Рішення
від 15.01.2024 по справі 761/5789/22
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/5789/22

Провадження № 2/761/1394/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 січня 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Сіромашенко Н.В.,

при секретарі Дем`янчук С.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 стягнення аліментів на утримання дитини та матері дитини,-

В С Т А Н О В И В:

У лютому 2022 року до Шевченківського районного суду м. Києва надійшли матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 в якій позивач просить стягнути на її користь аліменти на утримання сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 2000,00 грн щомісячно до досягнення дитиною повноліття та стягнути аліменти на її утримання до досягнення дитиною трьох років в розмірі 2000,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що 08.10.2021 між позивачем та відповідачем укладено шлюб, в якому ІНФОРМАЦІЯ_1 у них народився син - ОСОБА_4 . На день звернення до суду з цим позовом вони разом не проживають, не ведуть спільне господарство, не ведуть спільного побуту та збираються розлучатись. Син продовжує залишатись з позивачкою. Всі витрати на утримання, харчування та забезпечення дитини позивач здійснює особисто. Відповідач жодної участі у вихованні та утриманні сина не приймає, грошових коштів не надає. У зв`язку з цим позивач звернулась до суду з цим позовом та просить стягнути аліменти в твердій грошовій сумі. Вважає, що 2000,00 грн є мінімальною сумою для належного утримання дитини. Крім цього, позивач просить стягнути з відповідача аліменти на утримання позивача в розмірі 2000,00 грн до досягнення дитиною трьох років.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.02.2022 матеріали позовної заяви передані на розгляд судді Сіромашенко Н.В.

Ухвалою суду від 23.02.2022 відкрито провадження у справі, справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін та витребувано з Державної податкової інспекції у Святошинському районі ГУ ДПС у м. Києві інформацію про розмір доходів від підприємницької діяльності ОСОБА_2 та в АТ «Райффайзен Банк Аваль» довідку про рух коштів за 2021 рік та залишок коштів на рахунках НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , відкритих на ім`я ОСОБА_2 (РНОКРПП НОМЕР_3 , АДРЕСА_1 ) станом на 18.02.2022.

14.12.2023 на виконання ухвали суду від 23.02.2022 до суду надійшла інформація від АТ «Райффайзен Банк» про рух коштів на рахунках відповідача, де вказано, що станом на 18.02.2022 залишок на рахунку НОМЕР_2 становить 00,00 грн, на рахунку НОМЕР_1 становить 05,38 грн.

Позивач в судове засідання не з`явилась, подала до суду заяву в якій просила розглядати справу у її відсутність, позовну заяву підтримала.

Відповідач, в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся в установленому законом порядку, про причини неявки суд не сповіщав. В установлений строк відповідач відзиву на позовну заяву не подав. Тому суд вважає за можливе розглянути справи у відсутність відповідача.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч.1 ст. 223 ЦПК України).

Суд, дослідивши письмові докази, наявні в матеріалах справи, всебічно перевіривши обставини, на яких вони ґрунтуються у відповідності з нормами матеріального права, встановив наступні обставини та дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 08.10.2021 ОСОБА_2 та ОСОБА_1 зареєстрували шлюб у Шевченківському відділі державної реєстрації актів цивільного стану у міст Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про що складено актовий запис за №1772, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_4 .

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 є батьками малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_5 .

Як зазначає позивача в позовній заяві, дитина проживає з позивачем та знаходиться на її утриманні, що також підтверджується довідкою про реєстрацію місця проживання ОСОБА_3 від 29.10.2021 № 72646704, відповідно до якої малолітній ОСОБА_3 зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 разом з ОСОБА_1 з 20.03.2012.

Позивач зазначає, що відповідач не приймає участі в утриманні та вихованні дитини.

З копії договору підряду від 26.08.2021 № 2/21, доданого позивачкою до матеріалів справи вбачається, що відповідач є фізичною особою підприємцем.

Відповідно до довідки АТ «Райффайзен Банк Аваль» від 07.12.2023 № 81-15-9/9971-БТ в банку на ім`я ОСОБА_2 відкрито рахунки НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , про те станом на 18.02.2022 залишок грошових коштів в сумі на рахунках складає 5,38 грн.

Відповідно до довідки ГУ ДПС у м. Києві від 25.12.2023 №40/5/26-5-24-01-04-05 ФОП ОСОБА_2 зареєстрований в ДПІ Святошинського району м. Києва. Податкові декларації ФОП ОСОБА_2 за 2021 рік до ГУ ДПС у м. Києві не подавав.

Як передбачено статтею 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Частиною 3 цієї статті встановлено, що за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Статтею 182 СК України встановлено, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів. Суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

Відповідно до ч. 8 ст. 7 СК України регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим врахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї.

За змістом ст. 18 Конвенції ООН про права дитини держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Суд повинен докласти всіх можливих зусиль для того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки несуть основну відповідальність за виховання та розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Відповідно до ст. 8, ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального. Морального, культурного, духовного та соціального розвитку, на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини.

Дитині законом та іншими засобами має бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, що дадуть їй змогу розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та соціально, здоровим і нормальним шляхом, в умовах свободи та гідності. При ухваленні з цією метою законів основною метою має бути найкраще забезпечення інтересів дитини.

Найкраще забезпечення інтересів дитини має бути керівним принципом для тих, хто несе відповідальність за дитину, насамперед для її батьків.

Аналіз указаних положень законодавства, яке регулює спірні правовідносини, дає підстави для висновку про те, що праву дитини на утримання батьками до досягнення нею повноліття кореспондує обов`язок батьків утримувати свою дитину до її повноліття та забезпечувати в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умови життя, необхідні для розвитку дитини, який має бути виконаний батьками з урахуванням принципу найкращого забезпечення інтересів дитини.

За відсутності домовленості між батьками щодо способів виконання обов`язку утримувати дитину (частина перша статті 181 СК України), передбачене законом право отримання аліментів на дитину одним із подружжя, не залежить від того перебувають батьки дитини у шлюбі чи ні, живуть вони разом чи окремо один від одного.

Відповідно до вимог статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. (стаття 13 ПК України)

При ухваленні рішення суд оцінює докази з урахуванням вимог статей 77-80 ЦПК України про їх належність, допустимість, достовірність та достатність.

При цьому, згідно з статтею 81 ЦПК України, обов`язок доказування певних обставин лежить на стороні, яка посилається на них як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Суд враховує, що матеріали справи не містять відомостей про доходи відповідача, а також те, що відповідач є особою працездатного віку, відомостей про стан здоров`я відповідача матеріали справи не містять.

Оцінивши у сукупності докази надані позивачем до матеріалів справи, враховуючи вік дитини, розмір прожиткового мінімуму на її утримання, відсутність у матеріалах справи доведених відомостей про порядок утримання дитини та спосіб її життя, суд вважає, що аліменти на утримання сина ОСОБА_3 у розмірі 2000 гривень будуть достатніми для його матеріального забезпечення, відповідають принципу рівноправності визначених обов`язків кожного з батьків по матеріальному утриманню та забезпеченню умов життя, необхідних для розвитку дитини в межах своїх здатностей і фінансових можливостей.

Щодо заявлених позивачем вимог про стягнення на її утримання аліментів в розмірі 2000,00 грн, суд зазначає таке.

Згідно зі статтею 75 СК України дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Особливим видом права подружжя на утримання є право дружини на утримання під час вагітності та у разі проживання з нею дитини. Його особливість полягає у строковості дії, незалежності надання утримання від доходу дружини та наявністю лише однієї підстави, яка унеможливлює надання такого утримання, - можливості чоловіка надавати таке утримання.

Згідно з положеннями статті 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона, працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.

Разом з цим матеріали справи не містять доказів, на підтвердження того, що відповідач може надавати матеріальну допомогу на утримання дружини до досягнення дитиною трирічного віку, а відтак в задоволені позову в цій частині необхідно відмовити.

На підставі статті 141 ЦПК України, з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір пропорційно задоволеним вимогам у розмірі 992,40 грн.

Суд допускає негайне виконання рішень суду у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць (ст. 430 ЦПК України).

Керуючись ст. ст. 3, 4, 5, 12, 13, 76-81, 141, 259, 263-265, 268, 273, 430 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 стягнення аліментів на утримання дитини та матері дитини задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Рубіжне Луганської області, РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ) аліменти на утримання малолітнього сина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у твердій грошовій сумі в розмірі 2000,00 (дві тисячі) гривень, щомісячно, починаючи з 18.02.2022, до досягнення дитиною повноліття.

В іншій частині позову відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець м. Рубіжне Луганської області, РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) судовий збір в розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто два) грн 40 копійок в дохід держави (отримувач коштів - ГУК у м. Києві/Шевченк.р-н/22030101; код отримувача (код за ЄДРПОУ)-37993783; банк отримувача - Казначейство України (ел.адм.подат); код банку отримувача (МФО) - 899998; рахунок отримувача - UA628999980313151206000026011).

Рішення в частині стягнення аліментів у розмірі суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення через Шевченківський районний суд м. Києва.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення15.01.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116924060
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/5789/22

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Рішення від 15.01.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

Ухвала від 22.02.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Сіромашенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні