Рішення
від 30.08.2022 по справі 337/1090/22
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

30.08.2022

Справа № 337/1090/22

Провадження № 2-о/337/53/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2022 року Хортицький районний суд м.Запоріжжя

у складі: головуючого судді Гнатик Г.Є.

за участю секретаря Побережної О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Запоріжжі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, ОСОБА_2 , Хортицький районний суд м.Запоріжжя, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про про встановлення факту що має юридичне значення, а саме того, що він виховує та утримує сина без участі матері, тобто є одиноким батьком.

Заява мотивована тим, що він з 30.05.2015 року перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , який розірвано рішенням Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 03.01.2019 року, сторони проживають окремо. Від шлюбу вони мають неповнолітню дитину-сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

26.11.2018 року між ним та ОСОБА_2 укладено договір між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, посвідчений приватним нотаріусом Запорізького міського нотаріального округу Щербиною В.С. та зареєстрований в реєстрі за № 1536. Договором визначено місце проживання дитини за місцем його-батька реєстрації. Оскільки він виховує дитину один, ОСОБА_2 не цікавиться сином, не утримує його матеріально, не піклується про дитину, просив встановити факт того, що він- ОСОБА_1 виховує та утримує сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без участі матері, тобто є одиноким батьком.

12.03.2022 року ОСОБА_1 подав до суду уточнену заяву, у якій просив встановити факт того, що ОСОБА_1 виховує та утримує сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 без участі матері, тобто є одиноким батьком.

Ухвалою Запорізького апеляційного суду від 02.05.2022 року залишено без задоволення ухвалу Хортицького районного суду м.Запоріжжя щодо визначення підсудності даної справи та цивільну справу повернуто для розгляду до Хортицького райсуду м.Запоріжжя.

19.05.2022 року Хортицьким районним судом м.Заплоріжжя по справі відкрито провадження.

У судовому засіданні ОСОБА_1 підтримав заяву. Суду пояснив, що він перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , який розірвано за рішенням суду у 2018 році. Від шлюбу вони мають малолітню дитину- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , вони є біологічними батьками дитини та у свідоцтві про народження дитини вказані як батько і мати. Після розірвання шлюбу з ОСОБА_2 , між батьками дитини було укладено договір щодо визначення місця проживання дитини, яким визначено місце проживання сина з ним - батьком та визначено, що ОСОБА_2 на утримання сина повинна щомісячно сплачувати аліменти. З часу визначення місця проживання дитини з ним, він піклується про сина, утримує його матеріально, в той час як мати ОСОБА_2 не спілкується з сином взагалі, не цікавиться його життям, розвитком та здоров`ям, аліменти на утримання дитини, визначені у договорі, не сплачує. Де знаходиться ОСОБА_2 йому невідомо. Встановлення факту, що має юридичне значення йому необхідно для отримання додаткової відпустки як одинокому батькові, відстрочення мобілізації та отримання інших пільг, які будуть встановлені законодавством. Він не звертався до голови Хортицького районного суду м.Запоріжжя чи до керівника апарату суду з письмовою заявою про отримання додаткової відпустки; не звертався до суду з позовом про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав; не звертався до Органу опіки та піклування з приводу участі матері у вихованні дитини, та не звертався нікуди з метою розшуку ОСОБА_2 . Також він не звертався до суду з позовом про стягнення заборгованості по аліментам, бо гроші для нього не є головними та він не бажає травмувати дитину.

Заінтересована особа- представник органу опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснила, що поняття одинокий батько законодавством не визначено взагалі. За аналогією з одинокою матір`ю, особа не повинна перебувати у шлюбі, а ОСОБА_1 перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 , між батьками визначено про сплату матір`ю аліментів на утримання дитини та визначено місце проживання дитини, а це вже не аналогія. Недоречно підтримувати таку заяву, бо юридично встановити такий факт неможливо. У подальшому представник третьої особи надав письмову заяву про розгляд справи у відсутності представника органу опіки та піклування.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про розгляд справи повідомлялася належним чином, шляхом направлення копії заяви, ухвали про відкриття провадження у справі, повісток, за адресою місця реєстрації: АДРЕСА_1 , але усі документи повернуто суду з відміткою поштового відділення зв`язку: «адресат відсутній за вказаною адресою» та « за закінченням терміну зберігання».

Як вбачаєтьсяз витягуз реєстру територіальної громади м. Запоріжжя щодо реєстрації місця проживання фізичної особи, що ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , саме за цією адресою ОСОБА_2 повідомлялася про розгляд справи.

Представник заінтересованої особи - Хортицького районного суду м.Запоріжжя, у судове засідання не з`явився, в матеріалах справи наявна письмова заява про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи.

Представник заінтересованоїособиІНФОРМАЦІЯ_4 до суду не з`явився, направивши письмову заяву про розгляд справи у відсутності представника, про встановлення факту, що має юридичне значення, не заперечує.

Враховуючи вказане вище, суд вважає за можливе ухвалити по справі рішення у відсутності не з`явившихся вказаних вище заінтересованих осіб.

Суд, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, заслухавши пояснення заявника, представника органу опіки та піклування, свідків, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до вимог ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 81, 83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Судом встановлено,що з 30.05.2015 року ОСОБА_1 перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 ( ОСОБА_5 ), що підтверджується копією свідоцтва про шлюб ( а.с.10), шлюб розірвано рішенням Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 30.11.2018 року ( а.с.17).

Від шлюбу ОСОБА_1 та ОСОБА_2 мають малолітню дитину-сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с.11).

26.11.2018 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено договір між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, за яким батьки домовились про місце проживання сина та про порядок здійснення батьківських прав батьком та матір`ю. Місцем проживання дитини визначили місце проживання батька за адресою: АДРЕСА_2 , також визначено участь матері у вихованні дитини та суму грошових коштів, які повинна сплачувати ОСОБА_2 щомісячно на утримання дитини- 1500 грн. ( а.с.12- 16).

Правовий статус поняття «одинокого батька» не врегульований законодавством, тому є можливим застосування аналогії поняття «одинока матір».

Пунктом 9Пленуму ВерховногоСуду Українивід 06.11.1992року №91«Про практикурозгляду судамитрудових спорів»визначено,що одинокою матір`ю є жінка,

яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої

відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в

установленому порядку за вказівкою матері, вдова, інша жінка, яка

виховує і утримує дитину сама).

Аналогічна позиціявикладена Касаційнимадміністративним судому постанові посправі № 822/2446/17 від 13.06.2018 року.

Поняття «одинокий батько» було предметом судового вивчення. Так, ВС, переглядаючи касаційну скаргу у справі № 822/2446/17, у своїй постанові від 13.06.2018 року висловив таку позицію: «Позаяк правовий статус поняття «одинокого батька» не врегульований законодавством, вбачається можливим застосовування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого зазначено упостанові. Тобто для набуття статусу «одинока матір», «одинокий батько» необхідні 2 факти: не перебування у шлюбі, а також виховання і утримання дитини самими матір`ю чи батьком відповідно, тобто без участі іншого з подружжя у житті дитини.

Розірвання шлюбу на підставі рішення суду та встановлення місця проживання дитини з батьком, що включає в себе обов`язок батька щодо утримання та виховання дитини, не доводять факт відсутності участі матері у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджують наявність у такої особи статусу «одинокий батько».

Як зазначено вище, 26.11.2018 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено договір між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини.

Пунктом 1.2 розділу 1 визначено, що відповідно до цього договору Батьки домовились про місце проживання Дитини та про порядок здійснення батьківських прав Батьком та Матір`ю, яка проживає окремо від Дитини; п. 1.3- місцем проживання Дитини Батьки визначили місце проживання Батька за адресою: АДРЕСА_2 .

Розділом 3 вказаного договору визначено права та обов`язки сторін, зобов`язання батька та матері.

Згідно з п. 3.2.1, мати зобов`язалася: брати участь у вихованні та духовному розвитку дитини, незалежно від стосунків з батьком; п.3.2.2.- піклуватися про здоров`я дитини, забезпечувати належне виховання дитини з дотриманням загальноприйнятних норм моралі, незалежно від стосунків сторін; п.3.2.3- мати- ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , зобов`язується щомісячно до 10 числа передавати або перераховувати ОСОБА_1 по 1500 грн.,до досягнення дитиною 18 років, та інше.

Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано рішенням Хортицького районного суду м.Запоріжжя від 30.11.2018 року ( а.с.17).

Розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з позивачем, що вбачається з договору між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, передбачає обов`язок батька щодо утримання та виховання дитини і жодним чином не доводять факт відсутності участі матері у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджує наявність у позивача статусу «одинокий батько».

Крім того, розірвання шлюбу не є підставою вважати, що дитина виховується без участі матері.Одним із документів на підтвердження того, що матір не бере участі у вихованні дитини, можуть бути: рішення суду про позбавлення батьківських прав, рішення органів опіки та піклування або суду щодо участі батька у вихованні дитини, ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів, тощо.

У судовомузасіданні ОСОБА_1 пояснив,що вінне звертався до суду з позовом про позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав; не звертався до Органу опіки та піклування з приводу участі матері у вихованні дитини, та не звертався з позовом до суду про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості по аліментам, оскільки гроші для нього не є головними та він не бажає травмувати дитину.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_6 пояснила, що вона є сусідкою ОСОБА_1 по під`їзду. З 2016 року вона бачить з малолітньою дитиною лише батька, з мамою дитину взагалі не бачила.

Свідок ОСОБА_7 , допитаний у судовому засіданні пояснив, що ОСОБА_1 є сусідом по сходинковому майданчику з 2016 року, їх квартири мають спільні стіни. Коли ОСОБА_8 вдома, він постійно чує з його квартири голос дитини та ОСОБА_1 . Мати з дитиною він не бачив з 2018 року. Він здогадується, що ОСОБА_1 купляє дитині іграшки сам.

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_9 пояснила суду, що ОСОБА_1 є її сином, з колишньою невісткою стосунки не підтримує та не бачила її з 2018 року. Вона часто спілкується з онуком, який матір взагалі не згадує. ОСОБА_8 проживає разом з сином, піклується про нього, утримує. Мати з дитиною не спілкується, аліменти не сплачує, хоч і повинна сплачувати у розмірі 800 грн. щомісячно за рішенням суду. Це відомо зі слів сина. Крім того, колишня невістка набралася кредитів і їй постійно телефонують кредитори ОСОБА_2 .

З вказаних вище показань свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 вбачається, що малолітній ОСОБА_3 проживає з батьком ОСОБА_1 , який піклується про нього, що повністю узгоджується з положеннями укладеного 26.11.2018 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 договору між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини, згідно з п. 1.2 розділу 1 якого, Батьки домовились про місце проживання Дитини та про порядок здійснення батьківських прав Батьком та Матір`ю, яка проживає окремо від Дитини; п. 1.3- місцем проживання Дитини Батьки визначили місце проживання Батька за адресою: АДРЕСА_2 .

Разом з тим, розділом 3 вказаного договору визначено права та обов`язки сторін, зобов`язання батька та матері.

Згідно з п. 3.2.1, мати зобов`язалася: брати участь у вихованні та духовному розвитку дитини, незалежно від стосунків з батьком; п.3.2.2.- піклуватися про здоров`я дитини, забезпечувати належне виховання дитини з дотриманням загальноприйнятних норм моралі, незалежно від стосунків сторін; п.3.2.3- мати- ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , зобов`язується щомісячно до 10 числа передавати або перераховувати ОСОБА_1 по 1500 грн.,до досягнення дитиною 18 років, та інше.

Допитані у судовому засіданні свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 жодних пояснень в частині утримання дитини матір`ю, не надали, а лише пояснили, що не бачили матір дитини з 2018 року.

Пояснення свідка ОСОБА_9 , суд до уваги не бере, оскільки вона є матір`ю заявника ОСОБА_1 та зацікавлена у розгляді справи.

Крім того,у судовомузасіданні ОСОБА_1 пояснив,що матидитини несплачує аліментина утримання сина,що підтверджуєтьсябанківськими документами,але,як вбачається зп. 3.2.1 договору між батьками щодо здійснення батьківських прав та визначення місця проживання дитини від 26.11.2018 року, мати зобов`язалася: брати участь у вихованні та духовному розвитку дитини, незалежно від стосунків з батьком; п.3.2.2.- піклуватися про здоров`я дитини, забезпечувати належне виховання дитини з дотриманням загальноприйнятних норм моралі, незалежно від стосунків сторін; п.3.2.3- мати- ОСОБА_2 на утримання сина ОСОБА_3 , зобов`язується щомісячно до 10 числа передавати абоперераховувати ОСОБА_1 по 1500 грн., до досягнення дитиною 18 років.

Доказів того, що ОСОБА_1 не отримує аліменти на утримання дитини, які могли б бути, відповідно до укладеного договору, йому передані, суду не надано.

Крім того, ОСОБА_1 у судовому засіданні пояснив, що до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості по аліментам, він не звертався, бо грошові кошти не є головним і він не хоче травмувати дитину, чим позбавив малолітню дитину права на отримання грошової допомоги- аліментів, від матері.

З вказаноговище та пояснень ОСОБА_1 вбачається,що ситуація,яка склалася,склалася тількивнаслідок йогоособистого волевиявлення,штучно утворилася внаслідокйого бездіяльностіі недає підставдля визнанняйого одинокимбатьком,а томупідстав длязадоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, суд не вбачає і у задоволенні заяви необхідно відмовити.

Оскільки, за клопотанням заявника, йому було відстрочено сплату судового збору до ухвалення рішення судом, підстави для звільнення його від сплати судового збору відсутні, суд вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_1 судовий збір на користь держави у розмірі 496 грн. 20 коп.

Керуючись ст. 4, 141, 293, 294, 315, 316, 319, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування районної адміністрації Запорізької міської ради по Хортицькому району, ОСОБА_2 , Хортицький районний суд м.Запоріжжя, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, залишити без задоволення.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 496 грн. 20 коп.

Рішення може бути оскаржене в Запорізький апеляційний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено судом 01.09.2022 року.

Суддя: Г.Є.Гнатик

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення30.08.2022
Оприлюднено27.03.2024
Номер документу106008048
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —337/1090/22

Постанова від 13.12.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Постанова від 13.12.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 26.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 21.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Запорізький апеляційний суд

Дашковська А. В.

Рішення від 30.08.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Рішення від 29.08.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні