Рішення
від 17.09.2007 по справі 47/448-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

47/448-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" вересня 2007 р.                                                            Справа № 47/448-07

вх. № 10244/5-47

Суддя господарського суду Светлічний Ю.В. 

при секретарі судового засідання Малахова О.В.

за участю представників сторін:

позивача - Злобіна О.О. за довіреністю №10/09-07 від 09.09.2007р.  відповідача - не з"явився

розглянувши справу за позовом Приватної фірми "Шанс", м. Харків  

до  Товариства з обмеженою відповідальністю "Автотурне", м. Харків  

про визнання договорів купівлі-продажу дійсним та визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою в якій просить суд визнати дійсним договір купівлі-продажу контрольно-перепускного пункту автостоянки площею 28  кв. м. та гаражів №  1-128 загальною площею 2746,5 кв. м, що укладений між ТОВ „Автотурне" та ПФ „Шанс" 25 серпня 1999р., визнати право власності на контрольно-перепускний пункт автостоянки площею 28 кв. м. та гаражі № 1-128 загальною площею 2746,5 м2, розташовані на вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, за ПП Фірма „Шанс".

Відповідач  в судове засідання не з'явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином. Відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав.

Беручи до уваги, що відповідно до статті 33 Господарського процесуального кодексу України обов'язок доказування і подання доказів покладено на сторони, суд згідно за статтею 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та вислухавши пояснення представника позивача господарським судом встановлено, що Рішенням Харківського міськвиконкому за № 316-13 від 14 листопада 1990 року земельна ділянка площею 7868 кв. м. по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові була відведена у тимчасове користування (на умовах оренди) будівельному кооперативу „Турне-8" для будівництва відкритої автостоянки.

В 1994 році було проведено технічну інвентаризацію земельної ділянки по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, за результатами якої було складено технічний звіт. Станом на 1994 рік будівельним кооперативом було організовано на відведеній земельній ділянці відкриту автостоянку, частина якої була забудована гаражами (загальна площа гаражів склала 2133 кв. м.).

Рішенням міськвиконкому від 12 липня 1995 року № 535 земельна ділянка площею 0,9942 га по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, була надана будівельному кооперативу „Турне-8" у тимчасове користування строком на 10 років для експлуатації та обслуговування відкритої автостоянки з гаражами.

Розпорядженням Харківського міськвиконкому № 2317 від 29 листопада 1996 року будівельний кооператив „Турне-8" було реорганізовано в Товариство з обмеженою відповідальністю „Автотурне" (свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності від 29 листопада 1996 року № 2317 (2.3.). ТОВ „Автотурне" є  правонаступником  Будівельного  кооперативу  „Турне-8".

Як вбачається з матеріалів справи, в період з 1990 року по 1997рік в межах земельної ділянки по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові було побудовано гаражі загальною площею 2746,5 кв. м.

25 серпня 1999 року між Приватною фірмою „Шанс”, державну реєстрацію якого було проведено 5 березня 1999 року, та ТОВ „Авто турне” було укладено договір купівлі-продажу контрольно-перепускного пункту площею 28 кв.м., відкриту автостоянку з гаражами, під'їзною дорогою з твердим покриттям, освітленням за периметром та огорожею, загальною площею 7900 кв. м., що розташована за адресою: місто Харків, вулиця Ньютона, 124, того ж дня за актом приймання-передачі об'єкт нерухомості було передано покупцеві.

Відповідно до ст. 128 Цивільного кодексу УРСР 1963 року, який діяв на момент укладення договору, визначав моментом виникнення права власності у набувача майна за договором момент передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором.

ПФ „Шанс" не відомо чи звертався до Будівельного кооперативу „Турне-8" або його правонаступник ТОВ „Автотурне" з питання проведення державної реєстрації права власності на побудований в період з 1990 року по 1997 рік контрольно-перепускний пункт автостоянки та гаражі на земельній ділянці по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові до КП „Харківське МіськБТІ., але станом на день укладення договору купівлі-продажу автостоянки в 1999 році під час приймання-передачі нерухомого майна ПФ „Шанс" ніяких документів попереднім власникам  не передавав.

Як свідчать матеріали справи між ТОВ „Автотурне” та ПФ „Шанс” рішенням сесії Харківської міської ради № 73 від 27 січня 2000 року „Про надання у користування земельної ділянки по вулиці Ньютона, 124" зазначену земельну ділянку площею 7900 кв.м. було надано у тимчасове користування строком до 12 липня 2005 року ПФ „Шанс” для експлуатації та обслуговування відкритої автостоянки з гаражами.

01 квітня 2005року ПФ „Шанс" звернувся з листом до Управління земельних відносин та Управління містобудування та архітектури Виконавчого комітету Харківської міської ради щодо обґрунтування меж та розмірів земельної ділянки по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, а також на ім'я Харківського міського голови - з проханням надати дозвіл на розробку проекту відведення земельної ділянки для обслуговування автостоянки з гаражами.

Однак, Комунальне підприємство „Міськпроект" не може підготувати обґрунтування меж та розмірів земельної ділянки по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові у зв'язку з відсутністю документів, які підтверджують право власності на будівлі і споруди, що розташовані на земельній ділянці.

Зі свого боку ПФ „Шанс” виконав у повному обсязі зобов'язання за договором купівлі-продажу автостоянки з гаражами від 25 серпня 1999 року. ТОВ „Автотурне”, фактично передавши нерухоме майно ПФ „Шанс", не оформило належним чином правовстановлюючі документи на нерухоме майно, що розташоване по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, тобто виконало своє зобов'язання за договором купівлі-продажу не в повному обсязі. Не маючи правовстановлюючих документів на придбане нерухоме майно, ПФ „Шанс" позбавлено можливості зареєструвати в КП „Харківське МіськБТІ" право власності на спірне майно, тобто право власності ПФ „Шанс" на нерухоме майно не визнається.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Статтею 388 Цивільного кодексу України встановлює вичерпний перелік підстав для витребування власником майна від добросовісного набувача, а саме: було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння, було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння, вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом.

Враховуючи положення чинного цивільного законодавства з питання підстав набуття права власності на нерухоме майно та можливості витребування майна власником у добросовісного набувача, ТОВ „Автотурне" позбавлене права витребувати майно від ПФ „Шанс", адже майно відчужувалось за доброю волею продавця на платній основі.

12 серпня 2005 року ПФ „Шанс" звернулась на адресу Інституту Харківпроект із замовленням виконати технічний висновок про стан будівельних конструкцій та можливості реконструкції будівель гаражів та контрольно-перепускного пункту, розташованих на земельній ділянці по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові. За результатами дослідження було виявлено, що будівельні конструкції обстежуваних будівель відповідають державним будівельним нормам та стандартам і можуть використовуватись за призначенням.

21 листопада 2005 року КП „Харківським міське БТІ" було складено технічний паспорт на контрольно-перепускний пункт автостоянки, розташованої по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові. 19 березня 2007 року КП „Харківське міське БТІ" склало технічні паспорти на гаражі, розташовані на території земельної ділянки 124 по вулиці Ньютона в місті Харкові. У той же час у зв'язку з відсутністю будь-яких документів, що свідчили б про реєстрацію права власності на нерухоме майно попереднього власника БК „Турне-8" або його правонаступника ТОВ „Автотурне", графу „Власник (юридична, фізична особа)" залишено без записів.

Відповідно до статті 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до статті 376 Цивільного кодексу України споруда, будівля, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній 4 ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил. Визнання права власності на об'єкти самочинного будівництва в судовому порядку можливе за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

Спірні об'єкти нерухомості були побудовані на земельній ділянці, відведеній для обслуговування автостоянки з гаражами, тобто земельна ділянка використовувалась за її цільовим призначенням. ПФ „Шанс" з 2000року по теперішній час користується земельною ділянкою по вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові для обслуговування належних їй гаражів та автостоянки на підставі договору купівлі-продажу від 25 серпня 1999 року. Станом на сьогоднішній день єдиною перешкодою для оформлення ПФ „Шанс" права користування землею є відсутність правовстановлюючих документів на нерухоме майно, які не були своєчасно оформлені ТОВ „Автотурне".

В той же час, ч.2 ст. 220 Цивільного Кодексу України передбачено, якщо сторони домовились про усі суттєві умови договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін  ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення цього договору не вимагається.

З огляду на вищезазначене суд вважає позовні вимоги позивача обгрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги, що позивач не наполягає на стягненні з відповідача судових витрат, суд вважає, що витрати по сплаті державного мита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу слід покласти на позивача.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 6, 8, 19, 41, 42, 124, 129 Конституції України,ст. 220, 376, 392, 338, Цивільного кодексу України, статтями 1, 4, 12, 33, 43, 47-49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Визнати дійсним договір купівлі-продажу контрольно-перепускного пункту автостоянки площею 28  кв. м. та гаражів №  1-128 загальною площею 2746,5 кв. м, що укладений між ТОВ „Автотурне" та ПФ „Шанс" 25 серпня 1999р.

3. Визнати право власності на контрольно-перепускний пункт автостоянки площею 28 кв. м. та гаражі № 1-128 загальною площею 2746,5 м2, розташовані на вулиці Ньютона, 124 в місті Харкові, за ПП Фірма „Шанс" (код ЄДРПОУ 30357465).

Рішення підписано 17.09.2007р.

Суддя                                                                                            Светлічний Ю.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.09.2007
Оприлюднено26.10.2007
Номер документу1054487
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —47/448-07

Ухвала від 02.09.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Постанова від 07.10.2011

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Медуниця О.Є.

Рішення від 17.09.2007

Господарське

Господарський суд Харківської області

Светлічний Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні