Рішення
від 11.10.2007 по справі 15/257-07-7212
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/257-07-7212

              

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

        "11" жовтня 2007 р.Справа  № 15/257-07-7212

Господарський суд Одеської області  у складі:

Судді                                               Петрова В.С.

При секретарі                                 Стойковій М.Д..

за участю представників:

від прокуратури  -    Клюкін К.І.;

від позивачів –      не з'явились,

від відповідача –   Цимбал С.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Прокурора Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” про стягнення 17 890,40 грн., -

ВСТАНОВИВ:  

          

Прокурор Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” про стягнення 17 890,40 грн. втрат сільськогосподарського виробництва, посилаючись на наступне.

Прокуратурою Корабельного району м. Миколаєва було проведено перевірку, якою був виявлений факт спричинення шкоди інтересам держави, а саме: несвоєчасна та не в повному обсязі сплата відшкодування сільськогосподарських втрат до місцевого бюджету Миколаївської області та місцевого бюджету м. Миколаєва, що призводить до значних втрат вказаних бюджетів та спричиняє шкоду інтересам держави.

Відповідно до статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, статті 12 Земельного кодексу України рішенням Миколаївської міської ради від 30 червня 2006 року № 2/28 „Про вилучення, надання, передачу за фактичним землекористуванням, продовження строку користування земельними ділянками юридичним особам, громадянам, зміну цільового призначення земельної ділянки та внесення змін до рішень міської ради та виконкому міської ради по Корабельному району м. Миколаєва” затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 15990 кв.м. Товариству з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” для будівництва торгово-розважального комплексу по проспекту Жовтневому в Корабельному районі м. Миколаєва та надано зазначену земельну ділянку в оренду строком на 2 роки.

Як стверджує прокурор, до складу відведеної земельної ділянки входять сільськогосподарські угіддя (пасовище), розмір яких складає 1,5493 га.

Так, прокурор зазначає, що відповідно до статті 207 Земельного кодексу України та п. 4 додатку до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 листопада 1997 р. N 1279 „Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню”, підприємства яким відводяться сільськогосподарські угіддя, вилучені для цілей не пов'язаних із веденням сільського господарства, відшкодовують втрати сільськогосподарського виробництва.

Таким чином, на думку прокурора, відповідач, користуючись відведеною земельною ділянкою, вилученою для цілей, не пов'язаних із веденням сільського господарства, та не відшкодовуючи при цьому втрати сільськогосподарського виробництва, спричинив інтересам держави шкоду в розмірі 17890,4 грн., у зв'язку з чим просить суд стягнути на користь місцевого бюджету Миколаївської обласної ради 25 %  втрат сільськогосподарського виробництва та на користь місцевого бюджету м. Миколаєва 75 % втрат сільськогосподарського виробництва.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 05.09.2007 р. порушено провадження у справі № 15/257-07-7217.

Позивачі в засідання суду не з'явились, письмові пояснення по суті спору не надали.

Відповідач позовні вимоги не визнає з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву (а.с. 24-27).

Заслухавши пояснення представника прокуратури та представника відповідача, розглянувши та дослідивши матеріали справи, з'ясувавши всі обставини справи, господарський суд встановив наступне.

Відповідно до статті 26 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” та ст. 12 Земельного кодексу України рішенням Миколаївської міської ради від 30 червня 2006 року № 2/28 „Про вилучення, надання, передачу за фактичним землекористуванням, продовження строку користування земельними ділянками юридичним особам, громадянам, зміну цільового призначення земельної ділянки та внесення змін до рішень міської ради та виконкому міської ради по Корабельному району м. Миколаєва” затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 15990 кв.м. Товариству з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” для будівництва торгово-розважального комплексу по проспекту Жовтневому в Корабельному районі м. Миколаєва та надано зазначену земельну ділянку в оренду строком на 2 роки.

02.08.2006 р. між Миколаївською міською радою та ТОВ „Корпорація А енд А” було укладено договір оренди землі, відповідно до якого Миколаївська міська рада передає, а відповідач приймає земельну ділянку загальною площею 15990, кв.м для будівництва торговельно-розважального комплексу по проспекту Жовтневому в мікрорайоні „Богоявленське” (Корабельний район).

Але всупереч твердженням прокурора зазначене рішення Миколаївської міської ради № 2/28  та договір оренди землі від 02.08.2006 р. будь-яких посилань на колишнє цільове призначення земельної ділянки, а також про необхідність здійснення додаткових платежів не містять. Крім того, згідно наявних в матеріалах справи платіжних доручень № 110 від 31.08.2006 р., № 11 від 05.02.2007 р., № 59 від 24.04.2007 р., № 71 від 29.05.2007 р., № 84 від 21.06.2007 р., № 104 від 26.07.2007 р. та № 129 від 27.08.2007 р. ТОВ „Корпорація А енд А” на виконання вимог п.4 договору оренди землі від 02.08.2006 р. своєчасно сплачує  встановлену орендну плату.

Також відповідно до ст. 24 Закону України „Про оренду землі” орендодавець зобов'язаний попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди, що, як вбачається з матеріалів справи, зроблено не було.

Як зазначає прокурор, надані в користування ТОВ „Корпорація А енд А” землі вилучені за рахунок сільськогосподарських угідь але, в підтвердження зазначеного ніяких доказів щодо попереднього цільового призначення наданої відповідачу в оренду земельної ділянки до суду не надано.

Також слід зазначити, що відповідно до ст. 20 Земельного кодексу України віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Таким чином, належним доказом підтвердження того, що зазначена земельна ділянка належить до земель сільськогосподарського призначення є відповідне рішення органу державної влади або органу місцевого самоврядування, яке до суду також надано не було.

Разом з тим постановою Верховної Ради України від 15 листопада 1996 року N 518/96-ВР „Про затвердження меж міста Миколаєва Миколаївської області” (а.с.50) затверджені межі міста Миколаєва Миколаївської області загальною площею 25282,6 гектара.

Згідно до ст. 38 Земельного кодексу України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки в межах населених пунктів, які використовуються для розміщення житлової забудови, громадських будівель і споруд, інших об'єктів загального користування.

Слід також зазначити, що розташування земель житлової та громадської забудови в межах населених пунктів є їх характерною ознакою. Межа населеного пункту відокремлює його від земель іншого призначення. Вона охоплює забудовані земельні ділянки, а також не забудовані, але призначені для містобудування, обслуговування потреб господарства і жителів населеного пункт. Міська межа визначається проектом планування та забудови міста або техніко-економічним обґрунтуванням розвитку міста. Згідно до ст. 6 Земельного кодексу України встановлення і зміна меж районів і міст відноситься до повноважень Верховної Ради України.

Таким чином, твердження прокурора, що ТОВ „Корпорація А енд А” надано у користування земельну ділянку, яка належить до земель сільськогосподарського виробництва, спростовується положеннями ст. 38 Земельного кодексу України, оскільки орендована земельна ділянка перебуває в межах м. Миколаєва.

Відтак, на думку суду, підстави для стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” втрат сільськогосподарського виробництва в розмірі 17 890,40 грн., відсутні.

До того ж суд вважає, що прокурором необґрунтовано визначено розмір втрат, що підлягають відшкодуванню на користь місцевого бюджету м. Миколаєва, оскільки статтею 209 Земельного кодексу України встановлено, що втрати сільськогосподарського і лісогосподарською виробництва, зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, підлягають відшкодуванню і зараховуються на спеціальні рахунки відповідних місцевих рад у розмірі: 60 % міським радам.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 32 Господарського процесуального кодексу України визначено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Визнання однією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторона обґрунтовує свої вимоги або заперечення, для господарського суду не є обов'язковим.

Отже, враховуючи вищевикладене та оцінюючи надані докази в сукупності, господарський суд Одеської області вважає, що позовні вимоги є необґрунтованими, у зв'язку з чим задоволенню не підлягають.

Керуючись ст. ст. 32, 33 43, 82-85 Господарського процесуального кодексу України,

суд -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову Прокурора Корабельного району м. Миколаєва в інтересах держави в особі Миколаївської обласної ради та Миколаївської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю „Корпорація А енд А” про стягнення 17 890,40 грн. відмовити.

     Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня  його прийняття.

                                     Суддя                                                                                       Петров В.С.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення11.10.2007
Оприлюднено26.10.2007
Номер документу1054116
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/257-07-7212

Постанова від 28.02.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Ухвала від 04.02.2008

Господарське

Вищий господарський суд України

Глос О.І.

Постанова від 11.12.2007

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Картере В.І.

Рішення від 11.10.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні