Ухвала
від 31.05.2022 по справі 686/10118/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/10118/22

Провадження № 1-кс/686/4736/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Хмельницькому клопотання старшого слідчого СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 12022243000000908,

ВСТАНОВИВ:

31 травня 2022 року старший слідчий СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою заволодіти чужим майном, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, всупереч інтересам служби, заволоділи грошовими коштами, шляхом завищення посадового окладу та проведення зайвих виплат (доплат) працівникам зазначеної комунальної організації за роботу у важких та шкідливих умовах праці, внаслідок чого Хмельницькій обласній філармонії завдано майнової шкоди, розмір якої встановлюється.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення, 04.05.2022 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022243000000908 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

При цьому, згідно матеріалів кримінального провадження, зокрема Акту ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 01 січня 2019 року по 31 жовтня 2021 року №131323-21/5 від 22 грудня 2021 року встановлено наступні порушення, а саме, недотримання вимог ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010, ст. 20 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995, додатку 2 постанови Кабінету Міністрів України «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298, додатку 2 наказу Міністерства культури України «Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки» від 18.10.2005 № 745 та п.4.2.2 Колективного договору, завищено розмір посадового окладу директора зазначеної комунальної організації, що призвело до зайвого нарахування та виплати заробітної плати з нарахуванням протягом ревізійного періоду на загальну суму 1146570,49 гривень.

Окрім цього, всупереч вимогам ст. 10 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971, ст. 15 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 та ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993, Колективним договором встановлено перелік груп робочих місць, робота на яких, згідно з небезпечними і шкідливими умовами праці, дає право на пільги та компенсації (доплата 4%). У зв`язку із чим, зайво нарахована та виплачена протягом ревізійного періоду 193 працівникам Філармонії доплата за роботу у важких і шкідливих умовах праці разом з нарахуваннями на загальну суму 2227738,18 гривень.

Враховуючи той факт, що кримінальне провадження розпочате за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 191 КК України, а склад вказаного злочину обов`язково передбачає спричинення майнової шкоди, та відповідно до вимог, передбачених ст. 2 КПК України, завданням кримінального провадження є забезпечення швидкого, повного і неупередженого розслідування, тому з метою встановлення точного розміру завданої майнової шкоди необхідні спеціальні знання і виникала потреба у залученні експерта.

При цьому, згідно вимог, які передбачені п. 6 ч. 2 ст. 242 КПК України слідчий або прокурор зобов`язані забезпечити проведення експертизи щодо визначення розміру матеріальних збитків, якщо потерпілий не може їх визначити та не надав документ, що підтверджує розмір такої шкоди, розміру шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяного кримінальним правопорушенням.

В даному випадку для підтвердження або спростування наявності майнової шкоди, яка могла бути спричинена службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_2 , необхідні спеціальні знання експерта в галузі бухгалтерського, податкового обліку та дослідженні економічної діяльності вищевказаної комунальної організації, у зв`язку з чим, 10 травня 2022 року та 11 травня 2022 року призначено судово-економічні експертизи.

26 травня 2022 року на адресу ІНФОРМАЦІЯ_3 надійшло клопотання експерта про надання додаткових матеріалів, а саме оригіналів або належної якості завірених копій документів ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 01.01.2019 по 31.10.2021:

- списку193 працівників філармонії, яким здійснювалась доплата за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), у тому числі по підрозділах;

- наказів щодо створення атестаційної комісії для проведення атестації робочих місць; характеристики робочих місць окремих посад, які при виконанні безпосередньої роботи мають шкідливі та небезпечні виробничі фактори, що впливають на стан здоров`я працівників; протоколи проведення досліджень важкості та напруженості праці окремо для кожної посади;

- Переліку робочих місць, професій і посад працівників, яким за матеріалами атестації підтверджено право на призначення пільг і компенсацій за роботу в шкідливих та несприятливих умовах праці, затверджені директором Хмельницької обласної філармонії;

- особових карток, відомості нарахування та виплати заробітної плати 193 працівникам філармонії, яким здійснювалась доплата за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу);

- первинних банківських документів (платіжні доручення, відповідні розрахунково-платіжні відомості тощо) щодо виплати заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії та щодо перерахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з цих доплат;

- відповідних банківських виписок по рахункам Хмельницької обласної філармонії щодо виплати заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії та щодо перерахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з цих доплат;

- регістрів аналітичного та синтетичного обліку (в тому числі, але невиключно, відомості, меморіальний ордер № 4 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати», книги «Журнал-головна» тощо) в розрізі відповідних балансових рахунків щодо відображення операцій по нарахуванню та виплаті заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії;

- регістрів аналітичного та синтетичного обліку (в тому числі, але невиключно, відомості, меморіальні ордери, книги «Журнал-головна» тощо) в розрізі відповідних балансових рахунків щодо відображення операцій по нарахуванню та перерахуванню єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із доплат за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу) 193 працівникам філармонії.

- іншихоблікових та звітних документів, що необхідні для вирішення питання.

Крім того, відповідно до вимог пункту 3.3. розділу ІІІ Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 (із змінами та доповненнями), якщо ведення бухгалтерського та податкового обліку здійснювалось в електронно-обчислювальному вигляді, експерту надаються регістри бухгалтерського та податкового обліку у роздрукованому вигляді, обов`язково завірені в установленому порядку.

Окрім цього, до матеріалів Акту ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ІНФОРМАЦІЯ_2 за період з 01 січня 2019 року по 31 жовтня 2021 року № 131323-21/5 від 22 грудня 2021 року, долучено копію Колективного договору між адміністрацією і профспілковим комітетом Хмельницької обласної філармонії, реєстраційний номер 294/10 від 06.12.2020, який досліджувався під час проведення вказаної ревізії.

А тому, з метою повного, всебічного та неупередженого дослідження усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та підтвердження чи спростування суми завданої шкоди, необхідно провести тимчасовий доступ до оригіналів документівтаналежнимчином завірених копій, які перебувають у володінні комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, наданню правової оцінки щодо причетності посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_2 до вчинення вказаного вище кримінального правопорушення, виникла необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ до вищезазначених документів вказаної комунальної організації із можливістю їх вилучення або вилучення завірених належним чином копій документів, заперіод часу з 01.01.2019 по 31.12.2021,які перебувають у володінні комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте зазначив, що просить розглянути клопотання за його відсутності та задовольнити його вимоги.

Вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Слідчим наведено підстави, передбачені ч. 2, 5 ст. 163 КПК України, зокрема, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні, існує загроза знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Разом з тим, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів документів, які перебувають у володінні комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

В доданих до клопотання матеріалах відсутнє підтвердження призначення експертиз, для проведення яких необхідні оригінали вищевказаних документів.

Окрім того, в доданому до матеріалів клопотанні експерта зазначено про надання оригіналів або належної якості завірені копії документів.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 163, 164 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_3 , начальнику відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_5 , старшим слідчим відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , слідчим відділення розслідування злочинів в сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Хмельницькій області ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 на тимчасовий доступ до документів, із можливістю вилучення їх копій, а саме:

-списку193 працівників філармонії, яким здійснювалась доплата за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), у тому числі по підрозділах;

- наказів щодо створення атестаційної комісії для проведення атестації робочих місць; характеристики робочих місць окремих посад, які при виконанні безпосередньої роботи мають шкідливі та небезпечні виробничі фактори, що впливають на стан здоров`я працівників; протоколи проведення досліджень важкості та напруженості праці окремо для кожної посади;

- Переліку робочих місць, професій і посад працівників, яким за матеріалами атестації підтверджено право на призначення пільг і компенсацій за роботу в шкідливих та несприятливих умовах праці, затверджені директором Хмельницької обласної філармонії;

- особових карток, відомості нарахування та виплати заробітної плати 193 працівникам філармонії, яким здійснювалась доплата за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу);

- первинних банківських документів (платіжні доручення, відповідні розрахунково-платіжні відомості тощо) щодо виплати заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії та щодо перерахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з цих доплат;

- відповідних банківських виписок по рахункам Хмельницької обласної філармонії щодо виплати заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії та щодо перерахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з цих доплат;

- регістрів аналітичного та синтетичного обліку (в тому числі, але невиключно, відомості, меморіальний ордер № 4 «Зведення розрахункових відомостей із заробітної плати», книги «Журнал-головна» тощо) в розрізі відповідних балансових рахунків щодо відображення операцій по нарахуванню та виплаті заробітної плати, включаючи доплату за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу), 193 працівникам філармонії;

- регістрів аналітичного та синтетичного обліку (в тому числі, але невиключно, відомості, меморіальні ордери, книги «Журнал-головна» тощо) в розрізі відповідних балансових рахунків щодо відображення операцій по нарахуванню та перерахуванню єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування із доплат за шкідливі та небезпечні фактори (4% від окладу) 193 працівникам філармонії;

- інші облікові та звітні документи, що необхідні для вирішення питання.

в період часу з 01.01.2019 по 31.12.2021, які перебувають у володінні комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Службовим особам комунальної організації « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 забезпечити тимчасовий доступ до вищезазначених речей та документів з можливістю вилучення їх копій.

Ухвала діє по 29 липня 2022 року.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду

Дата ухвалення рішення31.05.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105399680
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/10118/22

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 25.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 09.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 31.05.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 27.06.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні