Ухвала
від 20.01.2021 по справі 547/730/20
ХОРОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 547/730/20

Провадження №2/548/148/21

У Х В А Л А

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

21.01.2021 року м. Хорол

Хорольський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - суддіКоновод О.В.

за участю : секретарясудового засідання - Вовк М.І.

розглянувши упідготовчому судовомузасідання узалі судум.Хоролупорядку загальногопозовного провадженняцивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю " Рейземінвест - 2017", за участю третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державного реєстратора Комунального підприємства " Реєстр нерухомого майна та бізнесу" Бричківської сільської ради Онищенка Руслана Миколайовича про визнання недійсною угоди про розірвання договору оренди землі, скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію припинення права оренди землі, визнання недійсним договору оренди землі, сксування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди землі,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

08.12.2020 року до суду надійшло клопотання від представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" - Красносільського М.І. про застосування заходів процесуального примусу.

Клопотання вмотивоване тим, що у провадженнi Хорольського районного сулу Полтавської областi перебуває справа 547/730/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія "Полтавазернопродукт" про визнання недійсною угоди про розірвання договору оренди землі, скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію припинення права оренди землі, визнання недійсним договору оренди землі, сксування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди землі.

Ухвалою Хорольського районного суду вiд 03.11.2020 року було зобов`язано Криворудську сільську раду Семенівськогорайону Полтавськоїобласті (38262, Полтавська область, Семенівський район, с. Крива Руда, вул. Центральна, буд.45, код ЄДРПОУ 22530997) належним чином завірену копію витягу з реєстру для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування та реєстру для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріальних дій за 17.09.2019 року в частині виданої довіреності від ОСОБА_1 . Але в матеріалах справи жодної відповіді надіслано не було.

Крім цього, 21.12.2020 року та 28.12.2020 року від представника відповідачів - адвоката Бехтер Л.В. надійшло клопотання про витребування доказів та виключення із числа доказів по справі доданих Позивачем до позовної заяви письмові докази, у зв`язку із наявністю сумнівів з приводу їх достовірності та можливого підроблення.

Крім цього, 20.01.2021 року до суду від представника позивача - адвоката Маслюк В.В. надійшло клопотання про відкладення підготовчого судового засідання.

Вивчивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно до пункту 6 частини другої та частини третьоїстатті 43 ЦПК Україниучасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки. У випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Відповідно до частини першоїстатті 143 ЦПК України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Частиною першоїстатті 144 ЦПК України визначено види заходів процесуального примусу, одним із яких є штраф.

Відповідно до частини першоїстатті 148 ЦПК України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадках невиконання процесуальних обов`язків, зокрема, ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового розгляду; зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству; неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

Отже, підставою для стягнення в дохід державного бюджету штрафу в порядку процесуального примусу є факт недобросовісного виконання процесуальних обов`язків учасником судового процесу, ухилення, тобто уникнення, ігнорування вчинення дій, покладених судом без поважних причин, зловживання процесуальними правами, що має певну мету перешкоджання судочинству, та умисне, без поважних причин, неподання доказів або повідомлення про неможливість їх подання.

Враховуючи, що представником позивача не надано доказів зловживання процесуальними правами, внаслідок чого підстави для застосування заходів процесуального примусу відсутні.

У відповідності до ч.1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника). Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги. Документи, отримані за допомогою факсимільного чи інших аналогічних засобів зв`язку, приймаються судом до розгляду як письмові докази у випадках і в порядку, які встановлені законом або договором. Іноземний офіційний документ, що підлягає дипломатичній або консульській легалізації, може бути письмовим доказом, якщо він легалізований у встановленому порядку. Іноземні офіційні документи визнаються письмовими доказами без їх легалізації у випадках, передбачених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

У відповідності до ст.. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Положеннями ст.. 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як вбачається з положень статті 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Так, відповідно до ч. 3 ст.12, ч.ч. 1, 5, 6 ст.81,78ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Надані докази суд оцінює за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ст. 89 ЦПК України).

Згідно ч.11ст.83ЦПК Українив разі подання заяви про те, що доданий до справи або поданий до суду учасником справи для ознайомлення документ викликає сумнів з приводу його достовірності або є підробленим, особа, яка подала цей документ, може просити суд до закінчення підготовчого засідання виключити його з числа доказів і розглядати справу на підставі інших доказів.

За відсутності вказаних дій з боку особи, яка подала відповідний доказ, особа, яка подала заяву в порядку вказаної статті, має згідно з загальними правилами доказування подати відповідні докази, що спростовують значення відомостей оспорюваного документа і могли бути підставою неприйняття його до уваги під час оцінки доказів.

За такого, враховуючи вищевикладене, підстав для задоволення клопотання про виключення із числа доказів по справі суд не вбачає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.84,93,143,144, 148 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" - Красносільського М.І. про застосування заходів процесуального примусу, - задовольнити частково.

Зобов"язати Криворудську сільську раду Семенівськогорайону Полтавськоїобласті (38262, Полтавська область, Семенівський район, с. Крива Руда, вул. Центральна, буд.45, код ЄДРПОУ 22530997) належним чином завірену копію витягу з реєстру для реєстрації нотаріальних дій органу місцевого самоврядування та реєстру для реєстрації заповітів і довіреностей, що прирівнюються до нотаріальних дій за 17.09.2019 року в частині виданої довіреності від ОСОБА_1 .

В задоволенні клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" - Красносільського М.І. в частині застосування заходів процесуального примусу у вигляді штрафу - відмовити.

Клопотання представника відповідачів - адвоката Бехтер Л.В. про витребування доказів - задовольнити .

Витребувати у Позивача Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" докази по справі, а саме:

- Статут ТОВ «ІПК «Полтавазернопродукт» із описом документів, поданих державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи з кодом доступу на сайті Міністерства юстиції для перевірки достовірності поданих документів може підтвердити факт наявності повноважень у генерального директора на видачу довіреності директору ВП АФ «Семенівська», на встановлення обмеження чи заборон підлеглим працівникам генеральним директором, на можливість створення філій виробничих підрозділів, порядок прийняття та звільнення керівників цих виробничих підрозділів, їх права та повноваження, а також наявність чи відсутність в них заборон на вчинення певних юридичних дій (Статут та опис документів повністю всі сторінки) та щодо підписання угод до договору про розірвання договору або спростувати наявність в нього будь яких обмежень повноважень на підписання документів; ;

- Положення про ВП АФ «Семенівська» для перевірки наявності повноважень, прав, заборон та обмежень в керівника ОСОБА_2 станом на жовтень-листопад 2017 року щодо підписання угод до договору про розірвання договору або спростувати наявність в нього будь яких обмежень повноважень на підписання документів;

- структуру (штатне підпорядкування із прізвищами, ім`ям та по батькові. посадами) ВП АФ «Семенівська» для перевірки наявності у структурі виробничого підрозділу працівників які відповідали за оформлення вхідної та вихідної кореспонденції, за роботу з пайовиками та за отримання заяв на розірвання договорів, заяв на виплату коштів, подачі документів державним реєстраторам шодо реєстрації факту права оренди або припинення права оренди, та подальшого визначення складу осіб, яких необхідно допитати в якості свідків по справі;

- документи щодо підтвердження факту закріплення печатки №3 ТОВ ІПК «Полтавазернопродукт» за ОСОБА_2 , а також докази викрадення або втрати цієї печатки ОСОБА_2 у 2018 році зможуть спростувати факт того, що печатка № НОМЕР_1 могла бути у користуванні ОСОБА_2 лише в період перебування його на посаді директора тобто до 04.01.2018 та не пізніше

- трудовий договір (контракт) №2 від 12.12.2016 із ОСОБА_2 в повному обсязі для перевірки його повноважень на посаді директора та підтвердження відсутності в нього обмежень або заборон на підписання угод про розірвання договорів оренди землі;

- інформацію про витребування Позивачем у ОСОБА_2 позачергового звіту на моменту звільнення на 04.01.2018 у відповідності до вимог пункту 2.2.6 трудового договору (контракту) №2 від 12.12.2016 на підтвердження відсутності у Позивача будь яких претензій до його роботи та якості виконання ним роботи за період перебування на посаді директора, в тому числі щодо втрати чи викрадення ним печатки,

- оригінал повного тексту журналу вхідної кореспонденції ВП АФ «Семенівська» за 2017 рік та журнал реєстрації службових записок про виплату пайовикам коштів за 2018 2019 рік для перевірки факту реєстрації звернень пайовиків з ініціативою про розірвання договорів та виплати їм орендної плати наперед;

- завірені виписки з банківського рахунку уповноваженою особою банку за 2018-2019 роки про виплати коштів Позивачем Відповідачу 1 в якості орендної плати та інших виплат; відомості виплати Позивачем коштів із каси із відміткою особистим підписом Відповідача 1 про отримання ним коштів у 2018-2019 роках на підтвердження зазначених даних у довідці за підписом фінансового директора Позивача, звітність 1-ДФ про суми виплачених утриманих податків та зборів із нарахованих до виплат коштів пайовикам за 2018-2019 рр. на підтвердження факту завдання шкоди чи втраченої вигоди Позивачу діями Відповідача у відповідно до бухгалтерського, касового та податкового законодавства та можливості призначення судово-економічної експертизи на підтвердження завдання чи не завдання збитків Позивачу поверненням земельної ділянки її власнику (Відповідачу).

В іншій частині клопотання відмовити.

Підготовче судовезасідання заправилами загальногопозовного провадження поцивільнійсправіза позовом Товариства з обмеженою відповідальністю " Інвестиційно - промислова компанія " Полтавазернопродукт" до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю " Рейземінвест - 2017", за участю третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Державного реєстратора Комунального підприємства " Реєстр нерухомого майна та бізнесу" Бричківської сільської ради Онищенка Руслана Миколайовича про визнання недійсною угоди про розірвання договору оренди землі, скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію припинення права оренди землі, визнання недійсним договору оренди землі, сксування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію права оренди землі,- відкласти на 25.02.2021 року о 09:30 год.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя : О.В. Коновод

СудХорольський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено02.09.2022
Номер документу106002299
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них оренди

Судовий реєстр по справі —547/730/20

Постанова від 20.12.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Рішення від 02.06.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Рішення від 02.06.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

Ухвала від 11.04.2023

Цивільне

Хорольський районний суд Полтавської області

Коновод О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні