Ухвала
від 02.08.2022 по справі 911/1084/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"03" серпня 2022 р. м. Київ

Справа № 911/1084/22

Суддя А.Р. Ейвазова, розглянувши матеріали

за позовом ОСОБА_1

(

АДРЕСА_1 ),

ОСОБА_2

( АДРЕСА_2 )

до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку

«Лісова 35»

(08296, Київська обл., м. Ірпінь, смт. Ворзель, вул. Лісова, 35/3)

про визнання недійсним та скасування рішення установчих зборів

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до Господарського суду Київської області з спільним позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лісова 35 (далі - ОСББ Лісова 35) про визнання недійсним та скасування рішення зборів співвласників будинку, яке оформлене протоколом № 1 від 24.11.2018.

В обґрунтування заявлених вимог позивачі, які є співвласниками багатоквартирного будинку, посилаються на допущені порушення при скликанні та проведенні відповідних зборів, які призвели до порушенні їх прав, а саме: не повідомлення у встановлений спосіб та строк про проведення зборів; прийняття рішення з порядку денного співвласниками багатоквартирного будинку, яким належить менше половини житлових і нежитлових приміщень; участь у голосуванні осіб, які не є співвласниками багатоквартирного будинку; підроблення підписів співвласників на листках опитування тощо.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 15.07.2022 вказану позовну заяву залишено без руху та встановлено строк для усунення виявлених недоліків 10 днів з дня вручення ухвали.

У зв`язку з відсутністю фінансування, що підтверджується довідкою від 15.07.2022, станом на 03.08.2022 копія відповідної ухвали позивачам не направлена, тому перебіг строку на усунення недоліків навіть не розпочався.

29.07.2022 до суду від позивача з дотриманням встановленого судом строку надійшла заява від 27.07.2022 щодо виправлення недоліків позовної заяви.

Оскільки виявлені недоліки усунуто у встановлений строк, суд вважає за необхідне відкрити провадження за поданим позовом.

В силу ст.12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказового або позовного (загального або спрощеного) провадження.

Як визначено ч.1 ст.247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. Окрім того, згідно ч.2 такої статті, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Так, згідно п.3 ч.4 ст.247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій).

Отже, відповідна справа підлягає розгляду виключно у порядку загального позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Зважаючи на викладене, суд вважає за необхідне призначити дату і час підготовчого засідання та встановити строки для вчинення певних процесуальних дій учасниками справи.

Крім того, у позовній заяві позивачами заявлено клопотання про витребування доказів, згідно якого позивач просять суд витребувати у державного реєстратора Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області Удовиченко Мар`яни Сергіївни оригінали листків письмового опитування від 05.12.2018 з питань створення ОСББ Лісова 35.

Мотивуючи подане клопотання позивачі стверджують, що підписи на листках письмового опитування, виконані від імені ОСОБА_2 , підроблені, у зв`язку з чим заявляють клопотання про призначення у даній справі судової почеркознавчої експертизи.

В силу ч.1 ст.81 ГПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про їх витребування судом. Згідно чч.3,6,7 ст.81 ГПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази; будь-яка особа в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду; особи, які не мають можливості подати витребуваний доказ або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Суд приходить до висновку про обґрунтованість поданого клопотання в частині витребування оригіналів листків письмового опитування від 05.12.2018 співвласника ОСОБА_2 , оскільки в обґрунтування заявлених вимог позивачі вказують на факти підробки підпису від імені ОСОБА_2 на таких документах, у зв`язку з чим виникає необхідність у дослідженні оригіналів таких документів, які не можуть бути надані позивачем самостійно, оскільки не перебувають у його володінні, а також враховуючи подання позивачами клопотання про призначення у справі почеркознавчої експертизи для встановлення належності підпису, для доцільності призначення якої потрібно встановити чи є у наявності докази, які мають бути передані для проведення такої експертизи, у разі її призначення судом.

Так, відповідно до п.1.1 Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень затвердженими наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5) для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за доцільне витребувати у державного реєстратора Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області Удовиченко Мар`яни Сергіївни, Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області оригінали листків письмового опитування ОСОБА_2 від 05.12.2018 з питань створення ОСББ Лісова 35 (ідентифікаційний код 42767856), які є додатками до протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку від 24.11.2018, оскільки у суду відсутня достовірна інформація про передачу відповідних документів органу, у якому має зберігатись реєстраційна справа об`єднання після вчинення реєстраційної дії.

Клопотання позивачів про призначення судової почеркознавчої експертизи суд вважає за доцільне розглянути у підготовчому засіданні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.81, 120-121, 176, 181, 234-235, суд

УХВАЛИВ:

1.Відкрити провадження у справі за поданою позовною заявою.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Призначити проведення підготовчого засідання на 26.08.2022 о 11:30.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С.Петлюри, 16/108).

Визнати явку позивачів у підготовче засідання обов`язковою; явка відповідача у підготовче засідання не є обов`язковою.

У разі неможливості явки позивачі мають повідомити суд про причини неявки в судове засідання; у разі неявки позивачів суд може залишити позов без розгляду.

4.Встановити строки для подання:

- відповідем - відзиву на позов та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються його заперечення, а також доказів направлення відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

5.Роз`яснити учасникам справи, що:

- докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подала, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї;

- копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи; суд не бере до уваги докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними;

- докази, які раніше не додані до позовної заяви чи відзиву на неї, якщо інше не передбачено ГПК України, подаються через канцелярію суду або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи;

- клопотання про витребування доказів судом надається у строки, визначені в ч.2, 3 ст.80, ст.81 ГПК України;

- письмові докази відповідно до ч.2 ст.91 ГПК України подаються в оригіналі або належним чином засвідченій копії.

- клопотання про продовження встановленого судом процесуального строку, в силу ч.2 ст.119 ГПК України, подається до закінчення такого строку.

6. Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи в силу ч.2 ст.178 ГПК України, а у разі ненадання копії відзиву на позов іншому учаснику справи постановити ухвалу про стягнення штрафу відповідно до п.4 ч.1 ст.135 ГПК України.

7. Витребувати у державного реєстратора Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області Удовиченко Мар`яни Сергіївни, Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області оригінали листків письмового опитування Пісної О.М. від 05.12.2018 з питань створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лісова 35 (ідентифікаційний код 42767856), які є додатками до протоколу зборів співвласників багатоквартирного будинку від 24.11.2018, надані для проведення реєстраційної дії.

8 Встановити строк для подання доказів, витребуваних п.7 ухвали 10 днів з дня отримання копії ухвали.

9. Роз`яснити державному реєстратору Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області Удовиченко М. С., Виконавчому комітету Ірпінської міської ради Київської області, що, відповідно до ч.7,8 ст.81 ГПК України: особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали; у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд може застосовувати до відповідної особи заходи процесуального примусу у вигляді стягнення штрафу, передбачені п.3 ч.1 ст.135 ГПК України.

10.Ухвалу направити учасникам справи, Виконавчому комітету Ірпінської міської ради Київської області, державному реєстратору Виконавчого комітету Ірпінської міської ради Київської області Удовиченко М. С. (08200, Київська область, м. Ірпінь, вул. Шевченка 2а).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо.

Інформацію по справі сторони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Суддя А.Р. Ейвазова

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.08.2022
Оприлюднено05.08.2022
Номер документу105562258
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —911/1084/22

Ухвала від 18.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 21.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 07.12.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 23.11.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 24.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 03.10.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 25.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 02.08.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

Ухвала від 14.07.2022

Господарське

Господарський суд Київської області

Ейвазова А.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні