Ухвала
від 22.08.2022 по справі 383/1428/19
БОБРИНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 383/1428/19

Номер провадження 6/383/10/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2022 року Бобринецький районний суд Кіровоградської області у складі головуючої судді - Замши О.В.,

за участю секретаря судового засідання - Машкової О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бобринець Кіровоградської області заяву Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) про заміну стягувача у виконавчому листі,-

ВСТАНОВИВ:

Представник Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) Олександр Братухін звернувся до Бобринецького районного суду Кіровоградської області із заявою про заміну стягувача у виконавчому листі.

В обґрунтування заяви посилається на те, що рішенням Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 04 серпня 2020 року задоволено позовні вимоги керівника Новоукраїнськоїмісцевої прокуратуриКіровоградської областів інтересахдержави вособі Державноїекологічної інспекціїу Кіровоградськійобласті про відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушення. Після набрання рішенням законної сили був виданий виконавчий лист про стягнення з відповідача по справі ОСОБА_1 завданих збитків. Представник заявника вказує, що 09 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №802 «Про утворення міжрегіональних територіальних органів та ліквідацію територіальних органів Державної екологічної інспекції», якою ліквідовано Державну екологічну інспекцію у Кіровоградській області та створено Державну екологічну інспекцію Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області). Враховуючи, що попереднього стягувача по справі ліквідовано, звернувся до суду із заявою та просить замінити стягувача у виконавчому листі його правонаступником.

Учасники справи в судове засідання не з`явилися. Відповідно до ч.3 ст.442 ЦПК України неявка учасників справи не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява про заміну сторони стягувача підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що рішенням Бобринецького районного суду Кіровоградської області від 04 серпня 2020 року у справі №383/1428/19 задоволено позовні вимоги керівника Новоукраїнськоїмісцевої прокуратуриКіровоградської областів інтересахдержави вособі Державноїекологічної інспекціїу Кіровоградськійобласті та ухвалено стягнути з ОСОБА_1 на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області, шкоду завдану державі кримінальним правопорушенням в розмірі 97691 грн. 60 коп.

17.09.2020 року після набрання рішенням законної сили на адресу заступника керівника Новоукраїнської місцевої прокуратури Кіровоградської області судом був направлений виконавчий лист про стягнення збитків для його пред`явлення до виконання.

22.09.2020 року виконавчий лист отримано, що підтверджується поштовим повідомленням від 24.09.2020 року. (а.с.196).

Відповідно до підпункту 1.1.3 пункту 1 наказу Державної екологічної інспекції України від 22.12.2020 року №501 справи Державної екологічної інспекції у Кіровоградській області передано до Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області), яка відповідно до пункту 4 наказу Державної екологічної інспекції України від 22.12.2020 року №503 з 23 грудня 2020 року розпочала здійснювати свої повноваження.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.512 ЦК України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

За приписами ч.1 ст.514ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст.442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувана у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Окрім цього, відповідно до абзацу першого ч.5 ст.15 ЗУ «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Виходячи із результатів системного аналізу цих норм, зокрема пунктів 1, 2 частини першоїстатті 512 ЦК України, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимога) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду України від 20 листопада 2013 року у справі № 6-122цс13.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що клопотання Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) про заміну стягувача у виконавчому листі підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 512, 514 ЦК України, ст.ст. 77, 78, 81, 259, 260, 263, 442, 447 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Державної екологічної інспекції Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) задовольнити.

У виконавчомулисті,виданому напідставі рішенняБобринецького районногосуду Кіровоградськоїобласті від04серпня 2020року усправі №383/1428/19за позовомкерівника Новоукраїнськоїмісцевої прокуратуриКіровоградської областів інтересахдержави вособі Державноїекологічної інспекціїу Кіровоградськійобласті до ОСОБА_1 , третяособа настороні позивача-Тарасівська сільськарада Бобринецькогорайону Кіровоградськоїобластіпро відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, замінити стягувача - Державну екологічну інспекцію у Кіровоградській області на її правонаступника - Державну екологічну інспекцію Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області), місцезнаходження за адресою Дніпропетровська область, місто Кривий Ріг, вул. Героїв АТО, 92, код ЄДРПОУ 43877118.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст ухвали складено 26.08.2022 року.

Суддя О.В. Замша

СудБобринецький районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.08.2022
Оприлюднено29.08.2022
Номер документу105902413
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про заміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —383/1428/19

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Замша О. В.

Ухвала від 22.08.2022

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Замша О. В.

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 30.01.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

Ухвала від 10.01.2020

Цивільне

Бобринецький районний суд Кіровоградської області

Бондаренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні