Ухвала
від 08.08.2022 по справі 554/3668/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 08.08.2022 Справа № 554/3668/22

Провадження № 1-кс/554/8319/2022

У Х В А Л А

Іменем України

08 серпня 2022 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого в ОВС відділу ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Полтавської обласної прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №42022172010000007 від 11.01.2022 за ч. 3 ст. 191 КК України, про проведення обшуку, -

в с т а н о в и в :

В провадження слідчого судді надійшло клопотання слідчого, погоджене прокурором про проведення обшуку, в якому просили надати дозвіл на проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення розслідуваного кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінальних правопорушень та майна, яке було здобуте в результаті їх вчинення, а також встановлення інших осіб, причетних до кримінальних правопорушень.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали справи, з метою забезпечення всебічного, повного та об`єктивного досудового розслідування, відшукання відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, приходжу до висновку про часткове задоволення клопотання.

Встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42022172010000007 від 11.01.2022 за ч. 3 ст. 191 КК України за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів посадовими особами виконавчого комітету Глобинської міської ради Кременчуцького району Полтавської області за попередньою змовою з директором ТОВ «Проектно-технічне бюро» ОСОБА_6 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що 13.12.2021 уповноваженою особою виконавчого комітету Глобинської міської ради Кременчуцького району ОСОБА_7 оголошено тендер щодо проведення спрощеної закупівлі робіт «Розробка проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область» з очікуваною вартістю робіт 1 498 000,76 грн.

Єдиним учасником та переможцем тендеру стає ТОВ «Проектно-технічне бюро» ЄДРПОУ 44110402, зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Мечникова, буд. 2 (бізнес центр ТОК «Парус»). Директором вказаного товариства є житель смт. Градизьк Кременчуцького району ОСОБА_6 . Попередня та кінцева пропозиція вказаного товариства склала 1 497 900,00 грн., що на 100 гривень менше очікуваної вартості.

За результатами тендеру між виконавчим комітетом Глобинської міської ради в особі міського голови ОСОБА_8 та ТОВ «Проектно-технічне бюро» в особі директора ОСОБА_6 укладено договір на розробку проектно-кошторисної документації №520 від 24.12.2021 з терміном дії до 31.12.2021.

Так, 28.12.2021 за результатами виконання вказаного договору складено акт прийому - передачі виконаних робіт, та 29.12.2021 вказаний договір повністю оплачено за рахунок бюджетних коштів.

16.02.2022 здійснено тимчасовий доступ до проектно-технічної документації «Розробка проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область», яку вилучено в копіях.

З показань ОСОБА_9 , кандидата технічних наук, фахівця у галузі будівництва відомо, що виконання вказаних проектно-кошторисних робіт згідно договору №520 від 24.12.2021 щодо розробки проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область» на суму 1 497 900,00 грн., строк дії договору до 31 грудня 2021 року у строк семи днів є неможливим, і потребує терміну приблизно 5 - 6 місяців. Вартість таких робіт повинна складати близько 250 - 300 тисяч гривень.

09.05.2022 у кримінальному провадженні призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Полтавському НДЕКЦ МВС України. На експертне дослідження направлено копії проектно-технічної документації.

Однак, відповідно до методичного листа Міністерства юстиції України «Окремі особливості проведення технічних експертиз документів та почеркознавчих експертиз, у тому числі комплексних, технічних зображень документів», затвердженого рішенням спільного засідання секцій судово-технічної та судово-почеркознавчої експертиз НКМР при МЮ України від 29.03.2012 та протоколу міжвідомчої наради Міністерства юстиції, МВС, СБУ та Державної прикордонною служби від 29.03.2012, а також п 1.1., п.3.2.1. «Науково - методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень» до «Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженої МЮ України за №53/5 від 08.10.1998 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5), почеркознавчі та технічні експертизи документів проводяться тільки за наявністю оригіналів документів.

22.06.2022 у виконавчому комітеті Глобинської міської ради, на підставі ухвали слідчого судді вилучено проектно-технічну документацію по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область», яку головним бухгалтером ВК Глобинської міської ради ОСОБА_10 видано за оригінал, однак у вказаній документації відсутні підписи виконавця проекту ОСОБА_6 , а на бланках, де все ж є підпис ОСОБА_6 маються ознаки того, що підпис та печать ОСОБА_6 нанесено на документ в електронному вигляді та надруковано на кольоровому принтері.

Вказану документацію направлено на експертизу для врахування її під час експертного дослідження.

Окрім цього встановлено, що ТОВ «Проектно-технічне бюро» для участі в тендері подано ряд документів, серед яких скановані згода на обробку персональних даних фізичних осіб, угоди з фізичними особами, їх сертифікати та свідоцтва. З показань трьох фізичних осіб, а саме ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та ОСОБА_13 відомо, що вони знайомі з директором ТОВ «Проектно-технічне бюро», однак згоди на обробку персональних даних йому не надавали, цивільно-правові угоди не укладали та сертифікати і свідоцтва йому не надавали.

З пояснень ОСОБА_6 відомо, що у розробці проектно-технічної документації по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область» приймали участь інженери - проектувальники на прізвище ОСОБА_14 та ОСОБА_15 , однак 25.07.2022 ОСОБА_6 надав слідчому телефон ОСОБА_16 , який з його слів приймав участь у розробці проектно-технічної документації.

Досудовим розслідуванням встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 мешкає батько ОСОБА_6 - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 який здійснює роботи з технічного нагляду в ТОВ «Проектно-технічне бюро» та ТОВ «Будівельно-монтажне бюро», а також координацію діяльності з розроблення проектно-кошторисної документації.

Слідчий вказує, що для забезпечення повного, всебічного та неупередженого дослідження всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, досягнення мети кримінального провадження, виконання завдань кримінально-процесуального законодавства України необхідно відшукати та вилучити ряд документів та речей, що дасть змогу прийняти законне обґрунтоване рішення у кримінальному провадженні.

Вказані документи та речі можуть знаходитись за місцем мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкту нерухомого майна житловий будинок за адресою: АДРЕСА_1 відомості про реєстрацію права власності відсутні.

Згідно ч.1 ст.233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Згідно ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Зважаючи на надані слідчим матеріалів, пояснення та доводи, викладені в судовому засіданні, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення речових доказів, вважаю необхідним надати дозвіл на проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

На думку слідчого судді таке втручання в права особи відповідає завданням кримінального провадження, викладеного у положеннях ст.2 КПК України та є виправданим з метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

Водночас слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотань про обшук, які не містять відомостей про конкретні речі, документи, а також осіб, яких планується відшукати. У разі задоволення клопотань, що містять такі відомості, в ухвалах необхідно зазначати конкретні речі, документи, а також осіб, для виявлення яких надається дозвіл. У зв`язку з цим, слідчий суддя відмовляє у відшукуванні «мобільних телефонів (смартфонів), комп`ютерів, ноутбуків, серверів, планшетів, електронних носіїв інформації (жорстких дисків, флеш-накопичувачів, дисків тощо) виключно якщо в їх пам`яті зберігаються переписки, проекти документів, та/або копії документів що можуть сприяти швидкому та неупередженому розслідуванню вказаного кримінального провадження, які на них знаходяться або доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту».

Керуючись ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 , з метою виявлення та вилучення:

- оригіналів документів стосовно участі у тендері за предметом закупівлі робіт з «Розробка проектно-кошторисної документації по об`єкту: «Реконструкція Глобинського ліцею №5 Глобинської міської ради з добудовою басейну за адресою: вул. Героїв Краснодону, 2-а, м. Глобине, Кременчуцький район, Полтавська область»» за ідентифікатором системи «Прозорро» та укладеним договором UA-2021-12-13-008059-а (договір № 520 від 24.12.2021), а саме: цивільно-правових угод з інженерами - проектувальниками про виконання робіт з інженерно-будівельного проектування у частині вимог пожежної безпеки, інженерно-будівельного проектування у частині виконання інженерних вишукувань, інженерно-будівельного проектування у частині технічного нагляду, інженерно-будівельного проектування у частині землевпорядних робіт, інженерно-будівельного проектування у частині механічного опору та стійкості, інженерно-будівельного проектування у частині забезпечення енергії, інженерно-будівельного проектування у частині кошторисної документації, інженерно-будівельного проектування у частині архітектурного об`ємного планування укладених у 2021 році, згоди на обробку персональних даних, посадових інструкцій, наказів про призначення осіб з якими укладено вказані угоди, статут ТОВ «Проектно-технічне бюро», наказу про призначення на посаду, посадову інструкцію директора ТОВ «Проектно-технічне бюро» ОСОБА_6 ;

- чорнових записів та зіпсованих документів, блокнотів, робочих зошитів, документів із вільними зразками почерку, підписів, почерку та відбитків печаток, факсиміле підпису.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Строк дії ухвали один місяць з дати винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення08.08.2022
Оприлюднено11.08.2023
Номер документу105651250
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —554/3668/22

Ухвала від 11.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 04.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 16.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 13.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні