Ухвала
від 20.07.2022 по справі 903/975/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10 E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

21 липня 2022 року справа № 903/975/19 Господарський суд Волинської області у складі судді Войціховського Віталія Антоновича, за участі секретаря судового засідання Ведмедюка Михайла Петровича

та за присутності:

Пасічник О.О. - ліквідатор

Василюк І.М. - адвокат, представник учасника СгТОВ "НИВА" Максимовича Я.Б. (ордер АС №1040209 від 22.06.2022р., Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю №245 від 04.06.2003р.)

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луцьку у приміщенні Господарського суду Волинської області

клопотання ліквідатора Пасічника Олександра Олексійовича

про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні

у справі за заявою Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА", м. Луцьк

про банкрутство

встановив:

постановою суду від 09.07.2020р. процедуру розпорядження майном у справі про банкрутство СгТОВ "НИВА" та повноваження арбітражного керуючого (розпорядника майна) Абрамова В.В. було припинено, СгТОВ "НИВА" визнано банкрутом та відкрито його ліквідаційну процедуру, ліквідатором товариства призначено арбітражного керуючого Пасічника О.О.

07 липня 2022 року відділом документального забезпечення та контролю Господарського суду Волинської області було зареєстровано клопотання ліквідатора Пасічника О.О. від 07.07.2022р. №900/1-18 про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні, котре ухвалою від 07.07.2022р. було призначено до розгляду в судовому засіданні на 21.07.2022р., із висловленою судом в адресу кредиторів СгТОВ "НИВА" пропозицією надати в строк до 20.07.2022р. письмові пояснення по суті клопотання та визначеною судом явкою представників сторін/учасників судового процесу в судове засідання на розсуд останніх.

У визначений судом день та час кредитори своїх представників в засідання суду не направили, пояснень стосовно клопотання ліквідатора не подали.

Присутній в судовому засіданні ліквідатор клопотання про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні підтримав, просив суд його задовольнити.

Присутній в судовому засіданні представник учасника СгТОВ "НИВА" Максимовича Я.Б. стосовно клопотання ліквідатора заперечень не висловив.

Також суд зазначає, що присутня в судовому засіданні 21.07.2022р. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням системи відеоконференцзв`язку EASYCON представник ТОВ "Суффле Агро Україна" адвокат Стеценко А.І. (під час розгляду скарги ТОВ "Суффле Агро Україна" на дії ліквідатора Пасічника О.О. та клопотання ТОВ "Суффле Агро Україна" про відсторонення арбітражного керуючого Пасічника О.О. від виконання повноважень ліквідатора СгТОВ "НИВА" та призначення арбітражного керуючого Демчана О.І. ліквідатором СгТОВ "НИВА", котре передувало даному судовому засіданню) при вирішенні клопотання ліквідатора від 07.07.2022р. №900/1-18 про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні, поклалась на розсуд суду.

Розглянувши клопотання ліквідатора, заслухавши пояснення арбітражного керуючого та присутнього представника учасника СгТОВ "НИВА", суд дійшов висновку, що відповідна заява підлягає до задоволення, зокрема, виходячи з наступного:

В процедурі ліквідації боржника було визначено кількісний склад кредиторів СгТОВ "Нива", до котрого, зокрема, було включено ТОВ "Суффле Агро Україна", ТОВ "Агрозахист Донбас" та Фізичну особу-підприємця Германа Івана Йосиповича, а також, в подальшому, сформовано комітет кредиторів СгТОВ "Нива" в кількісному складі трьох кредиторів - ТОВ "Суффле Агро Україна", ТОВ "Агрозахист Донбас", підприємець Герман І.Й. та обрано голову комітету кредиторів СгТОВ "НИВА" - ТОВ "Агрозахист Донбас".

Арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення). Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів та протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору. (ч. 1, 4 ст. 75 КУзПБ).

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 21.03.2022р. у справі №903/975/19 клопотання ліквідатора СгТОВ "НИВА" Пасічника О.О. задоволено, надано згоду на продаж майна банкрута та встановлено умови продажу.

В даному випадку, ліквідатор СгТОВ "НИВА" Пасічник О.О. у клопотанні про визначення умов продажу майна банкрута, зазначає, що майно банкрута продавалося на електронному аукціоні через електронний майданчик оператора ТОВ "Українська універсальна біржа", зокрема 21.04.2022р. - перший аукціон, 10.05.2022р. - перший повторний, 23.05.2022р. - другий повторний.

Зауважує, що дані аукціони не відбулися через відсутність осіб, бажаючих придбати майно.

Судом встановлено, що 01.06.2022р. ліквідатором СгТОВ "НИВА" Пасічником О.О. на адреси членів комітету кредиторів було надіслано пропозицію від 31.05.2022р. №880/1-18 щодо умов продажу майна банкрута. Зазначену пропозицію було отримано ТОВ "Суффле Агро Україна" - 08.06.2022р., ТОВ "Агрозахист Донбас" - 23.06.2022р. та підприємцем Германом І.Й. - 08.06.2022р.

Також ліквідатором 17 червня 2022 року на адресу членів комітету кредиторів банкрута було надіслано повідомлення від 15.06.2022р. №893/1-18 про проведення засідання комітету кредиторів СгТОВ "НИВА" в режимі відеоконференції 01 липня 2022 року об 10 год. 00 хв., з наступним порядком денним: визначення складу майна, що пропонується до продажу; визначення початкової ціни; визначення кроку аукціону.

01 липня 2022 року в період з 10 год. 00 хв. до 10 год. 30 хв. на засіданні комітету кредиторів члени комітету кредиторів були відсутні, ліквідатором засвідчено, що збори комітету кредиторів є неповноважними через відсутність необхідного кворуму.

Відтак ліквідатор, посилаючись на положення ч. 5 ст. 75 КУзПБ, просить саме суд визначити умови продажу майна банкрута на аукціоні, зокрема, визначити наступне:

Початкова ціна першого аукціону: 69 039 грн. без ПДВ. (дана вартість майна, була встановлена на другому повторному аукціоні в результаті зменшення початкової ціни, визначеною у відповідності до звіту про оцінку майна СгТОВ "НИВА", виконаного КЕФ "ЕКСПЕРТИЗА-ТОУТАЛ" та порядку передбаченого ухвалою Господарського суду Волинської області від 21.03.2022р. у справі №903/975/19).

Крок аукціону: 5 відсотків від стартової ціни продажу.

Перший аукціон провести без можливості зниження початкової ціни.

У разі відсутності бажаючих придбати майно на першому аукціоні здійснити повторний аукціон з можливістю зниження початкової вартості.

Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону.

У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця, оголосити проведення другого повторного аукціону.

Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону.

Визначити граничну ціну, до якої може бути знижено початкову вартість під час проведення аукціону, до 50 відсотків від початкової ціни другого повторного аукціону.

Суд засвідчує, що погодження комітету кредиторів СгТОВ "НИВА" умов продажу майна боржника відсутнє.

Відповідно до ст. 61 КУзПБ, ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом тощо.

Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

Відповідно до ч. 1 ст. 63 КУзПБ, після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні.

Відповідно до ст. 68 КУзПБ, продаж майна боржника на аукціоні відбувається в електронній торговій системі.

Згідно ст. 70 КУзПБ, замовник аукціону повинен оголосити про проведення першого аукціону протягом 20 днів з дня отримання згоди на продаж майна або визначення умов аукціону судом відповідно до цього Кодексу.

У відповідності до ст. 75 КУзПБ, арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

До обов`язкових умов продажу належать:

склад майна (лот);

початкова ціна;

крок аукціону.

Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів та протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору.

Якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про:

надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах;

надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу;

відмову в наданні згоди на продаж майна з обґрунтуванням причин.

У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

Крім цього, відповідно до ч. 3 ст. 75 КУзПБ, якщо продажу підлягає майно, яке є предметом забезпечення, до умов продажу належить також умова про витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна.

Винагорода оператора електронного майданчика - у розмірі, встановленому п. 39 Порядку організації та проведення аукціонів з продажу майна боржників у справах про банкрутство (неплатоспроможність), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.10.2019р. №865.

Враховуючи вищевикладене, тривалість ліквідаційної процедури, вчинення ліквідатором усіх дій та заходів з метою погодження умов продажу майна боржника комітетом кредиторів, відсутність такого погодження у зв`язку з неявкою кредиторів на засідання комітету кредиторів, з метою розгляду справи у розумні строки, суд дійшов висновку, що клопотання ліквідатора про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні відповідає вимогам законодавства та підлягає задоволенню.

Визначені ліквідатором умови продажу виявленого майна, на переконання суду, відповідають вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

Метою аукціону, як способу реалізації майна є, передусім, відчуження майна банкрута за максимальною ціною, яку визначає ринок за умови прозорості та вільної конкуренції, тому початкову чи оціночну вартість майна можна розглядати лише як стартову ціну, яка із першим кроком аукціону втрачає своє значення. При цьому, початкова вартість майна на аукціоні ніяк не впливає на кінцеву ціну реалізації майна, оскільки під час торгів вона може бути як зменшена, так і збільшена. Тобто, ціна майна банкрута формується виходячи зі стану майна, попиту та пропозиції, на які ліквідатор банкрута не має жодного впливу.

При цьому, судом враховано, що стартова ціна з першим кроком аукціону втрачає свій сенс. Відтак, на аукціоні головне не стартова ціна, а щоб він був проведений відкрито та прозоро, щоб забезпечити можливість взяти в ньому участь якомога більшому колу зацікавлених осіб. Під час конкурентної боротьби учасників аукціону і визначається ринкова вартість майна.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Зі змісту ст. 77 ГПК України вбачається, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Докази, одержані з порушенням закону, судом не приймаються.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами 1, 2, 3 ст. 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Відповідно до частини 1 статті 14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Керуючись, ст.ст. 1, 2, 61, 63, 68, 70, 75 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 232-235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора СгТОВ "НИВА", арбітражного керуючого Пасічника О.О. про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні, задовольнити.

2. Надати згоду на продаж майна банкрута Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "НИВА" (43000, м. Луцьк, вул. Вахтангова, 2Б, код ЄДРПОУ 03760823), зокрема,

1. Трактор К-701; 2. Башню БР-15; 3. Трансформатор; 4. Трансформатор; 5 Трансформаторну підстанцію П-301; 6. Телефонний конц.; 7. Вуличне освітлення; 8. Плуг; 9. Сівалку СЗП-6; 10. Телефонний зв`язок; 11. ОСОБА_1 ; 12. Диск полусф. D465x5; 13. Диск D465x5 LK100 6xD10,5 Компакт-Солитер/Гігант/Геліодор LEMKEN; 14. Опору шарніра задню в ЗБ Т-150+; 15; Підшипник дворядний 30/60/30RSR(3198760)(FKL) Lemken; 16. Кільце ущільнення гільзи ЯМЗ-240 (суцільні головки)+; 17. Кільця порш. п/к ЯМЗ-236,23 8,240 5 кан. Стапри; 18. Насос водяний Д-240 (ви-цтво БЗА)3326; 19. Насос НИ1-14М-ЗЛ (лівий); 20. Шпилька М20 кл. 4,8 1 м.; 21. Кільце рез. 20*25 НШ-10; 22. Кільце рез. 16,5x3,0 Солдатик ( МАЗ труба); 23. Кільця порш. п/к ЯМЗ-236,238,240 5 кан. Стапри; 24. Шайби мідні Ф 10; 25. Диск відрізний по металу Ф230х22 мм; 26. Масло моторне (20л) С1-4/СН-4; 27. Зірочку; 28. Ремінь приводу жниварки; 29. Шплінг пружний; 30. Вічко пальця; 31. Актуатор верхнього решета; 32. Вал похилої камери; 33. Глазок пальця; 34 Ніж жниварки, на наступних умовах:

Початкова ціна першого аукціону: 69 039 грн. без ПДВ. (Дана вартість майна, була встановлена на другому повторному аукціоні в результаті зменшення початкової ціни, визначеною у відповідності до звіту про оцінку майна СгТОВ "НИВА", виконаного КЕФ "ЕКСПЕРТИЗА-ТОУТАЛ" та порядку передбаченого ухвалою Господарського суду Волинської області від 21.03.2022р. у справі №903/975/19).

Крок аукціону: 5 відсотків від стартової ціни продажу.

Перший аукціон провести без можливості зниження початкової ціни.

У разі відсутності бажаючих придбати майно на першому аукціоні здійснити повторний аукціон з можливістю зниження початкової вартості.

Початковою ціною повторного аукціону є зменшена на 20 відсотків початкова ціна першого аукціону.

У разі закінчення першого повторного аукціону без визначення переможця, оголосити проведення другого повторного аукціону.

Початковою ціною другого повторного аукціону є зменшена на 25 відсотків початкова ціна першого повторного аукціону.

Визначити граничну ціну, до якої може бути знижено початкову вартість під час проведення аукціону, до 50 відсотків від початкової ціни другого повторного аукціону.

У відповідності до ч. 4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ухвали, прийняті господарським судом у справі про банкрутство, набирають законної сили з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

З врахуванням положень ст.ст. 253-257 ГПК України, ухвала суду підлягає апеляційному оскарженню, апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повна ухвала складена 26.07.2022р.

Суддя В. А. Войціховський

Ухвалу суду направити:

- підприємцю Герману І.Й. ( АДРЕСА_1 );

- ТОВ "Агрозахист Донбас" (office@azd.com.ua; azdonbas@gmail.com);

- ГУ ДПС у Волинській області (vl.official@tax.gov.ua);

- ТОВ "Суффле Агро Україна" (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІНФОРМАЦІЯ_2);

- ТОВ "Альянс" (ІНФОРМАЦІЯ_3; ves@alliance-ua.dp.ua);

- Арбітражному керуючому Пасічнику Олександру Олексійовичу (ІНФОРМАЦІЯ_4).

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення20.07.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105413311
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи про банкрутство, з них: банкрутство юридичної особи

Судовий реєстр по справі —903/975/19

Ухвала від 18.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 03.04.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 27.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Ухвала від 22.03.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Войціховський Віталій Антонович

Постанова від 15.11.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 04.10.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 14.09.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 08.09.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 04.09.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні