Постанова
від 29.06.2010 по справі 2а-1732/10/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" червня 2010 р. Справа № 2a-1732/10/0970

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Тимощука О.Л.,

при секретарі Гергелюк Н.Т.,

за участю:

представника позивача: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі

до Закритого акціонерного товариства "Цегельний завод "Єзупіль"

про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 2856,50 грн., -

встановив:

11.05.2010р. управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі звернулось з адміністративним позовом до Закритого акціонерного товариства "Цегельний завод "Єзупіль" про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 2856,50 грн., мотивуючи тим, що відповідачем за період з липня 2009р. по березень 2010р. включно задекларовано зобов'язання по сплаті страхових внесків на загальну суму 2080,17 грн., які своєчасно не сплачувались, внаслідок чого виникла заборгованість. За несвоєчасну сплату зазначених внесків до відповідача було застосовано фінансові санкції у вигляді штрафу в розмірі 952,20 грн. та нарахована пеня в сумі 1405,34 грн. Таким чином, загальна сума заборгованості Закритого акціонерного товариства "Цегельний завод "Єзупіль" становила 4437,70 грн., які частково сплачені відповідачем. Внаслідок чого, сума, що підлягає до стягнення становить 2856,50 грн.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав, викладених в позовній заяві, суду пояснив, що відповідачем за період з липня 2009р. по березень 2010р. включно, неналежно сплачувались страхові внески на користь управління Пенсійного фонду в Тисменицькому районі, внаслідок чого ним допущено заборгованість на загальну суму 4436,71 грн., які частково сплачені відповідачем. Тому, сума, що підлягає до стягнення становить 2856,50 грн. Станом на день розгляду справи сума боргу не сплачена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку. Просив позов задовольнити повністю.

Відповідач повторно в судове засідання не з'явився, хоча належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується поштовими повідомленнями про вручення, наявними в матеріалах справи, своїм правом на подання заперечення на адміністративний позов не скористався. Відповідно до приписів ст.128 КАС України повторне неприбуття в судове засідання без поважних причин сторони або її представника або неповідомлення ними про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

Розглянувши позовну заяву, заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши подані докази, суд прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що закрите акціонерне товариство "Цегельний завод "Єзупіль" зареєстроване як страхувальник та платник страхових внесків в управлінні Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі з 08.04.2003р. Як вбачається з матеріалів справи, при здійсненні фінансово -господарської діяльності відповідачем допущено заборгованість по сплаті страхових внесків в розмірі 2080,17 грн. Станом на 21.04.2010 року відповідач частково сплатив страхові внески в розмірі 130,37грн., решта суми сплачено не було. У зв'язку із чим, за несвоєчасну сплату страхових внесків, рішенням №1294 від 21.10.2009 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду до відповідача застосовані штрафні санкції в сумі 952,20грн. та нарахована пеня в сумі 1405,34грн. Дане рішення було узгоджене платником та сплачено частково в сумі 689,47грн. штрафних санкцій та 734,37грн пені. Решта суми залишилась не сплачена.

Тому, сума, що підлягає до стягнення станом на 21.04.2010р. становить 2856,50 грн., з яких 1949,80грн. складає заборгованість по страхових внесках, 235,73грн. -несплачена штрафна санкція, 670,97грн. -заборгованість по пені.

Статтею 1 Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» № 1058-ІV від 09.07.2003 р. (надалі Закон) визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, а також кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Частиною 2 ст. 5 Закону передбачено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п.6 ч.2 ст.17 даного Закону та розділу 4 Інструкції В«Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» відповідач зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески в розмірі 32 % суми фактичних витрат на оплату праці і 1-2 % від суми доходу у вигляді заробітної плати.

Приписами ч.3 ст.18 вказаного Закону страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом.

В частині 3 статті 20 Закону зазначено, що обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фонду здійснюється, в тому числі, на підставі звітності, що подається страхувальником. З матеріалів справи вбачається, що відповідач самостійно нарахував та задекларував зобов'язання щодо сплати страхових внесків з липня 2009р. по березень 2010р. включно.

Відповідно до ч.6 ст.20 даного Закону страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески (ч.2 ст.20 зазначеного Закону).

Згідно з ч.12 ст. 20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

В силу ч.2 ст. 106 Закону суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Відповідно до ч.5 ст. 106 Закону в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має не сплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Судом встановлено, що з липня 2009р. по березень 2010р. включно, відповідачем не було сплачено до Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі суму страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2856,50 грн., що підтверджується поданими розрахунками суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з липня 2009р. по березень 2010р. включно, які наявні в матеріалах справи (а.с.6).

Відповідно до п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону встановлено, що за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, виконавчі органи Пенсійного фонду застосовують до страхувальників фінансові санкції в розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум.

Одночасно, на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Як вже зазначалось вище, у зв'язку з тим, що відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі було сплачено страхові внески на обов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного органу, що встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, до відповідача було застосовано фінансові санкції в загальній сумі, що становить 2357,54 грн. згідно з рішенням від 21.10.2009р. № 1294, яке було отримане представником відповідача 19.10.2009р. про, що свідчить повідомлення про вручення поштових відправлень (рекомендоване) наявне в матеріалах справи (а.с. 18). Дане рішення узгоджене платником та сплачено частково в сумі 1423,8грн.

Оскільки відповідач не скористався наданим правом оскарження вищезазначеного рішення, то на момент судового розгляду справи рішення від 21.10.2009р. № 1294 є чинним.

Таким чином, станом на 21.04.2010 року заборгованість відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі становить 2856,50 грн., з яких сума заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з липня 2009р. по березень 2010р. становить 1949,80 грн., сума застосованих штрафних санкцій - 235,73 грн. та пеня - 670,97 грн. Вказана заборгованість підтверджується довідкою-розрахунком про встановлення заборгованості, іншими матеріалами справи та станом на день розгляду справи не погашена, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Виходячи з наведеного, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, а позов таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. ст. 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціонерного товариства "Цегельний завод "Єзупіль" (ЄДРПОУ 32402734) на користь управління Пенсійного фонду України в Тисменицькому районі прострочену заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, застосованих штрафних (фінансових) санкцій та нарахованої пені в сумі 2856 (дві тисячі п'ятдесят шість) гривень 50 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України про апеляційне оскарження постанови подається заява протягом 10 днів з дня складення постанови в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційне оскарження обчислюється з дня отримання нею копії постанови. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-денний строк, постанова набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) Тимощук О.Л.

Постанова складена в повному обсязі 05.07.2010 року.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.06.2010
Оприлюднено06.08.2015
Номер документу47801325
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1732/10/0970

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Ухвала від 12.05.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

Постанова від 29.06.2010

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Тимощук О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні