Ухвала
від 14.08.2022 по справі 461/734/21
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

15 серпня 2022 року

м. Київ

справа № 461/734/21

провадження № 61-7317ск22

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду: Коротенка Є. В. (суддя-доповідач), Зайцева А. Ю., Тітова М. Ю.,

розглянувши касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Львівського апеляційного суду від 08 липня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укр Енерго Пром»</a>, треті особи - Головне Управління Держпраці у Львівській області, ОСОБА_2 про встановлення факту перебування у трудових відносинах та зобов`язання вчиняти дії,

ВСТАНОВИВ:

У січні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду із вказаним позовом, в якому просив:

- стягнути з відповідача належну заробітну плату з 05 листопада 2020 року в розмірі не нижче 8 355 грн з відповідним відрахуванням податків та соціальних внесків згідно закону та ст. 34 Закону України «Про оплату праці»;

- стягнути з Відповідача матеріальну відповідальність у формі середньомісячного заробітку за відповідним видом економічної діяльності у регіоні, згідно розрахунку Головного управління статистики у Львівській області за весь період затримки виплати зарплати по день фактичного розрахунку з відповідними відрахуваннями податків та соціальних внесків згідно закону, як належну компенсацію;

- стягнути з Відповідача 2 000 грн моральної шкоди;

- застосувати до Відповідача санкції ст. 265 КЗпП з підстав порушень оформлення трудових відносин з Позивачем, протиправного та безпідставного відсторонення від роботи, не виплати зарплати, а також санкції ст. 188-39 КпАП з підстав надання незаконного доступу до персональних даних Позивача та їх розповсюдження Відповідачем в мережі інтернет.

Рішенням Галицького районного суду м. Львова від 13 липня 2021 року позов задоволено частково.

Встановлено факт перебування ОСОБА_1 у трудових відносинах з ТОВ «Укр Енерго Пром» з 05 листопада 2020 року по 30 листопада 2020 року на посаді менеджера по роботі з клієнтами із внесенням запису у трудову книжку про прийняття на роботу і звільнення з роботи за частиною 3 статті 38 КЗпП України.

Зобов`язано ТОВ «Укр Енерго Пром» нарахувати та виплатити ОСОБА_1 заробітну плату за період роботи з 05 листопада 2020 року по 30 листопада 2020 року у розмірі не нижче середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні без урахування фактично виплаченої заробітної плати.

Зобов`язано ТОВ «Укр Енерго Пром» нарахувати та виплатити ОСОБА_1 середньомісячний заробіток за відповідним видом економічної діяльності у регіоні за весь період затримки виплати заробітної плати (за період з 05 листопада 2020 року по 30 листопада 2020 року) по день фактичного розрахунку.

Зобов`язано ТОВ «Укр Енерго Пром» нарахувати та сплатити відповідно до законодавства податок на доходи фізичних осіб та суму єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування з нарахованих та виплачених ОСОБА_1 коштів.

Стягнуто з ТОВ «Укр Енерго Пром» на користь ОСОБА_1 моральну шкоду у розмірі 2 000 грн.

Стягнуто з ТОВ «Укр Енерго Пром» на користь держави судовий збір у розмірі 908 грн.

У задоволені решти вимог - відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного суду від 08 липня 2022 року апеляційну скаргу ТОВ «Укр Енерго Пром» задоволено.

Рішення Галицького районного суду м. Львова від 13 липня 2021 року - скасовано та ухвалено нове рішення, яким у задоволенні позову ОСОБА_1 до ТОВ «Укр Енерго Пром», треті особи - Головне Управління Держпраці у Львівській області, ОСОБА_2 про встановлення факту перебування у трудових відносинах та зобов`язання вчиняти дії - відмовлено.

28 липня 2022 року ОСОБА_1 засобами поштового зв`язкузвернулася до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову апеляційного суду.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 389 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити у касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи та постанову суду апеляційної інстанції, крім судових рішень, визначених у частині третій цієї статті.

Згідно з абзацом 1 частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пункті 1 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права виключно у таких випадках:

1) якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

2) якщо скаржник вмотивовано обґрунтував необхідність відступлення від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду та застосованого судом апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні;

3) якщо відсутній висновок Верховного Суду щодо питання застосування норми права у подібних правовідносинах;

4) якщо судове рішення оскаржується з підстав, передбачених частинами першою, третьою статті 411 цього Кодексу.

Частиною восьмою статті 394 ЦПК України передбачено, що в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження та строк для подання учасниками справи відзиву на касаційну скаргу.

Касаційна скарга подана у передбачений законом строк, за формою та змістом відповідає вимогам статті 392 ЦПК України, оплачена судовим збором.

Підставами відкриття касаційного провадження є підстави, передбачені пунктами 1 та 4 частини другої статті 389 ЦПК України, які наведені заявником.

Оскільки викладені в касаційної скарзі доводи викликають необхідність їх перевірки, слід відкрити касаційне провадження у даній справі та витребувати матеріали справи.

Керуючись статтями 389, 394, 395 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду,

УХВАЛИВ:

Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на постанову Львівського апеляційного суду від 08 липня 2022 року.

Витребувати з Галицького районного суду м. Львова цивільну справу № 461/734/21 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укр Енерго Пром»</a>, треті особи - Головне Управління Держпраці у Львівській області, ОСОБА_2 про встановлення факту перебування у трудових відносинах та зобов`язання вчиняти дії.

Надіслати учасникам справи копії касаційної скарги та доданих до неї документів, роз`яснити їм право подати відзив на касаційну скаргу, який за формою і змістом має відповідати вимогам статті 395 ЦПК України, протягом десяти днів з дня отримання цієї ухвали.

До відзиву необхідно додати докази надсилання відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: Є. В. Коротенко

А. Ю. Зайцев

М. Ю. Тітов

Дата ухвалення рішення14.08.2022
Оприлюднено17.08.2022

Судовий реєстр по справі —461/734/21

Постанова від 07.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 14.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 07.07.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 09.09.2021

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Рішення від 12.07.2021

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Рішення від 12.07.2021

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 12.04.2021

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Галицький районний суд м.Львова

Волоско І. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні