Ухвала
від 27.07.2022 по справі 280/544/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛУЧЕННЯ ДО УЧАСТІ В СПРАВІ СПІВВІДПОВІДАЧА ТА

ВІДКЛАДЕННЯ ПІДГОТОВЧОГО ЗАСІДАННЯ

27 липня 2022 року Справа № 280/544/19(2-а/331/7/2020) провадження ПР/280/25/22 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Семененко М.О., розглянувши у підготовчому засіданні в порядку письмового провадження матеріали адміністративної справи за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурс Компані» до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області про визнання протиправним та скасування припису,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду перебуває справа за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурс Компані» (далі - позивач) до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Запорізькій області (далі відповідач), в якому позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних стандартів, норм і правил №132 від 28.12.2018 року, виданий Департаментом ДАБІ у Запорізькій області відносно директора ТОВ «Ресурс Компані» ;

- визнати протиправним та скасувати винесену Департаментом ДАБІ у Запорізькій області постанову № 1 від 10.01.2019 року по справі про притягнення ОСОБА_1 , як директора ТОВ «Ресурс Компані», до адміністративної відповідальності по ч.1 ст. 188-42 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 6 800 грн.

Ухвалою суду від 31.05.2022 прийнято до провадження адміністративну справу №280/544/19(2а/331/7/2020) (Провадження № ПР/280/25/22) та призначено підготовче засідання на 29.06.2022 року

Протокольною ухвалою суду від 29.06.2022 відкладено підготовче засідання на 27.07.2022.

Ухвалою суду від 27.07.2022 закрито провадження в адміністративній справі №280/544/19 в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасувати постанови № 1 від 10.01.2019 року по справі про притягнення ОСОБА_1 , як директора ТОВ «Ресурс Компані», до адміністративної відповідальності по ч.1 ст. 188-42 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі 6 800 грн.

27.07.2022 представник позивача подав клопотання, в якому просить залучити до участі в справі в якості співвідповідача Управління Державної інспекції архітектури та містобудування україни в Запорізькій області, просив розглянути клопотання в порядку письмового провадження.

У підготовче засідання 27.07.2022 представник відповідача не з`явилися, про дату, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином.

З урахуванням положень статей 181 та 205 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд дійшов висновку про можливість проведення підготовчого засідання в порядку письмового провадження.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд виходить з того, що відповідно до частин 3 та 4 статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Судом встановлено, що відповідно до вимогпостанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року №1340утворено Державну інспекцію архітектури та містобудування України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. При цьому пунктами 2 та 3 постанови визначено затвердити Положення про Державну інспекцію архітектури та містобудування України, що додається, та ліквідувати Державну інспекцію містобудування.

15 вересня 2021 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову №960 «Питання Державної інспекції архітектури та містобудування», пунктом 1 якої встановлено погодитися з пропозицією Міністерства розвитку громад та територій про можливість здійснення Державною інспекцією архітектури та містобудування повноважень і виконання функцій з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Пунктом 2 цієїпостановипередбачено визнати такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України згідно з переліком, що додається, у тому числі,постанова Кабінету Міністрів України від 09 липня 2014 року № 294 "Про затвердження Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України". Відповідно до пункту 3 ця постанова набирає чинності з 15 вересня 2021 року.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про погодження утворення територіальних органів Державної інспекції архітектури та містобудування» від 15 вересня 2021 року № 1088-рпостановлено погодитися з пропозицією Міністерства розвитку громад та територій щодо утворення територіальних органів Державної інспекції архітектури та містобудування як структурних підрозділів апарату зазначеної Інспекції, та утворити, зокрема, управління Державною інспекцією архітектури та містобудування в Запорізькій області.

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів №671 від 19 серпня 2015 року (в редакції від 16 вересня 2021 року), органи державного архітектурно-будівельного контролю є правонаступниками прав та обов`язків Державної архітектурно-будівельної інспекції щодо здійснення повноважень відповідно доЗакону України "Про регулювання містобудівної діяльності"та продовжують здійснювати повноваження у сфері архітектурно-будівельного контролю після початку здійснення відповідних повноважень та виконання відповідних функцій Державною інспекцією архітектури та містобудування.

Відповідно до пункту 1 Примірного Положення про органи державного архітектурно-будівельного контролю, орган державного архітектурно-будівельного контролю утворюється як структурний підрозділ Київської та Севастопольської міськдержадміністрації та як виконавчий орган сільської, селищної, міської ради (даліорган держархбудконтролю). Орган держархбудконтролю з питань здійснення повноважень, передбаченихЗаконом України «Про регулювання містобудівної діяльності», є підконтрольнимДержавній інспекції архітектури та містобудування України.

За інформацією із офіційного веб-ресурсу Міністерства розвитку громад та територій України, дійсно з 16 вересня 2021 року розпочала роботу Державна інспекція архітектури та містобудування України.

Отже, 16 вересня 2021 року Державна інспекція архітектури та містобудування України (даліДІАМ) розпочала здійснення повноважень як орган державної влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

З системного аналізу положень законодавства вбачається, що Державна інспекція архітектури та містобудування України та його структурні підрозділи є правонаступниками ДАБІ та її структурних підрозділів, відповідно.

Згідно статті 7 Положення про Державну інспекцію архітектури та містобудування України, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року №1340ДІАМ здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи.

За наведеного, суд дійшов висновку, що наявні підстави для залучення Управління Державної інспекції архітектури та містобудування України в Запорізькій області до участі в справі в якості співвідповідача.

Враховуючи викладене, необхідно встановити строк для подання відзиву співвідповідачем щодо позову.

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 181 КАС України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни позивача, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

У відповідності до частини 6статті 48 КАС Українипісля заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись ст. 49, 180, 181, 243, 248 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурс Компані» про залучення до участі співвідповідача - задовольнити.

Залучити до участі в справі Управління Державної інспекції архітектури та містобудування України в Запорізькій області як співвідповідача.

Встановити строк для подання відзиву щодо позову протягом п`ятнадцяти днів від дня отримання копії даної ухвали. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішена за наявними матеріалами.

У відповідності до частини 6 статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд адміністративної справи розпочати спочатку.

Відкласти підготовче засідання на 28 вересня 2022 року о 14:00 год., яке буде проводитися суддею Семененко М.О. одноособово в приміщенні Запорізького окружного адміністративного суду за адресою: м.Запоріжжя, вул.Сергія Синенка, 65в, кабінет 144, зала судових засідань 9.

У підготовче засідання викликати учасників справи.

Копію ухвали направити учасникам справи, на адресу Управління Державної інспекції архітектури та містобудування України в Запорізькій області також направити копію позовної заяви з додатками засобами Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя М.О. Семененко

Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено29.07.2022
Номер документу105440035
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування припису

Судовий реєстр по справі —280/544/19

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 20.04.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 27.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 08.03.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 13.02.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 26.12.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Рішення від 24.11.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 20.09.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 27.07.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

Ухвала від 27.07.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Семененко Марина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні