Ухвала
від 01.08.2022 по справі 908/720/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/14/21-29/5/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про введення процедури санації

02.08.2022 Справа № 908/720/21

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

за участю секретаря судового засідання - Авраменко К.О.

розглянувши матеріали справи № 908/720/21

Кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю "П`єтра Нера" (04136 м.Київ вул. Маршала Гречка, 13 офіс 702)

Боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", код в ЄДР- 19276012, 71060 с. Діброва (з) Більмацького району Запорізької області вул.Лебедєва, 13,

Керуючий санацією - арбітражний керуючий Загрія Роман Олегович (69019 м.Запоріжжя вул. Незалежної України, 39а; поштова адреса: а/с №107, м.Запоріжжя, 69019)

У судовому засіданні присутні розпорядник майна боржника Загрія Р.О. та представники:

- кредитора - Борисенков В.С. (адвокат)

- боржника - Чулой І.С. (адвокат)

- інвестора - ТОВ "ПНГУ" - Гончарова Ж.В. (адвокат)

- засновника боржника - ОСОБА_1 - Никоненко О.О. (адвокат)

Установив:

Згідно з ухвалою Господарського суду Запорізької області від 08.04.2021 відкрито провадження у справі № 908/720/21 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство" (далі-ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство"), 71060 с.Діброва Більмацького району Запорізької області вул. Лебедєва, 13, код в ЄДР-19276012, визнані грошові вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "П`єтра Нера" (04136 м.Київ вул. Маршала Гречка, 13 офіс-702) до боржника у розмірі - 76.700грн. з першою чергою задоволення вимог кредиторів, 27.719.000грн. з четвертою чергою задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Загрію Р.О.

У встановленому законодавством порядку 09.04.2021 оприлюднено повідомлення за № 66242 про відкриття провадження у цій справі.

До господарського суду в порядку статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства заяв з грошовими вимогами до боржника не надійшло.

Згідно з ухвалою суду від 15.06.2021 затверджено звіт арбітражного керуючого Загрії Р.О. про нарахування основної грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" за період з 08.04.2021 по 10.06.2021 у розмірі - 37.800 грн. та звіт про понесені ним витрати у розмірі - 3.841 грн., припинені процедура розпорядження майном боржника та повноваження розпорядника майна боржника, затверджено план санації боржника - ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", схвалений зборами кредиторів 10.06.2021, введена процедура санації боржника, керуючим санацією призначено арбітражного керуючого Загрію Романа Олеговича (свідоцтво №501 від 09.04.2013, адреса: 69019 м.Запоріжжя вул. Незалежної України, 39а), встановлено розмір основної грошової винагороди керуючому санацією у розмірі п`яти мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок господарської діяльності ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", зобов`язано посадових осіб боржника передати керуючому санацією протягом 15 днів бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності, на офіційному веб-порталі Судової влади України оприлюднено повідомлення про введення процедури санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство".

Зазначена ухвала була оскаржена до суду апеляційної інстанції Іванченком Володимиром Єрофійовичем.

Згідно з постановою Центрального апеляційного господарського суду від 20.01.2022 у цій справі апеляційну скаргу задоволено, ухвалу Господарського суду Запорізької області (суддя Сушко Л.М.) від 15.06.2021 скасовано, справу направлено до Господарського суду Запорізької області для розгляду на стадію розпорядження майном боржника.

Згідно з протоколом повторного автоматизованого розподілу справи між суддями від 23.03.2022 цю справу розподілено судді Кричмаржевському В.А., який згідно з ухвалою від 25.03.2022 прийняв цю справу до свого провадження на стадії розпорядження майном боржника, зобов`язано арбітражного керуючого Загрію Р.О. продовжити виконання повноважень розпорядника майна боржника відповідно до вимог закону.

Кредитор - ТОВ "П`єтра Нера" 06.07.2022 подав до суду клопотання про введення процедури санації та затвердження плану санації, а також про призначення керуючим санацією арбітражного керуючого Загрію Р.О.

Водночас розпорядником майна подано звіт про свою діяльність в процедурі розпорядження майном боржника, до якого доданий аналіз фінансово-господарської діяльності, фінансового стану, інвестиційної діяльності, становища на ринках боржника та про наявність ознак неплатоспроможності товариства. Також розпорядником майна подано клопотання про затвердження звіту арбітражного керуючого про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період здійснення повноважень розпорядника майна.

З метою розгляду поданих клопотань, а також вирішення питання щодо подальшої судової процедури у справі про банкрутство ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" ухвалою суду від 11.07.2022 призначене підсумкове засідання господарського суду на 02.08.2022 о 10-00 год.

Розпорядником майна 11.07.2022 подані додаткові документи для долучення до матеріалів справи.

Розпорядником майна 29.07.2022 подане уточнення до свого звіту про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за період здійснення повноважень розпорядника майна, які прийняті судом.

Також 29.07.2022 арбітражний керуючий Загрія Р.О. подав заяву про згоду на призначення його керуючим санацією у справі.

Судове засідання 02.08.2022 фіксувалося за допомогою апаратного комплексу "Акорд".

Суд перевірив повноваження присутніх у судовому засіданні представників сторін. Відводів складу суду не заявлено.

До суду 11.07.2022 надійшло клопотання ГУ ДПС у Запорізькій області, в якому податковий орган просить не затверджувати ліквідаційний баланс банкрута та не припиняти провадження у справі.

Суд, вважаючи це клопотання безпідставним, відхилив його, оскільки справа перебуває на стадії підсумкового засідання суду, в якому розглядається питання введення процедури санації, а не звіт ліквідатора.

Розпорядник майна доповів про проведену роботу в процедурі розпорядження майном боржника, послався на рішення зборів кредиторів про введення процедури санації та схвалення плану санації, прийняте на зборах 01.07.2022. Іншого рішення щодо подальших судових процедур у даній справі від кредитора чи боржника не надходило.

Представник кредитора підтримав раніше подане ним клопотання про введення процедури санації та затвердження плану санації боржника - ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", керуючим санацією просить призначити арбітражного керуючого Загрію Р.О., який виконував повноваження розпорядника майна у справі.

Представник боржника також підтримав клопотання кредитора про введення процедури санації, зазначивши те, що підприємство має на меті відновити свою платоспроможність внаслідок реалізації плану санації.

Представник засновника ОСОБА_1 адвокат Никоненко О.О. повідомив суд та учасників судового засідання про нібито загибель на фронті одного з учасників товариства - боржника - ОСОБА_2 .

Розпорядник майна та представник боржника заперечили цю інформацію, повідомивши, що Іванченко С.В. не загинув, а перебуває у полоні ворога.

Суд не бере до уваги жодні доводи сторін з цього питання, оскільки належними доказами відомі їм обставини сторони та учасники провадження не підтвердили.

Щодо складу учасників підприємства-боржника - ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", то при розгляді даної справи суд керується офіційними даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на момент прийняття відповідного рішення.

Також представником засновника ОСОБА_1 - адвокатом Никоненком О.О. заявлене клопотання про закриття провадження у справі у зв`язку з погашенням всіх кредиторських вимог у справі на підставі п. 4 ч. 1 статті 90 Кодексу України з процедур банкрутства, посилаючись на те, що на даний час кредиторські вимоги повністю погашені ТОВ "ПНГУ", що дає підстави для закриття провадження у справі.

Розпорядник майна, представники кредитора, боржника та інвестора проти цього клопотання заперечили.

Розглянувши клопотання адвоката Никоненка О.О., суд залишає його без задоволення з огляду на таке.

Відповідно до ч. 7 статті 41 Кодексу України з процедур банкрутства боржник, власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, власник корпоративних прав боржника, а у випадках, передбачених законодавством, - третя особа протягом провадження у справі про банкрутство з метою погашення вимог кредиторів та закриття провадження у справі мають право задовольнити всі вимоги конкурсних кредиторів відповідно до реєстру вимог кредиторів, крім неустойки (штрафу, пені).

У даному випадку інвестором грошові кошти перераховувались боржнику не на підставі ч. 7 статті 41 Кодексу України з процедур банкрутства з метою погашення кредиторських вимог та закриття провадження у справі, а в рамках виконання плану санації. Скасування попередньої ухвали суду про введення процедури санації не впливає на наміри ТОВ "ПНГУ" інвестувати грошові кошти шляхом збільшення статутного капіталу боржника, про що також свідчить долучені до матеріалів справи платіжні доручення з призначенням платежу - збільшення статутного капіталу ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" відповідно до плану санації, на чому також наголосила представник інвестора в судовому засіданні.

Отже, правових підстав для закриття провадження у справі про банкрутство у зв`язку з погашенням всіх вимог кредиторів немає.

Після виходу з нарадчої кімнати судом 02.08.2022 оголошено вступну та резолютивну частини ухвали, повідомлено про те, що повний текст ухвали буде виготовлено протягом десяти днів.

Заслухавши учасників судового засідання, вивчивши подані документи та наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку про наявність підстав для введення процедури санації та затвердження плану санації, виходячи з такого.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 08.04.2021 (суддя Сушко Л.М.) відкрито провадження у справі про банкрутство ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", визнані грошові вимоги ТОВ "П`єтра Нера" до боржника у розмірі - 76.700 грн. з першою чергою задоволення вимог кредиторів, 27.719.000 грн. з четвертою чергою задоволення вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначений арбітражний керуючий Загрія Р.О.

09.04.2021 за № 66242 оприлюднено повідомлення про відкриття справи про банкрутство ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство".

До господарського суду в порядку статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства інші кредитори з заявами з грошовими вимогами до боржника не зверталися.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від15.06.2021 (суддя Сушко Л.М.) припинені процедура розпорядження майном боржника, повноваження розпорядника майна ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" - арбітражного керуючого Загрії Р.О., затверджено план санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", схвалений зборами кредиторів 10.06.2021, введена процедура санації боржника, керуючим санацією призначений арбітражний керуючий Загрія Р.О.

Постановою Центрального апеляційного господарського суду від 20.01.2022 у цій справі апеляційна скарга задоволена, ухвалу Господарського суду Запорізької області (суддя Сушко Л.М.) від 15.06.2021 скасовано, справу направлено до Господарського суду Запорізької області для розгляду на стадію розпорядження майном боржника.

Ухвалою суду від 25.03.2022 (суддя Кричмаржевський В.А.) справа №908/720/21 про банкрутство ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" прийнята до провадження на стадії розпорядження майном боржника, зобов`язано арбітражного керуючого Загрію Р.О. продовжити виконання повноважень розпорядника майна боржника відповідно до вимог закону.

Кредитором - ТОВ "П`єтра Нера" 06.07.2022 подано до суду клопотання про введення процедури санації та затвердження плану санації, а також про призначення керуючим санацією арбітражного керуючого Загрію Р.О.

Відповідно до ч.1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі-КУзПБ) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно з ч. 1 статті 6 КУзПБ щодо боржника - юридичної особи застосовуються такі судові процедури: розпорядження майном боржника, санація боржника, ліквідація банкрута.

За приписами частини 3 статті 49 КУзПБ у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом, ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом, постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Частиною 3 статті 48 КУзПБ передбачено право арбітражного керуючого скликати збори кредиторів за його ініціативою.

Згідно з ч. 5 статті 48 цього Кодексу до компетенції зборів кредиторів належить прийняття рішення, зокрема, про: схвалення плану санації боржника та схвалення внесення змін до нього, звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

Затверджуючи план санації, господарський суд перевіряє, чи дотримано порядок його схвалення (ч.5 статті 49 КУзПБ).

Відповідно до ч.1 статті 48 КУзПБ протягом 10 днів з дня постановлення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

За приписами ч.3 статті 44 КУзПБ розпорядник майна зобов`язаний скликати збори і комітет кредиторів та організовувати проведення їх засідань, за можливості проведення санації боржника розробити план санації боржника та подати його на розгляд зборам кредиторів.

Згідно з частиною 9 статті 45 КУзПБ фізичні особи та/або юридичні особи, які бажають взяти участь у санації боржника (далі - інвестори), можуть подати розпоряднику майна заяву про участь у санації боржника та свої пропозиції щодо санації боржника (план санації тощо).

У процедурі розпорядження майном розпорядник майна за участю боржника розробляє план санації боржника відповідно до вимог цього Кодексу та подає його на розгляд зборів кредиторів (ч.10 статті 45 КУзПБ).

Як вбачається зі змісту протоколу №4 зборів кредиторів ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" від 01.07.2022 на зборах розглядались питання щодо переходу до наступних судових процедур у справі про банкрутство, а саме, був розглянутий план санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство", розроблений розпорядником майна за участю боржника та інвестора - ТОВ "ПНГУ".

За результатами зборів кредиторів 01.07.2022 прийнято рішення про схвалення плану санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" та необхідність звернення до Господарського суду Запорізької області про введення процедури санації і затвердження плану санації.

Рішення прийнято єдиним кредитором у справі - ТОВ "П`єтра Нера".

У зборах з правом дорадчого голосу брали участь арбітражний керуючий Загрія Р.О. та представник боржника - Чулой І.С. на підставі ордеру АР1042118 від 31.03.2021.

Відповідно до ч.1 статті 50 КУзПБ господарський суд затверджує схвалений план санації боржника і постановляє ухвалу про введення процедури санації.

Під санацією розуміється система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямованих на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом реструктуризації підприємства, боргів і активів та/або зміни організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Частинами 7, 8 статті 52 КУзПБ передбачено, що господарський суд постановляє ухвалу про затвердження плану санації боржника, якщо: план санації схвалений всіма класами конкурсних кредиторів, розмір та/або порядок задоволення вимог яких змінені планом санації порівняно з умовами, які були б застосовані у разі введення процедури ліквідації; план санації схвалений класом забезпечених кредиторів; розмір задоволених вимог кредиторів, які проголосували проти схвалення плану санації, не буде меншим у процедурі санації, ніж розмір вимог, який був би задоволений у разі введення процедури ліквідації. Господарський суд постановляє ухвалу про відмову у затвердженні плану санації у разі, якщо план санації не відповідає вимогам законодавства. Постановлення судом ухвали про відмову у затвердженні плану санації не перешкоджає повторному поданню до суду схваленого зборами кредиторів плану санації для його затвердження.

Отже, винесенню ухвали про перехід з процедури розпорядження майном боржника до наступної процедури передує судовий розгляд з встановлення, на підставі відповідних доказів, наявності обставин, з якими Кодекс України з процедур банкрутства пов`язує можливість застосування/незастосування до боржника судової процедури санації та затвердження плану санації з наданням правової оцінки зазначеним обставинам, зокрема, дотримання порядку прийняття загальними зборами кредиторів рішення про схвалення плану санації, так і самому змісту плану санації.

Відповідно до ч.1 статті 51 КУзПБ у плані санації обов`язково зазначається розмір вимог кожного класу кредиторів, які були б задоволені у разі введення процедури ліквідації боржника. План санації має містити заходи щодо відновлення платоспроможності боржника та передбачати строк відновлення платоспроможності боржника. Платоспроможність вважається відновленою за умови погашення вимог кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів.

Частиною 5 статті 51 КУзПБ встановлено, що план санації боржника повинен передбачати погашення вимог кредиторів з урахуванням черговості, встановленої цим Кодексом, якщо самі кредитори не схвалили рішення про погіршення умов їхнього класу.

Ухвалою господарського суду визнані грошові вимоги ТОВ "П`єтра Нера" до боржника у розмірі - 76.700 грн. з першою чергою задоволення вимог кредиторів та у розмірі - 27.719.000 грн. з четвертою чергою задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до п.7 плану санації інвестор - ТОВ "ПНГУ" зобов`язався внести вклад до Статутного капіталу ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" у вигляді грошових коштів у розмірі - 29.000.000 грн., які мають бути перераховані на спеціальний рахунок боржника, відкритий керуючим санацією для проведення санації боржника та розрахунків з кредиторами, протягом п`яти місяців з дня прийняття господарським судом Запорізької області ухвали про затвердження цього плану санації та введення процедури санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство".

Згідно з ч.1 статті 53 КУзПБ з метою відновлення платоспроможності боржника планом санації може передбачатися збільшення статутного капіталу боржника в розмірі, встановленому планом санації.

У пункті 7 плану санації передбачено таке: "Після внесення Інвестором вкладу до статутного капіталу загальний розмір статутного капіталу боржника складатиме - 29.500.000 гривень 00 копійок та матиме наступні розміри часток кожного учасника у статутному капіталі:

- частка учасника ТОВ "ПНГУ" (код-44265542) у Статутному капіталі Товариства становить - 29.000.000 (двадцять дев`ять мільйонів) гривень 00 копійок, що складає 98,3 % Статутного Капіталу Товариства;

- частка учасника ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 ) у Статутному капіталі становить - 250.000,00 грн., що складає 0,85% Статутного Капіталу Товариства.

- частка учасника ОСОБА_2 (Ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) у Статутному капіталі становить - 250.000,00 грн., що складає 0,85% Статутного Капіталу Товариства".

Тобто частка учасника збільшується на суму фактично внесеного таким учасником додаткового внеску до статутного капіталу.

Збільшення статутного капіталу боржника здійснюється без реалізації переважного права його учасників зробити додаткові вклади у межах суми збільшення статутного капіталу боржника".

Частиною 2 статті 53 КУзПБ визначено, що порядок збільшення статутного капіталу, переважне право на придбання частки (додаткових акцій у разі приватного розміщення акцій), розподіл часток, порядок сплати вартості частки визначаються у плані санації. Ухвала господарського суду про затвердження плану санації та затверджений судом план санації є підставою для суб`єкта державної реєстрації для проведення державної реєстрації змін відомостей про боржника, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Суд встановив, що станом на час проведення зборів кредиторів - 01.07.2022 учасниками ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" є ОСОБА_1 (розмір частки - 250.000 грн.) та ОСОБА_2 (розмір частки - 250.000 грн.). Відповідний запис про скасування реєстраційної дії на підставі рішення Господарського суду міста Києва від 22.12.2020 у справі №910/3902/20 внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 08.07.2021.

У розділі 7 плану санації врахований склад учасників боржника відповідно до судових рішень у справі № 910/3902/20 та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Таким чином, на підставі ухвали суду про затвердження плану санації інвестор - ТОВ "ПНГУ" після відповідної державної реєстрації набуває статус учасника (засновника) Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство" із зазначеною у плані санації часткою у статутному капіталі - 98,3%.

Відповідно до п. 9.1 плану санації після ухвалення Господарським судом Запорізької області ухвали про введення процедури санації ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство" та затвердження плану санації Боржника, проведення державної реєстрації всіх зазначених змін відомостей про боржника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, кошти, внесені Інвестором на рахунок боржника, спрямовуються в порядку черговості, на погашення вимог кредиторів.

Грошові кошти внесені ТОВ "ПНГУ" на спеціальний рахунок боржника, відкритий керуючим санацією для проведення санації боржника та розрахунків з кредиторами, у розмірі - 29.000.000 (двадцять дев`ять мільйонів) гривень 00 копійок, відповідно до платіжних доручень:

- №4 від 30.07.2021 на суму 8.000.000 (вісім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №7 від 13.08.2021 на суму 7.000.000 (сім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №9 від 27.08.2021 на суму 7.000.000 (сім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №10 від 01.09.2021 на суму 6.000.000 (шість мільйонів) гривень 00 копійок;

- №12 від 02.09.2021 на суму 400.000 (чотириста тисяч) гривень 00 копійок;

- №16 від 08.09.2021 на суму 600.000 (шістсот тисяч) гривень 00 копійок.

Отримані від Інвестора - ТОВ "ПНГУ" грошові кошти у розмірі - 29.000.000 (двадцять дев`ять мільйонів) гривень 00 копійок розподілені наступним чином:

1. Грошові кошти у розмірі - 27.795.700,00 грн. перераховані на банківський рахунок кредитора - ТОВ "П`єтра Пера" відповідно до платіжних доручень:

- №1102 від 10.08.2021 на суму 8.000.000 (вісім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №1110 від 13.08.2021 на суму 7.000.000 (сім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №1139 від 28.08.2021 на суму 7.000.000 (сім мільйонів) гривень 00 копійок;

- №1140 від 01.09.2021 на суму 5.795.700 (п`ять мільйонів сімсот дев`яноста п`ять тисяч сімсот) гривень 00 копійок.

2. Грошові кошти у розмірі - 1.204.300,00 грн. спрямовані на господарську діяльність ТОВ "ВБФ "Будівельно-шляхове підприємство".

Зазначені в розділі 9 платіжні документи підтверджують виконання інвестором своїх інвестиційних зобов`язань в повному обсязі згідно з планом санації, що підтверджує його платоспроможність та наміри щодо відновлення платоспроможності боржника. Копії цих документів долучені до матеріалів справи.

Слід зазначити, що процедура санації є пріоритетною судовою процедурою у справі про банкрутство, оскільки є системою заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника (правова позиція, викладена у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 31.07.2019 у справі № 926/1908-б/14).

Основна мета процедури санації - відновлення платоспроможності боржника шляхом погашення грошових вимог всіх кредиторів внаслідок реалізації плану санації. Ця легітимна мета у демократичному суспільстві, за задумом законодавця, не може бути досягнута іншим шляхом у процедурі відновлення платоспроможності, окрім самої власне санації, а інколи - шляхом затвердження мирової угоди у справах про банкрутство (постанова Центрального апеляційного господарського суду від 25.09.2019 у справі №904/1012/14).

За наведених обставин, проаналізувавши умови поданого до суду на затвердження плану санації, суд дійшов висновку, що передбачені ним заходи відновлення платоспроможності боржника відповідають загальним вимогам, визначеним у статтях 51, 52 КУзПБ. План санації схвалено зборами кредиторів боржника, він містить заходи, які не суперечать Кодексу та спрямовані на погашення вимог кредиторів, а в результаті - відновлення платоспроможності боржника у межах строку процедури санації.

З урахуванням викладеного, суд вважає за доцільне затвердити поданий суду план санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство" у редакції, схваленій зборами кредиторів 01.07.2022.

Відповідно до ч. 2 статті 50 КУзПБ керуючий санацією боржника призначається господарським судом у порядку, встановленому цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих.

Виходячи з приписів абзацу 2 ч. 1 статті 28 КУзПБ, керуючий санацією призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Статтею 11 КУзПБ передбачено, що арбітражним керуючим може бути громадянин України, який має вищу юридичну або економічну освіту другого (магістерського) рівня, загальний стаж роботи за фахом не менше трьох років або не менше одного року після отримання відповідної вищої освіти на керівних посадах, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Відповідно до частини 3 статті 28 КУзПБ розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими особами у цій справі;

2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом;

4) які мають конфлікт інтересів;

5) які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження;

6) які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Комітетом кредиторів запропоновано кандидатуру арбітражного керуючого Загрії Р.О. для призначення керуючим санацією у справі, про що свідчить протокольне рішення комітету кредиторів від 01.07.2022 з третього питання порядку денного.

Арбітражний керуючий Загрія Р.О. подав до суду заяву, в якій надає свою згоду на призначення його керуючим санацією у справі, зазначає, що судимості за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого немає, управління боржником не здійснював, не є зацікавленою особою стосовно боржника та кредиторів, відповідальність арбітражного керуючого застрахована згідно з договором страхування відповідальності арбітражного керуючого №ДЦВАК/111/22 від 29.03.2022.

Судом встановлено, що кандидатура арбітражного керуючого Загрії Р.О. відповідає вимогам Кодексу України з процедур банкрутства. З огляду на це суд погоджується з пропозицією кредитора про призначення його керуючим санацією у справі.

Відповідно до статті 30 КУзПБ арбітражний керуючий виконує повноваження за грошову винагороду.

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород.

Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень керуючого санацією встановлюється зборами кредиторів під час схвалення плану санації і не може бути меншим за чотири розміри мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, ліквідатора, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором або боржником) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відновлення відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

Згідно з протокольним рішенням зборів кредиторів №4 від 01.07.2022 зборами встановлено основну грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання ним повноважень керуючого санацією у розмірі чотирьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожен місяць виконання арбітражним керуючим повноважень. Виплату нарахованої грошової винагороди вирішено проводити за рахунок господарської діяльності боржника.

Враховуючи викладене, суд встановлює основну грошову винагороду арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією - чотири розміри мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією, сплату якої здійснювати за рахунок господарської діяльності боржника.

Суд також розглядає звіт арбітражного керуючого Загрії Р.О. від 06.07.2022 №02-40/49 (з урахуванням уточнень, поданих 29.07.2022 вх.№8648/08-08/22) про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат в процедурі розпорядження майном боржника.

Виходячи з приписів ч. 6 статті 30 КУзПБ, звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений у даному випадку комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Рішенням комітету кредиторів, оформленим протоколом №4 від 01.07.2022 (з першого питання порядку денного), схвалено звіт розпорядника майна Загрії Р.О. про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат.

З огляду на схвалення комітетом кредиторів звіту розпорядника майна про нарахування та виплату грошової винагороди і відшкодування витрат за підсумками процедури розпорядження майном, обґрунтований розрахунок вартості послуг арбітражного керуючого та підтвердження його витрат, суд дійшов висновку про затвердження звіту арбітражного керуючого Загрії Р.О. за підсумками процедури розпорядження майном боржника про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за період 08.04.2021 - 10.06.2021 у розмірі - 37.800 грн. та за період з 20.01.2022 - 30.06.2022 у розмірі - 104.419,35 грн., а також звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у розмірі - 3.481 грн. за виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство".

Керуючись статтями 2, 6, 9, 30, 49, 50-56 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 3, 12, 20, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

Ухвалив:

Затвердити звіт арбітражного керуючого Загрії Романа Олеговича за підсумками процедури розпорядження майном боржника про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого за період 08.04.2021 - 10.06.2021 у розмірі - 37.800 грн. та за період з 20.01.2022 - 30.06.2022 у розмірі - 104.419,35 грн., а також звіт про здійснення та відшкодування витрат арбітражного керуючого у розмірі - 3.481 грн. за виконання повноважень розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство".

Припинити процедуру розпорядження майном боржника.

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство" - арбітражного керуючого Загрії Романа Олеговича.

Затвердити план санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", 71060, с. Діброва (з) Більмацького району Запорізької області, вул. Лебедева, 13, код в ЄДР - 19276012, схвалений зборами кредиторів відповідно до протокольного рішення №4 від 01.07.2022.

Ввести процедуру санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", 71060, с. Діброва (з) Більмацького району Запорізької області, вул. Лебедева, 13, код в ЄДР - 19276012.

Керуючим санацією призначити арбітражного керуючого Загрію Романа Олеговича (свідоцтво № 501 від 09.04.2013, адреса: 69019, м. Запоріжжя, вул.Незалежної України, 39а; поштова адреса: а/с №107, м. Запоріжжя, 69019).

Встановити розмір основної грошової винагороди керуючому санацією Загрії Р.О. у розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання ним повноважень за рахунок господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство".

Зобов`язати посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", 71060, с. Діброва (з) Більмацького району Запорізької області, вул. Лебедева, 13, код в ЄДР-19276012, передати керуючому санацією - арбітражному керуючому Загрії Роману Олеговичу протягом 15 днів бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності.

Оприлюднити повідомлення про введення процедури санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробнича багатопрофільна фірма "Будівельно-шляхове підприємство", 71060, с. Діброва (з) Більмацького району Запорізької області, вул. Лебедева, 13, код в ЄДР-19276012, на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет.

Зобов`язати керуючого санацією за 15 днів до закінчення строку проведення процедури санації, визначеного планом санації, а також за наявності підстав для припинення процедури санації подати зборам кредиторів письмовий звіт і повідомити кредиторів про час і місце проведення зборів кредиторів.

З моменту винесення ухвали про введення процедури санації арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. Не допускається арешт грошових коштів, що знаходяться на банківських рахунках умовного зберігання (ескроу), відкритих боржником у встановленому законодавством порядку.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 02.08.2022 та може бути оскаржена протягом десяти днів до Центрального апеляційного господарського суду.

Копії ухвали надіслати: кредитору (04136 м.Київ вул. Маршала Гречка, 13 офіс 702), боржнику (e-mail: bshp_career@ukr.net), представнику боржника - адвокату Чулою І.С. ( АДРЕСА_1 ), керуючому санацією Загрії Р.О., ТОВ "ПНГУ" (вул. Мічуріна, 43-А, Агрономічне, Вінницький район, Вінницька область, 23227), ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 ).

Суддя В.А. Кричмаржевський

Повний текст ухвали складено 08.08.2022.

Дата ухвалення рішення01.08.2022
Оприлюднено09.08.2022
Номер документу105611155
СудочинствоГосподарське
Сутьвведення процедури санації 02.08.2022 Справа № 908/720/21 м.Запоріжжя Запорізької області Господарський суд Запорізької області у складі судді Кричмаржевського В.А.

Судовий реєстр по справі —908/720/21

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 13.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 30.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Постанова від 27.10.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 20.10.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 01.08.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 10.07.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

Ухвала від 11.04.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Білоус В.В.

Ухвала від 24.03.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кричмаржевський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні