Ухвала
від 26.07.2022 по справі 758/5762/22
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/5762/22

У Х В А Л А

про передачу справи за підсудністю

27 липня 2022 року місто Київ

Подільський районний суд м.Києва у складі судді Ларіонової Н.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮРІНКОМ Інтер» про стягнення винагороди за договором про надання послуг та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Подільського районного суду м. Києва з позовом до відповідача ТОВ «ЮРІНКОМ Інтер», в якому просить: 1) стягнути з відповідача заборгованість за Договором від 08.11.2019 р. (сума заборгованості не визначена); 2) стягнути з відповідача моральну шкоду у розмірі 3-х прожиткових мінімумів (сума не визначена).

Вищевказаний позов не оплачений судовим збором.

Розглядаючи питання про відкриття провадження у справі, суд вважає, що вищевказаний позов слід направити за підсудністю за таких підстав.

Звертаючись за підсудністю до Подільського районного суду м.Києва, позивачем зазначена зареєстрована адреса свого місця проживання в Подільському районі м.Києва.

За правилами альтернативної територіальної підсудності, встановленої, зокрема, ст.28 ч.1 ЦПК України, за зареєстрованим місцем проживання (перебування) позивача можуть пред`являтись позови, що виникають з трудових відносин.

Як вбачається з матеріалів позову, позивач просить стягнути заборгованість за Договором про надання послуг з ведення бухгалтерського обліку від 08.11.2019 р., за яким ТОВ «ЮРІНКОМ Інтер» виступало замовником, а ОСОБА_1 була виконавцем.

Отже, позивач не перебувала в трудових відносинах з відповідачем, оскільки правовідносини, що виникли між сторонами, не регулюються КЗпП України, а врегульовані Цивільним кодексом України.

Тим самим, вищевказаний позов не є підсудним Подільському районному суду м.Києва як суду за зареєстрованим місцем проживання, оскільки даний позов не виникає з трудових відносин, а тому на нього не поширюється правила альтернативної підсудності.

Вищевказаний позов відноситься до категорії позовів, які пред`являються до суду відповідно до ст.27 ч.2 ЦПК України за правилом загальної територіальної підсудності (за місцезнаходженням юридичної особи згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань).

Як вбачається з позовної заяви, місцем знаходження відповідача є адреса: м.Київ, вул.Героїв Дніпра, буд.31-Б, що територіально відноситься до Оболонського району м.Києва.

А відтак, вищевказаний позов підсудний Оболонському районному суду м.Києва як суду за місцезнаходженням відповідача - юридичної особи.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п.1 ст.6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

При цьому, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення апеляційним судом з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ст.378 ч.1 ЦПК України).

Статтею 187 ч.9 ЦПК України, яка регулює питання відкриття провадження у справі, передбачено, що в разі, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Виходячи з наведеного вище, суд дійшов висновку, що матеріали позову (оскільки провадження у справі ще не відкрито) слід передати на розгляд до належного суду - Оболонського районного суду м.Києва, до територіальної юрисдикції якого належить вищевказаний позов як суду за місцем знаходження відповідача.

На підставі наведеного вище, керуючись ст.ст.27 ч.2, 31 ч.1 п.1, 258-260, 261, 353, 354 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ЮРІНКОМ Інтер» про стягнення винагороди за договором про надання послуг та відшкодування моральної шкоди - передати на розгляд за підсудністю до Оболонського районного суду м.Києва.

Ухвала може бути оскаржена позивачем апеляційному порядку до Київського апеляційного суду з подачею апеляційної скарги безпосередньо до апеляційного суду протягом 15 днів з дня складання ухвали.

Учасник справи, якому копія ухвали не була вручена в день її складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення йому копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяН. М. Ларіонова

Дата ухвалення рішення26.07.2022
Оприлюднено12.08.2022
Номер документу105669995
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —758/5762/22

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Майбоженко А. М.

Ухвала від 24.11.2022

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Майбоженко А. М.

Ухвала від 26.07.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні