр н., мотивуючи тим, що відповіда чем за період з липня 2009р. по бе резень 2010р. включно задекларо вано зобов' язання по сплаті страхових внесків на загаль ну суму 2080,17 грн., які своєчасно н е сплачувались, внаслідок чо го виникла заборгованість. З а несвоєчасну сплату зазначе них внесків до відповідача б уло застосовано фінансові са нкції у вигляді штрафу в розм ірі 952,20 грн. та нарахована пеня в сумі 1405,34 грн. Таким чином, заг альна сума заборгованості За критого акціонерного товари ства "Цегельний завод "Єзупіл ь" становила 4437,70 грн., які частко во сплачені відповідачем. Вн аслідок чого, сума, що підляга є до стягнення становить 2856,50 г рн.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав повністю з підс тав, викладених в позовній за яві, суду пояснив, що відповід ачем за період з липня 2009р. по б ерезень 2010р. включно, неналежн о сплачувались страхові внес ки на користь управління Пен сійного фонду в Тисменицьком у районі, внаслідок чого ним д опущено заборгованість на за гальну суму 4436,71 грн., які частк ово сплачені відповідачем. Т ому, сума, що підлягає до стягн ення становить 2856,50 грн. Станом на день розгляду справи сума боргу не сплачена, а тому підл ягає стягненню в судовому по рядку. Просив позов задоволь нити повністю.

Відповідач повторно в суд ове засідання не з'явився, хоч а належним чином повідомлявс я про дату, час та місце розгля ду справи, що підтверджуєтьс я поштовими повідомленнями п ро вручення, наявними в матер іалах справи, своїм правом на подання заперечення на адмі ністративний позов не скорис тався. Відповідно до приписі в ст.128 КАС України повторне не прибуття в судове засідання без поважних причин сторони або її представника або непо відомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою д ля розгляду справи.

Розглянувши позовну заяв у, заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и та оцінивши подані докази, с уд прийшов до висновку про об ґрунтованість позовних вимо г, а тому позов підлягає задов оленню з наступних підстав.

Судом встановлено, що закри те акціонерне товариство "Це гельний завод "Єзупіль" зареє строване як страхувальник та платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Тисменицькому рай оні з 08.04.2003р. Як вбачається з мат еріалів справи, при здійснен ні фінансово - господарсько ї діяльності відповідачем до пущено заборгованість по спл аті страхових внесків в розм ірі 2080,17 грн. Станом на 21.04.2010 року в ідповідач частково сплатив страхові внески в розмірі 130,37г рн., решта суми сплачено не бул о. У зв' язку із чим, за несвоє часну сплату страхових внеск ів, рішенням №1294 від 21.10.2009 року пр о застосування фінансових са нкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) а бо несвоєчасну сплату (несво єчасне перерахування) страху вальниками страхових внескі в, у тому числі донарахованих страхувальниками або органо м Пенсійного фонду до відпов ідача застосовані штрафні са нкції в сумі 952,20грн. та нарахов ана пеня в сумі 1405,34грн. Дане ріш ення було узгоджене платнико м та сплачено частково в сумі 689,47грн. штрафних санкцій та 734,37г рн пені. Решта суми залишилас ь не сплачена.

Тому, сума, що підлягає до ст ягнення станом на 21.04.2010р. станов ить 2856,50 грн., з яких 1949,80грн. склада є заборгованість по страхови х внесках, 235,73грн. - несплачена штрафна санкція, 670,97грн. - заб оргованість по пені.

Статтею 1 Закону України “Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування” № 1058-ІV від 09.07.2003 р. (надалі Закон) виз начено, що страховими внеска ми є кошти відрахувань на соц іальне страхування та збір н а обов' язкове державне пенс ійне страхування, сплачені з гідно із законодавством, що д іяло раніше, а також кошти, спл ачені на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання відповідно до цього Зак ону. Частиною 2 ст. 5 Закону пере дбачено, що виключно цим Зако ном визначається порядок нар ахування, обчислення та спла ти страхових внесків, стягне ння заборгованості за цими в несками.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 даног о Закону та розділу 4 Інструкц ії “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня” відповідач зобов' язани й нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески в розмірі 32 % суми фактичних витрат на оплату п раці і 1-2 % від суми доходу у виг ляді заробітної плати.

Приписами ч.3 ст.18 вказаного З акону страхові внески є ціль овим загальнообов' язковим платежем, який справляється на всій території України в п орядку, встановленому цим За коном.

В частині 3 статті 20 Закону за значено, що обчислення страх ових внесків територіальним и органами Пенсійного фонду здійснюється, в тому числі, на підставі звітності, що подає ться страхувальником. З мате ріалів справи вбачається, що відповідач самостійно нарах ував та задекларував зобов' язання щодо сплати страхових внесків з липня 2009р. по березен ь 2010р. включно.

Відповідно до ч.6 ст.20 даного Закону страхувальники зобов 'язані сплачувати страхові в нески, нараховані за відпові дний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календ арних днів із дня закінчення цього періоду. Обчислення ст рахових внесків застрахован их осіб здійснюється страхув альниками на підставі бухгал терських та інших документів , відповідно до яких провадит ься нарахування (обчислення) або які підтверджують нарах ування (обчислення) заробітн ої плати (доходу), на які відпо відно до цього Закону нарахо вуються страхові внески (ч.2 ст .20 зазначеного Закону).

Згідно з ч.12 ст. 20 вищезазначе ного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платн ика страхових внесків.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми стр ахових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачен і страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Зак ону, в тому числі обчислені те риторіальними органами Пенс ійного фонду у випадках, пере дбачених частиною третьою ст атті 20 цього Закону, вважаютьс я простроченою заборгованіс тю із сплати страхових внеск ів (далі - недоїмка) і стягують ся з нарахуванням пені та зас тосуванням фінансових санкц ій.

Відповідно до ч.5 ст. 106 Закону в рахунок сплати недоїмки, по гашаються суми недоїмки, пен і та фінансових санкцій у пор ядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли ст рахувальник має не сплачену недоїмку, пеню та фінансові с анкції і здійснює сплату пот очних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в раху нок сплати недоїмки, пені та ф інансових санкцій.

Судом встановлено, що з липн я 2009р. по березень 2010р. включно, в ідповідачем не було сплачено до Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі суму страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування в розмірі 2856,50 грн., що підтверджується по даними розрахунками суми стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування з липня 2009р. по бе резень 2010р. включно, які наявні в матеріалах справи (а.с.6).

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Зако ну встановлено, що за несплат у (неперерахування) або несво єчасну сплату (несвоєчасне п ерерахування) страхувальник ами страхових внесків, у тому числі донарахованих страхув альниками або територіальни ми органами Пенсійного фонду , виконавчі органи Пенсійног о фонду застосовують до стра хувальників фінансові санкц ії в розмірі 10 відсотків своєч асно не сплачених сум.

Одночасно, на суми своєчасн о не сплачених (не перерахова них) страхових внесків і фіна нсових санкцій нараховуєтьс я пеня в розмірі 0,1 відсотка за значених сум коштів, розрахо вана за кожний день простроч ення платежу.

Як вже зазначалось вище, у з в' язку з тим, що відповідаче м несвоєчасно та не в повному обсязі було сплачено страхо ві внески на обов' язкове де ржавне пенсійне страхування до пенсійного органу, що вста новлено в судовому засіданні та підтверджується матеріал ами справи, до відповідача бу ло застосовано фінансові сан кції в загальній сумі, що стан овить 2357,54 грн. згідно з рішення м від 21.10.2009р. № 1294, яке було отриман е представником відповідача 19.10.2009р. про, що свідчить повідом лення про вручення поштових відправлень (рекомендоване) наявне в матеріалах справи (а .с. 18). Дане рішення узгоджене пл атником та сплачено частково в сумі 1423,8грн.

Оскільки відповідач не ско ристався наданим правом оска рження вищезазначеного ріше ння, то на момент судового роз гляду справи рішення від 21.10.2009р . № 1294 є чинним.

Таким чином, станом на 21.04.2010 ро ку заборгованість відповіда ча перед управлінням Пенсійн ого фонду України в Тисмениц ькому районі становить 2856,50 гр н., з яких сума заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування з липня 2009р. по березень 2010р. стан овить 1949,80 грн., сума застосован их штрафних санкцій - 235,73 грн. та пеня - 670,97 грн. Вказана забо ргованість підтверджується довідкою-розрахунком про вс тановлення заборгованості, і ншими матеріалами справи та станом на день розгляду спра ви не погашена, а тому підляга є стягненню в судовому поряд ку.

Виходячи з наведеного, суд в важає позовні вимоги обґрунт ованими, а позов таким, що підл ягає задоволенню в повному о бсязі.

На підставі ст. 124 Конституц ії України, керуючись ст. ст. 158- 163, 167 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнит и повністю.

Стягнути з закритого ак ціонерного товариства "Цегел ьний завод "Єзупіль" (ЄДРПОУ 32402 734) на користь управління Пенс ійного фонду України в Тисме ницькому районі прострочену заборгованість по сплаті ст рахових внесків на загальноо бов' язкове державне пенсій не страхування, застосованих штрафних (фінансових) санкці й та нарахованої пені в сумі 28 56 (дві тисячі п' ятдесят шість ) гривень 50 коп.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку. Відповідно до статті 186 Ко дексу адміністративного суд очинства України про апеляц ійне оскарження постанови по дається заява протягом 10 днів з дня складення постанови в п овному обсязі. Апеляційна ск арга на постанову суду першо ї інстанції подається протяг ом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Я кщо постанову було проголоше но у відсутності особи, яка бе ре участь у справі, то строк по дання заяви про апеляційне о скарження обчислюється з дня отримання нею копії постано ви. Заява про апеляційне оска рження та апеляційна скарга подаються до Львівського апе ляційного адміністративног о суду через Івано-Франківсь кий окружний адміністративн ий суд.

Відповідно до статті 254 Коде ксу адміністративного судоч инства України постанова су ду набирає законної сили піс ля закінчення 10-денного строк у подання заяви про апеляцій не оскарження, якщо таку заяв у не було подано. Якщо було под ано заяву про апеляційне оск арження, але апеляційна скар га не була подана у 20-денний ст рок, постанова набирає закон ної сили після закінчення ць ого строку. У разі подання апе ляційної скарги постанова, я кщо її не скасовано, набирає з аконної сили після закінченн я апеляційного розгляду спра ви.

Суддя (п ідпис) Тимощук О .Л.

Постанова складена в повн ому обсязі 05.07.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10538418
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1732/10/0970

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні