Ухвала
від 02.08.2022 по справі 357/6002/20
РОКИТНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/6002/20

Провадження № 2/375/140/22

У Х В А Л А

03 серпня 2022 року смт Рокитне

Рокитнянський районний суд Київської області в складі

головуючої судді Чорненької О.І.,

при секретарі судового засідання Киричок В.В.,

за участю:

прокурора Федуна М.М.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядкузагального позовногопровадження,в залісуду всмт Рокитне,матеріали цивільноїсправи запозовом першогозаступника керівникаБілоцерківської місцевоїпрокуратури,який дієв інтересахдержави вособі:Білоцерківської міськоїради,Комунального некомерційногопідприємства Білоцерківськоїміської ради«Білоцерківська міськалікарня №2»,до ОСОБА_1 ,третя особана стороніпозивача Міськефінансове управлінняБілоцерківської міськоїради,про стягненнявитрат настаціонарне лікуванняпотерпілого відзлочину,-

В С Т А Н О В И В:

До Рокитнянського районного суду Київської області надійшла позовна заява Першого заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: Білоцерківської міської ради, Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №2» до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача Міське фінансове управління Білоцерківської міської ради про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Ухвалою суду від 25 лютого 2021 року справу прийнято до свого провадження, відкрито провадження у справі та ухвалено проводити розгляд справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого судового засідання.

У судовому засіданні, призначеному на 03 серпня 2022 року відповідач заявив клопотання про витребування доказів та залучення третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Клопотання про витребування доказів відповідач обгрунтував тим, що на час вчинення дорожно-транспортної пригоди, яка мала місце у м. Біла Церква 23 серпня 2019 року його цивільно-правова відповідальність, як водія, була застрахова у Приватному акціонерному товаристві "Європейський страховий альянс" (страховий поліс №АМ/006688321). Однак надати суду копію зазначеного страхового полісу, який є доказом у справі, він не має змоги, оскільки такий договір був укладений юридичною особою з якою у він перебував у трудових відносинах. Разом з тим, на його заяву про надання копії примірника зазначеного страхового полісу, йому було відмовлено. В інший спосіб отримати копію страхового полісу він не має змоги.

Клопотання про залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, а саме Приватне акціонерне товариство "Європейський страховий альянс" та Приватне підприємство "Надра - сервіс" відповідач обгрунтовує тим, що на час вчинення дорожно-транспортної пригоди, яка мала місце у м. Біла Церква 23 серпня 2019 року він перебував у трудових відносинах з Приватним підприємством "Надра-Сервіс" та керував автомобілем, належним підприємству, а його цивільно-правова відповідальність, як водія, була застрахова у Приватному акціонерному товаристві "Європейський страховий альянс" (страховий поліс №АМ/006688321).

Таким чином рішення за результатами розгляду данного позову може вплинути на права та обов`язки зазначених юридичних осіб.

У судовому засідання відповідач підтримав заявнені ним клопотання про витребування доказів та залучення до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору та просив їх задовольнити.

Прокурор Рокитнянського відділу Білоцерківської окружної прокуратури Київської області не заперечував проти задолення, заявлених відповідачем клопотань про витребування доказів та залучення до участі у справі третіх осіб.

Вивчивши матеріали справи та заявлені відповідачем клопотання суд приходить до наступних висновків.

Згідно з вимогами частини 1 статті 2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до частини 1 статті 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Частиною 1 статті 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Щодо задучення до участі у справі третії осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору

Відповідно до вимог статті 54 ЦПК України, у разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони.

Частиною 1 статті 54 ЦПК України передбачено, що якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Згідно з вимогами частини 3 статті 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до вимог статті 53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

На підставі вище викладеного суд дійшов до висновку, що у цивільній справі за позовом позовом першого заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури, інтересах держави в особі: Білоцерківської міської ради, Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №2», до ОСОБА_1 , третя особа на стороні позивача Міське фінансове управління Білоцерківської міської ради, про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, необхідно залучити Приватне підприємство "Надра - сервіс" та Приватне акціонерне товариство "Європейський страховий альянс" як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, оскільки в подальшому рішення суду може вплинути на їх права та обов`язки.

Щодо вирішення питання про витребування доказів

Згідно з вимогами статті 84 ЦПК України особи, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Як убачається зі змісту клопотання відповідача, ним виконані вимоги статті 84 ЦПК України щодо змісту клопотання про витребування доказів, а також вказані перешкоди для самостійного отримання доказів.

Оскільки невжиття заходів щодо витребування доказів перешкоджає повно та всебічно з`ясувати обставини справи, на які відповідач посилається як на підставу відмови у задоволенні, заявленого до нього позову, суд вважає за необхідне задовольнити вказане клопотання відповідача про витребування доказів.

Відповідно до вимог частини 1 статті 240 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 223 цього Кодексу.

Про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання в порядку, визначеному цим Кодексом.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 53, 54, 84, 223, 240, 258-261 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ :

Клопотання відповідача ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

Витребувати у Приватного акціонерного товариства "Європейський страховий альянс", код ЄРДПОУ 19411125, місцезнаходження: 03038, м. Київ, вул. Ямська, будинок 28, літера А, належним чином посвідчену копію полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності наземних транспортних засобів №АМ/006688321, за яким було забезпечено цивільно-правову відповідальність водія під час керування транспортним засобом (автомобілем) Fiat Doblo р.н.з НОМЕР_1 станом на 23 серпня 2019 року.

Копію ухвали направити Приватному акціонерному товариству "Європейський страховий альянс", адреса місця знаходження: 03038, м. Київ, вул. Ямська, будинок 28, літера А, для виконання.

Роз`яснити Приватномуакціонерному товариству"Європейськийстраховий альянс" норми ст. 84 ЦПК України, за якими будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

Залучити Приватне підприємство "Надра - сервіс", код ЄРДПОУ 34019150, юридична адреса: вул. Героїв Небесної Сотні, будинок 2, офіс 406а, м. Біла Церка Київської області, 09100, та Приватне акціонерне товариство "Європейський страховий альянс", код ЄРДПОУ19411125,юридична адреса:03038,м.Київ,вул.Ямська,будинок 28,літера А, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, у цивільній справі за позовом позовом першого заступника керівника Білоцерківської місцевої прокуратури, який діє в інтересах держави в особі: Білоцерківської міської ради, Комунального некомерційного підприємства Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №2», до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача: Міське фінансове управління Білоцерківської міської ради, про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Зобов`язати ОСОБА_1 надати суду дві копії позовної заяви з додатками для направлення третім особам, які не заявляють самостійних вимог, які залучені судом на стороні відповідача.

Направити третім особам ухвалу суду про залучення їх до участі у справі, копію позовної заяви, додатків до неї та копію відзиву, заперечення на відзив, пояснень.

Відповідно до положень статті 181 ЦПК України, третя особа має право у строк не більше десяти днів із дня отримання цієї ухвали та додатків до неї подати до суду свої пояснення щодо позовів або відзивів, у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Роз`яснити третій особі, що до пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою шостою статті 178 ЦПК України.

Встановити іншим учасникам справи строк для подання відповіді на пояснення третьої особи протягом п`яти днів від дня отримання ними відповідних пояснень третьої особи.

У зв`язкуіз залученнядо участіу справітретіх осібта витребуваннядоказів,судове засіданнявідкласти на09 годину 00 хвилин 02 листопада 2022 року у приміщенні Рокитнянського районного суду Київської області за адресою: 09601, Київська область, Білоцерківський район, смт Рокитне, вул. Заводська,11.

Копію ухвали направити учасникам провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Повне наіменування сторін:

позивач: Білоцерківська окружна прокуратура Київської області, юридична адреса:, 09100, Київська область, м. Біла Церква, вул. Шолом-Алейхема, 38-А

в інтересахдержави вособі:

Білоцерківська міська рада Київської області, код ЄДРПОУ: 26376300, юридична адреса: 09117, Київська область, м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, 15,

Комунальне некомерційне підприємство Білоцерківської міської ради «Білоцерківська міська лікарня №2», код ЄДРПОУ 01994586, юридична адреса: 09100, Київська область, м. Біла Церква, вул. Семашка, 9, третя особа на стороні відповідача

відповідач: ОСОБА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_1 ,

третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору: Міське фінансове управління Білоцерківської міської ради Київської області, 09100, Київська область, м. Біла Церква, б-p Олександрійський, 113.

Головуюча суддя Олена ЧОРНЕНЬКА

СудРокитнянський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.08.2022
Оприлюднено08.08.2022
Номер документу105599082
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них

Судовий реєстр по справі —357/6002/20

Рішення від 02.11.2022

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Рішення від 02.11.2022

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 02.08.2022

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 08.04.2021

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Рокитнянський районний суд Київської області

Чорненька О. І.

Ухвала від 08.09.2020

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Кошель Б. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні