Ухвала
від 21.08.2022 по справі 151/291/22
ЧЕЧЕЛЬНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа№ 151/291/22

Провадження № 2-о/151/19/22

УХВАЛА

22 серпня 2022 року смт.Чечельник

Чечельницький районний суд Вінницької області у складі :

головуючої судді Токарчук Л.Г.,

присяжних Черняк В.М. та Токарчук О.І.,

за участю :

секретаря судового засідання Бондаренко В.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Чечельник Вінницької області клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 та орган опіки та піклування Ольгопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна , -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат Денисюк О.С. звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 із заявою про визнання недієздатною ОСОБА_2 та встановлення над нею опіки. Заяву мотивує тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною сестрою ОСОБА_1 та проживає разом з ним у АДРЕСА_1 . Відповідно до довідки серії ВТЕ-18 №04721 від 02.11.1991 вона визнана недієздатною, оскільки є інвалідом дитинства 2-ї групи, яка встановлена безстроково. Згідно виписки з акта освідування, що додана до вказаної вище довідки ОСОБА_2 встановлено діагнозолігофренія вст.імбецильності.Даним актомтакож встановлено,що вонаотримує допомогупо інвалідності,важко розумововідстала,часто хворієта застаном здоров`яне здатнадо самостійногообслуговування (санітарно-гігієнічніпроцедури виконуєпід наглядом,має порушенемовлення)та потребуєпостійного сторонньогодогляду. Крімтого,довідкою ЛКККП "Ольгопільськийцентр первинноїМС допомоги" ОСОБА_4 потребує сторонньогодогляду довічноунаслідок важкоїрозумової відсталості.У зв`язкуз чим,просить визнатиОСОБА_2 недієздатною і призначи його опікуном.

Ухвалою суду від 08 серпня 2022 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження по справі.

У судове засідання заявник та його представник не з`явилися, проте адвокат Денисюк О.С. через канцелярію суду подав клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_4 .. Крім того, подав заяву, в якій просить подане клопотання розглядати у його відсутності.

У судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явся, однак подав заяву про розгляд клопотання про призначення експертизи у його відсутності. Заяву підтримує та просить призначити судово-психіатричну експертизу.

Представник органу опіки та піклування Ольгопільської сільської ради Гайсинського району Вінницької області Микола Савченко. у судове засідання не з`явився. Надав суду заяву про проведення судового засідання у його відсутності, проти задоволення заяви не заперечує.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлене клопотання підлягає задоволенню, оскільки для визначення стану ОСОБА_2 необхідні спеціальні знання у відповідній галузі.

Відповідно до ст.103 ЦПК України,суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ст.105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

Відповідно до ч.1 ст.298 ЦПК України,суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст.21 Закону України "Про психіатричну допомогу"судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до ч.3 ст.7 Закону України "Про судову експертизу",виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

Як зазначається в п.4 Постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 №3 "Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним" судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що наявні достатні дані про психічний розлад ОСОБА_2 , а вирішення питання про те, чи може ОСОБА_2 розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань, суд приходить до висновку про необхідність призначення судово-психіатричної експертизи .

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 ЦПК України,суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно з п.9 ч.1ст.253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись статтями 252, 253, 298 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника заявника адвоката Денисюка Олексія Сергійовича про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у справі за заявоюОСОБА_1 ,заінтересовані особи: ОСОБА_2 таорган опікита піклуванняОльгопільської сільськоїради Гайсинськогорайону Вінницькоїобласті провизнання особинедієздатною тапризначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити наступні питання:

1.Чи страждає на психічну хворобу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителька АДРЕСА_1 ? Якщо так, то на яку ?

2.Чи розуміє в силу свого психічного захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства "Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.І.Ющенка Вінницької обласної Ради" (вул.Пирогова, 109, м.Вінниця, 21005).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 ККУкраїни.

Експертизу провести не пізніше одного місяця з дня отримання цієї ухвали експертною установою.

У розпорядження експерта направити матеріали цивільної справи №151/291/22.

Роз`яснити заявнику положення ст.109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Людмила ТОКАРЧУК

Присяжні Валентина ЧЕРНЯК

Олеся ТОКАРЧУК

Дата ухвалення рішення21.08.2022
Оприлюднено23.08.2022
Номер документу105830233
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —151/291/22

Рішення від 18.01.2023

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 02.12.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Чечельницький районний суд Вінницької області

Токарчук Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні