Постанова
від 04.08.2022 по справі 944/596/21
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/596/21

Провадження №1-кс/944/680/22

УХВАЛА

04.08.2022 рокум.Яворів

Слідчий суддя Яворівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Яворові клопотання слідчого Слідчого відділення Яворівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130, за правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України,

в с т а н о в и в:

03 серпня 2022року слідчий СВ Яворівського районного відділу поліції ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням про продовження до 08 лютого 2023 року строку досудового розслідування у даному кримінальному провадженні, який закінчується 08 серпня 2022 року.

В обґрунтування клопотання зазначає, що у провадженні слідчого відділення Яворівського відділу поліції ГУНП у Львівській області перебуває кримінальне провадження, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130, за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України. Досудовим розслідуванням встановлено, що 07 лютого 2020 року до Яворівського відділу поліції ГУНП у Львівській області звернувся із заявою ОСОБА_4 , в якій повідомив про те, що невідома особи 05 лютого 2020 року близько о 19:00 год, шляхом обману заволоділа його грошовими коштами, які він переказав на банківський рахунок № НОМЕР_1 , за усною домовленістю щодо купівлі автомобіля марки «Хюндай». Сума завданих збитків 111500 грн.

В ході досудового розслідування було допитано в якості потерпілого ОСОБА_4 , котрий повідомив що в період часу з 31 січня 2020 року по 07 лютого 2020 року з метою купівлі автомобіля він перерахував на рахунок на ім`я ОСОБА_5 банку «АТ «ОТП Банк» № НОМЕР_1 , що підтверджується квитанціями 111500 гривень.

У кримінальномупровадженні наданий час:в порядкуст.40КПК Українискеровано дорученняв оперативнийпідрозділ напредмет проведенняслдічих (розшукових)дій,спрямованих навстановлення особи,причетної довчинення даногокримінального правопорушеннята свідківі очевидцівданого злочину;допитано вякості потерпілого ОСОБА_4 ,який повідомивпро обставинивиявлення нимданого кримінальногоправопорушення;скеровано клопотанняпро наданнядозволу натимчасовий доступдо інформації,яка міститьохоронювану закономтаємницю таотримано ухвалуЯворівського районногосуду;ухвалу Яворівськогорайонного судупро наданнядозволу натимчасовий доступдо інформації,яка міститьохоронювану закономтаємницю скерованона виконання,однак інформаціюза результатиїї виконанняв органдосудового розслідуванняне надходила;в порядкуст.40КПК Україниповторно скерованодоручення воперативний підрозділна предметпроведення слідчих(розшукових)дій,спрямованих навстановлення особи,причетної довчинення даногокримінального правопорушеннята свідківі очевидцівданого злочину,за результатамиякого отримановідповідь,згідно якоїособу,причетну доданого кримінальногоправопорушення тасвідків іочевидців встановитине вдалось;04лютого 2021року отриманоухвалу напродовження строкудосудового розслідування,згідно якоїстроку досудовогорозслідування булопродовжено до08серпня 2021року;05січня 2022року впорядку ст.40КПК Україниповторно скерованодоручення воперативний підрозділна предметпроведення слідчих(розшукових)дій,спрямованих навстановлення особи,причетної довчинення даногокримінального правопорушеннята свідківі очевидцівданого злочину;13січня 2022року скерованозапит в«АТ «ОТПБанк» (ЄРДПОУ 21685166) з метою надання інформації про стан виконання ухвали та про можливість отримання вилучених матеріалів, відповіді на даний час ще отримано; 08 лютого 2022 року ухвалою Яворівського районного суду Львівської області було продовжено строк досудового розслідування по вказаному кримінальному провадженні до 08 серпня 2022 року; 24 лютого 2022 року було введено Військовий стан на всій території України, через агресію Російської Федерації, а всі працівники поліції були переведені на постійне несення служби та виконання службових завдань, а також не встановлено особу можливого злочинця та не допитано його про обставини вчинення кримінального правопорушення; 05 червня 2022 року було здійснено телефонний виклик до потерпілого ОСОБА_4 , для проведення з ним ряду слідчих (розшукових) дій однак вказаний чоловік не відповідав впродовж місяця часу після чого від телефонував, що зараз перебуває в зоні проведення безпосередніх бойових дій та виконує бойові завдання коли повернеться йому невідомо.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 08 серпня 2022 року.

З даних підстав виникла необхідність у продовжені строку досудового розслідування, з метою встановлення обставин кримінального правопорушення, а саме отримання даних тимчасового доступу по винесеній ухвалі, отримання відповідей на доручення в порядку ст. 40 КПК України та на даний час вирішується питання про проведення додаткового допиту потерпілого ОСОБА_4 так як останній на даний час перебуває в зоні ведення бойових дій.

Слідчий Яворівського районного відділу поліції ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 в судове засідання не прибув, однак подав заяву про розгляд клопотання у його відсутності, вимоги клопотання підтримує, просить його задовольнити.

Зважаючи на викладене, слідчий суддя вважає можливим розглянути клопотання за відсутності слідчого.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Судом встановлено,що впровадженні СВЯворівського районноговідділу поліціїГУНПУкраїни уЛьвівській областіперебуває кримінальнепровадження,відомості щодоякого внесенідо Єдиногореєстру досудовихрозслідувань 08лютого 2020року за№ 12020140350000130,за попередньоюправовою кваліфікацієюза ч.2ст.190 Кримінального кодексу України.

До клопотання додано витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 08 лютого 2020 року за № 1202014035000130, за правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Відповідно до ч. 1 ст. 219 Кримінального процесуального кодексу України строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 Кримінального процесуального кодексу України продовження строку досудового розслідування кримінального правопорушення, у випадку, визначеному пунктом 1 частини третьої статті 294 цього Кодексу, здійснюється за клопотанням слідчого або прокурора, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення цього досудового розслідування.

Згідно з ч. 1 ст. 294 Кримінального процесуального кодексу України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Матеріали клопотання та додані документи свідчать про те, що на час звернення до суду жодній особі повідомлення про підозру не вручалося.

Згідно з ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язані закрити кримінальне провадження також у разі, коли строк досудового розслідування, визначений статтею 219 цього Кодексу, закінчився та жодній особі не було повідомлено про підозру.

Згідно з ч. 5 ст. 294 Кримінального процесуального кодексу України клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Аналізуючи наведені норми, можна дійти висновку, що слідчий або прокурор не пізніше п`яти днів до закінчення строку досудового розслідування мають право звернутися до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування, а інакше, при закінченні строку визначеного ст. 219 Кримінального процесуального кодексу України зобов`язані закрити кримінальне провадження. В свою чергу, слідчий суддя повинен розглянути клопотання до спливу строку досудового розслідування тобто зобов`язаний прийняти процесуальне рішення. При цьому, строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130, за правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, закінчується 08 серпня 2022 року.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подано у строки, передбачені ч. 5 ст. 294 Кримінальним процесуальним кодексом України і розглядається слідчим суддею до спливу строку досудового розслідування.

Як вбачається з поданого клопотання, в рамках даного кримінального провадження проведено комплекс процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, згідно з вимог ст. 91 Кримінального процесуального кодексу України.

На даний час, для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій.

Слідчий суддя вважає обґрунтованими доводи слідчого про наявність необхідності у виконанні ряду процесуальних дій, оскільки їх проведення забезпечить повноту та всебічність досудового розслідування, а отримані в результаті проведення таких дій відомості, можуть бути використані як докази в рамках даного кримінального провадження.

Таким чином, зважаючи на те, що підозра у кримінальному провадженні жодній особі не повідомлена, а клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування не має ознак протиправності чи необґрунтованості, слідчий суддя дійшов до висновку, що для здійснення слідчих дій є доцільним продовження строку досудового розслідування до шести місяців, оскільки на даний час є очевидним факт, що проведення таких дій є необхідним і обов`язковим для виконання завдань кримінального провадження.

Враховуючи наведене вище, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання слідчого СВ Яворівського районного відділу поліції ГУНП у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130, за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 219, 294, 295, 295-1 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

у х в а л и в:

Клопотання слідчого Слідчого відділення Яворівського районного відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130, за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 08 лютого 2020 року за № 12020140350000130 за попередньою правовою кваліфікацією за ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, на шість місяців, тобто до 08 лютого 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.08.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу105586871
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —944/596/21

Постанова від 04.08.2022

Кримінальне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Ухвала від 02.02.2022

Кримінальне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Постанова від 04.08.2021

Кримінальне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

Постанова від 04.02.2021

Кримінальне

Яворівський районний суд Львівської області

Поворозник Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні