Ухвала
від 09.08.2022 по справі 198/230/22
ЮР'ЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 198/230/22

провадження № 2/0198/112/22

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

10 серпня 2022року суддя Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області Білинський М.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Вербуватівської сільської ради (так зазначено в позові) про визнання права власності на земельну ділянку після померлого в порядку спадкування за законом,

в с т а н о в и в:

09.08.2022 року до Юр`ївського районного суду Дніпропетровської області надійшла вищевказана позовна заява («Укрпоштою»).

Ознайомившись із заявою суддею встановлено наступне:

-Такого органу місцевого самоврядування як Вербуватівська сільська рада на даний час не існує;

-В додатку до позову вказано, що долучено і паспортні дані позивача, однак таких документів (копії паспорта та ідентифікаційного коду) в конверті працівниками канцелярії суду не виявлено (про що було складено відповідний акт а.с. 16). Дане необхідно усунути або не зазначати в додатку про надання суду таких документів, або надати суду їх копії;

-В позові вказано, що її покійний батько був спадкоємцем після смерті « ОСОБА_2 », у той же час в свідоцтві про смерть (а.с. 7) померла вказана як « ОСОБА_3 », а у свідоцтві про право на спадщину (а.с. 12) « ОСОБА_2 ». Отже, наявні суттєві протиріччя, а про їх усунення (визнання того, що саме цій особі належала земельна ділянка, яку намагається успадкувати позивач) у позові не просять;

-Копія державного акту на право приватної власності на землю (а.с. 11) виготовлена неякісно неможливо однозначно визначити другу букву прізвища власника земельної ділянки (мається на увазі надрукований текст);

-При перевірці документів долучених до позову неможливо однозначно встановити, чи в повній мірі сплачено судовий збір документ, який містить вартість спірної земельної ділянки (витяг із технічної документації про нормативну оцінку земельної ділянки (а.с. 13) датований 29.11.2021 року, тобто вже не є актуальним. Виходячи ж з тих документів, які наявні у суду судовий збір недоплачено на суму 645 грн.

У зв`язку з вказаним, вирішуючи питання про можливість відкриття провадження за позовом, дослідивши зміст заяви та доданих до неї документів, суддя виходить з наступного.

Вказана позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст. ст. 175, 177 ЦПК України із наступних підстав.

Згідно ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175, 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків.

Суд, вирішуючи питання щодо залишення без руху позовної заяви, також керується практикою Європейського суду з прав людини.

Згідно з положеннями ст.9 Конституції України та ст.17, ч.5 ст.19 Закону України Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини, суди та органи державної влади повинні дотримуватись положень Європейської конвенції з прав людини та її основоположних свобод 1950 року, застосовувати в своїй діяльності рішення Європейського суду з прав людини з питань застосування окремих положень цієї Конвенції.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави. Разом з тим, такі обмеження не повинні впливати на доступ до суду чи ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди суті цього права, та мають переслідувати законну мету.

Враховуючи зазначене, залишення позовної заяви без руху жодним чином не перешкоджає позивачу у доступі до правосуддя після усунення недоліків позову.

Керуючись ст.ст.185, 258, 260 ЦПК України, суддя -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Вербуватівської сільської ради (так зазначено в позові) про визнання права власності на земельну ділянку після померлого в порядку спадкування за законом - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків заяви, вказаних в мотивувальній частині ухвали, який не може перевищувати п`яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Сторони можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України:http://yr.dp.court.gov.ua.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя М. В. Білинський

СудЮр'ївський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.08.2022
Оприлюднено11.08.2022
Номер документу105657590
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —198/230/22

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 06.12.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 18.09.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 14.09.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

Ухвала від 09.08.2022

Цивільне

Юр'ївський районний суд Дніпропетровської області

Білинський М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні