Ухвала
від 07.08.2022 по справі 909/69/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/69/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

08.08.2022 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П.А., розглянувши клопотання арбітражного керуючого Семенюк Н.П. про витребування доказів (вх. 10131/22 від 01.08.2022) справі

за заявою: Товариство з обмеженою відповідальністю "Ліваро", провулок Новопечерський, буд. 5, м. Київ, 01042

до боржника: Приватне акціонерне товариство "Івано-Франківський арматурний завод" вул. Євгена Коновальця, буд. 229, м. Івано-Франківськ, 76014

про банкрутство,

без виклику учасників провадження

в с т а н о в и в :

В провадженні Господарського суду Івано-Франківської області знаходиться справа за заявою Товариство з обмеженою відповідальністю "Ліваро" про банкрутство ПАТ "Івано-Франківський арматурний завод"

Ухвалою суду від 21.06.2021 постановлено: відкрити провадження у справі про банкрутство ПАТ "Івано-Франківський арматурний завод"; визнано грошові вимоги кредитора ТОВ "Ліваро" 24 810,00грн. (судовий збір) - 1 черга задоволення; 3502 772,65 грн. (основна заборгованість) - 4 черга задоволення; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника; введено процедуру розпорядження майном боржника; розпорядником майна боржника призначити арбітражного керуючого Семенюк Н.П.; встановлено оплату послуг арбітражному керуючому у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за кожен місяць виконання повноважень за рахунок коштів заявників, авансованих на депозитний рахунок суду; зобов`язано вчинити ряд інших дій; попереднє засідання суду призначено на 09.08.2022

21.06.2022 на сайті Вищого господарського суду України було оприлюднено повідомлення про відкриття Господарським судом Івано-Франківської області провадження у справі № 909/69/22 про банкрутство ПАТ "Івано-Франківський арматурний завод".

01.08.2022 до суду від арбітражного керуючого Семенюк Н.П. надійшло клопотання про витребування доказів у справі №909/69/22.

З метою виконання своїх повноважень, арбітражний керуючий Семенюк Н.П. зверталась до керівництва боржника щодо надання відповідних документів, в тому числі, копій установчих документів та відповідних протоколів загальних зборів акціонерів ПрАТ «ІФАЗ» (копія звернення з доказами направлення додавалась до Клопотання розпорядника майна №02-01/43 від 22.07.2022 та міститься в матеріалах справи).

Проте, усі звернення арбітражного керуючого, які направлялись на адресу місцезнаходження боржника та на адресу проживання його керівника, ПрАТ «ІФАЗ» проігноровано.

Поряд з цим, вбачається необхідність в ознайомленні з документами, які містяться в реєстраційній справі ПрАТ «ІФАЗ», з метою:

- з`ясування кола фізичних осіб та їх персональних даних (реєстраційного номеру облікової картки платника податків, паспортні дані, відомості щодо зареєстрованого місця проживання), які мали можливість здійснення вирішального впливу (контролю) на діяльність

- встановлення відповідно до всіх раніше діючих редакцій статуту та діючої редакції статуту кола посадових обов`язків посадових осіб щодо управлінні ПрАТ «ІФАЗ» та інших осіб, які мали вплив на боржника, зокрема, керівництв: учасників (засновників), кінцевого бенефіціарного власника;

- встановлення ступеню вини (суб`єктивної сторони господарської: правопорушення) вищевказаних посадових та інших осіб в доведені: (приховуванні) ПрАТ «ІФАЗ» до банкрутства та подальшого вжиття заходів щод: притягнення до солідарної та субсидіарної відповідальності осіб, винних і доведенні ПрАТ «ІФАЗ» до банкрутства.

Для досягнення вищевказаної мети, необхідно сукупне дослідження всіх наявних реєстраційній справі документів, зокрема: реєстраційних карток, квитанцій про сплату адміністративного збору, копій протоколів загальних зборів акціонерів, статуту товариства у всіх редакціях, які діяли протягом всього періоду діяльності товариства з моменту його державної реєстрації до цього часу, копії паспортів та довідок про присвоєння податкового номеру (коду), копії документів, які підтверджують повноваження осіб, якими подавалися документи державним реєстраторам для проведення державної реєстрації, документи, що ідентифікують особу кінцевого бенефіціарного власника товариства тощо.

Місце зберігання реєстраційної справи ПАТ "ІФАЗ" в паперовій формі є Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради.

Разом з тим, відповідно до абз. 1 п. 1 Розділу III Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формуван. затвердженого Наказом Міністерства юстиції України 10.06.2016 № 1657/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10.06.2016 р. за № 839/28969 (далі - Порядок), документи, що містяться в реєстраційній справі, у паперовій формі надаються за запитом про надання документів, що містяться в реєстраційній справі відповідної юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної, фізичної особи - підприємця, заявника, шляхом звернення до центру надання адміністративних послуг, утвореного при суб`єкті державної реєстрації, що відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» уповноважений зберігати реєстраційні справи у паперовій формі. Поряд з цим, у відповідному запиті необхідно перерахувати точні назви та реквізити запитуваних документів.

Крім того, згідно п. 5 Розділу III вказаного Порядку, разом із запитом заявник подає документ, що підтверджує внесення плати за надання документа в паперовій формі, що міститься у реєстраційній справі. Плата справляється за кожен отриманий документ. Запит не підлягає реєстрації у Єдиному державному реєстрі у разі відсутності документа про внесення плати за надання документів, що містяться у реєстраційній справі. Проте, розпоряднику майна не відомо які саме документи містяться в реєстраційній справі ПАТ "ІФАЗ", яка їх кількість та назва, які їх реквізити та дата складання (реєстрації), яку кількість аркушів містить кожен з цих документів та, відповідно, загальна кількість аркушів копій всіх запитуваних документів.

Чинне законодавство України не дозволяє арбітражному керуючому отримати всю потрібну інформацію про осіб, якими здійснювалося управлінню боржником, у відповідності до процедури, визначеної Порядком. Зокрема, відповідно до вимог Закону України «Про захист персональних даних» т: абз. 2 п. 9 Розділу III Порядку, у разі якщо документи, що містяться в реєстраційній справі, містять відомості про реєстраційні номери облікових карток платників податків та/ас; паспортні дані фізичних осіб, що відповідно до вимог законодавства не можуть бути надано: заявнику, державний реєстратор забезпечує виготовлення копій відповідних документів се: відображення відомостей про реєстраційні номери облікових карток платників податків та/або паспортних даних фізичних осіб. Вказане законодавче обмеження щодо розкриття органами державної влади та місцевого самоврядування персональних даних фізичних осіб, які ідентифікують дані фізичних осіб, нівелює всю цінність та мету отриманої інформації, оскільки без точних відомостей щодо ідентифікації фізичних осіб, які мали вирішальний вплив (контроль) на боржника, арбітражному керуючому неможливо забезпечити доведення повного склад;. господарського правопорушення з доведення боржника до банкрутства, зокрема, щодо суб`єкта та суб`єктивної сторони.

Так як інформація та відомості, що містяться в реєстраційній справі ПАТ "ІФАЗ" необхідна арбітражному керуючому для виконання обов`язків, передбачених ч. 3 ст. 44 та ч.2 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства, то така інформація є доказом, який необхідний для ефективного провадження у справі № 909/69/22 про банкрутство ПАТ "ІФАЗ"

З огляду на викладене, розпорядника майна боржника просить суд витребувати у Виконавчого комітетуІвано-Франківської міської ради копії всіх документів, що містяться у матеріалах реєстраційної ПАТ "ІФАЗ" .

З врахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

В силу ч. 1, ч. 2 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За змістом ст. 1 КУзПБ, розпорядник майна - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення процедури розпорядження майном.

Згідно ст. 12 КУзПБ, арбітражний керуючий користується усіма правами розпорядника майна, керуючого санацією, керуючого реструктуризацією, керуючого реалізацією, ліквідатора відповідно до законодавства, у тому числі має право: звертатися до господарського суду та суду загальної юрисдикції у випадках, передбачених цим Кодексом; здійснювати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 44 КУзПБ, під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації).

Приписами ч. 3 ст. 44 КУзПБ передбачено, що розпорядник майна, окрім іншого, зобов`язаний: проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника; виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі; виконувати інші повноваження, передбачені цим Кодексом.

Згідно ч. 1, ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", реєстраційна справа формується в паперовій та електронній формі після внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію створення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, державну реєстрацію фізичної особи - підприємця і державну реєстрацію включення відомостей про юридичну особу та фізичну особу - підприємця.

Реєстраційна справа в паперовій формі зберігається у суб`єкта державної реєстрації за місцезнаходженням юридичної особи, громадського формування, фізичної особи - підприємця, зокрема, щодо юридичної особи (крім громадського формування та релігійної організації) та фізичної особи - підприємця - у виконавчих органах міської ради міст обласного та/або республіканського Автономної Республіки Крим значення, Київській, Севастопольській міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністраціях.

За змістом ч. 1, ч. 2 ст. 30 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", витребування (вилучення) документів з реєстраційних справ здійснюється в порядку, визначеному законом.

Суб`єкт державної реєстрації, у якого зберігається реєстраційна справа, зобов`язаний зробити копії документів, що вилучаються з реєстраційної справи, у паперовій та електронній формі у разі їх відсутності в Єдиному державному реєстрі. Копії документів у паперовій формі повинні бути пронумеровані, прошиті та завірені печаткою. До реєстраційної справи долучаються копія судового рішення про витребування документів, супровідний лист або документ, яким суд уповноважив особу на їх одержання, а також копія опису вилучених документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання (ч. 2 ст. 81 ГПК України).

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (ч. 4 ст. 81 ГПК України).

Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду (ч. 7 ст. 81 ГПК України).

Враховуючи наведені приписи законодавства та встановлені обставини справи, суд дійшов висновку про задоволення клопотання арбітражного керуючого Семенюк Н.П.№ 02-01/121 від 01.08.2022 року про витребування доказів у справі № 909/69/22, як такого, що відповідає вимогам ст. 81 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 1, 2 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 2, 3, 13, 18, 42, 81, 242 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

Задоволити клопотання арбітражного керуючого Семенюк Н.П.№ 02-01/121 від 01.08.2022 ( вх. 10131/22 від 01.08.2022) про витребування доказів у справі № 909/69/22.

Витребувати у Виконавчого комітету Івано-Франківської міської раді (вул. Незалежності, 9 м. Івано-Франківськ, 76018) реєстраційну справу ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ АРМАТУРНИЙ ЗАВОД (ідентифікаційний код 00218271).

Копію ухвали направити

- арбітражному керуючому Семенюк Н.П. ІНФОРМАЦІЯ_1

- Виконавчому комітету Івано-Франківської міської ралі Код ЄДРПОУ 04054346 Електронна адреса: E-mail: mvk@il.if.ua.

Суддя Шкіндер П.А.

Дата ухвалення рішення07.08.2022
Оприлюднено10.08.2022
Номер документу105635508
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство, без виклику учасників провадження

Судовий реєстр по справі —909/69/22

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Постанова від 28.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Постанова від 22.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Постанова від 22.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Огороднік К.М.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Картере В.І.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні