Ухвала
від 31.08.2022 по справі 924/624/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"01" вересня 2022 р. Справа № 924/624/22

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Виноградової В.В., розглянувши матеріали

за позовом першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури, м. Шепетівка Хмельницької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, - Ямпільської селищної ради, смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області

до: 1. Воробіївської гімназії Ямпільської селищної ради, с. Воробіївка Шепетівського району Хмельницької області

2. товариства з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182», смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області

про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку

встановив: перший заступник керівника Шепетівської окружної прокуратури, м. Шепетівка Хмельницької області звернувся до суду в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, - Ямпільської селищної ради, смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області з позовом до Воробіївської гімназії Ямпільської селищної ради, с. Воробіївка Шепетівського району Хмельницької області та товариства з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182», смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області, в якому просить визнати недійсним договір про спільний обробіток земельної ділянки від 01.04.2022, укладений між Воробіївською гімназією Ямпільської селищної ради в особі директора Дешевої Ольги Іванівни та товариством з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182» в особі директора Шевчука Ігоря Анатолійовича; зобов`язати товариство з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182» звільнити займану ним земельну ділянку комунальної форми власності площею 21,7609 га, яку воно займає на підставі договору про спільний обробіток земельної ділянки.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що між сторонами існують фактичні відносини з передання в користування земельної ділянки з метою отримання прибутку, тобто правовідносини з оренди землі. Натомість чинним законодавством не передбачено право постійного землекористувача розпоряджатися земельною ділянкою шляхом її передачі іншим особам у платне користування. Як на правову підставу позову посилається на положення ст. ст. 11, 203, 204, 215, 235, 626, 627 ЦК України, ст. ст. 78, 92, 96, 124, 141 Земельного кодексу України, ст. ст. 4, 6, 13, 15, 16, 24, 31, 32 Закону України «Про оренду землі».

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 162 ГПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Частиною 2 ст. 80 ГПК України передбачено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, в обґрунтування позовних вимог прокурор зазначає про те, що земельна ділянка, яка є об`єктом оспореного договору, знаходиться у комунальній власності Ямпільської селищної ради, однак доказів, які би підтверджували перебування земельної ділянки у комунальній власності, до позову не додано.

Також, враховуючи позовну вимогу про зобов`язання товариства з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182» звільнити займану ним земельну ділянку, не додано доказів у підтвердження зайняття відповідної земельної ділянки товариством з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182».

Крім того, прокурор у позові зазначає, що згідно з листом Ямпільської селищної ради від 21.07.2022 №928/02-24 селищною радою не вживалися заходи, спрямовані на визнання недійсним спірного договору, а також зазначено, що селищна рада не заперечує щодо представництва її інтересів в суді. Натомість серед доданих до позовної заяви документів відсутній лист Ямпільської селищної ради із наведеним прокурором змістом.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення позивачем ухвали.

З огляду на зазначене, суд вважає за належне залишити без руху позовну заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури, м. Шепетівка Хмельницької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, - Ямпільської селищної ради, смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області до Воробіївської гімназії Ямпільської селищної ради, с. Воробіївка Шепетівського району Хмельницької області, товариства з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182», смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку, надавши строк у п`ять днів з дня вручення ухвали для усунення вищезазначених недоліків.

У разі невиконання вимог ухвали у визначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури, м. Шепетівка Хмельницької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, - Ямпільської селищної ради, смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області до Воробіївської гімназії Ямпільської селищної ради, с. Воробіївка Шепетівського району Хмельницької області, товариства з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182», смт Ямпіль Шепетівського району Хмельницької області про визнання недійсним договору та зобов`язання звільнити земельну ділянку залишити без руху, надавши строк у п`ять днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків, а саме: надання доказів у підтвердження обставин перебування земельної ділянки, яка є об`єктом оспореного договору, у комунальній власності; доказів у підтвердження зайняття відповідної земельної ділянки товариством з обмеженою відповідальністю «Ямпільська пересувна механізована колона №182»; надання листа Ямпільської селищної ради щодо невжиття нею заходів, спрямованих на визнання недійсним спірного договору та незаперечення представництва її інтересів в суді.

Ухвала набирає законної сили 01.09.2022, оскарженню не підлягає.

СуддяВ.В. Виноградова

1 до справи,

2 - Шепетівська окружна прокуратура (вул. Сергія Оврашка, 43, м. Шепетівка, Хмельницька область, 30400; shepetiv_oprok@khmel.gp.gov.ua),

3 Ямпільська СР (вул. Чернавіна, 52, смт Ямпіль, Шепетівський район, Хмельницька область, 30231; yampilsr@gmail.com),

4 Воробіївська гімназія ЯСР (вул. Центральна, с. Воробіївка, Шепетівський район, Хмельницька область, 30235; vorobiivka@i.ua),

5 - ТОВ «Ямпільська пересувна механізована колона №182» (вул. Центральна, 56, смт Ямпіль, Шепетівський район, Хмельницька область, 30231).

Адреса електронної пошти Хмельницької обласної прокуратури: sekretariat@khmel.gp.gov.ua

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення31.08.2022
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу106025062
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/624/22

Рішення від 16.11.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 07.11.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 27.10.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 17.10.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 10.10.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 18.09.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 31.08.2022

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні