Рішення
від 31.07.2022 по справі 569/3798/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3798/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2022 року Рівненський міський суд

в особі судді Ковальова І.М.

при секретарі Фурдись В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Рівне цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з пошуку,-

в с т а н о в и в:

В Рівненський міський суд з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з пошуку звернувся представник ТзОВ «Корпорація ІГ».

В судовому засіданні представник позивача розмір заявлених позовних вимог зменшила, просить суд їх задоволити з підстав, викладених у позовній заяві та стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» заборгованість за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року в сумі 34166,83 грн., яка складається з: основного боргу у розмірі 7176,80 грн., пені у розмірі 26195,32 грн., інфляційні втрати у розмірі 532,57 грн., 3% річних у розмірі 262,14 грн. та понесені судові витрати по справі,а саме сплачений судовий збір в розмірі 2270,00 грн. та 7500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

В судовому засіданні представник відповідача та відповідач заявлені позовні вимоги не визнали та просять суд відмовити у їх задоволенні з підстав, викладених у письмовому відзиві на позов.

Заслухавши учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи та подані сторонами письмові докази по справі, суд пришов до наступного висновку.

Європейський суд з прав людини зазначив, що п.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободзобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зістатті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (рішення ЄСПЛ від 18 липня 2006 року № 63566/00 «Проніна проти України» § 23).

Правосуддя за своєю суттю визнається таким лише за умови, що воно відповідає вимогам справедливості і забезпечує ефективне поновлення в правах (абз. десятий п. 9 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 30 січня 2003 року №3-рп\2003).

Судом встановлено, що 13 грудня 2019 року між товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» (виконавець) та ОСОБА_1 (замовник), колективно сторони)) було укладено договір про надання послуг №89 (надалі договір).

Відповідно до п.1.1. договору виконавець за дорученням замовника, та за винагороду надає послуги інформаційно-консультаційного характеру з пошуку об`єкту нерухомості (надалі об`єкт) для подальшого набуття замовником права власності чи оренди на цей об`єкт, а замовник зобов`язується спожити послуги та оплатити їх, в строк та на умовах, передбачених цим договором.

Відповідно до п.1.2. договору вимоги до об`єкта вказано в п.7.10 цього договору. Адреса об`єктів, які знайдені виконавцем та запропоновані замовнику для огляду, вказуються/фіксуються в Акті запропонованих об`єктів нерухомого майна.

Відповідно до п.2.5. договору виконавець здійснює пошук потенційного об`єкта нерухомості будь-яким методом та в будь-який спосіб, який вважає доцільним та ефективним.

Відповідно до п.3.6. договору замовник визнає що будь-який правочин щодо набуття у власність об`єкта, який зазначений у Акті запропонованих об`єктів нерухомого майна, буде вважатися укладений за сприяння виконавця.

Відповідно до п.3.7. договору замовник зобов`язується оплатити послуги виконавцеві у розмірі і в термін, передбачені розділом 4 цього договору.

Відповідно до п.4.1. договору вартість послуг по цьому договору, якщо його укладено з метою набуття замовником права власності на об`єкт, складає три відсотки від ринкової вартості обкута нерухомості, але не менше чотирнадцяти тисяч гривень, а якщо його укладено з метою оренди замовником відповідного об`єкту п`ятдесят відсотків від суми місячної оплати за оренду об`єкту, але не менше двох тисяч гривень. У виключних випадках за згодою сторін розмір винагороди виконавця може бути збільшено, або зменшено. Остаточний розмір винагороди виконавця по даному договору зазначається п.7.11.

Відповідно до п.п.4.2.,4.3. договору послуги виконавцем є наданими з моменту, коли замовник уклав/підписав договір завдатку чи будь-який інший договір стосовно об`єкта, інформацію про який ним отримано від виконавця, чи замовник фактично вселився або досяг усної згоди про найм/оренду об`єкту, та/або замовником підписано акт здачі-прийняття наданих послуг. Відсутність виконавця при оформленні угод, не звільняє замовника від оплати послуг виконавцеві. Послуги за цим договором є наданими з моменту, коли родичі замовника, треті особи в інтересах замовника, або його родичі, треті особи у своїх інтересах уклали договір завдатку чи будь-який інший договір стосовно об`єкта, котрий значиться в акті запропонованих об`єктів нерухомого майна.

Відповідно до п.4.4. договору оплата послуг виконавцеві проводиться в день надання послуг, тобто в день вчинення будь-якої з дій, передбачених пунктами 4.2., 4.3. цього договору.

Відповідно до п.5.3. договору сторони несуть матеріальну відповідальність за несвоєчасність і неповноту розрахунків один з одним шляхом списання винною стороною пені в розмірі один відсоток від простроченої суми за кожний день такого прострочення.

Відповідно до п.7.10 договору замовник висуває вимоги до об`єкта за наступними орієнтовними характеристиками:купівля однокімнатної квартири у м.Рівне район Північний, цегляний або панельний будинок.

Відповідно до п.7.11 договору оплата послуг виконавцеві проводиться в день надання послуг, тобто в день вчинення дій, передбачених в п.1.1. цього договору, вартість послуг, що надаються на підставі даного договору становить 13000,00 грн.

В день укладення договору 13 грудня 2019 року, виконавець відповідно до умов договору, надав замовнику можливість оглянути об`єкт нерухомого майна, а саме квартиру АДРЕСА_1 , що підтверджується Актом запропонованих об`єктів нерухомого майна до договору про надання послуг від 13.12.2019 року, в якому зазначено дату огляду, адресу об`єкта та підпис замовника.

У зв`язку з тим, що квартира АДРЕСА_1 сподобалася замовнику і умови продавця його влаштували, замовник вирішив не продовжувати пошуки та купувати саме цей об`єкт.

14 грудня 2019 року між ОСОБА_2 , яка проживає за адресою АДРЕСА_2 (далі іменована продавець) та ОСОБА_1 , який проживає за адресою АДРЕСА_3 (далі іменований покупець), з іншого боку разом за текстом сторони, уклали попередній договір забезпечений завдатком (надалі попередній договір).

Відповідно до п.1.1. попереднього договору сторони зобов`язуються в майбутньому, в обумовлений п.6.1. цього договору строк, укласти і належним чином оформити договір відчуження нерухомого майна на умовах і в порядку, визначених цим договором.

Відповідно до п.1.2. попереднього договору нерухомим майном є квартира (надалі за текстом об`єкт) за адресою АДРЕСА_2 .

Відповідно до п.5.1. попереднього договору до підписання цього договору, в рахунок належних за основним договором платежів, на підтвердження зобов`язання і на забезпечення його виконання, з метою забезпечення реалізації своїх намірів щодо відчуження об`єкт та своєї платіжної спроможності, покупець передав, а продавець отримав суму завдатку у розмірі 11781,50 грн.

В подальшому 27 грудня 2019 року відповідач ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу серія та номер 761 посвідченого приватним нотаріусом Рівненського міського нотаріального округу Тимощук А.Я. придбав квартиру АДРЕСА_1 .

Однак, відповідачем надані послуги позивачу не оплачені в повному розмірі.

Згідно наданого представником позивача розрахунку, загальний розмір заборгованості за договором становить 34166,83 грн., яка складається з: основного боргу у розмірі 7176,80 грн., пені у розмірі 26195,32 грн., інфляційні втрати у розмірі 532,57 грн., 3% річних у розмірі 262,14 грн.

Відповідачем вказаний розрахунок не спростований, а тому даний розрахунок судом приймається, як достовірний.

Відповідно до ст.509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст.525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Відповідно дост.534ЦКУкраїниу разінедостатностісумипроведеного платежудля виконаннягрошовогозобов`язанняу повномуобсязіцясума погашаєвимоги кредитораутакійчерговості,якщоіншене встановленодоговоромабозаконом: у першу чергу відшкодовуються витрати кредитора, пов`язані з одержанням виконання; у другу чергу сплачуються проценти і неустойка; у третю чергу сплачується основна сума боргу.

Відповідно до ч.1 ст.546 ЦК України виконання зобов`язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Відповідно до ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до ст.550 ЦК України право на неустойку виникає незалежно від наявності у кредитора збитків, завданих невиконанням або неналежним виконанням зобов`язання.

Проценти на неустойку не нараховуються.

Кредитор не має права на неустойку в разі, якщо боржник не відповідає за порушення зобов`язання (стаття 617цього Кодексу).

Відповідно до ч.1 ст.551 ЦК України предметом неустойки може бути грошова сума, рухоме і нерухоме майно.

Відповідно дост.611ЦКУкраїниу разіпорушеннязобов`язаннянастають правовінаслідки,встановленідоговоромабо законом,зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди.

Відповідно до ч.1 ст.612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст.629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності суд вважає, що заявлені вимоги є обґрунтованими, доведеними належними та допустимими доказами, не спростованими відповідачем, факт отримання послуг у повному обсязі відповідачем підтверджується дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами, які були підписані самим відповідачем і будь-яких претензій до виконавця з приводу неналежного здійснення умов договору від 13 грудня 2019 року пред`явлено не було, тому позовні вимоги підлягають до задоволення.

Відповідно до ч.2 ст.137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Відповідно до ч.3 ст.137 ЦПК України для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч.8 ст.141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Пунктами 4, 6 ч.1ст.1 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»договір про надання правової допомоги - це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору; інші види правової допомоги - це види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення.

Статтею 19 вказаного Законупередбачено, зокрема, такі види адвокатської діяльності як надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Статтею 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»визначено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Для вирішення питання про відшкодування витрат на правничу допомогу від учасника справи вимагається надання доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою.

З долучених до цивільної справи письмових доказів вбачається, що 15 лютого 2021 року між АБ «Катерини Самардак» та ТзОВ «Компанія Идеал Груп» було укладено договір про надання правової допомоги №б/н. Згідно акту приймання-передачі наданої правової допомоги згідно договору б/н від 29.10.2021, укладеного між АБ «Катерини Самардак» та ТОВ «Компанія Идеал Груп» від 29 жовтня 2021 року вбачається, що загальна вартість виконаних робіт АБ «Самардак Катерини» становить 7500,00 грн. Сторони зауважень та скарг одна до одної щодо виконання умов договору не мають.

Враховуючи викладене, наявні підстав для відшкодування судових витрат на правничу допомогу адвоката в розмірі 7500 грн. 00 коп.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.6 ст.141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки при подачі позовної заяви представником позивача було сплачено судовий збір в розмірі 2270,00 грн., рішення прийнято на користь позивача, а тому судові витрати слід стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.10,12,81,141,263,264,265,268,273,354

ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг з пошуку задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» заборгованість за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року в сумі 34166,83 грн., яка складається з: основного боргу у розмірі 7176,80 грн., пені у розмірі 26195,32 грн., інфляційні втрати у розмірі 532,57 грн., 3% річних у розмірі 262,14 грн. та понесені судові витрати по справі,а саме сплачений судовий збір в розмірі 2270,00 грн. та 7500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», м.Костопіль, вул.Сонячна, 53 Рівненської області, ЄДРПОУ 36950879

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_2

Суддя Рівненського

міського суду І.М.Ковальов

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення31.07.2022
Оприлюднено04.08.2022
Номер документу105535514
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —569/3798/21

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 31.07.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні