Рішення
від 21.08.2022 по справі 620/14834/21
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 серпня 2022 року Чернігів Справа № 620/14834/21

Чернігівський окружний адміністративний суду складі:

головуючої судді Падій В.В.,

за участі секретаря Михайлової І.О.,

позивача ОСОБА_1

представників позивача Кулик О.А.

Сірий І.О.

представника відповідача Шетеля Л.І.

представника третьої особи Пономаренко Ю.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за правилами загального позовного провадження за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Державного реєстратора відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікань Олександра Миколайовича, Державного реєстратора відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світлани Вікторівни, третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів Політична партія - Аграрна партія України, Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України про визнання протиправними дій та скасування реєстраційних дій,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 (далі ОСОБА_1 ) звернулася з адміністративним позовом до Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Державного реєстратора відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікань Олександра Миколайовича, Державного реєстратора відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світлани Вікторівни, в якому просить:

- визнати протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Діканя Олександра Миколайовича по вчиненню реєстраційної дії від 21.05.2021 №1000641320013007804 та скасувати реєстраційну дію (запис) від 21.05.2021 №1000641320013007804, вчинену державним реєстратором відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Діканем Олександром Миколайовичем;

- визнати протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації друко ваних засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Діканя Олександра Миколайовича по вчиненню реєстраційної дії від 21.05.2021 №1000647770014007804 та скасувати реєстраційну дію (запис) від 21.05.2021 №1000647770014007804, вчинену державним реєстратором відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Діканем Олександром Миколайовичем;

- визнати протиправними дії державного реєстратора відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світлани Вікторівни по вчиненню реєстраційної дії від 28.05.2021 №1000641070015007804 та скасувати реєстраційну дію (запис) від 28.05.2021 №1000641070015007804, вчинену державним реєстратором відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світлани Вікторівни.

Обґрунтовуючи вимоги, позивачем зазначено про протиправність дій відповідачів по вчиненню реєстраційних дій, оскільки вони суперечать публічному правопорядку, підривають довіру до органів юстиції України, а тому підлягають скасуванню.

Ухвалою судді Чернігівського окружного адміністративного суду Падій В.В. від 11.11.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи та встановлено відповідачу 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позов або заяви про визнання позову.

Ухвалою суду від 19.11.2021 клопотання Політичної партії - Аграрна партія України про вступ до участі у справі в якості третьої особи у справі задоволено; залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів, - Політичну партію Аграрна партія України (Солом`янська площа, 2-А, м. Київ, 03035, код ЄДРПОУ - 34763401); у задоволенні клопотання Політичної партії Аграрна партія України про розгляд справи з викликом сторін відмовлено; вирішено провести розгляд справи за правилами загального позовного провадження.Представником Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) подано відзив на позов, в якому заперечує проти позовних вимог в повному обсязі, вважають, що вимоги є необґрунтованими та не відповідають нормам чинного законодавства. Зазначили, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України є регіональною партійною організацією, структурним утворенням Аграрна партія України зі статусом юридичної особи та здійснює свою діяльність згідно Статуту Аграрної партії України та рішень центральних органів політичної партії. Вважають, що для внесення оскаржуваних записів був наданий повний пакет документів у відповідності до законодавства. Також зауважили, що посилання позивача на статтю 23 Закону України «Про політичні партії» є некоректним, оскільки Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України не є партією, а є структурним утворенням, регіональною організацією політичної партії - Аграрна партія України.

Державним реєстратором відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світланою Вікторівною поданий відзив на позов, в якому заперечує проти задоволення позову, вважає його необґрунтованим; зазначила, що при винесенні оскаржуваних записів діяла у відповідності до вимог чинного законодавства.

Представником політичної партії - Аграрна партія України подані пояснення щодо позову, в якому заперечує проти задоволення позову, вважає його необґрунтованим; вказали, що політичні партії повинні мати Статут згідно статті 8 Закону України «Про політичні партії». Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України не є партією, а є структурним утворенням, регіональною організацією політичної партії - Аграрна партія України і дії у відповідності до Статуту Аграрної партії України, а тому стаття 23 Закону України «Про політичні партії» на них не поширюється.

Державний реєстратор відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікань Олександра Миколайовича та Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України правом на подання відзиву на позов та пояснень щодо позову не скористалися.

Ухвалою суду від 29.12.2021, без виходу до нарадчої кімнати, занесеною секретарем судового засідання до протоколу судового засідання, задоволено клопотання представника відповідача та залучено до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів - Чернігівську обласну партійну організацію Аграрної партії України (17500, Чернігівська область, місто Прилуки, вул. Костянтинівська, 134В).

Ухвалою суду від 07.02.2022 строк підготовки справи до розгляду по суті продовжено до10:00 год. 28 лютого 2022 року.

Ухвалою суду від 25.05.2022 клопотання адвоката Берещенко Руслана Олександровича який діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення судузадоволено; забезпечено участь адвоката Берещенко Руслана Олександровича який діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» в судовому засіданні, призначеному на 01 червня 2022 року о 10:00 год., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення "EasyCon".

Ухвалою суду від 01.06.2022 клопотання адвоката Берещенко Руслана Олександровича який діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задоволено; забезпечено участь адвоката Берещенко Руслана Олександровича який діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» в судовому засіданні, призначеному на 29 червня 2022 року о 10:00 год., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення "EasyCon".

Ухвалою суду від 13.07.2022 клопотання адвоката Пономаренко Юлії Вікторівни яка діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення судузадоволено; забезпечено участь адвоката Пономаренко Юлії Вікторівни яка діє в інтересах 3-ї особи на стороні відповідачів Політичної партії «Аграрна партія України» в судових засіданнях, в тому числі 03 серпня 2022 року о 10:00 год., в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою програмного забезпечення "EasyCon".

Ухвалою суду від 03.08.2022, без виходу до нарадчої кімнати, занесеною секретарем судового засідання до протоколу судового засідання, ухвалено підготовче провадження у справі закрити; призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Позивач, представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, просили їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві.

Представник Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити в їх задоволенні з підстав, викладених у відзиві на позов.

Державний реєстратор відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун Світлана Вікторівна надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності.

Державний реєстратор відділу Державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікань Олександра Миколайовича про дату, час та місце слухання справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Представник Політичної партії «Аграрна партія України» та Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України в судовому засіданні позовні вимоги не визнав, просив відмовити в їх задоволенні з підстав, викладених у поясненні на позов.

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Судом встановлено, що 27.04.2007 зареєстрована юридична особа - Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України (ідентифікаційний код 35030222), про що в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань зроблено запис №10461020000000448 (т.2 а.с. 114-121 ).

22.07.2020 на двадцять другій (позачерговій) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України прийнято рішення про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України шляхом ліквідації (саморозпуску), встановлено строк для заявлення вимог кредиторами, призначено (обрано) Маківчук Л. В. ліквідатором Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України; наділено її повноваженнями щодо одноособового прийняття (ухвалення) всіх рішень в ході ліквідаційної процедури та з моменту внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань запису про рішення уповноваженого органу Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України (ідентифікаційний код 35030222) як юридичної особи, шляхом її ліквідації (саморозпуску) визначено ліквідатора Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України Маківчук Л. В. єдиною особою уповноваженою на подачу документів з питань внесення змін до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України; визначено ліквідатора Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України Маківчук Л. В. уповноваженою особою для представництва Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України у державного реєстратора (т.1 а.с.14-20).

На підставі вказаного рішення двадцять другої (позачергової) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України відповідачам поданий пакет документів для проведення реєстраційних дій щодо припинення юридичної особи шляхом ліквідації (саморозпуску) та, що головою комісії з припинення юридичної особи - Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України обрано Маківчук Л. В. (т.1 а.с.21).

06.08.2020 до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань внесено запис за №10641100012007804 про рішення засновників (учасників) юридичної особи щодо припинення юридичної особи - Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України (ідентифікаційний код 35030222) в результаті її ліквідації (т.2. а.с. 114-121 ).

28.08.2020 внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, що головою комісії з припинення юридичної особи - Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України є Маківчук Л. В.

Рішенням державного реєстратора відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікана О. М. від 21.05.2021 на підставі протокола №1 засідання Політичної ради Аграрної партії України від 14.05.2021 прийнято рішення про державну реєстрацію рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України та внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань за №1000641320013007804 (т. 1 а.с 169).

Також 21.05.2021 державним реєстратором відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Дікан О. М. внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань за №1000647770014007804 про виключення інформації про строки задоволення вимог кредиторів до Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України.

28.05.2022 державним реєстратором відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Чернігівській області Управління державної реєстрації Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) Федчун С. В. прийнято рішення про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України в частині зміни керівника структурного утворення політичної партії на виконуючого обов`язки голови ОСОБА_2 та зміни членів керівного органу виконавчого комітету Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, про що внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань за №1000641070015007804.

Позивач вважає прийняті державними реєстраторами рішення протиправними та звернувся до суду за захистом своїх прав та інтересів.

Даючи правову оцінку обставинам вказаної справи, суд зважає на наступне.

Згідно із частиною 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно статті 3 Закону України від 05.04.2001 №2365-III «Про політичні партії в Україні» (далі Закон №2365-III, у редакції станом на момент виникнення спірних правовідносин) політичні партії провадять свою діяльність відповідно до Конституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку.

Політичні партії в Україні створюються і діють тільки із всеукраїнським статусом.

Відповідно до змісту статті 8 Закону №2365-III політичні партії повинні мати статут. Статут політичної партії має містити такі відомості, зокрема, назву політичної партії; перелік статутних органів політичної партії, порядок їх утворення, їхні повноваження і термін цих повноважень; порядок вступу до політичної партії, зупинення та припинення членства в ній; права та обов`язки членів політичної партії, підстави припинення чи зупинення членства в політичній партії; порядок створення, загальну структуру та повноваження обласних, міських, районних організацій політичної партії та її первинних осередків; порядок внесення змін та доповнень до статуту і програми політичної партії.

Згідно частини 9 статті 9 Закону №2365-III обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії та інші структурні утворення, передбачені статутом партії, використовують повне найменування політичної партії з доповненнями, які визначають їх місце в організаційній структурі політичної партії.

Частиною 8 статті 10 Закону №2365-III обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, утворюються в порядку, визначеному статутом партії.

Відповідно до частин 1, 2, 4 статті 11 Закону №2365-III реєстрація політичних партій, їхніх обласних, міських і районних організацій, первинних осередків або інших структурних утворень, передбачених статутом партії, здійснюється в порядку, визначеному Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», після перевірки поданих матеріалів.

З моменту реєстрації політичної партії у визначеному законом порядку вона набуває статусу юридичної особи.

Реєстрація обласних, міських, районних організацій або інших структурних утворень політичної партії, передбачених статутом політичної партії, здійснюється з набуттям статусу юридичної особи, якщо наявність такого статусу передбачена статутом партії, або без статусу юридичної особи.

Статтею 23 Закону №2365-III встановлено, що політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстрації в порядку, встановленому цим та іншими законами України.

Рішення про реорганізацію чи саморозпуск приймається з`їздом (конференцією) політичної партії відповідно до статуту політичної партії. Одночасно з прийняттям такого рішення з`їзд (конференція) політичної партії приймає рішення про використання майна та коштів політичної партії на статутні чи благодійні цілі.

Рішення про реорганізацію чи ліквідацію (саморозпуск) політичної партії з дня внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань не може бути скасовано політичною партією.

Пунктом першим статті 9 Статуту Аграрної партії України (далі Статут) визначено, що організаційна структура Партії формується з урахуванням адміністративно-територіального устрою України та складається з таких рівнів партійних організацій: первинні осередки; місцеві партійні організації; регіональні партійні організації; центральні керівні органи Партії.

Відповідно до пункту другого статті 9 Статуту рівні партійних організацій від нижчого до вищого визначені пунктом 1 даної статті. У межах статутних повноважень партійні організації нижчого рівня підпорядковуються партійним організаціям вищого рівня, зокрема, регіональні партійні організації - центральним керівним органам Партії.

Пунктом четвертим статті 9 Статуту встановлено, що регіональні, місцеві партійні організації та первині осередки є структурними утвореннями Партії, які утворюються та діють в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць України у порядку, визначеному Статутом, зокрема, регіональні партійні організації в межах АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Згідно пункту шостого статті 9 Статуту діяльність Партії, партійних організацій всіх рівнів та їх посадових осіб базується на таких принципах, зокрема, дотримання і виконання Статуту та Програми, рішень партійних організацій, яким вони підпорядковані; права партійних організацій скасовувати у визначеному Статутом порядку рішення статутних органів та посадових осіб партійних організацій, які їм підпорядковані.

Пунктом першим статті 23 Статуту передбачено, що регіональні партійні організації є структурним утворенням Партії, які утворюються в межах АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Партія може мати одну регіональну партійну організацію в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Відповідно до пункту 5 статті 23 Статуту Аграрної партії України регіональна партійна організація реєструється з набуттям статусу юридичної особи, має самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку з власним найменуванням, штампи, бланки.

Згідно пункту 7 статті 23 Статуту Аграрної партії України регіональні партійні організації здійснюють свою діяльність відповідно до Статуту, Програми, рішень центральних керівних органів Партії.

Пунктами першим та дев`ятим і десятим статті 24 Статуту встановлено, що вищим керівним органом регіональної партійної організації є конференція регіональної партійної організації та визначені її повноваження.

Відповідно до статті 28 Статуту Аграрної партії України центральними керівними органами Партії є: З`їзд Партії; Політична рада Партії; Президія Політичної ради Партії; Центральна контрольно-ревізійна комісія Партії.

Пунктами першим та дев`ятим статті 30 Статуту встановлено, що Політична рада Партії є керівним органом Партії у період між з`їздами Партії та визначені її повноваження.

Пунктом 8 статті 37 Статуту передбачено, що діяльність будь-якої партійної організації/первинного осередку припиняється, якщо в її складі залишилося менше трьох членів Партії або за рішенням зборів первинного осередку, статутних органів місцевої партійної організації, статутних органів партійної організації вищого рівня. Усі питання, пов`язані з такою ліквідацією вирішуються статутним органом, що прийняв рішення про припинення діяльності.

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, їхньої символіки (у випадках, передбачених законом), громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців регулює Закон України від 15.05.2003 №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі Закон №755-IV, у редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Згідно пункту 4 частини 1 статті 1 Закону №755-IV державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об`єднання, професійної спілки, її організації або об`єднання, політичної партії, організації роботодавців, об`єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Пунктом 3 частини 1 статті 1 Закону №755-IV встановлено, що громадські формування, це зокрема політичні партії, структурні утворення політичних партій.

Відповідно до частин 1 та 2 статті 9 Закону №755-IV відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: відповідних заяв про державну реєстрацію; документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій; відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

В Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про юридичну особу, крім державних органів і органів місцевого самоврядування як юридичних осіб, зокрема, відомості про керівника юридичної особи та про інших осіб (за наявності), які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи; відомості про членів керівних органів: прізвище, ім`я, по батькові, дата народження, посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку - для громадського формування; дані про підрозділ громадського формування, що має статус юридичної особи (місцевий осередок громадського об`єднання, місцевий осередок творчої спілки, організація профспілки); дані про те, що юридична особа є відокремленим підрозділом громадського формування; дані про те, що юридична особа є структурним утворенням політичної партії; відомості про структурні утворення політичної партії: вид структурного утворення політичної партії (обласна, міська, районна організація, первинний осередок, інше структурне утворення); територія, у межах якої діє структурне утворення політичної партії, наявність статусу юридичної особи; дата та номер рішення керівного органу політичної партії, яким завірено заяву про державну реєстрацію структурного утворення політичної партії; відомості про структурні утворення політичної партії із статусом юридичної особи, що містяться в частині другій цієї статті; дані про перебування юридичної особи у процесі припинення, у тому числі дані про рішення щодо припинення юридичної особи, відомості про комісію з припинення (ліквідатора, ліквідаційну комісію тощо) та про строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог; дані про скасування рішення засновників (учасників) або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 25 Закону №755-IV державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі, зокрема, документів, що подаються заявником для державної реєстрації.

Частиною 4 статті 17 Закону №755-IV встановлено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи, зокрема, заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об`єднання, політичні партії; відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів.

Відповідно до частини 11 статті 17 Закону №755-IV для державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення юридичної особи, прийнятого її учасниками або відповідним органом юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - відповідним державним органом, подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом, - рішення відповідного державного органу, про відміну рішення про припинення юридичної особи.

Судом встановлено, що 22.07.2020 на двадцять другій (позачерговій) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України прийнято рішення про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України шляхом ліквідації (саморозпуску), встановлено строк для заявлення вимог кредиторами, призначено (обрано) Маківчук Л. В. ліквідатором Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України; наділено її повноваженнями щодо одноособового прийняття (ухвалення) всіх рішень в ході ліквідаційної процедури та з моменту внесення до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань запису про рішення уповноваженого органу Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України (ідентифікаційний код 35030222) як юридичної особи, шляхом її ліквідації (саморозпуску) визначено ліквідатора Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України Маківчук Л. В. єдиною особою уповноваженою на подачу документів з питань внесення змін до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України; визначено ліквідатора Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України Маківчук Л. В. уповноваженою особою для представництва Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України у державного реєстратора (т.1 а.с.14-20).

На підставі вказаного рішення двадцять другої (позачергової) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України відповідачам поданий пакет документів для проведення реєстраційних дій щодо припинення юридичної особи шляхом ліквідації (саморозпуску) та, що головою комісії з припинення юридичної особи - Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України обрано Маківчук Л. В. (т.1 а.с.21).

Проте Політичною радою Аграрної партії України від 14.05.2021, оформленого протоколом засідання №1 прийнято рішення про відміну рішення двадцять другої (позачергової) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України про припинення юридичної особи щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, про що внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань за №1000641320013007804, а також прийнято рішення про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України в частині зміни керівника структурного утворення політичної партії на виконуючого обов`язки голови Дідура Арсена Володимировича та зміни членів керівного органу виконавчого комітету Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, про що внесено запис до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань за №1000641070015007804.

Позивач обґрунтовує позов тим, що Політична рада Аграрної партії України не мала повноважень відміняти рішення двадцять другої (позачергової) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України про припинення юридичної особи щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України та що документи відповідачам про проведення реєстраційних дій подано особою, яка не має на це повноважень, оскільки єдиною особою уповноваженою на подачу документів з питань внесення змін до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України визначено ліквідатора Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України Маківчук Л. В.

З такими твердженнями позивача суд не погоджується з огляду на таке.

Судом встановлено, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України є регіональною партійною організацією, структурним утворенням Політичної партії Аграрна партія України, підпорядковується Центральним керівним органам Партії та діє виключно на підставі Статуту Аграрної партії України.

Згідно частин 9 - 11 статті 11 Закону №2365-III політична партія забезпечує внесення змін до відомостей про політичну партію, її обласні, міські і районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії, що містяться в Єдиному державному реєстрі, в порядку, визначеному Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", у 10-денний строк після прийняття рішень з цих питань.

Рішення про зміни до відомостей про політичну партію, її обласні, міські і районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії, що містяться в Єдиному державному реєстрі, приймаються в порядку, визначеному статутом партії, та оформляються протоколом засідання відповідного уповноваженого органу.

Невід`ємною частиною протоколу засідання уповноваженого органу є реєстр учасників, в якому зазначаються: прізвище, ім`я та по батькові особи, дані її паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта). Дані про особу засвідчуються її особистим підписом.

Пунктом першим статті 9 Статуту Аграрної партії України(далі Статут) визначено, що організаційна структура Партії формується з урахуванням адміністративно-територіального устрою України та складається з таких рівнів партійних організацій: первинні осередки; місцеві партійні організації; регіональні партійні організації; центральні керівні органи Партії.

Відповідно до пункту другого статті 9 Статуту рівні партійних організацій від нижчого до вищого визначені пунктом 1 даної статті. У межах статутних повноважень партійні організації нижчого рівня підпорядковуються партійним організаціям вищого рівня, зокрема, регіональні партійні організації - центральним керівним органам Партії.

Пунктом четвертим статті 9 Статуту встановлено, що регіональні, місцеві партійні організації та первині осередки є структурними утвореннями Партії, які утворюються та діють в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць України у порядку, визначеному Статутом, зокрема, регіональні партійні організації в межах АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Згідно пункту шостого статті 9 Статуту діяльність Партії, партійних організацій всіх рівнів та їх посадових осіб базується на таких принципах, зокрема, дотримання і виконання Статуту та Програми, рішень партійних організацій, яким вони підпорядковані; права партійних організацій скасовувати у визначеному Статутом порядку рішення статутних органів та посадових осіб партійних організацій, які їм підпорядковані.

Пунктом першим статті 23 Статуту передбачено, що регіональні партійні організації є структурним утворенням Партії, які утворюються в межах АР Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Партія може мати одну регіональну партійну організацію в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Відповідно до пункту 5 статті 23 Статуту Аграрної партії України регіональна партійна організація реєструється з набуттям статусу юридичної особи, має самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку з власним найменуванням, штампи, бланки.

Згідно пункту 7 статті 23 Статуту Аграрної партії України регіональні партійні організації здійснюють свою діяльність відповідно до Статуту, Програми, рішень центральних керівних органів Партії.

Пунктами першим та дев`ятим і десятим статті 24 Статуту встановлено, що вищим керівним органом регіональної партійної організації є конференція регіональної партійної організації та визначені її повноваження.

Відповідно до статті 28 Статуту Аграрної партії України центральними керівними органами Партії є: З`їзд Партії; Політична рада Партії; Президія Політичної ради Партії; Центральна контрольно-ревізійна комісія Партії.

Пунктами першим та дев`ятим статті 30 Статуту встановлено, що Політична рада Партії є керівним органом Партії у період між з`їздами Партії та визначені її повноваження.

Пунктом 8 статті 37 Статуту передбачено, що діяльність будь-якої партійної організації/первинного осередку припиняється, якщо в її складі залишилося менше трьох членів Партії або за рішенням зборів первинного осередку, статутних органів місцевої партійної організації, статутних органів партійної організації вищого рівня. Усі питання, пов`язані з такою ліквідацією вирішуються статутним органом, що прийняв рішення про припинення діяльності.

З системного аналізу положень чинного законодавства та Статуту випливає, що партійні організації нижчого рівня підпорядковуються партійним організаціям вищого рівня, зокрема, регіональні партійні організації - центральним керівним органам Партії та діяльність Партії та партійних організацій всіх рівнів та їх посадових осіб базується на таких принципах, зокрема, дотримання і виконання Статуту та Програми, рішень партійних організацій, яким вони підпорядковані; права партійних організацій скасовувати у визначеному Статутом порядку рішення статутних органів та посадових осіб партійних організацій, які їм підпорядковані.

За таких обставин суд вважає, що Політичної рада Аграрної партії України мала повноваження щодо відміни рішення двадцять другої (позачергової) конференції Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України про припинення юридичної особи щодо Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України.

Посилання позивача на статтю 23 Закону №2365-III суд відхиляє, оскільки Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України є регіональною партійною організацією, структурним утворенням Політичної партії Аграрна партія України, а отже не є політичною партією.

Щодо правомірності вчинення реєстраційних дій відповідачами в Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань суд зазначає таке.

Як випливає з матеріалів справи від заявника ОСОБА_3 до відповідачів надійшов пакет документів щодо державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, а саме: документ, що засвідчує особу; протокол № 1 засідання Політичної ради Аграрної партії України від 14.05.2021 з реєстром учасників; подання №184 Центральної контрольно-ревізійної комісії Аграрної партії України від 07.05.2021; нотаріально засвідчена копія довіреності Аграрної партії України від 15.02.2021 (т.1 а.с. 149-169).

Для державної реєстрації зміни керівника Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України було подано наступні документи: заява щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування від 17.05.2021; подання Центральної контрольно-ревізійної комісії Аграрної партії України № 184 від 07.05.2021; протокол № 2 засідання Політичної ради Аграрної партії України від 14.05.2021 з реєстром учасників; відомості про склад керівних органів Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України; нотаріально засвідчена копія довіреності Аграрної партії України від 15.02.2021; нотаріально засвідчена копія довіреності від 14.05.2021; документ про сплату адміністративного збору (т.1 а.с. 149-169).

Отже пакет документів, поданих заявником відповідачу відповідає частинам четвертій та одинадцятій статті 17 Закону №755-IV.

Документи для державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України та державної реєстрації зміни керівника Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України було подано ОСОБА_3 , яку рішенням Політичної ради Аграрної партії України від 14.05.2021, оформленого протоколом засідання №1 вирішено уповноважити представляти інтереси Партії при проведенні всіх реєстраційних дій ОСОБА_3 (т.1 а.с.151-155).

Доводи позивача стосовно того, що документи для проведення державної реєстрації рішення про відміну рішення про припинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, як юридичної особи, а також документи для державної реєстрації зміни керівника Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, які стали підставою для прийняття оскаржуваних рішень і вчинення на їх основі оскаржуваних реєстраційних дій, подано особою, яка не мала на це повноважень у зв`язку з тим, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України (ЄДРПОУ 35030222) і Аграрна партія України (ЄДРПОУ 34763401) є різними юридичними особами, кожна з яких створена та діє в організаційно- правовій формі - політична партія суд відхиляє, оскільки судом встановлено, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України є регіональною партійною організацією, структурним утворенням Політичної партії Аграрна партія України, підпорядковується Центральним керівним органам Партії та діє виключно на підставі Статуту Аграрної партії України.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності своїх дій та докази, надані позивачем, суд дійшов висновку, що позов не підлягає задоволенню повністю.

При вирішенні даної справи судом були враховані положення частини 2 статті 2 та частини 2 статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України.

Підстави для розподілу судових витрат згідно статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України відсутні, оскільки в задоволенні позову відмовлено повністю.

Керуючись статтями 139, 227, 241-243, 246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили в строк і порядку, передбачені статтею 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення суду може бути оскаржено до Шостого апеляційного адміністративного суду за правилами, встановленими статтями 293, 295 - 297 та підпунктом 15.5 пункту 15 Розділу VII «Перехідні положення» Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення в повному обсязі виготовлено 01 вересня 2022 року після 16:00 год.

Суддя В.В. Падій

Дата ухвалення рішення21.08.2022
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу106016145
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, як юридичної особи, а також документи для державної реєстрації зміни керівника Чернігівської обласної партійної організації Аграрної партії України, які стали підставою для прийняття оскаржуваних рішень і вчинення на їх основі оскаржуваних реєстраційних дій, подано особою, яка не мала на це повноважень у зв`язку з тим, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України (ЄДРПОУ 35030222) і Аграрна партія України (ЄДРПОУ 34763401) є різними юридичними особами, кожна з яких створена та діє в організаційно- правовій формі - політична партія суд відхиляє, оскільки судом встановлено, що Чернігівська обласна партійна організація Аграрної партії України є регіональною партійною організацією, структурним утворенням Політичної партії Аграрна партія України, підпорядковується Центральним керівним органам Партії та діє виключно на підставі Статуту Аграрної партії України.

Судовий реєстр по справі —620/14834/21

Рішення від 21.08.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Рішення від 21.08.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 31.05.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 24.05.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 07.02.2022

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 19.11.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 11.11.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

Ухвала від 01.11.2021

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Падій В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні