Ухвала
від 18.08.2022 по справі 910/7434/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

19.08.2022Справа № 910/7434/22Суддя Господарського суду міста Києва Приходько І.В., розглянувши матеріали

позовної заяви ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА "ПОБУТСЕРВІС"

до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БОССОМ ГРУП"

про стягнення 33 131,43 грн.,

ВСТАНОВИВ:

ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО "ПОБУТСЕРВІС" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до ТОВАРИСТВА З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ "БОССОМ ГРУП" про стягнення у розмірі 33 131,43 грн.

Розглянувши подану позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд зазначає наступне.

Пунктом 3 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивач у вступній частині (на титульному аркуші) визначив ціну позову у розмірі 33 131,43 грн. та вказав, що позовна заява про стягнення заборгованості за договором оренди з урахуванням індексу інфляції, трьох відсотків річних та штрафу.

При цьому в прохальній частині позовної заяви позивач просить стягнути з відповідача на свою користь загальну суму заборгованості по сплаті експлуатаційних послуг за березень, квітень та травень 2022 та компенсації комунальних послуг за лютий, квітень, травень 2022 року в розмірі 33 131,43 грн.

З приводу вищенаведеного суд зазначає, що ціна позову у розмірі 33 131,43 грн. не може вважатися обґрунтованою, оскільки зі змісту позовної заяви неможливо встановити правову природу її виникнення.

З урахуванням викладеного, наведений у позовній заяві розрахунок позовних вимог не може бути прийнятий судом в якості обґрунтованого розрахунку сум, що стягуються, в розумінні приписів пункту 3 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відтак, позивачу необхідно зазначити єдину та обґрунтовану ціну позову з урахуванням її складових, у розумінні приписів пункту 3 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору.

Згідно зі статтею 1 Закону України "Про судовий збір" судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Частиною 1 статті 4 вказаного Закону України встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» передбачено, що з 1 січня 2022 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2 481 грн.

Зі змісту прохальної частини позовної заяви вбачається, що позивачем, заявлено майнові вимоги про стягнення 33 131,43 грн.

Отже, за подання позовної заяви необхідно сплатити судовий збір за ставками, встановленими Законом України "Про судовий збір", за вимогу майнового характеру, у розмірі 2 481,00 грн.

Однак, як встановлено судом, в матеріалах позовної заяви відсутні докази сплати судового збору.

Таким чином, позивачем не надано доказів сплати судового збору у встановленому законодавством розмірі.

Частинами 1, 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

За таких обставин, господарський суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків у визначений судом спосіб.

Керуючись ст. ст. 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Залишити без руху позовну заяву ДОЧІРНЬОГО ПІДПРИЄМСТВА "ПОБУТСЕРВІС".

2. Надати позивачу строк для усунення недоліків, який становить десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків у позовній заяві шляхом надання:

- уточнення ціни позову та надання обґрунтованого розрахунку ціни позову;

- належних доказів оплати судового збору в розмірі 2 481,00 грн.

4. Роз`яснити позивачу, що у разі якщо недоліки позовної заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою (частина 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І.В. Приходько

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення18.08.2022
Оприлюднено23.08.2022
Номер документу105835558
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —910/7434/22

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Ухвала від 28.03.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тарасенко К.В.

Рішення від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 24.11.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

Ухвала від 18.08.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Приходько І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні