Ухвала
від 26.08.2022 по справі 686/12272/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/12272/22

Провадження № 1-кс/686/7742/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 серпня 2022 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 , про арешт майна у кримінальному провадженні за № 42022240000000019 від 04.06.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України,

встановив:

25.08.2022 прокурор Окружної прокуратури міста Хмельницького ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту у кримінальному провадженні № 42022240000000019 арешт на: аркуш паперу формату А4 із чорновими записами, ноутбук «DELL» s/n 9CGL412, чотири аркуші паперу формату А4 із чорновими записами, аркуш паперу формату А4 запит командира військової частини НОМЕР_1 та аркуш паперу формату А4 копія запиту начальника ангіоневрологічного відділення Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», мобільний телефон «MOTO», імеі: НОМЕР_2 , у чохлі, із сім-карткою НОМЕР_3 , які вилучено 23.08.2022 в ході обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кімнаті на першому поверсі будівлі гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що група осіб, під час воєнного стану, з метою отримання прибутку, завозить на митну територію України гуманітарну допомогу широкого вжитку та військового призначення, після чого незаконно реалізовує її.

Придбання вказаних товарів здійснюється, в тому числі, за благодійні пожертви, збір яких відбувається на банківські рахунки, відкриті на ім`я ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ГО «Україна-2022», керівником та засновником якої є останній.

Пошук товарів у країнах Європейського союзу, які в подальшому ввозяться на територію України у якості гуманітарної допомоги, здійснює ОСОБА_5 . Для завезення товарів гуманітарної допомоги на територію України, ОСОБА_4 використовує листи (в тому числі підроблені) від військових частин та медичних установ із зазначенням переліку товарів, які він завозить з Європейського Союзу. За оформлення листів відповідає ОСОБА_6 .

Окрім цього встановлено, що фігуранти кримінального провадження для ввезення на територію України товарів гуманітарної допомоги використовують реквізити ГО «Україна 2022» (код ЄДРПОУ 44740328) та ГО «Захист об`єднання волонтерів» (код ЄДРПОУ 44740312).

Так в ході досудового розслідування допитано в якості свідка ОСОБА_7 , який повідомив, що з метою допомоги військовослужбовцям ЗСУ, неодноразово зустрічався із ОСОБА_4 , для обговорення питань щодо отримання гуманітарної допомоги у вигляді транспортного засобу, бронежилетів та шоломів. В ході зустрічей із ОСОБА_4 , останній повідомив, що на даний час у його ГО «Україна 2022» є можливість ввезти на митну територію України автомобіль «Hyuandai Santa Fe», як гуманітарну допомогу, а також на складах, що розташовані по АДРЕСА_2 та АДРЕСА_3 , уже є ввезені як гуманітарна допомога бронежилети та шоломи. Окрім цього, ОСОБА_4 повідомив, що вказану гуманітарну допомогу він передасть лише на платній основі, вказавши, що вартість автомобіля буде становити 4000 Євро, вартість бронежилета 600 Євро, а шолома 700 Євро. Також ОСОБА_4 повідомив, що йому потрібно буде підготувати листа від військової частини на ввезення на митну територію України вказаного автомобіля та здійснити передплату. На дані умови ОСОБА_7 погодився та 22.07.2022 передав ОСОБА_4 грошові кошти в сумі 30000 гривень, про що останній написав розписку. Згідно домовленості ОСОБА_4 на платній основі передасть ОСОБА_7 транспортний засіб «Hyuandai Santa Fe», 20 бронежелетів та 20 шоломів. Окрім цього, ОСОБА_4 , повідомив, що особисто підготує усі необхідні документи (лист від військової частини з проханням надати гуманітарну допомогу, акт прийому-передачі гуманітарної допомоги на безоплатній основі) на ввезення та передачу гуманітарної допомоги.

Таким чином, в ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_4 ввозить на митну територію України предмети військового призначення, як гуманітарну допомогу, на підставі фіктивних документів та в подальшому здійснює її продаж..

В ході досудового розслідування, 23.08.2022, на підставі ухвали слідчого судді, проведено обшук за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме у кімнаті на першому поверсі будівлі гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 , яка на праві колективної власності належить Красилівській районній орендній будівельній організації «Райагробуд», в ході якого вилучено:

-аркуш паперу формату А4 із чорновими записами, який поміщено у спеціальний пакет PSP3107563;

-ноутбук «DELL» s/n 9CGL412, який поміщено у спеціальний пакет PSP3107562;

-чотири аркуші паперу формату А4 із чорновими записами, які поміщено у спеціальний пакет PSP6109059;

-аркуш паперу формату А4 запит командира військової частини НОМЕР_1 та аркуш паперу формату А4 копія запиту начальника ангіоневрологічного відділення Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», які поміщено у спеціальний пакет PSP6109058.

Крім цього в ході обшуку вказаного помешкання був проведений обшук ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в якого вилучено мобільний телефон «MOTO», імеі: НОМЕР_2 , у чохлі, із сім-карткою НОМЕР_3 , які поміщено у спеціальний пакет FPS5002040.

23.08.2022 згідно ст.ст. 98, 100 КПК України, вказані аркуші паперу із чорновими записами, ноутбук, запит командира військової частини, копія запиту начальника відділення клінічного центру та мобільний телефон в чохлі визнано речовими доказами у кримінальному провадженні, так як вони мають важливе значення для подальшого досудового розслідування, зокрема можуть містити у собі інформацію, щодо незаконної діяльності ОСОБА_4 пов`язаної із незаконним використанням з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги.

Прокурор просить накласти арешт на указане майно для забезпечення збереження його як речового доказу, що містить сліди вчинення кримінального правопорушення.

Прокурор в судове засідання не з`явився, проте, в його клопотанні міститься прохання про розгляд справи за його відсутності, просить його задовольнити.

Дослідивши клопотання та долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов такого висновку.

Відповідно до ч.2 ст. 131 КПК України, одним із заходів кримінального провадження є арешт майна.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте, в його клопотанні міститься прохання про розгляд справи за його відсутності, просить його задовольнити.

Перевіривши надані матеріали, слідчий суддя приходить до такого висновку.

Відповідно до ст. 170 КК України арештом майна є тимчасове до скасування установленому КПК України порядку позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду право на відчуженням розпорядження та користування майном щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину.

Завданням арешту майна є запобігання, можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення та відчуження.

Згідно з ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення, зокрема збереження речових доказів.

Зі змісту ч. 3 ст. 170 КПК України вбачається, що арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Частиною 1 ст. 171 КПК України визначено, що з клопотанням про арешт майна до слідчого судді, суду має право звернутися прокурор, слідчий за погодженням з прокурором, а з метою забезпечення цивільного позову - також цивільний позивач.

Відповідно до ч. 2 ст. 171 КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:

1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна;

2) перелік і види майна, що належить арештувати;

3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном;

4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу.

Слідчий суддя приходить до висновку про те, що майно, на арешті якого наполягає сторона обвинувачення, відповідає критеріям речових доказів у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.201-2 КК України, а відтак наявні підстави з якими законодавець пов`язує застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту вказаного майна.

Матеріали клопотання свідчать, що вказане майно має відношення до кримінального провадження, і, таким чином може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Враховуючи положення ст.98 КПК України, є всі підстави вважати, що майно, а саме: осіння куртка синього кольору із чорними рукавами та капюшоном, може бути використаний як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

З огляду на наведене клопотання слідчого є обґрунтованим.

Відповідно до ч.4 ст.173 КПК України у разі задоволення клопотання слідчий суддя застосовує найменш обтяжливий спосіб арешту майна.

Як вбачається із прохальної частини клопотання, прокурор просить накласти арешт на зазначене майно із застосуванням заборон відчуження користування та розпорядження його власнику.

Менш обтяжливий спосіб арешту майна на думку слідчого судді, призведе до неможливості його збереження та може призвести до перетворення, передачі, відчуження або до настання інших наслідків, які можуть перешкодити повному, швидкому та неупередженому розслідуванню.

З огляду на викладене,клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.172, 173 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт з тимчасовим позбавленням права на відчуження, розпорядження та користування у кримінальному провадженні у кримінальному провадженні № 42022240000000019 арешт на: аркуш паперу формату А4 із чорновими записами, ноутбук «DELL» s/n 9CGL412, чотири аркуші паперу формату А4 із чорновими записами, аркуш паперу формату А4 запит командира військової частини НОМЕР_1 та аркуш паперу формату А4 копія запиту начальника ангіоневрологічного відділення Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», мобільний телефон «MOTO», імеі: НОМЕР_2 , у чохлі, із сім-карткою НОМЕР_3 , які вилучено 23.08.2022 в ході обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у кімнаті на першому поверсі будівлі гуртожитку за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала про арешт майна виконується негайно.

Виконання ухвали покласти на старшого слідчогоХмельницького РУПГУНП вХмельницькій області ОСОБА_8 .

Ухвала слідчого судді про арешт майна може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 5 днів з дня її оголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Якщо ухвала постановлена без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення

Підозрюваний, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні під час розгляду питання про арешт майна мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення26.08.2022
Оприлюднено15.05.2024
Номер документу105910467
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —686/12272/22

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 28.07.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 25.10.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 20.10.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 04.10.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 01.09.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 17.08.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 24.08.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 26.08.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні