Ухвала
від 15.08.2022 по справі 522/155/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/155/22

Провадження № 2/522/56/22

УХВАЛА

16 серпня 2022 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючої - судді Косіциної В.В.

за участю секретаря судового засідання Левченко К.І.

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення боргу,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні судді Приморського районного суду м. Одеси перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , в якій він просить суд стягнути з відповідачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 на свою користь заборгованість за договором позики від 8 січня 2017 року у сумі 70000 доларів США, що еквівалентно 1890000 грн. станом на день звернення до суду із позовом, пропорційно у розмірі, який відповідає частці кожного відповідача у спадщині, яка відкрилась після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У чергове підготовче засідання, яке відбулося 16 серпня 2022 року учасники справи не з`явилися; про місце,дату та час підготовчого засідання сповіщені належним чином відповідно до вимог ст.. 130 ЦПК України та з урахуванням рекомендацій Ради суддів України, викладених у Рішенні № 26 від 5 серпня 2022 року. Від представника відповідача ОСОБА_2 адвоката Дідуренко С.В. засобами електронного зв`язку надійшло повідомлення про неможливість прибути у підготовче засідання у зв`язку із несприятливими погодними умовами та прохання до суду про відкладення судового засідання.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про можливість закриття підготовчого провадження з наступних підстав.

Так, Верховний Суд України у постанові від 01.09.2021 у справі № 757/54510/17 (провадження № 61-2858св21) зазначив, що статтею 196 ЦПК України передбачено, що для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій.

Положеннями статті 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Таким чином, підготовче судове провадження - це стадiя судового прoцесу, в якій з`ясовується предмет спoру, позoвні вимoги, заперечення на позoвні вимoги, склад учасників судовoго процесу, вирішення відводів, xарактер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкoдного розгляду справи пo суті, іншими словами, це важлива складова судочинства, що спрямована на створення умов для правильного, безперешкодного та своєчасного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

Підготовче засідання є формою підготовчого провадження, яка полягає у вчиненні судом та учасниками судового процесу відповідних процесуальних дій.

Підготовче засідання проводиться судом із повідомленням учасників справи (частина перша статті 197 ЦПК України).

Частиною другою статті 198 ЦПК України передбачено, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу;2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у підготовчому засіданні.

За змістом частин першої-другої статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Виходячи зі змісту вказаних процесуальних норм, підготовче провадження має бути проведено протягом встановлених строків, а неявка належним чином повідомленого про дату та час підготовчого засідання позивача за загальним правилом не перешкоджає проведенню підготовчого засідання.

Відповідно до частини першої статті 200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.»

Також, суд враховує, що відповідно до ч. 2 ст. 198 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках:

1) визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу;

2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача;

3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Судом було встановлено, що відповідних підстав для відкладення підготовчого засідання, призначене на 16 серпня 022 року немає.

В ході підготовчого провадження та під час проведення підготовчого засідання у даній цивільній справі проведено підготовчі дії, передбачені ст.ст. 189-199 ЦПК України.

Згідно з п. 15 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого судового засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Таким чином, суд, встановивши, що спір між сторонами до судового розгляду не врегульований, підстав для залишення позовної заяви без розгляду або закриття провадження у справі немає, клопотань про залучення до участі у справі відповідачів, третіх осіб та інших клопотань до суду не надійшло, підстав для відкладення підготовчого судового засідання немає та з урахуванням розумності строків розгляду справи дійшов до висновку, що можливо закрити підготовче провадження у справі та призначити її до розгляду по суті.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 43, 49, 121, 197, 198, 200, 258-261 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Закрити підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про стягнення боргу

Призначити справу до розгляду по суті у судовому засіданні в приміщенні Приморського районного суду м. Одеси за адресою: м. Одеса, вул. Балківська, 33, зал судових засідань 224 на 27 вересня 2022 року на 14.00

В судове засідання викликати учасників судового процесу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання, є остаточною та оремо від рішення оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Косіцина

Дата ухвалення рішення15.08.2022
Оприлюднено24.08.2022
Номер документу105863683
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —522/155/22

Рішення від 13.12.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 15.08.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 10.02.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 21.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

Ухвала від 12.01.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Косіцина В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні