Ухвала
від 22.02.2022 по справі 761/5789/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5789/22

Провадження № 2/761/8102/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 лютого 2022 року суддя Шевченківського районного суду м. Києва Сіромашенко Н.В., розглянувши питання про прийняття позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини та матері дитини, -

В С Т А Н О В И В :

У лютому 2022 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в якій позивач просить стягнути на її користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 2000,00 грн щомісячно до досягнення дитиною повноліття та стягнути аліменти на її утримання до досягнення дитиною трьох років.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.02.2022 матеріали позовної заяви передані на розгляд судді Сіромашенко Н.В.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175-177 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної, інстанційної та територіальної юрисдикції Шевченківського районного суду м. Києва.

Відповідно до ч. 2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

При цьому, спрощене позовне провадження призначене для розгляду, зокрема, малозначних справ, відповідно до ч. 4 ст. 19 ЦПК України.

Так, для цілей цього Кодексу малозначними справами є серед іншого справи не значної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п`ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, відповідно до ч. 6 ст. 19 ЦПК України.

Згідно ч. 1, 2 ст. 274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Крім того, у відповідності до приписів ч.5 ст. 279 ЦПК України розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін за клопотанням однієї з сторін або із власної ініціативи.

Зважаючи на приписи чинного ЦПК України, суд приходить до висновку, що дана справа має бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

Одночасно в позовній заяві позивач клопоче про витребування у Державної податкової інспекції у Святошинському районі ГУ ДПС у м. Києві інформації про розмір доходів за 2021 рік від підприємницької діяльності відповідача, а також, витребування у АТ «Райффайзен Банк Аваль» довідки про рух коштів за період 2020-2021 роки та залишок коштів на 18.02.2022 на рахунках НОМЕР_1 , НОМЕР_2 та будь-яких інших рахунках, відкритих на ім`я відповідача.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

За нормою ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частинами 5-9 ст.84 ЦПК України визначено, що суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до частин 1, 2 ст.1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунка, операцій за рахунком і відомостей про клієнта. Відомості про операції та рахунки можуть бути надані тільки самим клієнтам або їхнім представникам. Іншим особам, у тому числі органам державної влади, їхнім посадовим і службовим особам, такі відомості можуть бути надані виключно у випадках та в порядку, встановлених законом про банки і банківську діяльність.

У разі розголошення банком відомостей, що становлять банківську таємницю, клієнт має право вимагати від банку відшкодування завданих збитків та моральної шкоди.

Згідно ст. 60 Закону України "Про банки та банківську діяльність" інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним або стала відомою третім особам при наданні послуг банку або виконанні функцій, визначених законом, а також визначена у цій статті інформація про банк є банківською таємницею.

Банківською таємницею, зокрема, є: 1) відомості про банківські рахунки клієнтів, у тому числі кореспондентські рахунки банків у Національному банку України; 2) інформація про операції, проведені на користь чи за дорученням клієнта, вчинені ним правочини; 3) фінансово-економічний стан клієнтів.

Пунктом 2 ч.1 ст. 62 цього ж закону встановлено, що інформація щодо юридичних та фізичних осіб, що становить банківську таємницю, розкривається банками рішенням суду.

Разом з цим позивачем не надано достатніх доказів на обгрунтування витребування вищевказаної інформації у АТ «Райффайзен Банк Аваль» за період 2020 -2021 років, з матеріалів справи вбачається, що позивач звернулася до суду з позовом лише 18.02.2022, тому суд не вбачає достатніх підстав для витребування вищевказаної інформації за 2020 рік.

Суд враховує, що діяльність та фінансовий стан клієнта, яка стала відомою банку є банківською таємницею, а встановлення його обсягу є необхідним доказом для вирішення справи по суті позовних вимог, в зв`язку з чим заява в зазначеній частині підлягає частковому задоволенню.

Згідно зі ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

З огляду на викладені обґрунтування необхідності витребування вказаних вище доказів та надані на підтвердження їх докази, враховуючи, що позивачем обґрунтована необхідність витребування доказів, суд приходить до висновку, що вимога позивача про витребування документів у Державної податкової інспекції у Святошинському районі ГУ ДПС у м. Києві підлягає задоволенню з метою забезпечення об`єктивності та повноти розгляду справи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 19, 187, 274, 277, 353 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (ІПН НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) про стягнення аліментів на утримання дитини та матері дитини.

Призначити справу в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін для розгляду справи по суті на 06 вересня 2022 року о 15 год. 30 хв. в приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва (м. Київ, вул. Дегтярівська, 31 А, каб. № 614).

Витребувати у Державної податкової інспекції у Святошинському районі ГУ ДПС у м. Києві (03115, м. Київ, вул. Верховинна, 9) інформацію про розмір доходів від підприємницької діяльності ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) за 2021 рік.

Витребувати в АТ «Райффайзен Банк Аваль» (01011, м. Київ, вул. Лєскова, 9) довідку про рух коштів за 2021рік та залишок коштів на рахунках НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , відкритих на ім`я ОСОБА_2 (РНОКРПП НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) станом на 18.02.2022.

Зобов`язати Державну податкову інспекцію у Святошинському районі ГУ ДПС у м. Києві та АТ «Райффайзен Банк Аваль» надіслати копії витребуваних судом документів до Шевченківського районного суду міста Києва (м. Київ, вул. Дегтярівська, 31 А, каб. 614) протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Копії ухвал про відкриття спрощеного позовного провадження у справі направити позивачу, іншим сторонам разом з копією позовної заяви та документів, долучених до неї.

Відповідач має право у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву у порядку, передбаченому ст. 178, 191 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі не надання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Позивач має право подати до суду відзив у п`ятиденний строк з дня отримання відзиву у порядку, передбаченому ст.179, 278 ЦПК України.

Відповідач має право подати до суду заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів у п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив в порядку, передбаченому ст. 180, 278 ЦПК України.

Роз`яснити учасникам справи, що подання заяв по суті справи (позовна заява; відзив на позовну заяву; відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву є їхнім правом. У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом або законом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://sh.ki.court.gov.ua.

У відповідності до вимог ст. 353 ЦПК України ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя: Н.В. Сіромашенко

Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено18.08.2022
Номер документу105751963
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —761/5789/22

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні