Ухвала
від 27.07.2022 по справі 826/20153/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

28 липня 2022 року м. Київ № 826/20153/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Качура І.А. розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження заяву про заміну сторони виконавчого провадження у адміністративній справі

за позовом Дочірнього підприємства з іноземною інвестицією «Сантрейд»

до Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників,

треті особи товариство з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Сокільське»,

приватне підприємство «Агрофірма «Хлібодар»

про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,

ВСТАНОВИВ:

З позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось Дочірнє підприємство з іноземною інвестицією «Сантрейд» (далі - позивач, ДП з ІІ «Сантрейд») до Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників (далі - відповідач), за участю третіх осіб - з обмеженою відповідальністю «Агрофірма Сокільське» (далі - третя особа 1, ТОВ «Агрофірма Сокільське»), приватного підприємства «Агрофірма «Хлібодар» (далі - третя особа 2, ПП «Агрофірма «Хлібодар») про скасування податкового повідомлення-рішення від 24.09.2014 №0000334050.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 20 вересня 2017 р. у справі № 826/20153/14 позовні вимоги Позивача задоволено повністю. У резолютивній частині Постанови, зокрема, зазначається:

- Присудити на користь Дочірнього підприємства з іноземною інвестицією «Сантрейд» (код ЄДРПОУ 25394566) понесені ним витрати по сплаті судового збору у розмірі 487,20 грн. за рахунок асигнувань Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 20 лютого 2018 р. у даній справі Постанову суду першої інстанції залишено без змін.

Окрім того, 23 червня 2018 року Окружним адміністративним судом м. Києва було ухвалено Додаткове судове рішення по даній справі, в резолютивній частині якого зазначається таке:

- Присудити на користь Дочірнього підприємства з іноземною інвестицією «Сантрейд» (01030, м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 19-21 А, код ЄДРПОУ 25394566) судові витрати в розмірі 58 500,00 грн. за рахунок асигнувань Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників, правонаступником кого є Офіс великих платників податків ДФС України (код ЄДРПОУ 39440996, адреса: 04119, м. Київ, Дегтярівська, будинок 11 Г).

Додаткове судове рішення від 23 червня 2018 року не було оскаржене Відповідачем в апеляційному порядку.

27.07.2022 року Окружним адміністративним судом м. Києва по даній адміністративній справі видано виконавчі листи по адміністративній справі №826/20153/14.

Ухвалою Окружним адміністративним судом м. Києва від 28.07.2022 року поновлено Дочірньому підприємству з іноземною інвестицією «Сантрейд» строк для пред`явлення виконавчих листів у справі №826/20153/14 до виконання.

Представник позивача звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження правонаступником.

Розглянувши матеріали справи, що мають значення для вирішення справи, суд вбачає підстави подальший розгляд заяви здійснювати у письмовому провадженні, у зв`язку із впровадженням в країні воєнного стану.

Згідно з частиною п`ятою статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016р. № 1404-VIII у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до частин першої та другої статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Судом встановлено, що Відповідачем та відповідно боржником у даній справі є Міжрегіональне головне управління ДФС - Центральний офіс з обслуговування великих платників. Його правонаступником відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань є Офіс великих платників податків ДФС3, про що також вказано в Додатковому судовому рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 23 червня 2018 p.:

«...суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення заяви позивача про ухвалення додаткового судового рішення та стягнення за рахунок бюджетних асигнувань Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офісу з обслуговування великих платників правонаступником кого є Офіс великих платників податків ДФС України судових витрат в розмірі 58 500, 00 грн. сплачених позивачем на проведення судової експертизи.»

Так, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань Офіс великих платників податків Державної фіскальної служби (04119, місто Київ, вулиця Дегтярівська, будинок 11г, ідентифікаційний код юридичної особи: 39440996) як юридична особа перебуває у стані припинення.

Відповідно до офіційної заяви на сайті Державної фіскальної служби України 05 серпня 2019 р. до ЄДР внесено запис щодо припинення Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, як юридичної особи, в результаті реорганізації (код ЄДРПОУ 39440996).

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України №537 від 19 червня 2019 р. «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» Офіс великих платників податків ДФС реорганізовано в Офіс великих платників податків ДПС та останній є правонаступником майна, прав та обов`язків територіальних органів Державної фіскальної служби.

Відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань Офіс великих платників податків ДПС (04119, місто Київ, вулиця Дегтярівська, будинок 11г, ідентифікаційний код юридичної особи: 43141471) як юридична особа перебуває у стані припинення.

Варто зазначити, що у межах проведення інституційної реформи Державної податкової служби України відбувається впровадження проекту єдиної юридичної особи, у зв`язку з чим територіальні органи ДПС більше не мають окремого статусу юридичної особи, оскільки вони утворені як відокремлені підрозділи апарату ДПС.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання територіальних органів Державної податкової служби» від 30.09.2020 p. № 8938 ліквідовано як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком, у тому числі і Офіс великих платників податків ДПС.

Згідно з наказом Державної податкової служби України «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» від 30.09.2020 р. № 5299 утворені як відокремлені підрозділи Державної податкової служби України територіальні органи згідно з переліком (додаток до цього наказу), серед яких Офісу великих платників податків ДПС немає. Натомість у переліку є Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (код відокремленого підрозділу 44082145), де Позивач (Стягувач) наразі перебуває на обліку.

Згідно з Наказом ДПС України від 24 грудня 2020 р. № 755 «Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій», було постановлено:

«Розпочати з 01.01.2021 здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як її відокремлені підрозділи згідно з наказом ДПС від 30.09.2020 N 529 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби", повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови N 893».

При чому про початок реалізації таких повноважень філіями (відокремленими підрозділами) ДПС України з 01.01.2021 року було оголошено і на офіційному сайті ДПС України.

Тобто, станом на дату звернення до Суду із цією заявою існує необхідність заміни Відповідача (Боржника) на його правонаступника - Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 11 Г, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44082145), для отримання виконавчих листів та, надалі, виконання Постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 20.09.2017 року та Додаткового судового рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 23.06.2018 року у даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 52 Кодексу адміністративного судочинства України: У разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив».

Виходячи з вищенаведеного, суд допускає заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником на будь-якій стадії судового процесу, зокрема і до видачі виконавчого листа. Це підтверджується практикою Верховного суду (Постанова Верховного суду від 29.01.2020 року у справі № 815/1303/1711), зокрема наступними висновками: Отже, заміна сторони у відносинах, щодо яких виник спір, (процесуальне правонаступництво) можлива на будь-якій стадії адміністративного процесу, як на стадії розгляду справи так і на стадії виконання судового рішення, яке набрало законної сили, зокрема, і до видання виконавчого листа, і відбувається виключно за відповідним рішенням суду, а не державного виконавця (що стосується заміни сторони виконавчого провадження), незалежно від того виданий судом виконавчий лист на момент звернення із заявою про правонаступництво та чи пред`явлений він (виконавчий лист) до примусового виконання».

З огляду на зазначене, суд прийшов до висновку про заміну боржника правонаступником у виконавчих листах на Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 11 Г, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44082145).

Керуючись положеннями статей 241, 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

1. Заяву про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі та виконавчих листах №826/20153/14 - задовольнити.

2. Замінити боржника у справі та у виконавчому листі № 826/20153/14 на правонаступника - Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (04119, м. Київ, вул. Дегтярівська, буд. 11 Г, ідентифікаційний код відокремленого підрозділу 44082145).

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Качур І.А.

Дата ухвалення рішення27.07.2022
Оприлюднено01.09.2022

Судовий реєстр по справі —826/20153/14

Ухвала від 26.09.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 27.07.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 27.07.2022

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Постанова від 20.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 19.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Рішення від 23.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Качур І.А.

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 18.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гончарова І.А.

Постанова від 20.02.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні