Постанова
від 22.07.2010 по справі 19/39-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 липня 2010 р. № 19/39-10

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

Ткаченко Н.Г. - головуюч ого

Білошкап О.В.

Яценко О.В. ( доповідач у сп раві)

розглянувши касаційну ска ргу Публічного акціонерного т овариства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Сумської обласної дирекції

на постанову господарського суду Сумсь кої області від 29.04.2010р.

у справі

господарського суду №19/39-10

Сумської області

за заявою

про ТОВ "Арійтранссервіс", м. Су ми

визнання банкрутом

в судовому засіданні взял и участь представники сторін

від АТ "Райффайзен Банк Аваль" в особі Сумської обласної дирекції

арбітражний керуючий

Бордюк Л.Р. дов.б/н ві д 06.11.2009р.

ОСОБА_5

ВСТАНОВИВ :

господарський суд Сумськ ої області від 15.04.2010 року п орушив провадження у справі про банкрутство ТОВ "Арійтра нссервіс", м. Суми (далі - борж ника) за заявою голови ліквід аційної комісії , в зв' язку з прийняттям засновниками ріш ення про ліквідацію підприєм ства та призначення ліквідат ора, здійснюючи провадження з особливостями, передбачени ми статтею 51 Закону України «П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом»(далі - Закон у).

Постановою суду від 29.04.201 0 року боржника визнано бан крутом, відкрито ліквідаційн у процедуру, ліквідатором пр изначено арбітражного керую чого ОСОБА_5, зобов' язано ліквідатора опублікувати ог олошення в офіційному друков аному органі в п' ятиденний строк, зобов'язано ліквідато ра за результатами проведено ї роботи надати суду звіт та л іквідаційний баланс (том 1, а.с. 86--89).

Не погоджуючись з прийня тою постановою, публічне акц іонерне товариство "Райффа йзен Банк Аваль" в особі Сумської обласної дирекції, звернулося до Вищого господ арського суду України з каса ційною скаргою, в якій просит ь скасувати постанову господ арського суду Сумської облас ті від 29.04.2010р. в частині признач ення ліквідатором арбітражн ого керуючого ОСОБА_5, арг ументуючи порушенням норм ма теріального та процесуально го права, зокрема, статей 1, 31, 13, 17, 24 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом" (далі - Закону).

21.07.2010р. в судому засіданні ого лошено перерву до 22.07.2010р.

21.07.2010р. представник АТ "Райф файзен Банк Аваль" Бо рдюк Л.Р. подала доповнення до касаційної скарги на пост анову господарського суду Су мської області від 29.04.2010р. в яко му, просить скасувати постан ову господарського суду Сумс ької області від 29.04.2010р. про виз нання ТОВ "Арійтранссервіс" б анкрутом.

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України, пер еглянувши у касаційному поря дку постанову суду першої ін станції, на підставі встанов лених фактичних обставин спр ави, перевіривши застосуванн я судом першої інстанції нор м матеріального та процесуал ьного права, дійшла висновку , що касаційна скарга підляга є задоволенню, виходячи з так ого.

Згідно ст. 43 ГПК України госп одарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім перекон анням, що ґрунтується на всеб ічному, повному і об' єктивн ому розгляді в судовому проц есі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись закон ом.

Відповідно до чинного за конодавства рішення суду є законним тоді, коли суд, вико навши всі вимоги процесуальн ого законодавства і всебічно перевіривши обставини, вирі шив справу у відповідності з нормами матеріального права , що підлягають застосуванню до даних правовідносин, а за ї х відсутності - на підставі закону, що регулює подібні ві дносини, або виходячи із зага льних засад і змісту законод авства України.

Оскаржувана постанова суд у першої інстанції зазначени м вище вимогам не відповідає .

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону У країни “Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом” пров адження у справах про банкру тство регулюється цим Законо м, Господарським процесуальн им кодексом України, іншими з аконодавчими актами України .

Загальними зборами учасни ків ТОВ "Арійтранссерві с" 29.01.2010р. прийнято рішенням про припинення діяльності боржн ика та створення комісії з пр ипинення юридичної особи, лі квідатором призначено ОСО БА_5 (том 1, а.с.21).

Провадження по справі про б анкрутство ТОВ "Арійтра нссервіс" порушене господарс ьким судом Сумської області на підставі ст. 51 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом”.

Відповідно до ст. 51 Закону Ук раїни “Про відновлення плато спроможності боржника або в изнання його банкрутом”, якщ о вартості майна боржника - юр идичної особи, щодо якого при йнято рішення про ліквідацію , недостатньо для задоволенн я вимог кредиторів, така юрид ична особа ліквідується в по рядку, передбаченому цим Зак оном. У разі виявлення зазнач ених обставин ліквідатор (лі квідаційна комісія) зобов'яз ані звернутись до господарсь кого суду із заявою про поруш ення справи про банкрутство такої юридичної особи. За рез ультатами розгляду заяви про порушення справи про банкру тство юридичної особи, майна якої недостатньо для задово лення вимог кредиторів, госп одарський суд визнає боржник а, який ліквідується, банкрут ом, відкриває ліквідаційну п роцедуру, призначає ліквідат ора. Обов'язки ліквідатора мо жуть бути покладені на голов у ліквідаційної комісії (лік відатора) незалежно від наяв ності в нього ліцензії. Креди тори мають право заявити сво ї претензії до боржника, який ліквідується, в місячний стр ок з дня публікації оголошен ня про визнання боржника, яки й ліквідується, банкрутом.

Необхідними передумова ми для звернення із заявою пр о порушення провадження у сп раві про банкрутство боржник а в порядку ст. 51 Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визна ння його банкрутом” є дотрим ання вимог цивільного та гос подарського законодавства щ одо добровільної ліквідації юридичної особи.

Згідно ч.1 ст. 105 Цивільного к одексу України учасники юрид ичної особи або орган, що прий няв рішення про припинення ю ридичної особи, зобов'язані н егайно письмово повідомити п ро це орган, що здійснює держа вну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєст ру відомості про те, що юридич на особа перебуває у процесі припинення.

Відповідно до абз. 3 ст. 1 Зак ону України "Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців" д ержавний реєстратор - посад ова особа, яка відповідно до цього Закону від імені дер жави здійснює державну реє страцію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців.

Згідно з ч.4 ст.105 ЦК України комісія з припинення юридичн ої особи поміщає в друковани х засобах масової інформації , в яких публікуються відомос ті про державну реєстрацію ю ридичної особи, що припиняєт ься, повідомлення про припин ення юридичної особи та про п орядок і строк заявлення кре диторами вимог до неї. Цей стр ок не може становити менше дв ох місяців з дня публікації п овідомлення про припинення ю ридичної особи.

Аналогічні положення мі стить ч. 3 ст. 60 ГК України, яка вс тановлює, що ліквідаційна ко місія або інший орган, який пр оводить ліквідацію суб'єкта господарювання, вміщує в дру кованих органах відповідно д о закону повідомлення про йо го ліквідацію та про порядок і строки заяви кредиторами п ретензій, а явних (відомих) кре диторів повідомляє персонал ьно у письмовій формі у встан овлені цим Кодексом чи спеці альним законом строки.

Відповідно до ч.1 ст.110 ЦК Укра їни юридична особа ліквідуєт ься за рішенням її учасників або органу юридичної особи, у повноваженого на це установч ими документами, в тому числі , у зв'язку із закінченням стро ку, на який було створено юрид ичну особу, досягнення мети, д ля якої її створено, а також в інших випадках, передбачени х установчими документами.

Згідно з ч.3 ст.110 ЦК України, я кщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для зад оволення вимог кредиторів, ю ридична особа ліквідується в порядку, встановленому зак оном про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом.

Відповідно до ч. 1 ст.111 ЦК Укр аїни ліквідаційна комісія пі сля закінчення строку для пр ед'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаці йний баланс, який містить від омості про склад майна юриди чної особи, що ліквідується п ерелік пред'явлених кредитор ами вимог, а також про результ ати їх розгляду. Проміжний лі квідаційний баланс затвердж ується учасниками юридичної особи або органом, який прийн яв рішення про ліквідацію юр идичної особи.

Згідно з вимогами ч.5 ст.60 ГК У країни, яка регулює загальни й порядок ліквідації суб'єкт а господарювання, ліквідаці йна комісія оцінює наявне ма йно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розрахо вується з кредиторами, склад ає ліквідаційний баланс та п одає його власнику або орган у, який призначив ліквідацій ну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного бала нсу повинні бути перевірені у встановленому законодавст вом порядку.

Таким чином, тільки після оц інки вартості наявного майн а боржника, в порядку ст.60 Госп одарського кодексу України, публікації комісією з припи нення юридичної особи повід омлення в друкованих засобах масової інформації, в порядк у ст. 105 ЦК України, для виявленн я кредиторів, повідомлення о ргану державної податкової с лужби про ліквідацію підприє мства, складання проміжного ліквідаційного балансу для з 'ясування питання про недост атність вартості майна боржн ика для задоволення вимог кр едиторів, можливе звернення до господарського суду, післ я закінчення строку, який пер едбачений ст.105 ЦК України, з з аявою про порушення провадж ення у справі про банкрутств о боржника в порядку ст.51 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом". З вернення з заявою до суду про порушення справи про банкру тство та порушення провадже ння за спрощеною процедурою на підставі ст.51 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визн ання його банкрутом”, можлив е лише після закінчення стро ку, який передбачений ч.4 ст.105 Ц К України.

Як вбачається з матеріалів справи, в порушення вищезазн ачених вимог Закону, до заяви про порушення справи про бан крутство голова ліквідаційн ої комісії ОСОБА_5 не дода в доказів публікації оголоше ння згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявленн я кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторсько ї заборгованості; повідомлен ня органу державної податков ої служби про ліквідацію під приємства у встановленому з аконодавством порядку та не додав проміжного ліквідацій ного балансу для з'ясування п итань про недостатність вар тості майна боржника для зад оволення вимог кредиторів ст аном на 12.04.2010р.

В порушення вимог ст.105 ЦК Укр аїни ліквідаційна комісія "Т ОВ "Арійтранссервіс" здійсни ла публікацію про припинення діяльності товариства в газ еті "Шанс плюс" №6 від 10.02.2010р.

Відповідно до абз. 4 ст. 1 Зако ну України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом ” суб' єкт господарської дія льності може бути визнаний б анкрутом тільки в разі встан овлення господарським судом його неспроможності віднов ити свою платоспроможність т а задовольнити визнані судом вимоги кредиторів не інакше як через застосування лікві даційної процедури.

При винесені постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури суд на зазначені в ище вимоги закону уваги не зв ернув і не дав їм належної оці нки.

Виходячи з викладеного, кол егія суддів Вищого господарс ького суду дійшла висновку п ро те, що справа про банкрутст во ТОВ "Арійтранссервіс" пору шена, без всебічного встанов лення, відповідно до вимог но рм ЦК України та ГК України т ого факту, що вартості майна б оржника, щодо якого власнико м прийнято рішення про лікві дацію, недостатньо для задов олення вимог кредиторів, без повідомлення органу державн ої податкової служби

Голова ліквідаційної комі сії ОСОБА_5 звернувся до г осподарського суду із заявою про банкрутство за правилам и ст. 51 Закону 12.04.2010р. Проте фінан совий звіт доданий до заяви с таном на 31.12.2009р.

Отже, у господарського суду були відсутні правові підст ави для визнання постановою від 24.04.2010 р. боржника банкрутом на підставі ст. 51 Закону Украї ни “Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом”.

При новому розгляді справ и господарському суду необхі дно врахувати викладене і ви рішити спір відповідно до но рм чинного законодавства.

За таких обставин, судова колегія суддів Вищого господ арського суду України вважає , що постанову господарськог о суду Сумської області від 29. 04.2010р. у справі №19/39-10 необхідно ск асувати. Справу передати на н овий розгляд до господарсько го суду Сумської області.

Відповідно до статей 125, 129 Ко нституції України та рішення Конституційного Суду Україн и № 8-рп/2010 від 11.03.2010 року касаційн е оскарження постанов (ухвал ) Вищого господарського суду України, прийнятих за наслід ками розгляду касаційної ск арги (подання) не передбачено .

Зважаючи на вищевикладен е та, керуючись статтями 1115, 1117, 111 9-11111 Господарського процесуал ьного кодексу України, Вищий господарський суд України

П О С Т А Н О В И В :

1.Касаційну скаргу Пу блічного акціонерного товар иства "Райффайзен Банк Аваль" в особі Сумської обл асної дирекції на постанову господарського суду Сумсько ї області від 29.04.2010р. у справі № 19 /39-10 задовольнити.

2.Постанову господарського суду Сумської області від 29.04.2 010р. у справі № 19/39-10 скасувати. Спр аву передати на новий розгля д до господарського суду Сум ської області

Головуючий Н .Г. Ткаченко

Судді О .В. Білошкап

О.В. Яценко

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення22.07.2010
Оприлюднено04.08.2010
Номер документу10600098
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/39-10

Судовий наказ від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 12.06.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Ухвала від 06.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Дупляк Степан Анатолійович

Ухвала від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бажанова Юлія Андріївна

Ухвала від 12.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Ухвала від 11.06.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

Постанова від 22.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Яценко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні