Постанова
від 21.07.2022 по справі 757/958/22-п
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/958/22-п

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 липня 2022 року суддя Печерського районного суду м. Києва Шапутько С.В., розглянувши матеріали, що надійшли з Національного агентства з питань запобігання корупції, про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який має тимчасову посвідку на постійне проживання в Україні, директора ТОВ «Хім-Трейд»,

- за ст.212-15 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення № 53-15/319 від 09.12.2021, за результатами аналізу Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за І квартал 2021 року (далі-Звіт), поданого 05.04.2021 політичною партією ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ОБ`ЄДНАННЯ «ЧЕРКАЩАНИ» (ідентифікаційний код 00041789 (далі-Партія) до Єдиного державного реєстру звітності політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру встановлено, що 09.03.2021 на рахунок Черкаської обласної організації Партії (ідентифікаційний код 25208486) надійшов внесок від ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» (ідентифікаційний код 41947222) на суму 34 000,00 гривень.

На підтвердження інформації зазначеної у пункті 1 «Грошові внески» розділу ІІ «Внески та інші надходження» Звіту, Партією надано банківську виписку Черкаської обласної організації Партії, по рахунку НОМЕР_1 , відкритому в АТ КБ «ПРИВАТБАНК», згідно з якою 09.03.2021 ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» з рахунку НОМЕР_2 , відкритому в АТ «БАНК АЛЬЯНС» надано грошовий внесок на користь Черкаської обласної організації Партії у розмірі 34 000,00 грн з призначенням платежу «добровільна пожертва в березні 2021, згідно листа № 503/03 від 03.03.2021».

З метою перевірки дотримання обмежень у здійсненні внесків на користь Партії від ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД», направлено електронний запит авторизованим користувачем Департаменту запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до отриманої інформації від 21.10.2021 за кодом 450132452077, станом на 09.03.2021 засновником ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» є ЗАНГАС ХОК УНД ТІЄФБАУ ГМБХ, країна резидентства - Австрія (Швіндгассе 5/1/4, 1040 Відень, Республіка Австрія). При цьому розмір внеску засновника до статутного фонду цього товариства становить 15 000,00 гривень (100,00 %). Керівником ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» на дату внеску є ОСОБА_1 .

Згідно з пунктом 5 частини першої статті 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій іноземними державами, іноземними юридичними особами, юридичними особами, в яких не менше 10 відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать нерезидентам, а також юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства.

Таким чином, ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» здійснюючи внесок на підтримку Партії 09.03.2021 в розмірі 34 000, 00 гривень, порушено пункт 5 частини першої статті 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» в частині недотримання обмежень у здійсненні внесків на підтримку політичних партій юридичною особою, в якої не менше 10 відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать нерезидентам.

Зазначене порушення зафіксовано у Висновку про результати перевірки Звіту Партії від 09.11.2021 № 90, затвердженого наказом Національного агентства від 09.11.2021 № 710/21.

Таким чином, на думку особи, яка склала протокол про адміністративне правопорушення, ОСОБА_1 , як керівник ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» вчинив порушення порядку надання внеску на підтримку політичної партії, відповідальність за яке передбачена статтею 212-15 КУпАП.

Захисник особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, надав суду письмові заперечення, відповідно до яких зазначає, що викладені в протоколі відомості не відповідають дійсності, а провадження по справі підлягає закриттю у зв`язку з відсутністю у діях ОСОБА_1 події і складу адміністративного правопорушення. Так, захисник вказує, що зазначений внесок ОСОБА_1 був здійснений від імені ПрАТ «Азот», про що вказано в призначенні платежу, відповідно до договору-доручення № 88-500 від 18.02.2019. Крім того, захисник вважає, що оплата відповідних коштів здійснювалась не власними коштами ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД», а коштами саме ПрАТ «Азот», що виключає вину ОСОБА_1 у інкримінованому йому діянні.

Суддя, дослідивши протокол про адміністративне правопорушення від 09.12.2021 та додані до нього матеріали справи, письмові заперечення захисника, та додані до нього документи, надходить наступних висновків.

Відповідно до ст.245 КУпАП завданнями провадження в справах про адміністративні правопорушення є: своєчасне, всебічне, повне і об`єктивне з`ясування обставин кожної справи, вирішення її в точній відповідності з законом, забезпечення виконання винесеної постанови, а також виявлення причин та умов, що сприяють вчиненню адміністративних правопорушень, запобігання правопорушенням, виховання громадян у дусі додержання законів, зміцнення законності.

Згідно з ст. 280 КУпАП орган (посадова особа) при розгляді справи про адміністративне правопорушення зобов`язаний з`ясувати: чи було вчинено адміністративне правопорушення, чи винна дана особа в його вчиненні, чи підлягає вона адміністративній відповідальності, чи є обставини, що пом`якшують і обтяжують відповідальність, чи заподіяно майнову шкоду, чи є підстави для передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації, трудового колективу, а також з`ясувати інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до ст. 252 КУпАП орган (посадова особа) оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю.

Згідно з ст. 9 КУпАП адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Відповідно до ст. 251 КУпАП доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Диспозицією ст. 212-15 КУпАП встановлено адміністративну відповідальність за порушення встановленого законом порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення встановленого порядку надання або отримання державного фінансування статутної діяльності політичної партії, а так само порушення встановленого законом порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації або агітації референдуму.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій, зокрема, іноземними державами, іноземними юридичними особами, юридичними особами, в яких не менше 10 відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать нерезидентам, а також юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до звіту політичної партії «Всеукраїнське об`єднання «Черкащани» про майно, доходи, витрати і зобов`язання фінансового характеру за I квартал 2021 року, поданого 05.04.2021, політичною партією «Всеукраїнське об`єднання «Черкащани» отримано грошовий внесок від ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» у розмірі 34 000 грн /а. м. 10-13/.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.10.2021, засновником ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» є ЗАНГАС ХОК УНД ТІЄФБАУ ГМБХ, країна резидентства - Австрія (Швіндгассе 5/1/4, 1040 Відень, Республіка Австрія), розмір внеску засновника до статутного фонду становить 15 000,00 гривень (100,00 %). Керівником ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» зазначений ОСОБА_1 /а. м. 17-24/.

Таким чином, оцінивши докази у справі за своїм внутрішнім переконанням та з точки зору належності, допустимості та достатності, суддя надходить висновку про доведеність вини керівника ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, та його дії кваліфікує за ст. 212-15 КУпАП як порушення встановленого законом порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії.

Доводи захисника не спростовують вищевказаних висновків суду з огляду на наступне. Так, нормою п. 5 ч. 1 ст. 15 Закону України «Про політичні партії в Україні» встановлено заборону на здійснення внесків на підтримку політичних партій юридичними особами, в яких не менше 10 відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать нерезидентам, а також юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства. Наведеною нормою не закріплено виключень щодо здійснення внесків у разі їх здійснення за дорученням іншої особи, звідки випливає, що здійснення таких внесків заборонено в тому числі і за дорученням. Крім того, матеріали справи містять відомості, які підтверджують, що вищевказаний внесок здійснювався саме з рахунку ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД», зокрема копію банківської виписки /а. м. 14/. Вказана обставина узгоджується із наданою захисником копією платіжного доручення № 119641. Також, виходячи з матеріалів справи, відсутні підстави стверджувати, що зазначений внесок було здійснено ТОВ «ХІМ-ТРЕЙД» коштом іншої особи, зокрема ПрАТ «Азот», так як грошові кошти, що обліковуються на банківському рахунку, не є індивідуально визначеними.

З огляду на вищевикладене, твердження захисника щодо відсутності складу вказаного адміністративного правопорушення, є необґрунтованими.

Разом з цим, пунктом 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП імперативно встановлено, що провадження по справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставин закінчення на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених ст. 38 цього Кодексу.

Згідно абз. 4 ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов`язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом шести місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Згідно фактичних обставин справи, викладених в протоколі про адміністративне правопорушення, подія, яка стала підставою для складання протоколу, була виявлена 09.11.2021.

Таким чином, на день розгляду справи в суді сплинули строки накладення адміністративного стягнення, передбачені ст. 38 КУпАП, у зв`язку з чим провадження по справі підлягає закриттю на підставі п. 7 ч. 1 ст. 247 КУпАП.

Керуючись ст. ст. 7, 212-15, 247, 252, 266, 280 КУпАП, -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі про притягнення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до адміністративної відповідальності, передбаченої ст. 212-15 КУпАП - закрити у зв`язку із закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги.

Суддя С. В. Шапутько

Дата ухвалення рішення21.07.2022
Оприлюднено09.08.2022
Номер документу105628328
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —757/958/22-п

Постанова від 01.11.2022

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Мережко Марина Василівна

Постанова від 18.08.2022

Адмінправопорушення

Київський апеляційний суд

Слюсар Тетяна Андріївна

Постанова від 21.07.2022

Адмінправопорушення

Печерський районний суд міста Києва

Шапутько С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні