Постанова
від 09.08.2022 по справі 405/497/22
КРОПИВНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Кропивницький апеляційний суд

№ провадження 33/4809/252/22 Головуючий у суді І-ї інстанції Драний В. В.

Категорія - 130 Доповідач у суді ІІ-ї інстанції Ремез П. М.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2022 року. м. Кропивницький

Суддя Кропивницького апеляційного суду Ремез П.М., вирішуючи питання прийнятності апеляційної скарги ОСОБА_1 на постанову Ленінського районного суду м. Кіровограда від 10.05.2022 в адміністративній справі щодо ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

Постановою Ленінського районного суду м. Кіровограда від 10.05.2022 ОСОБА_1 визнано винуватим у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 130 КУпАПта на нього накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 (один) рік. Стягнуто на користь держави судовий збір в розмірі 496 грн. 20 коп.

Не погоджуючись постановою суду ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати вказану постанову суду, а провадження по справі закрити у зв`язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення. Також в апеляційній скарзі заявив клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді, мотивуючи тим, що оскаржувана постанова ухвалена 10.05.2022 без його участі, і про те, що розгляд справи в цей день закінчився він не знав. Вказує, що на його адресу жодних документів від суду тривалий час не надходило, самостійно до суду дозвонитися не міг, а тому 01.07.2022 звернувся до суду із заявою в якій просив повідомити про рух справи або про результати розгляду. Після подачі до суду цієї заяви, він також тривалий час нічого від суду не отримував. З метою з`ясування долі справи він 20.07.2022 уклав договір з адвокатом, який і отримав копію постанови суду 21.07.2022. Вважає, що строк на апеляційне оскарження пропущений ним з поважних причин.

Перевіривши матеріали справи та проаналізувавши доводи апеляційної скарги, в частині підстав поновлення строку апеляційного оскарження, вважаю, що цей строк поновленню не підлягає у звязку з наступним.

Відповідно до ч. 2ст. 294 КУпАПпостанова судді у справі про адміністративне правопорушення може бути оскаржена протягом десяти днів з дня винесення постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених частиною п`ятою статті7та частиною першою статті287цьогоКодексу.

Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

Апеляційним судом встановлено, що постанова суду першої інстанції щодо ОСОБА_1 винесена 10.05.2022 (а.с.22-24).

Строк на її апеляційне оскарження закінчився 20.05.2022.

Однак, апеляційна скарга на вказане судове рішення, направлена засобами поштового зв`язку згідно штампу на конверті лише 29.07.2022, тобто поза межами процесуального строку.

Апеляційний суд зазначає, що підстави пропуску строку на апеляційне оскарження можуть бути визнані поважними, а строк поновлено лише у разі, якщо вони повязані з непереборними та обєктивними перешкодами, труднощами, які не залежать від волі особи та унеможливили своєчасне, тобто у встановлений законом процесуальний строк, подання апеляційної скарги.

ЄСПЛ у рішенні від 28 березня 2006 року у справі «Мельник проти України» (пункти 22-23) зазначив, що норми, які регламентують строки подання скарг, безумовно, передбачаються для забезпечення належного відправлення правосуддя і дотримання принципу юридичної визначеності. Зацікавлені особи повинні розраховувати на те, що ці норми будуть застосовані. У той же час такі норми або їх застосування мають відповідати принципу юридичної визначеності та не перешкоджати сторонам використовувати наявні засоби (Melnyk v. Ukraine, N 23436/03).

Отже, у контексті забезпечення реалізації права на оскарження судового рішення та вирішення питання поновлення строків на оскарження у рішеннях ЄСПЛ сформувалась стала практика, відповідно до якої поновлення строків на оскарження може бути виправданим, якщо пропуск строку є поважний, об`єктивно незалежний від волі та поведінки скаржника.

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 в призначені судові засідання на 15.03.2022 та 27.04.2022 не з`явився, однак подав до суду заяви про відкладення розгляду справи на іншу дату (а.с.13,16). У призначене судове засідання на 10.05.2022 ОСОБА_1 також не з`явився, і клопотань про відкладення розгляду справи до суду не подавав. Про розгляд справи саме 10.05.2022 апелянт достеменно знав про, що свідчить його посилання в заяві від 01.07.2022 та зі змісту самої апеляційної скарги (а.с.30,36-37). Копія постанови суду отримана його захисником - адвокатом Пушкарьовим Д.Є. 21.07.2022 (а.с.30,34).

Європейський Суд з прав людини у своєму рішенні «Пономарьов проти України» наголосив, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатися про стан відомого їх судового провадження.

Втім, як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 більше ніж 1,5 місяці з моменту останнього судового розгляду справи і до моменту подачі ним заяви від 01.07.2022, не цікавився розглядом справи. Подавши заяву від 01.07.2022, надалі до суду не звертався, що свідчить про відсутність наміру у апелянта дізнатися про рух справи та отримання копії постанови суду.

Посилання апелянта, що самостійно до суду дозвонитися не міг, не можуть братися до уваги, оскільки у вказаний період, як телефонний так і інші види звязку, а також транспортне сполучення працювали в нормальному режимі.

Апеляційний суд зазначає, що суд не може зобовязати сторону скористатися своїм правом, але сторона, яка добровільно відмовилася від використання свого права, маючи всі можливості ним скористатися, повинна миритися з процесуальними наслідками свого рішення.

За таких обставин, апеляційний суд дійшов висновку, що оскільки ОСОБА_1 був належним чином повідомлений та достовірно знав про дату та місце останнього судового розгляду даної адміністративної справи, а саме 10.05.2022 (а.с.20,21), однак без поважних причин до суду не зявився, при цьому мав обєктивну можливість для отримання інформації щодо стану розгляду цієї справи та прийнятого судового рішення, проте у визначений у ст. 294 КУпАП строк, без поважних на те причин, належним чином не скористався своїм правом подати апеляційну скаргу на дану постанову суду.

З огляду на викладене та з урахуванням того, що в клопотанні не наведено обєктивних обставин,які бперешкоджалиОСОБА_1 реалізувати своє право на апеляційне оскарження постанови, а вказані в обґрунтування клопотання доводи не належать до поважних причин пропуску процесуального строку, суд вважає, що відсутні законні підстави для його поновлення.

Керуючисьст. 294 КУпАП, апеляційний суд

П О С Т А Н О В И В:

Відмовити ОСОБА_1 у поновленністроку наапеляційне оскарження постанови Ленінського районного суду м. Кіровограда від 10.05.2022 в адміністративній справі щодо ОСОБА_1 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Апеляційну скаргу із доданими матеріалами повернути апелянту.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя підпис

З оригіналом згідно:

Суддя Кропивницького

апеляційного суду Ремез П.М.

СудКропивницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення09.08.2022
Оприлюднено15.08.2022
Номер документу105703982
СудочинствоАдмінправопорушення
КатегоріяАдміністративні правопорушення на транспорті, в галузі шляхового господарства і зв’язку Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції

Судовий реєстр по справі —405/497/22

Постанова від 21.10.2022

Адмінправопорушення

Кропивницький апеляційний суд

Кабанова В. В.

Постанова від 09.08.2022

Адмінправопорушення

Кропивницький апеляційний суд

Ремез П. М.

Постанова від 09.05.2022

Адмінправопорушення

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Драний В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні