Ухвала
від 26.12.2023 по справі 569/3798/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/3798/21

УХВАЛА

26 грудня 2023 року м. Рівне

Рівненський міський суд Рівненської області

в особі суддіКовальова І.М.

при секретаріФурдись В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Рівне за заявою товариства з обмеженою відповідальністю «Корпорація ІГ», заінтересована особа ОСОБА_1 , заінтересована особа товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», заінтересована особа відділ державної виконавчої служби в місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження,-

в с т а н о в и в:

В Рівненський міський суд Рівненської області надійшла заява товариства з обмеженою відповідальністю «Корпорація ІГ», заінтересована особа ОСОБА_1 , заінтересована особа товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», заінтересована особа відділ державної виконавчої служби в місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження.

В судовезасідання представникзаявника не з`явився. Про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення розгляду справи до суду не подавав.

В судове засідання заінтересована особа ОСОБА_1 не з`явився. Про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення розгляду справи до суду не подавав.

В судове засідання представник заінтересованої особи товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» не з`явився. Про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення розгляду справи до суду не подавав.

В судове засідання представник заінтересованої особи відділу державної виконавчої служби в місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не з`явився. Про день та час розгляду справи повідомлявся завчасно та належним чином. Причин своєї неявки суду не повідомив, заяв чи клопотань про перенесення розгляду справи до суду не подавав.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного висновку.

Судом встановлено, що рішенням Рівненського міського суду Рівненської області у справі №569/3798/21 від 01 серпня 2022 року задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року в сумі 34166,83 грн., яка складається з: основного боргу у розмірі 7176,80 грн., пені у розмірі 26195,32 грн., інфляційні втрати у розмірі 532,57 грн., 3% річних у розмірі 262,14 грн. та понесені судові витрати по справі,а саме сплачений судовий збір в розмірі 2270,00 грн. та 7500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

На примусовому виконанні у Відділ ДВС у місті Рівному ЗМУМЮ перебувають два виконавчі листи №569/3798/21 видані 22 вересня 2022 року про стягнення з ОСОБА_2 на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» заборгованості за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року в сумі 34166,83 грн., яка складається з: основного боргу у розмірі 7176,80 грн., пені у розмірі 26195,32 грн., інфляційні втрати у розмірі 532,57 грн., 3% річних у розмірі 262,14 грн. та понесені судові витрати по справі, а саме сплачений судовий збір в розмірі 2270,00 грн. та 7500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

27 листопада 2023 року між товариством з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп» (первісний кредитор) та товариством з обмеженою відповідальністю «Корпорація IГ» (новий кредитор) було укладено договір про відступлення права вимоги.

З дослідженого в судовому засіданні, договору про відступлення права вимоги від 27 листопада 2023 року, а саме відповідно до п. 1, п. 2, первісний кредитор передає новому кредитору, а новий кредитор приймає право вимоги до ОСОБА_2 (РНОКПП - НОМЕР_1 ) (далі - боржник) за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року (далі - основний договір) та за рішенням Рівненського міського суду Рівненської області №569/3798/21 від 01 серпня 2022 року, яке набрало законної сили 01 вересня 2022 року, в обсязі та на умовах, що існують на момент укладення цього договору. Внаслідок відступлення права вимоги за цим договором до нового кредитора переходять права первісного кредитора за основним договором в обсязі та на умовах, що існують на момент укладення цього договору, в тому числі право вимоги отримання вартості наданих послуг в розмірі, передбаченому основним договором, штрафних санкцій, що підлягають сплаті за основним договором, та будь-якої передбаченої законом плати, що підлягає нарахуванню за основним договором (в т. ч. проценти річних та інфляційні нарахування).

Таким чином, внаслідок відступлення права вимоги за договором від 27 листопада 2023 року до нового кредитора переходять права первісного кредитора за договором про надання послуг №89 від 13 грудня 2019 року та за рішенням Рівненського міського суду Рівненської області у справі №569/3798/21 від 01 серпня 2022 року в обсязі та на умовах, що існують на момент укладення цього Договору.

Статтею 129 Конституцією України визначено, що судові рішення є обов`язковими для виконання.

Відповідно до статті 18 ЦПК України, судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконання на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами. Примусове виконання рішень судів в Україні покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), що відповідно до Закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку, визначені у Законі України «Про виконавче провадження».

Статтею 442 ЦПК України регламентовано, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися не лише у відкритому виконавчому провадженні, тому що процесуальне правонаступництво у виконавчому провадженні - це заміна на будь-якій стадії виконавчого провадження стягувача або боржника іншою особою у зв`язку з вибуттям попередника після ухвалення щодо нього судового рішення і заміни його правонаступником.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Згідно з ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обовязковими тією мірою, якою вони були б обовязковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно доположень ч.1ст.512ЦПК Україникредитор узобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до ст.514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 516 ЦК України передбачено, що заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Верховний суд у справі №2-5356/10 від 29 березня 2021 року вказав, що підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Враховуючи вищевикладені обставини у їх сукупності, заява підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 353, 354, 442 ЦПК України, ст.ст. 512, 1077-1079, 1082, 1084 ЦК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Корпорація ІГ», заінтересована особа ОСОБА_1 , заінтересована особа товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», заінтересована особа відділ державної виконавчої служби в місті Рівному Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про заміну сторони виконавчого провадження задоволити.

Замінити сторону виконавчого провадження товариство з обмеженою відповідальністю «Компанія Идеал Груп», код ЄДРПОУ - 36950879 на товариство з обмеженою відповідальністю «Корпорація ІГ», код ЄДРПОУ 44221018 щодо примусового виконання виконавчого листа №569/3798/21виданого Рівненськимміським судомРівненської областівід 22вересня 2022року простягнення із ОСОБА_1 накористь Товаристваз обмеженоювідповідальністю «КомпаніяИдеал Груп»заборгованості задоговором пронадання послуг№ 89від 13грудня 2019року всумі 34166,83грн.,яка складаєтьсяз:основного боргуу розмірі7176,80грн.,пені урозмірі 26195,32грн.,інфляційні втратиу розмірі532,57грн.,3%річних урозмірі 262,14грн.та понесенісудові витратипо справі,асаме сплаченийсудовий збірв розмірі2270,00грн.та 7500,00грн.витрат напрофесійну правничудопомогу.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Рівненського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Суддя Рівненського

міського суду І.М.Ковальов

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115930240
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —569/3798/21

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 31.07.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Рішення від 01.08.2022

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Ковальов І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні