Ухвала
від 03.08.2022 по справі 210/3953/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3953/21

Провадження № 1-кс/210/887/22

"03" серпня 2022 р. Дзержинський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Кривому Розі клопотання дізнавача сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенант поліції ОСОБА_1 в рамках кримінального провадження № 42020041750000003 від 09.01.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Дізнавач сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенант поліції ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

В обґрунтування заявленого клопотання зазначив, що в провадженні СД ВП №2 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041750000003 від 09.01.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході перевірки встановлено факт заволодіння бюджетними коштами виділеними ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по урядовій програмі «Теплі кредити на ОСББ» на проведення робіт з часткової заміни внутрішньо будинкових систем опалення житлового будинку шляхом поставки матеріалів співвласникам багатоквартирного житлового будинку, які не відповідають наданій специфікації товарів до договору. 04.06.2019 між АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » був укладений кредитний договір «Теплі кредити для ОСББ» №40354518-ТК-5 на суму 169478,12 грн. На виконання Ухвали Дзержинського районного суду м. Кривого Рогу про тимчасовий доступ до речей і документів, встановлено, що, відповідно до додатку №1 до Договору про приєднання, погашення кредиту необхідно здійснювати щомісяця до 25 числа кожного місяця на транзитний рахунок НОМЕР_1 МФО НОМЕР_2 , ОКПО 40354518, Призначення платежу: Погашення кредиту згідно кредитного договору №40354518-ТК-5 від 04-06-2019 у розмірі 3653.22 грн. Для подальшого здійснення досудового розслідування виникла необхідність встановлення потерпілої сторони, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Документи, які перебувають у володінні банківської установи АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код банку (МФО) НОМЕР_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), містять конфіденційну інформацію, в тому числі комерційну та персональні дані особи, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому виникла необхідність у доступі до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, та проведенні їх вилучення (виїмки) в банку для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, які полягають у встановлені осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, визначенню заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди.

Дізнавач в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Згідно ст.132 ч.2 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Суд, дослідивши матеріали кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню в повному обсязі, з урахуванням наступного.

Вважаю, що заявлене клопотання відповідає вимогам ст. 132, 160 КПК України.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

За змістом ч.1 ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у ст. 161 цього Кодексу.

Тимчасовий доступ до речей і документів є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою дієвості цього провадження (ст. 131 КПК України). Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею судом, вилучити їх (здійснити виїмку).

В силу положень ч. ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі, документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Відповідно до ч. 2, 4, 5 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Судом встановлено, що в провадженні СД відділення поліції №2 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041750000003 від 09.01.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Згідно з ч.5 ст.163КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Ураховуючи специфіку формату зберігання інформації, що передбачена у п.8 ч.1 ст. 162 КПК України, надання доступу до відповідних документів (тобто надання можливості ознайомитися з ними та зробити з них копії) може здійснюватися як безпосередньо у особи, що знаходиться у її особистому володінні або базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних, так і шляхом надання доступу до відповідних документів уповноваженому на зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж підрозділу правоохоронного органу через відповідні інформаційні системи відповідно до встановлення порядку з обов`язковим наданням копії ухвали слідчого судді відповідному оператору (п. 2 п.17 Інформаційного листа ВССУ № 223-558/0/4-13 від 05.04.2013 «про деякі питання здійснення слідчим суддею суду першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод, та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження ).

Статтею 159 та ст. 162 КПК передбачено такий захід забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до документів, персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних. Наведені норми передбачають отримання слідчим, прокурором інформації з метою перевірки факту причетності до події кримінального правопорушення та визначення кола осіб, які можуть бути причетні до вчинення даного кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» передбачено надання інформації банками Національній поліції на їх письмову вимогу стосовно операцій за рахунками конкретної юридичної особи або фізичної особи суб`єкта підприємницької діяльності за конкретний проміжок часу.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» встановлено, що інформація про банки чи клієнтів, що збирається під час проведення банківського нагляду, становить банківську таємницю. До видів інформації, які становлять банківську таємницю, зокрема відносяться: відомості про банківські рахунки.

В зв`язку з тим, що в інший спосіб встановити особу (осіб) причетних до кримінальних правопорушень, а також довести вищезазначені обставини не можливо, оскільки інформацією про банківські рахунки володіє лише АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код банку (МФО) НОМЕР_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) а їх вилучення, відповідно до ч. 1 ст. 159, п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України, можливе лише у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, оскільки вони становлять охоронювану законом таємницю. Вказані документи мають значення для встановлення обставин у кримінальному проваджені, а саме з метою повного, всебічного і об`єктивного розслідування обставин які підлягають доказуванню у досудовому розслідуванні.

Частиною 6 ст.163КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя приходить до висновку, що у клопотанні доведено можливість використання як доказів документів та інформації, що містять охоронювану законом таємницю, у цьому кримінальному провадженні за попередньою правовою кваліфікацією кримінальних правопорушень, передбачених за ч.1 ст. 190 КК України, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, окрім того, вилучення вищезазначених документів необхідне для дослідження та використання під час проведення судових експертиз, з метою встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочинних діянь. .

У клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відомості які містяться в документах та які знаходяться у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код банку (МФО) НОМЕР_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення і можуть бути доказами під час судового розгляду.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що у клопотанні доведено достатніх підстав вважати, що є необхідність тимчасового доступу та вилучення належним чином завірених копій документів, оскільки вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, а саме у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.1 ст. 190 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110,159,161-166, 309,369-372,395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання дізнавача сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенант поліції ОСОБА_1 в рамках кримінального провадження №42020041750000003 від 09.01.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю та знаходяться у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код банку (МФО) НОМЕР_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

-інформацію по транзитному рахунку НОМЕР_1 МФО НОМЕР_2 , ОКПО НОМЕР_5 :

-належним чином юридично завірені копії документів будь-яких довіреностей, або інших документів, що надають право довіреним і іншим особам на розпорядження й використання даними рахунками; копії сторінок паспорта або документа, який його замінює, ідентифікаційного коду власника рахунку, довірених осіб, і інших осіб, які відкривали й використовували зазначені банківські рахунки; а також інші документи юридичної справи про відкриттю й використанню даних рахунків;

-документів (роздруківки), що містять відомості про розрахункові банківські операції по руху грошових коштів по транзитному рахунку НОМЕР_1 МФО НОМЕР_2 , ОКПО НОМЕР_5 у прибутковій і видатковій частині із зазначенням вхідних і вихідних сум платежів, дати, часу операції, відправника й одержувача коштів (з розшифруванням місцезнаходження об`єктів), даних відправників і одержувачів, номерів їх рахунків, вказаною інформацією щодо імені, юридичної назви відправника, його ЄДРПОУ, призначення платежу в електронному виді й на паперовому носії за період з 01.06.2019 по 01.02.2022 рок.

Надати розпорядження відповідним посадовим особам АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код банку (МФО) НОМЕР_3 код за ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), забезпечити тимчасовий доступ до вищевказаних документів.

Виконання ухвали про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів надати начальнику сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області капітану поліції ОСОБА_2 , дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенанту поліції ОСОБА_1 та іншим дізнавачам згідно з постановою групи дізнавачів.

Визначити строк дії ухвали тривалістю 30 (тридцять) днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Невиконання даної ухвали з боку осіб, яким надано розпорядження, тягне за собою наслідки, передбачені ст. 166 КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_3

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення03.08.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105581588
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/3953/21

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні