Ухвала
від 23.07.2021 по справі 210/3953/21
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КРИВОГО РОГУ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

іменем України

Справа № 210/3953/21

Провадження № 1-кс/210/1775/21

"23" липня 2021 р. м. Кривий Ріг

Слідчий суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу ОСОБА_1 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду клопотання дізнавача сектору дізнання відділення поліції № 2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 ,у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020041750000003 від 09.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

До слідчогосудді Дзержинськогорайонного судум.Кривого Рогузвернулася дізнавачСД Відділенняполіції №2КРУП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_2 ,з клопотанням погодженим з прокурором Криворізької південної окружної прокуратури ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020041750000003 від 09.01.2020 року, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, які знаходяться у віданні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання посилалася на те, що у провадженні СД ВП №2 КРУП ГУНП в Дніпропетровській області знаходяться матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42020041750000003 від 09.01.2020, за ознаками складу кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в ході перевірки встановлено факт заволодіння бюджетними коштами виділеними ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по урядовій програмі «Теплі кредити на ОСББ» на проведення робіт з часткової заміни внутрішньо будинкових систем опалення житлового будинку шляхом поставки матеріалів співвласникам багатоквартирного житлового будинку, які не відповідають наданій специфікації товарів до договору.

04.06.2019 між АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » був укладений кредитний договір «Теплі кредити для ОСББ» №40354518-ТК-5 на суму 169478,12 грн.

Вимогами ст. ст. 91-93 КПК України визначено, що обставинами, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні є, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення). При цьому обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора.

Збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

При цьому, отриманий доказ повинен бути допустимим, тобто отриманим у порядку, встановленому цим Кодексом. Недопустимий доказ не може бути використаний при прийнятті процесуальних рішень, на нього не може посилатися суд при ухваленні судового рішення (ст. 86 КПК України).

Відповідно до ст. 84 КПК України доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів с показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Документи, які перебувають у володінні банківської установи АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), містять конфіденційну інформацію, в тому числі комерційну та персональні дані особи, але самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Як вбачається із змісту п. 4, 5, 8 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах і документах, належить конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, відомості, які можуть становити банківську таємницю, та персональні дані особи.

Таким чином, виникла необхідність у доступі до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, та проведенні їх вилучення (виїмки) в банку для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, які полягають у встановлені осіб причетних до вчинення вказаного кримінального правопорушення, визначенню заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження №42020041750000003 від 09.01.2020 вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому необхідно отримати дозвіл на тимчасовий доступ до вказаних речей і документів та можливість їх вилучення, які перебувають у володінні банківської установи АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), та становлять банківську таємницю, з метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження.

Дізнавач та прокурор, будучи повідомленими про місце та час розгляду клопотання до судового засідання не прибули. Надали до суду заяви, кожен окремо, про розгляд справи за їх відсутності, клопотання підтримали, просили задовольнити.

Представник АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » до судового засідання не прибув, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до ч. 4ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи те, що учасники процесуальної дії не з`явились в судове засідання, слідчий суддя вважає за можливим розглянути дане клопотання без застосування технічних засобів фіксування.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя приходить до висновку про часткове задоволення клопотання дізнавача за таких підстав.

Частиною 5 статті 163КПК України визначено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою та не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно з ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

Поняття та перелік відомостей, що становлять банківську таємницю передбачено ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність», відповідно до якої, банківською таємницею є інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку.

Враховуючи те, що інформація, яка знаходиться у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 , відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України становить охоронювану законом таємницю, вважаю, що дізнавач, згідно ч. 6 ст. 163 КПК України, довела можливість використання як доказів відомостей, що містяться в вищезазначених речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Значення документів, вказаних в клопотанні, для встановлення обставин у кримінальному провадженні насамперед полягає в тому, що вони містять важливу доказову базу про осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення. Оскільки без дослідження певного ряду документів, в тому числі тих до яких планується отримати дозвіл на тимчасовий доступ, не можливо прийняти відповідне законне процесуальне рішення та зробити висновок про наявність в діях певної особи ознак кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали кримінального провадження, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020041750000003від 09.01.2020року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, надані докази, вважає клопотання таким, що підлягає частковому задоволенню, оскільки сторона обвинувачення довела наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація перебуває у володінні АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 ,сама по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Разом із тим, відсутні законні підстави для надання тимчасового доступу до документів працівникам оперативних підрозділів, оскільки тимчасовий доступ не є слідчою дією, а є заходом забезпечення кримінального провадження, а тому він не може надаватися слідчим суддею оперативним підрозділам. Відповідно до ст. 40 КПК України слідчий вправі самостійно надавати доручення відповідним оперативним підрозділам, у тому числі щодо отримання документів, до яких йому надано тимчасовий доступ. Крім того, клопотання в частині надання доступу до речей і документів начальнику сектору дізнання ОСОБА_4 , також не підлягає задоволенню, оскільки до клопотання не надано відомостей про те, що остання входить до складу групи дізнавачів у даному кримінальному провадженні. Згідно витягу з ЄРДР встановлено, що дізнавачем, який здійснює досудове розслідування є лише ОСОБА_2 . Таким чином, клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.32, 34, 36, 132, 172 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання дізнавача сектору дізнання відділення поліції № 2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенанта поліції ОСОБА_2 ,у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42020041750000003 від 09.01.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, про надання дозволу на проведення тимчасового доступу до речей і документів задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважених осіб АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), надати тимчасовий доступ до документів та їх вилучення (виїмку), що містять банківську таємницю, а саме кредитної справи ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо отримання грошових коштів у сумі 169478,12 грн. за програмою «Теплі кредити для ОСББ».

Дозволити тимчасовий доступ (тобто можливість ознайомитись та вилучити для приєднання до матеріалів кримінального провадження №42020045710000003) до кредитної справи ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо отримання грошових коштів у сумі 169478,12 грн. за програмою «Теплі кредити для ОСББ», що перебуває у володінні банківської установи АТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код банку (МФО) НОМЕР_1 код за ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) - дізнавачу сектору дізнання відділення поліції №2 Криворізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області лейтенанту поліції ОСОБА_2 .

В іншій частині клопотання дізнавача - відмовити.

Строк дії цієї ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали, відповідно до ст. 166 КПК України, може бути проведено обшук з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудДзержинський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення23.07.2021
Оприлюднено24.05.2024
Номер документу98691794
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —210/3953/21

Ухвала від 03.08.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 07.02.2022

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Літвіненко Н. А.

Ухвала від 23.07.2021

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Кривого Рогу

Ступак С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні