Ухвала
від 21.07.2022 по справі 202/3747/22
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/3747/22

Провадження № 1-кс/202/2922/2022

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

У Х В А Л А

21 липня 2022 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду міста Дніпропетровська ОСОБА_1 за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 про проведення обшуку, яке подане у кримінальному провадженні № 32020040000000031 від 16.12.2020 рокуза ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_3 звернувся в рамках кримінального провадження № 32020040000000031 від 16.12.2020 року з клопотанням, в якому просить надати слідчим слідчої групи і прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 32020040000000031 дозвіл на проведення обшуку у приміщенні кіоску (МАФ) на території комплексу будівель громадського призначення (магазини) за адресою: АДРЕСА_1 (між кіосками з назвами «ІНФОРМАЦІЯ_2» та « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), з метою відшукання та вилучення: незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме тютюну, тютюнових виробів, сигарет, у тому числі без марок акцизного податку, підроблених марок акцизного податку, документів та чорнових записів щодо придбання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів, мобільних телефонів, грошових коштів здобутих злочинним шляхом, а також інших предметів і документів, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

Клопотання прокурора обґрунтовано тим, що слідчим управлінням ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020040000000031 від 16.12.2020 за ознаками ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст.212 КК України за фактами незаконного придбання, зберігання, транспортування та збуту незаконно виготовлених тютюнових виробів, а також умисного ухилення від сплати акцизного податку службовими особами ТОВ «Юнайтед Табако».

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, розробивши схему діяльності у сфері тіньового обігу тютюнових виробів, діючи у порушення вимог Податкового кодексу України, у період 2020-2021 років, здійснюючи необліковане виробництво тютюнових виробів на промисловому спеціалізованому обладнанню виробничих, складських приміщень ТОВ «Юнайтед Табако» (код 40930346) у м. Жовті Води Дніпропетровської області, здійснюють незаконне зберігання з метою збуту, транспортування з метою збуту та збут незаконно виготовлених, без марок акцизного збору тютюнових виробів марки «Pull de luxe», «Marshall», «UT» та інших, на адресу підконтрольних підприємств ТОВ ТД «Юнайтед Табако» (код 40930723) та ТОВ «Маршалл Табако» (код 43678364). Торгові марки «Pull de luxe», «Marshall», «UT», «Urta», «Basio de luxx», «Bacio» зареєстровані за ТОВ «Юнайтед Табако» (код 40930346) та виробництво тютюнових виробів на території України здійснюється лише зазначеним підприємством. Через оптові торгівельні склади, підконтрольні ТОВ ТД «Юнайтед Табако» та ТОВ «Маршалл Табако», невстановлені особи здійснюють розповсюдження необлікованих тютюнових виробів без марок акцизного збору виробництва ТОВ «Юнайтед Табако» на внутрішній ринок Дніпропетровської області, Запорізької області, м. Києва, Полтавської області, Одеської області, Харківської області, Київської області, Львівської області, Черкаської області, Чернігівської області, Донецької області, Луганської області, Житомирської області, Тернопільської області, Вінницької області, Сумської області, Хмельницької області, Херсонської області, Волинської області, Івано-Франківської області та Рівненської області, кінцевому споживачу через роздрібну мережу МАФів та магазинів.

Окрім того, встановлено, що в період 2019-2020 років службові особи

ТОВ «Юнайтед Табако», діючи умисно, шляхом заниження об`єктів оподаткування, а саме реалізації готової продукції (тютюнових виробів) без повного відображення в бухгалтерському та податковому обліку, умисно ухилились від сплати акцизного податку на суму 8 338 813 грн., чим спричинили фактичне ненадходження в бюджет держави коштів в особливо великих розмірах. На теперішній час службовими особами ТОВ «Юнайтед Табако» (код 40930346) продовжується використання тієї ж схеми з ухилення від сплати акцизного податку шляхом заниження реальних об`ємів виробництва та реалізованих товарів.

Процесуальне керівництво у провадженні забезпечується Дніпропетровською обласною прокуратурою.

За результатами проведення слідчих дій у кримінальному провадженні встановлено, що на території м. Дніпра здійснюється збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме сигарет, у тому числі, які виготовляються ТОВ «Юнайтед Табако», без марок акцизного податку, а також з марками, що мають ознаки підроблення.

В ході встановлення місць реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме сигарет, установлено, що одним із торгівельних об`єктів, в яких здійснювалася реалізація таких товарів без марок акцизного збору, є кіоск (МАФ), розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Калинова, 82Л, що підтверджується показаннями свідка.

За результатами огляду сигарет, наданих свідком, установлено, що на пачках сигарет відсутні марки акцизного податку та виробником сигарет є ТОВ «Юнайтед Табако».

Під час огляду місцевості вставлено, що кіоск (МАФ), де здійснюється реалізація тютюнових виробів, розташований за адресою АДРЕСА_1, будь-які написи та назва відсутні, обшите металевим сайдингом чорного кольору.

Згідно з інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на земельну ділянку АДРЕСА_1 належить на праві власності належить ТОВ «Образцовский» (код 41766055).

Водночас з`ясовано, що вказаний кіоск знаходиться за геолокацією НОМЕР_1

Таким чином, згідно наявних у матеріалах кримінального провадження доказів, є підстави вважати, що документи, предмети та речі, які свідчать про придбання, зберігання з метою збуту та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме сигарет без марок акцизного податку, а також безпосередньо незаконно виготовлені тютюнові вироби, документи щодо придбання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів, чорнові записи, мобільні телефони, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, підроблені марки акцизного податку, а також інші предмети й документи, що свідчать про здійснення протиправних дій, які мають значення для кримінального провадження, знаходяться у приміщенні кіоску (МАФ) за адресою АДРЕСА_1.

Отже, посилаючись на те, що іншими заходами не можливо досягнення дієвості даного провадження, прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку.

При цьому прокурором у своєму клопотанні відзначено, що під час обшуку планується відшукати та вилучити незаконно виготовлені підакцизні товари, а саме тютюн, тютюнові вироби, сигарети, у тому числі без марок акцизного податку, підроблені марки акцизного податку, документи та чорнові записи щодо придбання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів, мобільні телефони, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення.

На думку прокурора, зазначене майно та документи дозволять підтвердити факти відношення причетних осіб до протиправної господарської діяльності, а також встановити в даному кримінальному провадженні та підтвердити факти зберігання, транспортування з метою збуту та відповідно збут незаконно виготовлених підакцизних товарів у виді тютюнових виробів.

Під час проведення досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, обставин або відомостей, які б вказували на те, що власники вказаного кіоску відносяться до категорії осіб, щодо яких відповідно до ст. 480 КПК України здійснюється особливий порядок кримінального провадження, не встановлено.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 своє клопотання про проведення обшуку підтримав.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, вважає, що дане клопотання підлягає частковому задоволенню з огляду на наступне:

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32020040000000031 від 16.12.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України. Зокрема, за фактом незаконного придбання тютюну з метою збуту, зберігання з цією метою, незаконного збуту та транспортування тютюну на території Дніпропетровської області.

З матеріалів клопотання прокурора вбачається достатньо даних, що особи, причетні до правопорушення, можуть здійснювати реалізацію тютюнових виробів без марок акцизного збору в кіоску (МАФ) за адресою АДРЕСА_1, оскільки це підтверджується копією протоколу допиту свідка та оглядом блоку сигарет, виданих свідком, які були придбані ним за цією адресою.

Згідно з протоколом огляду кіоск (МАФ), в якому здійснюється реалізація тютюнової продукції, не має назви та вивески, знаходиться біля магазину з назвою «ІНФОРМАЦІЯ_2» та має наступну геолокацію: НОМЕР_1

Відповідно до частини першої статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За змістом частини п`ятої статті 234 КПК України слідчий суддя може задовольнити клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя вважає, що зібрані під час досудового розслідування докази доводять наявність достатніх підстав для висновку, що було вчинено кримінальне правопорушення і відшукуванні речі і документи, які відображають реалізацію незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме тютюну, тютюнових виробів, сигарет, у тому числі без марок акцизного податку, підроблених марок акцизного податку, можуть знаходитися у вищевказаному кіоску (МАФ).

За таких обставин слідчий суддя вважає, що клопотання прокурора в частині відшукання незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме тютюну, тютюнових виробів, сигарет, у тому числі без марок акцизного податку, підроблених марок акцизного податку, документів та чорнових записів щодо придбання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів можливо задовольнити.

На переконання слідчого судді, в даному випадку потреби досудового розслідування виправдовують проведення обшуку, оскільки за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, так як особи, які здійснюють діяльність з незаконної реалізації тютюнових товарів за вищевказаною адресою, можуть бути заінтересовані в результатах цього кримінального провадження та в інший спосіб виявити докази правопорушення неможливо.

Щодо відшукання інших речей, зокрема мобільних телефонів та грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, то слідчий суддя вважає, що клопотання в цій частині задоволенню не підлягає, оскільки є необґрунтованим.

Керуючись ст. ст. 234-235, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання прокурора задовольнити частково.

Надати слідчим групи слідчих, якими здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 32020040000000031 від 16.12.2020 року, та прокурорам групи прокурорів, якими здійснюється процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, дозвіл на проведення обшуку у приміщенні кіоску, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 між кіосками з назвами «ІНФОРМАЦІЯ_2» та «ІНФОРМАЦІЯ_1», з метою відшукання та вилучення незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме тютюну, тютюнових виробів, сигарет, у тому числі без марок акцизного податку, підроблених марок акцизного податку, документів та чорнових записів щодо придбання та реалізації незаконно виготовлених підакцизних товарів.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук надає право проникнути до зазначеного в ній володіння лише один раз.

Строк дії ухвали до 18 серпня 2022 року.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає, заперечення на неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу105419542
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку, яке подане у кримінальному провадженні № 32020040000000031 від 16.12.2020 рокуза ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —202/3747/22

Ухвала від 11.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 11.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 07.10.2022

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні